Tarvitaanko telkkaria enää mihinkään?

sunnuntai 21. toukokuuta 2017 Valeäiti 4 Kommenttia


KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Watson

Me ollaan Insinöörin kanssa vanhoja sohvapeppuja. A.E.L telkkari oli meillä kaiken vapaa-ajan päällä.

Sitten tuli digitalisaatio, lapset, ruuhkavuodet ja äänten kakofonia. Yhtäkkiä aina taustalla pauhannut telkkari jäi hilijaiseksi. Lasten kanssa ei haluttu katsoa telkkaria ja kun ne meni nukkumaan, telkkarista ei tullut mitään hyvää katsottavaa. Siirryimme tallenteiden ja suoratoistopalveluiden maailmaan ja osa katselusta meni pienempiin näyttöihin, kännykköihin ja pädeihin.

Uuden talon käänteitä miettiessä on sitten tullut pohdittua ihan tosissaan: Tarvitaanko me jättimäistä, sisustuksen pilaavaa telkkaria enää mihinkään?

Tarvitaan, sanoo hän. Ainakin kuumepäivinä.
Kesken pohdintojen saimme testiin kotimaisen Watsonin, jota on minusta helpointa kuvata “nettidigiboksina”. Watsonin kautta voi netin yli katsoa sekä tavallista telkkaria (Ylet, Maikkari, Nelonen jne) että maksukanavia ja Makuunin leffoja. Palveluun voi myös tallentaa ohjelmia rajattomasti. Mistä tahansa laitteesta jossa on netti ja Watson-sovellus (tietokone, kännykkä, pädi, älytelkkari) tulee siis telkkari, ilman digiboksia tai kaapeleita.

Alkuun Watson ei tuntunut minusta kovin kummalliselta. Samalla tavalla netin yli tulee katsottua kaikkea muutakin sisältöä, mikä tässä on niin erikoista? Sitten tuli Euroviisut. Olin unohtanut ne täysin ja harmittelin metrossa somea selatessani muiden päivityksiä kohta alkavasta finaalista. Äkkiä lamppu syttyi päässä: Watson! Iskin luurit korville, avasin sovelluksen ja muutamassa sekunnissa olin minäkin katsomassa lähetystä suorana.

Onkin yllättävän kiva juttu että ns. tavallinen telkkari on omassa kännykässä siellä muiden palveluiden täytteenä. Urheilufanille tämä olisi varmaan ihan korvaamattoman tärkeää! Samoin on yllättävän kätevää, että kännykässä majaileva Watson-sovellus toimii kaukosäätimenä myös isolle telkkarille. Esimerkiksi leffavalikoimaa voi selata kännykästä huomattavasti telkkarin kaukosäädintä mukavammin ja kun sopiva pätkä löytyy, sen voi “heittää” isolle ruudulle kännykästä, kuten alla olevista kuvista näkyy. (Tämä tietysti tarkoittaa myös että voi tehdä aikamoisen källin sitä urheilua tuijottavalle miehelleen. Sen kun heittää tilalle romanttisen leffan. Mutta tätä ette kuullu multa.)Tietyissä kanavissa on myös mahdollista kelata ohjelmaa taaksepäin ja katsoa ohjelmia kahden viikon takaa. Jos satut bongaamaan illan leffan liian myöhään, voit kelata sen alkuun vaikka et olisi ollut sitä tallentamassa. Tein tämän kerran, en vain vieläkään tiedä miten. Tästä päästäänkin ainoaan murheeseeni Watsoniin liittyen: käyttöliittymä ei ole ihan yksiselitteisin. Ei siinä varsinaisesti mitään vikaa ole, mutta kaltaiseni diginirppanokka huomaa kyllä ero maailman kärkeen. Kaikki sinänsä toimii täysin moitteetta ja nopeasti, mutta jonkin verran sovellus vaatii opettelua ja sitoutumista sen logiikan ymmärtämiseen.

Sitten kun logiikan sisään pääsee, viihteen maailma on kyllä melko lailla auki. Tästä saa jokainen mökkeilijä, veneilijä ja minimalisti itselleen kaiken mitä telkkarista tarvitsee, ilman turhia bokseja. Siellä se on yhden sovelluksen päässä, netin syövereissä. Tämä yhdistettynä muihin suoratoistopalveluihin on ainakin meidän perheelle aivan täysin varteenotettava vaihtoehto seuraavan kodin telkkarisetiksi. Veikkaan että fyysiset boksit saavat lähteä.

Oma tallenne nopeasti hyvällä laadulla ruudulle - yes please. 
Sen verran varoitan, että jos kodissasi on huono nettiyhteys, homma ei tule pelittämään kunnolla. Koska kaikki tulee verkon yli, huonon yhteyden kanssa kuvan laadun ja sisältöjen latautumisen kanssa voi olla ongelmia. Ja tässähän ei ole mitään järkeä, sillä Watson nimenomaan tarjoaa poikkeuksellisen paljon HD-sisältöjä, eli todella hyvää kuvaa. Pidä siis huoli että nettisi on kunnossa ennen kuin siirryt moderniin aikaan!

Watsonin peruspalvelu maksaa 9,90€ kuussa, sillä saat kattoa telkkaria kännykästä ja tietokoneelta ja tallennettua ohjelmia. Kanavapaketit tuohon päällä maksavat vaihtelevasti, Disney esimerkiksi 4,90€ kuussa, kalleimmat 29,90€. Makuunin leffavuokraamossa on hauskasti ns. dynaaminen hinnoittelu: mitä vanhempi leffa, sitä halvempi. Halvimmillaan leffat on 0,33€ ja kalleimmatkin uutuudet 4,99€.

Eka kuukausi on kaikille kokeilijoille ilmainen, joten lämpimästi suosittelen lataamaan sovelluksen Apple-maailmaan täältä ja Google-maailmaan täältä. Mitään et kokeilemalla menetä, paitsi ehkä hyvää blogien lukuaikaa kun alat tuijottaa taas telkkaria vähän enemmän.

Eh. Älä ehkä menekään lataamaan sitä!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Watson Me ollaan Insinöörin kanssa vanhoja sohvapeppuja. A.E.L telkkari oli meillä kaiken vapaa-ajan päällä. Sitt...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

4 kommenttia :

 1. Elin 10 vuotta ilman televisiota, koska opiskelijana se jäi hankkimatta ja monta vuotta sen jälkeen.

  Nykytelkkarin ominaisuudet on olleet karvas pettymys. Miten voi olla niin kökkö, huono laite! Jos avaan teeveen, nää nykylaitteet ei anna vaihtaa kanavia kuten entisajan analogiset. Pahimmillaan pikkukakkosta varten avatusta teeveestä näkyy minuutin verran toista kanavaa ja k-12-kauhuja. Minä sit peitän lasten silmiä ja toivon että kanava vaihtuisi pian. Kanavien vaihtuminen on muuttunut hitaaksi kuin etanan kiito ja teevee lataa erilaisia sovelluksia, luten youtubea, minuutin päivät.

  Teevee saa ansaitusti painua suohon, varsinkin näiden hirveiden tilanteiden takia kun kanava ei vaan vaihdu.

  Kaislakerttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Juuri tuosta syystä Elisa viihde lähti meiltä lätkimään nopeammin kuin asiakaspalvelija ehti haloota sanoa. En voi käsittää. Mut kyllä on nää laitteetkin kökköjä. Vaihtui töllö ja digiboksi puoli vuotta sitten. Koska avaan sen noin kerran kuussa niin aina pitää käyttää ihan aikaa sen kanavasurffailun logiikan ymmärtämiseen. Ja se kanava kyllä vaihtuu nykyvhkeillä hitaammin kuin joskus muinoin viime vuosituhannnella vaikkei sitä Elisa viihdettä olisikaan.

   Poista
  2. Häh, miksi mun vastaus ei tullut kans tähän alle? Enivei, jännä että sulla sama ongelma, meillä on aiemmin ollut pitkään Elisa Viihde enkä ole huomannut samaa! Voikohan liittyä just nettiliittymään sekin? Nyt meillä on ollu joku LGn upouusi älytelkkari testissä Watsonin takia (saa suoraan telkkariin mitä ei saanut vanhassa) ja siinä on sika nopea kanavan vaihto. Hmm...tarkoittaakohan se että vanhassa meillä oli hidas mutta en vaan kiinnittänyt huomioita?

   Poista
 2. OHO sulla on kyllä telkkarissa jotain vikaa! Ei mulla oo noita ongelmia ollut minkään uuden tellkkarin kanssa? Kummallista!

  VastaaPoista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.