Aina nälkä

sunnuntai 14. elokuuta 2016 Valeäiti 9 Kommenttia


Ruuhkabussin kyydissä yksi ruuhka-aika on muita vaarallisempi: 16.30-17.30. Silloin juostaan töistä kotiin, kaupan kautta, lapset välissä hakien. Sitten alkaa ajanlasku: ehdinkö saada ruoan valmiiksi ennen kuin SE tapahtuu? Kun nälkä ottaa ylivallan ja ihanat lapseni muuttuvat ahdistuneiksi, riiteleviksi, kitiseviksi, uliseviksi nälkämonstereiksi?

Minään muuna päivänä ruokataukojen venyminen ei aiheuta tätä. Viikonloppuisin saatetaan koko porukka unohtaa syödä lounas ja kokoontua vasta kahden aikaan jonkun ruoan ääreen. Vain ja ainoastaan päiväkotipäivien jälkeinen tyhjyys voi muuttaa nämä ihana silkohapset mielensäpahoittajiksi. Olen käynyt funtsimaan, syökö ne mitään siellä päiväkodissa? Syö syö, oikein hyvin, vakuuttavat hoitajat. Määrä siis on kohdillaan, mutta mahtaakohan sisällä olla yhtään mitään? Useimmiten välipalalla niillä on jotain mehukeittoa tai näkkäriä, lounaana saattaa olla kasviskeittoa + jälkkäri. Ravintosisällöistä ei mulla ole tietoa, eikä ennen ole niin paljon asia vaivannutkaan. Mutta eilen alkoi Ykkösen eskariura, joka toi mukanaan ison muutoksen: hän saa ottaa itse ruokaa. No mutta jippii. Arvatkaa vaan, ottaako se sitä riittävästi kun kaikki otettu pitää myös sitoutua syömään pois? Morjens miten nälkäinen likka oli eilen. Päivällisen se söi kaksi kertaa ja halusi sen jälkeen vielä jugurttia, banaania, pähkinää ja varmaan tapettiakin seinästä. Tässä on vieläpä kyseessä sellainen pieni varpunen, joka ei koskaan ole muka nälkäinen ja syö kotonakin vain juuri sen verran mitä lautasella on, ennen kuin kiipeily taas kutsuu. Mitä se on oikein syönyt siellä tarh…anteeksi eskarissa sitten? “Makaronia ja jauhelihakastiketta, otin ihan riittävästi” “Katsoiko joku aikuinen paljonko otit?” “Ei, mutta sanoivat vain että oma lautanen pitää sitten syödä tyhjäksi”. Villi veikkaus, se on syönyt noin neljä lusikallista keitettyä valkoista makaronia.

Sattuuko joku täällä tietämään, minkä verran kuusivuotias kuluttaa kaloreita, tai minkä verran niitä on siinä 1-2€ maksavassa annoksessa, jonka kunta tarjoaa? Pitääköhän tätä asiaa lähteä ihan selvittämään vai alanko piilottaa Ykkösen vaatteisiin noita Rauman munkkeja että se jaksaa päivän läpi? Se on niin saletti että taas huomenna laatikon kyydistä raikaa jatkuvasti hämmentynyt “äiti mulla on vieläkin nälkä”. Se ruoantekoon sallittu armoaika muuttui juuri vielä lyhyemmäksi.

Ruuhkabussin kyydissä yksi ruuhka-aika on muita vaarallisempi: 16.30-17.30. Silloin juostaan töistä kotiin, kaupan kautta, lapset väliss...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

9 kommenttia :

 1. Tosi on, että ruoka on saatava pöytään pikana arki-iltaisin. Mikäli löytyy edellisenä päivänä tehtyä, minuutissa lämmitettävää, niin aina parempi. Mä hyödynnän muuten nuorison nälän häikäilemättömästi ja heittelen pöytään tyyliin kurkkua, tomaattia, paprikaa, salaattia, kukkakaalia ym. sillä välin kun ruoka valmistuu. Järsivät terveellisyyksiä apinanraivolla siinä odotellessaan, ja minä myhäilen tyytyväisenä...

  Koululaisemme oppivat eskari- ja iltapäiväkerhoaikoina kompensoimaan ei-niin-maistuvia koululounaita sit välipala-aikaan. Tyyliin: "Söin neljä lautasellista kiisseliä." "Söin kuusi palaa pannaria." "Join kolme mukillista kaakaota." Kiva! Ja sama välipalalla kompensointi jatkuu nytkin, kun syövät sen itsenäisesti kotona.

  Mutta toisaalta, JOTAIN on syötävä, että jaksaa liikkua ja harrastaa. Onneksi kouluruokakin kuulu useimmiten olevan "iha ok". Ovat ehkä jo sen verran laitostuneet, että porkkananapit, kalakasarit ja muut herkut uppoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut omassa lapsessani ihan saman ongelman, eli päiväkotipäivinä hoitajat kyllä väittävät lapseni syöneen todella hyvin, mutta silti lapsi on todella nälkäinen. Mitä edemmäs viikko etenee, sitä nälkäisemmäksi lapsi jää. Koska yhdellä aterialla ei kuitenkaan pysty syömään hirveitä määriä, joten iltapala ei vaan riitä kokonaan kompensoimaan päivän energiavajausta. Lauantaisin lapsi syö kuin viimeistä päivää koko ajan. Sunnuntaina onkin sitten ihan normaali päivä.

   Sen eron koti vs. päiväkoti olen ainakin huomannut, että päiväkodissa iltapäivän välipala saattaa todellakin olla vaan yksi näkkäri + maito lasillinen, kun taasen kotioloissa välipalalla ruokaa on tarvittaessa tarjolla niin kauan kunnes lapsi kokee olevansa kylläinen.

   Poista
  2. Moni on muuten vinkannut ton kasvisten pilkkomisen välipalana, pitääkin taas muistaa! TOsin siihen menee sit jo koko se ruoanlaittoaika :D :D Toi välipalan ja "Oikean ruoan" ero on mielenkiintoinen, periaatteessa musta välipala pitäisikin olla aika kevyt ja ruoka sitten tukevampi (tämä siis vain mielipide, ei todellakaan mikään ravintoneuvojan fakta). Mutta jos ne oppii just tohon välipalan tankkaamiseen..

   Poista
  3. Morjens. Meillä toimi silloin päiväkotiaikana just noi kasvis-alkupalat. Jos oli tosi väsyneitä lapsia ja aikataulut paukkuivat niin saivat alkupalat tv:n ääreen. Ruokapöydässä maistui ilman kiukkuraivoa. Tuli kuorittua pussillinen porkkanoita valmiiksi jääkaappiin veteen odottamaan. Nyt on muutaman harmaan hivenen aiheuttanut lasten koulueväät- leivällä ja hedelmillä pitäisi elää.. Tsemppiä

   Poista
  4. Kai se on pakko sitten käydä pilkkomaan. Telkkari on toiminut meilläkin superhyvin. Tänään onneksi vuorossa lämmitysruoka!

   Poista
 2. Ite alan olla sitä mieltä, että koko kouluruuan saisi poistaa. Se on ihan onnetonta kuraa liian monessa koulussa ja päiväkodissa. Meillä lapset ovat normaalisti perhepäivähoidossa, jossa syövät kotiruokaa. Päivällisen syövät kotona aivan normaalisti hoitopäivien jälkeen. Päiväkodissa lapset ovat satunnaisesti varahoidossa, jos perhepäivähoitaja on lomalla jne. päiväkotipäivien jälkeen lapset syövät kotona kuin hevoset. Tuskin ovat näkkäriä ja maitoa enempää syöneet päiväkodissa. Enkä voi oikeastaan edes ihmetellä. Syön itse töissä saman keskuskeittiön tekemää ruokaa ja ei se todellakaan ole mitään groumeta eikä järin ravitsevaakaan. Joskus minusta tuntuu, että paremmin saisivat lapset syötyä, kun pakkaisi vain eväät mukaan päiväkotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hmmm. mielenkiintoinen näkökulma. toisaalta tämä on ehkä taas hyväosaisten ongelma. Suomessa on varmaan aika paljon perheitä, joissa lapset ei päiväkotipäivinä ole nälkäisiä vaan muina ovat...ja herranjumala sitä eväiden tekemiseen vaadittua aikaa! En pystyisiä!

   Poista
 3. Mulla ei ole aavistustakaan täältä kaukaa mitä suomalaisessa koulussa tarjoillaan ja kuinka paljon, mutta mutta. Jos lounaalla on kasvissosekeittoa ja välipalalla mehukeitto, niin päivän protskuantihan on käytännössä nollissa. Eihän se mikään ihme ole jos tolla systeemillä kuolee nälkään.

  Sekin on jotenkin vanhanaikaiselta kuulostavaa että lautanen on syötävä tyhjäksi ja johtaa just siihen että lapsi ottaa teelusikallisen muusia ja neljänneksen lihapullasta - että varmasti selviytyy annoksestaan.

  Amerikkalaista kouluruokaa parjataan paljon, ja on siina parantamisen varaakin - roimasti. Toisaalta täällä on valinnanvaraa, kouluruokailussa on aina kolmesta neljään vaihtaria ja jokaisen tulee ottaa myös runsaasta salaattipöydästä. Me maksetaan ruuasta täysi hinta, $2.75, mutta hinta riippuu perheen tulotasosta ja osalle se on ilmainen.

  Se mikä mua kummastuttaa on et miksi Suomessa kouluun ei saa viedä omia eväitä? Miksi ei? Omat lapset vie eväät neljänä päivänä ja ostaa lounaan kerran viikossa. Onko luottamus vanhempiin niin vähäinen että ajatellaan niitten omien eväitten olevan pelkkiä suklaavanukkaita ja keksejä? Meillä eväslaatikoista löytyy vaihtelevasti voileivistä kananmunien kautta juustotikkuihin ja kuivattuun lihaan, höysteenä hedelmiä, vihanneksia ja joskus jotakin herkkuakin. Samalta ne muittenkin eväät näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meidän tarhassa ainakaan ei saa viedä edes omia nukkeja päiväkotiin, eikä jaella synttärikutsuja kavereille. "Ettei vain muille tule paha mieli" tuntuu ajavan kaikkia päätöksiä, joten voisin kuvitella että sen takia omat eväätkin on pannassa. Ettei olisi epätasa-arvoista niin syödään sitten kaikki huonosti. Vaikeahan systeemiä on arvostella kun ei tiedä asiasta tarpeeksi, mutta proteiini tosiaan tuntuu olevan aika vähissä.

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.