Leluteekin Kysymyskahvilat

keskiviikko 25. marraskuuta 2015 Valeäiti 2 Kommenttia
Mun Vaikeat asiat lasten kasvattamisessa -listalla on keskustelu. Ei sillä, etten haluaisi tai jaksaisi lasteni kanssa keskustella, mutta en oikein jaksa odottaa että ne sanoo asiat itse. Vähän samaa ongelmaa ehkä on havaittavissa aikuisten kanssa...Kun sitä vaan on itse niin nopea (ja älykäs ja hauska) että asiat tulee mun suusta ulos ensin jos hitaammat ei niitä ehdi itse sanoa. Lasten kanssa sorrun jatkuvasti siihen, että puhun niiden puolesta. Kysyn johdattelevia joo / ei kysymyksiä, arvailen mitä sanaa se on hakemassa jne. Olen kärsimätön.

Jos meillä olisi viikossa enemmän aikaa, ottaisin itselleni harrastukseksi Leluteekin lasten filosofiakahvilat. Nimenomaan itselleni, koska niissä se on yleensä aikuinen joka saa ahaa-elämyksiä. Aivan, lapselta voi kysyä myös noin vaikeita juttuja! Aivan, tunteista voi puhua! 

Onneksi satunnaiset vierailutkin tekee hyvää. Viime lauantain Ravintolapäivänä käytiin Ykkösen kanssa kahdestaan Filosofiakahvilan piparikahvilassa Emilian luotsaamana, kun aikaa kerrankin oli ja ovet avoimet. Kyllä oli taas hyvä reissu. Tehtiin pipareita, mietittiin tehtäviä ja juteltiin kaikessa rauhassa kahdestaan. Opin mm. että Ykkönen on paljon luulemaani parempi tunnistamaan tunteita. Se bongasi että vauva on huolissaan, ja osasi sanoa että toisessa kuvassa lapsi oli hämmästynyt. Minä taas opin olemaan välillä suu kiinni ja antamaan toiselle tilaa puhua. Ja miettiä itsekin, miksi joku kivi on toista kauniimpi, ja onko kauneus vain silmässä vai voiko se on niin sileä olla kauneuden lähde?

Uudelleennimesinkin päässäni filosofiakahvilat kysymyskahviloiksi (anteeksi Emilia!). Siitä siinä ainakin meille on kyse. Että aikuinen oppii kysymään sellaisia kysymyksiä, joiden avulla lapsi voi kehittää omaa ajatteluaan. Neroja kasvattamassa siis.

Jos sinuakin kiinnostaa astetta jännemmät keskustelut lapsesi kanssa, mene ihmeessä Emilian luo oppimaan oikeita kysymyksiä! Filosofiakahviloihin mahtuu hyvin vielä syksyn puolella, ja keväällä alkavat taas uudet säännöllisesti kokoontuvat ryhmät. Lisätietoja osoitteessa www.leluteekki.fi.

Mun Vaikeat asiat lasten kasvattamisessa -listalla on keskustelu. Ei sillä, etten haluaisi tai jaksaisi lasteni kanssa...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

2 kommenttia :

  1. Kysymyskahvila on kyllä hyvä nimi! Lastenkin on tarkoitus saada kysellä - ja oppia kyselemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitä mä en edes tullut ajatelleeksi (pun intended) kun olin niin omissa ongelmissani tässä mutta totta, täytyyhän niidenkin oppia myös kysymään! Kiitos viimeisestä :)

      Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.