Saareke or not?

perjantai 30. lokakuuta 2015 Valeäiti 30 Kommenttia

Talohommista päivää! Tänään oli makea päivä: saatiin vihdoin yhdessä arkkitehdin kanssa sellainen luonnos lyötyä lukkoon, josta kukaan ei löytänyt enää merkittäviä puutteita. Tällä hetkellä suunnitelma näyttää vain ihanalta. Ja okei, tosi kalliilta. Seuraavaksi selviää kuin monta nollaa liian kalliilta.

Sitä ennen keskityn oleelliseen eli keittiöön. Sillä keittiö sinne tulee aivan varmasti, vaikka rahat muuten kellarin, saunan, autotallin (oh lord) tai jokumuumikän kohdalla loppuvatkin. Keittiön tila on hyvä; iso ja valoisa. Tila on noin 4-5m leveä ja oikeastaan vaikka koko talon pituinen, jotain 10m luokkaa.

Nyt on siis se tilaisuus, se kaikkien aikojen hetki, kun saa suunnitella keittiön ihan alusta, ja oikeastaan vailla mitään valtavia rajoitteita. Voi helvetti. Ihan sama tuska kuin hääpuvun kanssa aikanaan! Kaikki mitä tekee on varmasti ihan hyvä, mutta jääkö sitten ulos joku aivan loistava idea, joka olisi sittenkin ollut parempi? Poiketen tuijagatesta, tällä päätöksellä on mulle väliä. Ehkä eniten koko talossa.

Auttakaa siis naista mäessä, kertokaa mielipiteitä! Erityisesti yhdestä asiasta. Saarekkeesta. Meillä on ollut yhdessä keittiössä saareke, mutta se oli samalla myös koko huoneiston ruokapöytä, eli sen kokemuksia ei ehkä ihan voi verrata. Muissa kokemissani keittiöissä saareke on tuntunut kivalta idealta ja olen antanut itseni ymmärtää että sellaisen haluaisin. Ihmiset kerääntyy helposti sen ääreen ruoanlaittoon, siihen saa katettua juhlat ja arkiruoat niin, että kaunis (oletettu) ruokapöytä ei peity rojuun. Se antaa paljon työtasotilaa, josta tykkään ihan valtavan paljon. Kuusi metriä pöytätilaa ei olisi musta liikaa. Siihen voi laittaa paljon asioita säilytykseen (keittiöön tulee hyvä ikkunan paikka päätyseinään niin, että harkitsen alakaapittomuutta), baarijakkarat tosin ovat mielestäni siinä aika out. Se tuo lisämaustetta muuten herkästi seinää pitkin kiertäviin kalusteisiin ja ryhtiä keittiön linjoihin.

Mutta: onko se arkkitehtimme sanoja lainatakseni outo pökäle isossa tilassa, jossa perinteinen saarekkeen tilansäästötarkoitus ei olekaan niin tärkeää? Entä tekeekö se koko alakerrasta jotenkin yhtä jatkuvaa pöytää kun on työtasoa, saareketta, pöytää? Törmäänkö siihen jatkuvasti, onko sen kiertäminen rasittavaa? Onko se vain tuhoon tuomitusti aina täynnä rojua? Onko se kertakaikkiaan täysin tarpeeton?


Haaveissani se keittiö näyttäisi sitten ehkä joltain tämän tyyppiseltä:

Kuva pöllitty törkeästi Pinterestistä, koska alkuperäiseen sivustoon ei enää päässyt.

Ja painajaisissani tältä:

On siellä saareke jossain. Kuva googeloitu.
En mä tiedä. Tuleekohan siitä vaan karmea tilasyöppö, feng shuita rikkova karmistus? Toisaalta tätä kirjoittaessani löysin tämän Mustan Oven blogikirjoituksen, josta tuli aika paljon lisää hyviä puolia saarekkeeseen, ja alan taas pyörtää päätäni saarekkeen suuntaan. Aaaargh auttakaa!!

Ps. Ensi kerralla luvassa ihan oikeita taloluonnoksia, lupaan! Sitä odotellessa Valeäidin Instan puolella väläytellään jo sneak peakiä talon design suunnasta, tsek tsek!  

Talohommista päivää! Tänään oli makea päivä: saatiin vihdoin yhdessä arkkitehdin kanssa sellainen luonnos lyötyä lukkoon, josta kukaan ei lö...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

30 kommenttia :

  1. Mä olen ehdottomasti saarekkeen kannalla ja sellainen meillekin joskus tulee! Haaveilen just siitä, että ihmiset kokoontuvat keittiöön kun kokkaan, siinä voi syödä, siinä voi syödä aamiaisen yksin rauhassa kantamatta kaikkia tarpeita ruokapöydälle, siihen saa katettua esim. Juhlabuffetit eikä ruokia tarvitse tuoda ruokapöytään tai levitellä pitkil tiskipöytää ja hellaa. Ja se säilytystilan määrä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No noin minäkin ajattelen! Tarvii varmaan nähdä se luonnoksissa ensin että ymmärtää onko oikeasti hyvä.

      Poista
  2. Mä kannata saareketta. Lisäpöytätila on aina kiva juttu ja minusta se rajaa ainakin avokeittiöitä kivasti. Eikä se näytä pökäleeltä, jos se on oikeassa suhteessa tilan kokoon. Saarekehan on nimenomaan suuren tilan ratkaisu.

    - Aino (joka opiskelee sisustusarkkitehdiksi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvänen aika, okein ammattialisen kommentti, kiitän! Ja onko tosiaan noin, että saareke on suuren tilan ratkaisu? Hienoa, sittenhän se puoltaa tätä kovasti! Entä saarekkeen funktio: pelkkää pöytääkö vai kenties liesi / allas?

      Poista
    2. Anoppilassa on saarekkeessa viinikaappi ;) On heillä siinä myös mm. aterimet & astioita isoissa vetolaatikoissa. Mun mielestä se saareke heillä on ihan toimiva.

      Poista
    3. Piti vielä jatkaa, että heillä on siis pelkkää pöytää saareke. Fiksua on myös keskellä saareketta pistorasiatorni, jonka saa piiloon saarekkeen sisään, kun ei ole mitään sähkövempelettä käytössä. Ja pistorasioita ei tänä teknologian aikana oo koskaan liikaa.

      Poista
    4. Meillä on just keittiökurssi menossa, niin mun on helppo huudella täältä :). Joo saareke vaatii aika paljon tilaa ympärilleen, että se olisi toimiva. Ja jos saarekkeessa on liesi kannattaa siihen laittaa myös pieni vesipiste, koska kuumien keitinvesien kanssa ei ole hyvä säntäillä ympäriinsä, etenkään lasten kanssa.
      -Aino

      Poista
    5. Meillä saareke on pelkkä taso, jonka alahyllyillä säilytetään kattiloita ja paistinpannuja. Meillä ei siis oo mitään varsinaista ruokapöytätilaa siinä. Eikä liettä. Se on kuitenkin paras ratkasu meen keittiössä ja näyttää hyvältä. Saareke on hellaa vastapäätä, muuten ympärillä ei oliskaan oikein laskutilaa, kun siinä on myös puuhella.
      Meillä on muuten iso keittiö ja ruokapöytä on liki saareketta, joten mitään aamupalatilaa ei edes tarvita. Suosittelen kyl saareketta. Eikö suomalaisten helmasynti o muutenkin sisustaa seinänvierustat ja jättää keskilattia tyhjäksi? Olipa kummallinen kommentti arkkitehdiltä :)

      Eevi

      Poista
    6. JA meillä niihin kohtiin ei keräänny mitään, missä tarvitaan tilaa. Muu kämppä voi olla pommin jäljiltä, mut keittiö ja se saareke on siisti :)

      Eevi

      Poista
  3. Mä olisin laittanut tähän saarekkeen, jos olisi mahtunut. Just se, että saa laskettua siihen asioita, leivottua ja just vaikka katettua buffan bileisiin, ois ollut ihanaa. Se tietysti edellyttää just sen, että siihen ei aleta keräämään mitään. Mutta koska se ei ole sienän vieressä, siihen ei ehkä niin helposti ala sisustaa mitään roinaa. Tiäks. Eli saareke, äänestän!

    VastaaPoista
  4. Saareke- ja avokeittiövihaajana sanoisin ei saarekkeelle, mutta toisaalta jos on tulossa avokeittiö niin sellaisessa saareke lienee ihan jees. (Niin ja mä tykkään oikeasta keittiöstä, semmoisesta jossa on iso ja pitkä ruokapöytä ja tilaa kokkailla ja seinät ympärillä ja ovi :D ... erittäin epämuodikasta nykyään).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä toinen epämuodikas! Mäkin tykkään erillisestä keittiöstä - pysyy sotkut poissa silmistä. Mutta itse kysymykseen: esim. tuossa kuvassa olevaan keittiöön todellakin ottaisin sen saarekkeen, jotta se rajaisi keittiötä olohuoneesta (tähän näkemykseen tietysti vaikuttaa se, että mä nyt muutenkin tykkäisin että keittiö olisi rajautunut olohuoneesta kokonaan pois :) Mutta sitä en ymmärrä yhtään kuka haluaa saarekkeeseen lieden. Siis se ruoanlaiton käry, liesituuletinratkaisut, ruokaroiskeet (meillä ainakin löytyy tomaattikastikeroiskeita välillä 50 cm korkeudelta lieden yläpuolelta - nämähän menisivät aika vauhdilla pienehkö seinämän yli sinne olohuoneen puolelle). Lisäksi on mielestäni turvallisuusriski, että liesi on niin avoimella paikalla (pienet sormet saavuttavat sen neljältä eri suunnalta vs. tavanomaisempi sijoittelu, jossa lieteen voi koskea vain yhdeltä suunnalta).

      Poista
  5. Mä olen ihastunut saarekkeisiin, jossa on reuna näkösuojana mahdollisia ruuanlaiton jälkiä tai muita sotkuja ajatellen.

    VastaaPoista
  6. Saareke! Ihana kattaa siihen tarjottavia ja tosi kätevä noutopöytä kun an pystyy hyödyntämään kummaltakin puolelta.
    Meillä tarvittiin keittiöön lisää (paljon lisää) tilaa ja luovuin saarekkeestani.
    Päätös joka harmittaa, päätös joka oli pakko tehdä.
    Eli ääni saarekkeelle.

    VastaaPoista
  7. Koska mäkään en osaa päättää -vaikka nyt ton kuvan perusteella komppaisin saareketta- rakentaisin saarekkeen ilman kiinteitä toimintoja ja niin, että voin heivata sen ovesta ulos just sillä hetkellä, kun en enää sitä jaksa =)

    VastaaPoista
  8. Ai kamala, juuri tän takia mä en varmaan koskaan voi harkitakaan mitään muuta kuin vuokralla asumista; ehdottomasti parempi, että joku muu on päättänyt saareke- ja muut asiat mun puolesta. Teidän keittiöön mä voisin kyllä suositella saareketta (musta ne negatiiviset puolet ei kuulostaneet oikein todellisilta), mutta jos omaan pitäisi päättää, niin päätöksen teko kestäisi puoli ikuisuutta ja sen jälkeen loppuikuisuuden miettisin, että olisiko sittenkin pitänyt...

    VastaaPoista
  9. Meidän melkein koko keittiö oikeastaan on yhtä saareketta, mutta ihan parasta mitä tehtiin, oli laittaa kaksi eri tasoa. Eli keittiön puolella pöydän pinta on 10 senttiä matalammalla, kuin ruokapöydän puolella. Näin tulee pikkaisen suojaa sotkujen näkymistä vastaan, mutta saarekkeen ääressä on kumminkin kiva hengailla ja molemmilla puolilla voi tehdä töitä. Saareke lapsiperheessä on muuten sitten ihan lyömätön: olet koko ajan kasvot menosuuntaan, eli ei tarvitse selän takaa kurkkia, kuka mätkii ketäkin palikalla päähän.

    VastaaPoista
  10. Saareke! Meillä on melkein kuvan mukainen keittiö ja me rrrrrrakastetaan saareketta. Meillä on siinä liesi, missä on kiva kokkailla muihin päin. Myöskin juhlissa kaikki aina jostain syystä kerääntyy juuri sen ympärille. Suosittelen myös tasosta nousevaa liesituuletinta, kun sen saa tarpeettomana ihanasti piiloon eikä mitenkään rajaa tilan valoa/avaruutta.

    VastaaPoista
  11. Saareke tai ei, niin komppaan edellisen anonyymin liesituuletin ratkaisua. Ja niita pistorasioita. Paljon. Piiloon. kaikkialle. Ne pirulaiset ovat aina väärässä paikassa tai niitä on liian vähän. Tulisko saarekkeeseen liesi? Vai pelkkä pöytätaso? Tuttavilla on saarekemainen "niemi" keittiössä, jossa etu sivu on korkeammalla kuin työskentelyosuus ja kaikki sotkut jäävät piiloon ruokailijoiden katseilta. nim. kateellinen ylipäänsä uudesta keittiöstä.

    VastaaPoista
  12. Just tässä yhtenä päivänä toivoin itselleni saareketta, jonka ääressä voisin työskennellä naama ihmisiin päin ja nähdä. Tuntuu kuin sulkisin itseni ympäristöltä kun pilkon keittovihannekset selkä keittiöön päin ja puhun seinille (ei, en kai osaa jatkuvasti kääntyä arkikiireessä).

    Siinä pitäis olla (osa jo mainittujakin)
    - liesi, jotta voisin katsoa ihmisiä ja pöytään piilotettu tuuletin ois just hyvä
    - työtasoa, jotta ne pilkkomisetkin onnistuu siinä muuta elämää katsellen
    - korotettu "takareuna", tai korkeampi taso ainakin osittain, joka peittää kaaoksen
    - pistorasioita
    - keittiön puolella "kattilasäilytystilaa"
    - julkipuolella mahdollisesti kauniiden astioiden säilytystilaa

    Muita käytännöllisiä juttuja keittiössä:
    - arkiastioiden säilytys helposti, lähes kädenulottuvilla, tiskikoneesta. Inhokkini avohylly toimii järjettömän hyvin lapsiperheessä, koska arkenakin syödään - astiat eivät pääse pölyttymään (paitsi ne jotka sinne välillä kertyy ylimääräisinä...)
    - vesihana, jossa on samalla 'letku' eli vedettävä osa, jolla saa täytettyä tasolla olevan kattilan tai kahvinkeittimen säiliön - sellaisia on!!! Haluun!
    - liiketunnistimellinen pikakäsipesu - toimii törkeen hyvin

    t. tiskari

    VastaaPoista
  13. Joo, niitä pistorasioita ja nimen omaan tämän tyylisiä http://www.on24.fi/sisustus/kodinkoneet/muut_k/79138

    VastaaPoista
  14. Meillä on liian iso saareke suhteessa tilaan, silti en vaihtaisi. Säilytystilaa on runsaasti ja juu, siihen saa kivasti ruuat esille. On siinä rojua arkisin, mutta haluan ajatella, että ne rojut ois jossain tasolla joka tapauksessa. Ollaan koitettu ratkoa asiaa niin, että saarekkeen päällä on erilaisia alueita, mm. yrtit yhdessä kulmassa, krääsät boksissa, leivät toisessa boksissa, hedelmät vadissa jne. Niin että onko sitä työskentelytilaa... Ei ilman raivausta :)

    Baarijakkaroita meillä ei ole, kun pöytä on metrin päässä. Jää saarekkeen molemmat pitkät sivut säilytystilaksi.

    VastaaPoista
  15. Saareke, ilman liettä, uunia tai vesipistettä, niin että koko saareketta voi käyttää työtasona, tai kattaukseen. Meillä saarekkeessa on kaksi isoa saarekkeen levyistä laatikko astioille. Yläpuolella roikkuu vaijereilla katosta Ikeasta (saako mainita nimellä) ostettu kattila"hylly", jonka ritiläpohjassa on koukkuja paistinpannuille. Eteisestä pääsee keittiön kautta olohuone/ruokailutilaan niin, ettei tarvi kiertää saareketta. Olen äärimmäisen tyytyväinen saarekkeeseemme. Pistorasia katosta tai saarekkeen osana olis hyvä, mutta ilmankin on pärjätty.

    VastaaPoista
  16. Kyllä-ääni saarekkeelle. Vuoden päivät on ollut ja kiitos hyvin toimii. Vetolaatikoita alla, ei kiinteästi kiinni lattiassa, baarijakkarat ja pelkkänä pöytätilana. Käytetään eniten aamupalailuun, yksinruokailuun (kaikki ei oo aina kotona kuitenkaan) ja buffet-kattaukseen. Mielestäni liesi, allas ja apk on niin tiivis kolmikko, että niitä ei saa hajottaa. Painajaiseni olisi allas saarekkeessa ilman tiskikonetta. Siitäkö lattian yli likaiset astiat koneeseen? Nou nou. Sitä paitsi liesi ja allas saarekkeessa tekee siitä kodin keskipisteestä nopeasti likaisen ja sotkuisen, ellei sitten ole ahkera pikasiivooja.

    Meillä saarekkeen vetolaatikot imevät arkiastiat, jotta lapsetkin niitä hakiessaan ja tiskikonetta tyhjentäessään ylettävät. Mä en laita ruokaa juuri ikinä kun on vieraita vaan se on jo tehty tai viimeistellään vaan, niin että tuo näköyhteys/seiniin tuijottelu ei ole oleellinen. Isompi saarekkeen koko olisi plussaa, eli jos mahtuu niin siitä vaan. Eikä meillä siihen kerry mitään rojua, koska muuten siinä ei mahdu tekemään mitään.

    Hyvä, kun käytätte aikaa suunnitteluun, me pihistettiin (pakosta) ja vaan haaveilin tollasista 3D-kuvista. Silti ihan hyvä tuli. Toki kun joku sanoo, että millaista on nyt asua unelmien talossa kun kaikki on oman maun mukaan, niin yleensä totean, että siihen olisi tarvittu vielä yksi 100k lisää.. :)

    VastaaPoista
  17. Ja vaikka et kysynyt mitään saunasta, niin vinkkaan silti: vesipiste saunassa on tosi kätevä. Suosittelen harkitsemaan vakavasti. :)

    VastaaPoista
  18. Yksi blogisuositus lisää. Tätä taloa ainakin rakennetaan suurella tarkkuudella ja intohimolla yksityiskohtiin: http://onnitalo.blogspot.fi/2015/10/suuri-keittiokatsaus.html

    VastaaPoista
  19. Varmaan olette huomanneet, että lapsilla on tapana löytää talosta se paikka, mitä ympäri voi juosta hippaa. Ja saareke on siihen täydellinen. Meidänkin talossa ainoa ympärijuoksun mahdollistaja on iso saareke. Liesi on sijoitettu saarekkeeseen, mutta tiskiallas on seinustalla. Tästä aiheutuu aikamoinen matka kaataa kiehuvat perunavedet. Ei ole kerta eikä kaksi, kun kääntyessä takana onkin ollut pötköttävä koira tai juokseva lapsi ja akrobaattiliikkein on seivattu tapaturmat. Juu, ei olla itse tätä ratkaisua tehty. Ja, juu, meillä tämä ympäriajo on kiellettyä, mutta silti sitä tekee niin omat kuin vieraat. Siis etenkin silloin kun on niitä vieraita. Saareke itsessään on tosi kiva, mutta toimintoja kannattaa miettiä tarkkaan.

    VastaaPoista
  20. Moikka. Ihanaa lukea teidän projektista. Mutta keittiöstä:
    Meillä on 30m2 "erillinen" keittiö, ja siellä tyhjä 120cm leveä saareke missä on kaksi ISOA laatikkoa ja toisella puolella kaksi baarituolia. Erittäin toimiva ratkaisu. Mä olisin ite valinnut lieden saarekkeeseen, mutta Puustellin suunnittelija sanoi, että hän laittaisi lieden seinustalle. Onneksi kuunneltiin viisaampaa. Lapset istuvat usein saarekkeen ääressä pelaamassa/ askartelemassa/ osallistumassa ruoanlaittoon, kun hääräilen keittiössä, ja se on se mistä mä olin haaveillut. Olisi nihkeetä antaa heidän touhuta siinä, jos rasva roiskuisi tai vieressä kiehuisi vettä!

    Ja toinen juttu, mistä ite diggaan mielettömän paljon, että saarekkeen vieressä on 50cm leveä, täyskorkea kaappi, missä kaikki lasten pelit, askartelukamat, jne sijaitsee. Niille varattiin kaappi jo silloin suunnitteluvaiheessa; on helppo ottaa esiin ja nopea siivota pois siitä saarekkeelta. Toinen korkea kaappi on tyhjille pulloille, lehdille, pattereille, lampuille, yms, yms.. ja näiden kahden korkean kaapin välissä on uuni ja mikro, sekä jääkaappi ja pakastin, niin kuin seinämänä. Ja tää seinämä on keittiön ja olohuoneen välissä. Diggaan!

    Edelleen, tervetuloa joskus käymään :-) Tsemppiä projektiin. Kandee käydä Puustellissa juttelemassa, aivan mahtavaa palvelua! Kuitenkin talon tärkein huone..
    -Liisi-

    VastaaPoista
  21. Rakkaat, ihanat, arvokkaat kommentoijat - KIITOS!!! Olen lukenut nämä kommentit sataan kertaan ja ottanut sydämeeni kaikki hyvät neuvot. Tuntuu että oma käsitys keittiöstä alkaa olla selkeä ja moni askarruttanut asia on saanut nyt uutta valoa! Kiitos siis superisti ja anteeksi etten vastaa jokaiseen erikseen, te vastasitte niin yllättävän paljon etten enää ehdi jokaista kommentoimaan. Mutta jokaisesta olen tosi kiitollinen, joten iso muisk kaikille!

    VastaaPoista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.