Takakakkia

perjantai 17. heinäkuuta 2015 Valeäiti 24 Kommenttia


Tämä sinänsä kaunis installaatio on peruja tämän illan tapahtumista. Tällä kertaa hän istui tuolilla, katsahti alas tuolilla majailleeseen peittokasaan ja mitään sanomatta laski alleen. Paljon. Tyhjennyksen jälkeen ei tullut itku, ei harmitus, ei edes "oho, pitta tuli". Ekaa kertaa mulla ja Insinöörillä alkoi vähän mennä hermot. Että etkö sinä nyt ihan oikeasti olisi voinut käydä tuossa vieressä olevalla potalla? Miksi et sanonut että on pissahätä? Ei tuolilla voi pissiä, ei peiton päälle voi pissiä!

Tavallaan ymmärrettävää että hermot alkaa mennä. Italiassa jokainen kakka tuli housuun, pissatkin varmaan melkein. Tällä mökkireissulla tämä oli jo neljäs kerta kun kyseinen peitto käy järvessä huuhtelussa. Siinä välissä on pesty aika helvetin monet housut, ja siivottu isompia jätöksiä ympäri pihaa. Kuin mitäkin koiraa hoitaisi. Nyt on jopa menty yövahinkoihin, joita ei ole tapahtunut sitten kaksivuotispäivän. Homma alkaa mennä aivan holtittomaksi. Siihen siskoni kysymykseen "miten te jaksatte tuota?" voi nyt vastata, että ei oikein enää meinaa jaksaakaan.

Nyt on aika monta kuukautta katseltu tätä takapakkia - tai takakakkia - jota kerran jo muka kuivaksi oppinut (okei, silloinkin vain melkein) poika on suorittanut. Miten opetat kuivaksi tyypin, jota ei haittaa yhtään märät housut, mutta joka huutaa ja rimpuilee kun sen vie potalle tai pöntölle? Kun sen leikkejä ei hidasta puntissa tutiseva pökäle yhtään? Kiikastaako tämä nyt jostain korvien välistä, onko sillä joku piilevä stressi? Vai joku fysiologinen vika?

Kiukuttelin tähän malliin koko matkan laiturille. En sentään vielä itse lapsiraukalle osaa kiukutella, kun tiedän ettei näitä asioita tahallaan tehdä. Meidän vikahan tämä on. Mutta silti päässä soi monen askeleen verran että on se nyt helvetti kun kolmejapuolivuotias tekee jokaisen tarpeensa housuun, pihalle, tuolille tai sängylle. Että kyllähän sen jo pitäisi osata.

Pysähdyin. Muistin. Tajusin.

Hän ei vain ole vielä valmis. 

Ei tähän voi asettaa ikää, ei tätä voi pakottaa. Me voidaan joko palata vaippoihin vaikka kouluikään asti, tai ottaa vielä tiukemmat rutiinit potattamisesta, juottamisesta sekä henkisestä tuesta ja jaksaa tätä pyykkiä. Nythän on sitäpaitsi kesä.

Ja näistä jokipyykeistä saa oikeastaan ihan kauniita kuvia.

Tämä sinänsä kaunis installaatio on peruja tämän illan tapahtumista. Tällä kertaa hän istui tuolilla, katsahti alas tuolilla majailleesee...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

24 kommenttia :

 1. Olette varmaan koittaneet jo vaikka mitä keinija, mutta onnistuisiko "lahjonta": tarra jokaisesta pottaan osuneesta tuotoksesta? :D Ja tietty määrä tarroja ja siitä sitten joku kiva lelu? Jalompaa olisi varmaan antaa palkkioksi jokin yhteinen tekeminen (esim. uimahallikäynti tms.) mutta meidän perheessä kyllä nämä tavarapalkinnot ovat olleet kaikein tehokkaimpia... ;) Tein aikoinaan sellaisen taulukon missä oli 10 tyhjää ruutua ja sitten siinä viimeisessä oli sen halutun lelun kuva. Lapsi näki konkreettisesti koko ajan kuinka se tavoite lähestyi. Näissä kasvatusasioissa ei voi oikein kuin toivoa aina parasta ja kokeilla kaikkea... TO-DEL-LA rasittaaa puuhaa välillä (eheh..) mutta ei auta kuin mennä eteenpäin. Tsemppiä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsi, miten ihana idis! Mä saatan ottaa meille käyttöön vielä tulevaisuudessa. Ja toi, että siellä oottaa joku omavalintainen lelulahja, ooh, niin söpö! <3

   Poista
  2. Toi on ollut mielessä, mutta ainakaan toistaiseksi mihinkään muuhunkaan noin pitkäjänteiseen tämä tyyppi ei ole toivotulla tavalla regoinut. Voisi silti kyllä kokeilla! Tosin heti kun tultiin kotiin, homma palautui taas normaaliksi. Paitsi että vieläkin huutaa kuin hinaaja sitä potalle / pöntölle viemistä...

   Poista
 2. Mä sanoisin että antakaa aikaa. Laittakaa vaikka se vaippa takaisin ja kokeilkaa kuukauden kuluttua uudestaan.

  Näin me tehtiin pojalle jolle oli ihan fine kulkea pökäle pöksyissä ja lahkeet märkänä. Kuukauden kuluttua se hiffasi idean ja oppi paremmin, päivissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se täytyy tehdä. Paitsi että vaippaa hän ei kuitenkaan suostu enää laittamaan :)

   Poista
 3. Ehkä juntti kysymys minulta.

  Mutta,

  minulle ei selvinnyt omien lasten kohdalla koskaan, että tarvitseeko pissivahinkoista mattoa tai täkkiä pestä. Onko siihen mummin kutomaan pitsityynyyn kuivuva pissi vaarallista, kerääkö se hometta? Onko haju ainoa haitta, entä jos pissi on laimeaa kuin vesi?

  Näitä pyörittelin, kun ihminen erittää paljoa muutakin. Lakanoissa on hikeä ja sylkeä ja niin edelleen. Pitääkö joka pissi hyvästellä Erisanilla?

  Tsemppiä kovasti,

  Kaislakerttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei se varmaan suoranaisesti hometta kerää mutta kyllä ainakin toi meidän jässikän kama jo haisee sen verran tymäkästi että on syytä pestä ihan kunnolla. Selvästikään pelkkä huuhtelu ei samaan tepsi. Mökillä tietty usein vaan huuhdellaan, annetaan kuivua ja laitetaan seuraavana päivänä päälle uutta vahinkoa varten ;) Lakanoissa on aika paljon vähemmän myös eritteitä kuitenkin määrällisesti, pissaa kun tulee usein desikaupalla. Hikeä toivottavasti ei :D

   Poista
 4. Meillä oli tuhrimisongelma 3-4,5 vuotiaalla ja ainoa mitä harmittelin oli että mentiin lääkäriin (joku gastroenterologi tms.) vasta puolen vuoden jälkeen. Hyviä vinkkejä ja ohjeita, jotka lapsikin uskoi kun kerran lääkäri oli ne sanonut. Meillä toimittiin siten että aina aamupalan jälkeen vessaan vartiksi. Jos tuli kakka, sai heti palkinnon eli karkin (ihan lääkäri ohjeisti että just näin hyvä). Ja karkit oli spessukarkkeja just tähän tarkoitukseen. Niitä karkkeja ei muulloin syöty. Jos ei tullut kakkaa, niin eipä sen kummempaa. Sit sai tulla pois ja elämä jatkui. Ja uskomatonta mutta totta, alkoi toimia lähes heti. Päiväkodin aloituksessa aamurytmi muuttui ja ongelma paheni mutta sitten sielläkin löytyi rytmi tälle. Aamulla on muuten fysiologisesti luonnollisinta tehdä tarpeet ja vielä syömisen jälkeen. Suosittelen käyntiä lääkärillä. Antaa voimaa itselle, tsekataan ettei oo mitään rakenteellisia probleemia ja annetaan just teidän tapaukseen sopivia ohjeita. Vaiks välillä lirahtelee niin ei haittaa. Se kakka ja ne siivoukset oli kyllä se rasittavin juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, en ehkä vielä mene, ettei tunnu liian isolta jutulta hänelle. Vielä tämä ei kuitenkaan meidän elämää oikeastaan mitenkään haittaa, toki tota pissajuttua olen miettinyt kun Italiassa valitti usein jotain kipua (varmasti jokin pieni tulehdus oli) ja sitten tuntuu välillä vähän sitä pissaamista pelkäävän vaikkei enää satu. Et ehkä sen vois käydä tsekkaa. Hitto, ehkä me sit mennäänkin sinne lääkäriin, kiitos vinkistä :)

   Poista
 5. Tsemppiä, sisko! Nuo kuvat on kyllä upeita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiitos! #nofilter vieläpä ;)

   Poista
 6. Innostuisiko hän ulos pissaamisesta( sitä varmaan teettekin), pääsisi ihailemaan suoritusta ja hän näkisi sen kunnolla itse... Jotkut pojat taitavat olla tarkkoja, että haluavat pissata seisten( ehkä hän niin tekeekin jo nyt, mutta jos siis istuu potalle)

  Oma lapsi oli pitkään yökastelija. Meinasi usko loppua. Toinen taas vauvasta lähtien yökuiva. Kypsymisestä johtuvaa oli yökastelu. Silloin neuvot vaan harmittivat, kun yökastelua liitetään " leikin varjolla oppimiseen" tai traumaan( joka sekin tietysti aiheuttaa yökastelua) 1% murrosikäisistä yökastelee, lääkitys varmaan heillä toki. Taisipa olla vasopressiini- hormoni, joka yökasteluun vaikuttaa, en tiedä, liittyykö myös päiväkastelijoihin... Kyse siis jokaöisestä yökastelusta tässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo me pissataan ulos, pöntölle, potalle, laiturilta...kaikkea :) Joskus toimii joku pissakilpailu tai "näytähän mummille miten pitkälle lentää" :D yökastelu on varmasti tosi raskasta, kun siitä seuraa aina väistämättä niin isoa pyykkiä. Ja sehän on ihan hormoniasia, näiden yhdellä sukulaisellakin meni melkein 10 vuotiaaksi vaipoissa öisin kun hormoni ei vileä erittynyt.

   Poista
 7. Minä olen ollut ns. "laiska äiti" molempien lasten kuivaksi oppimisessa. Päätin, että ne oppivat omia aikojaan. Niin on myös käynyt. Ennen kolmea ikävuotta. Joittenkin mielestä myöhään, mutta mitäpä siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sama täällä, ykkösen kanssa toimi ihan hyvin. Tää kakkonen on varmaan vaan vielä laiskempi kuin minä ;)

   Poista
 8. Meillä toimi hyvin toi tarrataulukko,kun esikoinen otti isoa takapakkia kuivaksi opettelussa kuopuksen syntymän jälkee. Meillä oli vielä sillee että oli pikkupalkinnot ja muutama erikoisyllätys. Erikoisyllätys oli usein joku kiva tekeminen kahestaan ja pikkuyllätyksenä oli herkkuja,hammaspastilleja,leluja,tarroja,jne. Meillä ei poika ollut saanut juuri karkkia tms ennen tarrataulua joten lahjomiseen riitti hyvinkin pienet jutut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä täytyy kyllä kokeilla, muihinkin juttuihin!

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Oletko kuullut että kastelu voi johtua myös allergiasta? Esim. maitoallergia voi aiheuttaa yökastelua ja osalla loppuu 2 viikon kuluessa kun alkaa välttää maitoproteiinia. Toki muukin ruoka-aine voi tätä aiheuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanko tosi? Siis Kakkosellahan on maitoallergia niin kuin siskollaankin oli, siedätetään sitä pikku hiljaa pois. Täytyy siis katsoa liittyisikö yökastelut maitopäiviin. Kiitos vinkistä!

   Poista
 12. Juu, ja sitä pissaa tulee paljon. Ei ne lapset meitä aina tahallaan kiusaa ;)

  VastaaPoista
 13. Tuli mieleen tämä teksti kun tuskailen 3veen kanssa, jolla tulltu takapakkia kakkatouhujen kanssa ja äidin hermot riekaleina. Miten teillä tämä asia on kesän jlk edennyt? :) toiv.hyvin ja mahdollisimman pian :D nim.tuskainen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä, hyvin! En tietenkään edes enä muistanut koko asiaa :D Joskus syksyllä se vaan yhtäkkiä napsahti oikeaan asentoon. Tajusin jossain kohtaa että se tuli tarhasta melkein joka päivä samoissa vaatteissa kotiin. Nyt ei ole tullut tosi tosi pitkään aikaan vahinkoja, eli kyllä se siitä teilläkin!

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.