Vähemmän tekosyitä, enemmän syitä

maanantai 5. tammikuuta 2015 Valeäiti 8 KommenttiaNämä epilepsiakoivet on täällä reissussa juosseet aika reippaasti. Kanjoneita ja teitä ylös alas, auringonpaisteessa, omistajallaan hymy huulilla. Matkan aikana muistin, että olen onnellisin silloin kun urheilen, edes vähän. Miksen tee tätä kotona useammin?

Havahduin huomaamaan, että liitän urheiluun helposti negatiivisia asioita. Sitä pitäisi tehdä, se on kauhean vaikeaa järjestää ja olen siinä kuitenkin huono. Juoksen hitaasti, kädet löllyy, eikä lihakset kasva mistään. Ja vaikka miten repisin, olen silti löysäliini. Urheilu on mulle helposti suorittamista, jotain inhottavaa mutta pakollista, jota pitää tehdä hampaat irvessä, väkisin kehittyen, vaikka ikinä ei tekisi mieli.

Ihan paskapuhetta. Kun oikein normaalein silmin itseäni katson, huomaan, että liikunnassa on paljon hyvää, ja paljon sellaista josta minäkin nautin. Miksi siis pakotan itseni ajattelemaan lannistuneesti, tavoittelemaan asioita, joiden luulen olevan tärkeitä? Ei mun tarvitse (enkä ikinä voisi) olla fitness-malli, pakonomainen crossfittaaja tai neljäsataa kilsaa hiihtävä maratoonari. Ei mun tarvitse ylipäänsä tähdätä mihinkään. Voin ihan hyvin olla vain onnellinen, liikunnallinen ihminen, joka jaksaa oman arkensa ja mahtuu kivasti vaatteisiin.

Tähän tarvitaan asennemuutos. On päästävä pois tekosyiden vähentämisestä, ja siirryttävä syiden löytämiseen. Tiedän että se on mahdollista, koska se on jo monta kertaa vahingossa tapahtunut. Vasta sitten kun alan ajatella urheilua, siitä tule vaikeaa. Pitäisi yrittää kovemmin olla yrittämättä niin kovasti. Tai ei, ei mitään pitäisi tehdä. Ton sanan voisi kokonaan pyyhkiä omasta sanavarastosta. Yritetään toista ajattelutapaa.

Minä haluan urheilla, liikkua, hengästyä ja hikoilla, koska:

 • Tuntuu hyvältä liikkua, sillä tuntuu hyvältä tehdä kropalleen palvelus. Jokainen tiheä hengähdys kertoo, että teen tälle elämänpituiselle ajoneuvolleni hyvää, pidennän moottorin elinikää. Oli se sitten iso loikka tai pieni venytys, kroppa kiittää. 
 • Silloin olen onnistuja. Joko siksi, että juoksin vähän aiempaa kevyemmin tai nopeammin, tai siksi että selvisin hengissä, vaikka sen päivän urheilu olikin kamalaa. Koskaan olo ei ole epäonnistunut luuseri, eikä urheilusuoritus ikinä kaduta (samaa ei voi sanoa karkkiövereistä). 
 • Mielenterveys säilyy. Se vaan on niin. Urheilun aikana ja jälkeen on parempi olo itsestään, parisuhteestaan, töistään ja tiskeistä. Kaikki tuntuu kevyemmältä. Lisäbonuksena vaikeat aivopähkinät aukeavat yleensä parhaiten tylsissä kestävyyslajeissa. Tästäkin tekstistä iso osa valmistui juoksulenkillä. 
 • Jaksan paremmin. Iänikuinen kaverini ja tekosyiden numero yksi on väsymys. Se on ihan oikea tila, mutta se helpottaa ja sitä jaksaa paremmin, jos kropalle antaa vähän liikettä. Ruuhkavuodet nimenomaan ajavat urheilemaan!
 • Näytän paremmalta. Enkä pelkästään siksi, että kropassa on vähän ryhtiä, vaan erityisesti siksi, että arvostan itseäni enemmän. Kannan vastahuolettua kroppaani paremmin ja tunnen itseni kauniimmaksi. 
 • Saan käyttää päheitä vaatteita. Milloin muulloin voin vetää neonväriset hiihtoleggarit jalkaan?

Kun asiaa näin katsoo, huomaa, että liikunta on palkinto, ei rangaistus.

Tämähän on siisti juttu! Nyt on aika keksiä paljon lisää hyviä syitä. Ei tekosyitä siihen, miksi en urheile, vaan syitä siihen, miksi tänäänkin haluan tehdä jotain. Se on oikeastaan tosi helppoa. Tänään syy oli tämä teksti, eilen huikeat maisemat. Useimpina päivinä syy on räjähtävä pää, ja joka torstai koris. Ensi viikolla syy on jet lag ja uudet vaatteet. Ihan jokaiselle päivälle on helpompi keksiä joku parempi syy kuin se maailman paskin pitäisi urheilla. 

Mitkä on teidän parhaat syyt?

Nämä epilepsiakoivet on täällä reissussa juosseet aika reippaasti. Kanjoneita ja teitä ylös alas, auringonpaisteessa, omistajallaan hymy...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

8 kommenttia :

 1. "Jokainen syy, joka estää kuntoilun, on tekosyy."
  UKK

  Mulla ei muita olekaan, kuin tekosyitä. Mutta sait mut ajattelemaan liikkumista, se on jo paljon.

  T. 30 kg laihduttaneen urheiluhullun ja syömisfriikin miehen ylipainoinen vaimo

  VastaaPoista
 2. Oma-aika tällä hetkellä on tärkein syy. Poistun kotoa yksin pääsääntöisesti vain salille :) Parempi mieli, hyvä olo, jaksaminen ja ulkonäkö vaikutukset tulee perässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja parasta on se että joskus voi mennä myös salaa kahvilaan treenivaatteissa :)

   Poista
 3. Sä listasit aika monta mun syytä. Ylivoimaisesti tärkein syy on se, että liikunta tuntuu hyvältä. Nimenomaan sykettä nostava hikiliikunta. Muuhun on vaikeampi motivoitua, vaikka terveys ja hyvä olo ja niin edelleen. Nimimerkillä olen tässä 7 viikkoa kuntouttanut raskauksissa levähtäneitä lantiopohjan ja syviä vatsalihaksia ja meinaan kuolla tylsyyteen. Vaikka ulkonäkösyytkin voisivat toimia motivaattorina, alkaa nimittäin löytyä se vyötärl jota en tiennyt omaavani - silti, pirun tylsää hommaa. Jättäisin kesken jollei se tarkoittaisi myös juoksuharrastuksen kuoppaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sama! liian hidastempoinen liikunta on vaan niiiin plaah. En pysty tollaseen itsekuria vaativaan motivointiin, hyvä sinä!

   Poista
 4. Siis niin tuttuja ajatuksia! Toi suorittaminen on tuttu ja helppo ansa. Pitäisi vaan ajatella, että kaikki liikkuminen on plussaa, oli se sitten trikoissa ajanottokellon kanssa tai lasten kanssa metsässä piilosta tms. Itse asiassa kun miettii niin toi jälkimmäinen olisi tärkeämpää, mutta jostain syystä sitä trikoilua ja goaleja jne. arvostetaan enemmän, hmm. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Well said sister, juuri noin se on! jälkimmäinen on ehdottomasti tärkeämpää mutta sitä ei vaan ikinä tehdä. Hmm tosiaan.

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.