Kenkämania

lauantai 18. lokakuuta 2014 Valeäiti 23 Kommenttia

Yksi kärkikohteita inhokki-listallani on lasten kenkien ostaminen. Jokaisen parin kohdalla on tehtävä sata tarkistusta: onko koko nyt oikea vai kohta hyvä, onko kenkä liian lämmin, liian kastuva tai liian kevyt? Onko se helvetin ruma ja / tai törkeän kallis?

Yhden lapsen vuoden aikana tarvitsema kenkämäärä on ihan järjetön. Tarvitaan lämmintä talvikenkää, vähän vähemmän kuumaa talvikenkää, vettä pitävää syyskenkää (ja yleensä sama homma keväällä uudessa koossa), kesällä tennaria ja ehkä jotain sandaalia, lähes koko vuodeksi kumppareita ja päälle vielä mahdollisesti hienostelukenkiä juhliin ja kaupunkitouhuiluun. Varovaisesti laskien, yksi lapsi saattaa tarvita kuudet parit vuoden aikana. Pahimmillaan 12, jos halutaan erottaa hiekkalaatikkokengät ja normaalikäytön. Plus sisätossut. Plus se järjeton kasvuvauhti. Ykkösen ensimmäinen kenkä oli kokoa 19, tänään ostettiin kymmenen kokoa isompia. Vaikka muutama koko on sentään mennyt armollisesti kasvupyrähdyksillä ohi, on yhteen laskettu kulutettujan kenkien määrä varmaan jo ihan liian monta kymmentä.

Että sitä minä vain, että kuinkahan hitokseen paljon rahaa on neljän vuoden aikana ollut kiinni tuon pienen ihmisen liikkumisessa? Entäs sitten kun noita jalallisia onkin kaksi?

Pelkän Ykkösen kohdalla homma oli vielä jokseenkin hanskassa. Isovanhemmat osti innostuneena vaaleanpunaisia karvakenkiä ja serkulta jäi välillä sopivia Kuomia perinnöksi.

Sitten tuli Kakkonen, tuo Punavuoren oma Big Foot. Sillä on tällä hetkellä numeroa pienempi jalka kuin Ykkösellä, puolentoista vuoden ikäerolla. Ja serkun kanssa koot menee tietysti ristiin. Ykkösellekään ei enää tipu söpöjä kenkiä noin vaan syliin, ja lisäksi sillä on piru vie omia mielipiteitä. Hienot ja kalliit kengät voi mennä suoraan varastoon jos neiti ei ole itse mukana hyväksymässä hankintapäätöstä.

Tämä kaikki kauhuskenaario päässämme havahduimme perjantaina tilanteeseen, jossa lähetimme lapset (vähän pienissä) kesätennareissa nollakelissä päiväkotiin.

Ostoslista oli jäätävä, tarvittiin ainakin:
 • 2 x "NYT-kengät": Koon 27-28 ja 28-29 Gore-lenkkarit tai vastaavat tarhahirvitykset, joissa vähän vuorta. 
 • 2 x "kaupunkikengät": katseen ja kylmyyden kestävät kengät muuhun kuin ulkoleikkeihin. Tänään päälle puetut Kuomat ei ihan vastanneet tätä. 


Prisma-saalis. Kuvasta puuttuu yhdet pakolliset "Lentsikka-kengät". 

Nämä nyt ainakin. Aiemmin oli jo hommattu / saatu lainaan kummallekin nuo edellämainitut Kuomat ja koon 26 kumpparit jostain syystä vielä just ja just mahtui kummallekin.

Kyse oli siis kaikkiaan 6-8 kenkäparia hankkimisesta yhtä talvikautta varten. Heikotus. Lisäsimme siis tämän päivän vaatimuslistan maksimissaan 50€ hinta.
Syksyn kaunein päivä vietettiin meidän osaltamme kauppakeskuksen raikkaassa ilmassa. Siinä kävi lopulta aika hyvin. FB:n kierrätysryhmässä joku myi juuri lähdön hetkellä juuri sopivan kokoiset Gore-hirviöt Ykköselle käytettyinä kympillä ja loput löytyi Prismasta piiiitkän penkomisen ja miettimisen jälkeen. Insinöörillä menee kuulemma tällä hetkellä pisteitä silmissä. Minä lähinnä mietin miten kauniit kengät olisi voinut itselleni tolla 200€:lla ostaa. Kakkosen näkemys meidän kenkätarpeista. 


Lapset rakkaat, voisitteko hetkeksi lopettaa sen kasvamisen? 

Yksi kärkikohteita inhokki-listallani on lasten kenkien ostaminen. Jokaisen parin kohdalla on tehtävä sata tarkistusta: onko koko nyt oikea ...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

23 kommenttia :

 1. En halua lannistaa laisinkaan. Mutta teinin kasvupyrähdyksen kourissa pienten lasten venähtelyt oli vielä... No sanotaanko että jotenkin vielä ajallisesti inhimillisiä. Meillä teini rysäytti kesän aikana kaikki kenkänsä pieneksi, kaikki jotka ostettiin alkukesästä. Samaten katselin juuri että aiku kiva, kaikki pari kuukautta sitten ostetut housut ovat jo lahkeista liian lyhkäisiä. Jotka ostettiin kasvunvaralla. Positiivista tässä on tosin se että kun se nyt rysäyttää tuota pituutta ja kokoa niin sitten se toivonmukaan asettuu johonkin pysyvään kokoluokkaan. Mutta nyt vielä.. Oikeankokoista ei ole olemassakaan koska se koko on jatkuvan muutoksen alla. Ja kun se tuolla ekalla alkaa helpottaa niin eikö sieltä rykäise toinen perässä.

  VastaaPoista
 2. Tuohon päälle vielä hiihtomonot, laskettelumonot, luistimet, nappikset, sisätossut... Jne. :) Ja meillä ysivee kasvatti kinttujaan viime talvena niin, et ensin ostettiin talvikengät lokakuussa ja sitten isommat kengät taas helmikuussa. Ei voi käsittää?!? Eli aihe on meilläkin mielessä - osanotto ja paljon empatiaa!

  VastaaPoista
 3. Meillä mennään siitä, mistä aita on matalin... Lenkkarit keväästä syksyyn, sandaalit tms. pihakengät kesäksi, kumisaappaat vuoden ympäri (lisää vain villasukka), talvikengät talveksi ja juhlakengät tarpeen mukaan (yllättävän monesti todetaan, että lenkkari tai talvikenkä kelpaa...). Tekee neljä paria per pää. Ja hajonneiden uusimiset. Tänä vuonna on hankittu 9 paria kenkiä, talvikengät vielä varastossa/ostamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika samalla matalalla rimalla mekin mennään (ei edes juhlakenkiä!) mutta jotenkin niitä kenkiä tulee silti hirveesti.

   Poista
 4. Meiltä löytyy myös nuo vilkkuvat Dustyhirivitykset kun aateltiin että jotkut tuollaiset ovat varmasti päiväkotikäytössä pätevät. Talvesta yritetään selvitä yksillä nahkaisilla villavuorisilla, mutta gorekalvotetuilla kengillä. Uudet välikausigoret varmaan pitää hommata keväällä ja kesällä sitten meneekin taas koko setti uusiksi. Onneksi henkkamaukan koripallotossut on tyypillä hyviksi havaittu kesäkenkinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kauhee, vilkkuvat?? Nää oli onneksi ihan proleversiot ja sit meni toi jalka niin ei ole kenkiä tarvinnut kattella :)

   Poista
 5. Meillä vedetään mutkia suoriksi. Kuomien käyttö aloitetaan syyskuussa jatkaen huhtikuulle. Juhlissa ollaan sisällä sukkasillaan. Kesällä on crocsit ja lenkkarit. Sadekelillä kumpparit.

  Eli, lapselle 4 eri kengät per vuosi.

  -Kaislakerttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän mäkin nyt sit tähtään. Ja aina neljä kokoa isompana :D

   Poista
 6. Katso www.pikkujalat.fi ---> siellä on niitä oikeasti makeita ja laadukkaita kenkiä! Ja kato sieltä vielä se ale-osasto. Heille pääsee myös suoraan varastolta ostamaan ja valkkaamaan.
  Meillä ihan sama ongelma kuin teillä, muualta en vaan enää edes jaksa katsoa kenkiä. Tuolta ostan välillä varastoon myös ale-kenkiä. Eikä tuonne aja keskustasta kuin 20min! Iso suositus!

  VastaaPoista
 7. Kiitos varoituksesta, kierränpä Prisman kenkäosaston lasten kanssa kaukaa, koska noi lentsikkasaappaat... Mutta joo. Meillä on kaksi muovikassillista esikoisen ja muiden perintökenkiä odottamassa kaksosia, mutta silti niitä aina joutuu ostamaan. Ja sille esikoiselle tietysti. Se oli urheasti lauantain pakkasella sitä mieltä, että ihan hyvin menee viime talven saappaat, ei se haittaa jos varpaasta vähän nipistää. Ja sitten pitäisi päästä taas eroon parista kassillisesta pieneksi jääneitä. Että samassa suossa (ilman niitä sopivia kumppareita) ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarvis selkeesti perustaa joku kenkäpiiri.

   Poista
  2. ...muuta vähän konseptia: "filosofiaa ja kenkiä"? :D

   Poista
 8. Mulla on selvästi koku pakkomielle kengistä - siitä et joka tarpeeseen on oltava sopivat. Kesäksi piti molemmille olla kevyet lenkkarit, kosteutta pitävät lenkkarit, sandaalit, crocsit, siistit kaupunkikengät (pojalla tennarit, tytöllä cientan kangaskengät + siistimmät sandaalit). Eli viidet eri kengät jo kesäksi. Välikautena riittää gorenilkkurit ja saappaat sekä tytölle siistit kengät (pojalla kelpaa kesän tennarit. Talveksi lämpimät talvisaappaat, gore-talvisaappaat sekä kaupunkikengät. Keväällä ei sit syksyn goret enää kuitenkaan mahdu joten ainakin ne vielä. Sit vielä sisäpelikengät, monot, luistimet ja jalkapallokengät on uusittava kerran vuodessa.

  Mä hankin siis viidettoista jalkineet per lapsi vuodessa. Onkohan tässä vähän liiottelua... Harrastan kierrätystä ja alennusmyyntejä kyllä aika antaumuksella.

  Terhi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon myös ittelleni huono ostamaan kenkiä. Vedän yksilä tai kaksill koko talven :) et ehkä voisin vähän oppia tähän kenkäjuttuun.

   Poista
 9. Meillä oiottiin kans mutkia tänään. Esikoisen kuomat ja talvikumpparit mahtu hyvin nuoremmalle. Eli 2v käyttää tänä talvena samoja kenkiä, joita isoveli käytti 3-vuotiaana. Tän talven kuomat 2v:llä kokoo 26 ja 4v:llä 28. Siinä toinen Big Foot =D

  Tänään selvittin siis yksien kuomien ostolla ja talvikumpparit tilataan netistä, kun jaksetaan. Kesällä pojilla oli lenkkarit, feikki conssit ja sandaalit, syksyllä perus kumpparit ja talvella sit ne kuomat ja talvikumpparit. Eli vähintään kuudet kengät/vuosi. Nuoremman jalka on kasvanut tähän asti hurjaa vauhtia! Sille saa vähän väliä ostella uusia kenkiä tai kaivella kaapin perältä isoveljen vanhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sit kun mä en jaksa tota vinttien kaivelua! Tekis mieli vaan suoraan käytöstä aina heittää kokonaan muualle, en mä jaksaisi näitä samoja kenkiä satoja kertoja penkoa...plaah.

   Poista
 10. Apua. Olin just viisastelemassa meidän ja parin muun perheen kenkäringistä, missä pieneksi jääneet menee heti eteenpäin ja uusia tippuu tasaseen tahtiin, eli karuselli pyörii hyvin, etenkin perus Kuomien ja Vikingien kanssa, kun ei mitotukset vaihtele ja ainatietää mitä saa.

  Mutta tuo epälineaarinen kasvu ja erivauhtinen kasvu. Tää todennäköisesti kariutuu ihan hetkenä minä hyvänsä!!! Olikin liian helppoa ja hyvää... :)

  Ps. Kiitos fantastisesta blogista, t. Satunnainen lukija Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura kommentista! :) Joo ei tää ihan niin suoraviivaisesti mennyt mitä miäkin olin hienosti ajatellu kun Ykköselle rupesin neutraalinvärisiä kenkiä ostamaan..

   Poista
 11. Aiemmin ostin tyyliin vain Viking Goret talveksi. Nyt on molemmilla kahdet eli Viking Goren lisäksi Kuomat tai Sorel. Kesällä ei osteta enää sandaaleja, kun eivät niitä pidä. Lähinnä Crocsit ja tennarit molemmilla. Tytöllä sitten jotain muita vielä.

  Aika hyvin hyödynnän aina jotkut alet kenkiä ostaessa. Nyt naapuri löysi Viking talvegoreja 20 € Citymarketista, joten hamstrasin meillekin joka kokoa. Mutta ei mua monien kenkien ostaminen harmita vaan se, että ostat 60 € Syksy Viking Goret 5v pojalle ja nyt kuukauden käytön jälkeen kengät repsottaa sieltä täältä, toisessa kengässä päällissauma repsottaa. Nähtäväksi jää, kestääkö edes kevääseen. Pikkusiskolle ei ainakaan :( Alkaa 5 v pojat olla pikku Doodsoneita, joten hyvä että pari kuukautta kengät kestää kiipeilyä/rullalautailua/hyppimistä. Sen tiedän jo, että suutari voi korjata kengän kärjen esim Vikingeissä, mutta ei nekään saumoja ompele.

  Totesin jo, että varmaan Goret jää jatkossa kauppaan ja ostetaan sitten perustennareita/lenkkareita useammat.

  XXL-kaupassa on muuten nyt Crocsit 9,90 €, jos joku muukin tarvitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, noi hinnat. Siis aargh. Ymmärrän että laatu maksaa (ja niin se sentään tuntuu menevän: halvat hajoaa heti) mutta kun ei ne laadukkaatkaan kestä, eikä veny. Perhana.

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.