Minä kasvatan koko kylää

tiistai 24. kesäkuuta 2014 Valeäiti 24 Kommenttia

Eilen käskytin huomaamatta Ykkösen tarhakaveria. Huomautin tutulla nalkutusäänelläni, ettei suojatiellä saa juosta. Sitten tajusin, että vieressäni käveli tytön äiti, joka on saattanut lanseerata ihan eri suojatiesäännöt. Ja joka ehkä halusi itse huomattaa asiasta. Hups ja anteeksi. 

Ja sitten tänään lasten leikkipaikalla kävi se tavanomainen tilanne. Takana tuleva poika tönäisi "huomaamatta" liukumäessä aikansa ottavaa, hitaasti nautiskelevaa Kakkosta. Vaikka minulla ei ollut hajuakaan, ovatko pojan huoltajat lähistöllä, sanoin pojalle vaistomaisesti: ei saa töniä. Näin pojan ilmeestä, ettei moinen ole tuttua. Että tuntematon kehtaakin läksyttää. 

Jäin miettimään, olinko (taas) ärsyttävä kukkahattuinen leijonaemo vai fiksu kansalainen. Päädyin jälkimmäiseen. Kyllä minä haluan tukea ja luoda sellaista maailmaa, jossa jokainen voi, saa ja on velvoitettu puuttumaan huonoon käytökseen. Vaikka sen määritelmä vaihteleekin perheittäin, hyvää käytöstä on ykeisesti syytä vaatia ja vaalia.

Huonon käytöksen salliminen kun on ensimmäisen etappi sillä polulla, jonka väärässä päässä on lasten muodostama rinki. Siis se, jonka keskellä yhtä tönitään ja jonka reunoilla seistään hiljaa peläten, vahingossa hyväksyen. 

Järkeilin näin: Jos opin itsekin nyt sanomaan ääneen vieraillekin "toi ei ole oikein", ehkä lapsenikin oppivat sen.

Aion siis jatkaa tätä ärsyttävää linjaani ja muuttua yhä pahemmaksi täti-ihmiseksi.  Huolimatta siltä että välillä menee hutisektoriin ja saan osakseni kiukkuisia kanssavanhempia tai vähemmän tiukkisten pyöriviä silmiä. Kyllä minä ne kestän ennemmin kuin sen ringin. Jos vaikka minun lapseni eivät joutuisi siihen. Millekään paikalle. 

Eilen käskytin huomaamatta Ykkösen tarhakaveria. Huomautin tutulla nalkutusäänelläni, ettei suojatiellä saa juosta. Sitten tajusin, että vie...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

24 kommenttia :

 1. Ihan oikein!!
  Mä joskus sanoin jollekin pikkupojalle, että voitko nostaa ne roskat roskiin, kun tiputti roskat roskiksen viereen. Kyllä nosti. Ja muutenkin komennellut kaikkien lapsia. Varsinkin kotonani ja pihallani. Olen myös sanonut monesti, että komenna kuin omiasi.
  T. Helmiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa minäkin olen ollut monesti roska-roopena :) mutta teinit on paha, niiden kanssa ajautuu helposti oikeesti tappeluun!

   Poista
 2. Ai että mä niin rakastan näitä sun juttuja =) Itse olen monesti komentanut lapsosia jo ennen omianikin koska tyhmään käytökseen on puututtava ja onhan se niinkin että kaikki ei aina kaikkee kerkee näkemäänkän.
  Kuljen tässä koirieni kanssa aina samoihin aikoihin lenkiltä kun lapset pääsevät koulusta ja muutaman kerran jo joutunut puuttunut selkeään kiusaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi kiitos! :) hienoa että puutut kiusaamiseen, se nyt onkin sitä ihan pahinta mahdollista huonoa käytöstä jota ei pidä sietää. Kaikki ei uskalla puuttua.

   Poista
 3. Kyllä minäkin sanon, varsinkin jos tilanteeseen liittyy jotain vaaraelementtejä. Toinen mitä en kestä tippaakaan on joidenkin isompien lasten pienempien uunottaminen ja käyn puhaltamassa pelin poikki aika äkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo sama, olen niin leijonaemo pienempien lasten suhteen! Niiiiin epäreilua kun ne kyykyttää niitä!

   Poista
 4. Eipä sitä aina jouda katsomaan, onko hölmöilevät tenavat omia vai vieraita... Yhtälailla tulee komennettua omat kuin vieraatkin silloin kun aihetta on (ja yleensä on). Monesti yritän kyllä paikkailla sitten toisten huoltajille, että saa näitä munkin tenavia komentaa ja pitääkin, ja jos korvasta taluttaa kotiovelle niin saavat lisää huutia niin että tietävät tehneensä.

  Joillekin vanhemmille vaan on niin kamalan herkkä paikka se, että joku muu kehtaa komentaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on kai se kaikille jollain tasoilla herkkä paikka, ei ehkä komentaminen mutta sitten moneen muuhun asiaan puuttuminen voi tuottaa hankaluuksia. Kaikilla kun kuiatenkin on eri säännöt. Mutta sekin on musta hyvä lasten oppia, että välillä tulee ristiriitaisia ohjaita ja säännöt vaihtelee tilanteen ja seuran mukaan.

   Poista
 5. Ihan oikein teit! Kyllä toisten lapsia saa ojentaa. Itse aina sanon, että meidänkin lapsia pitää komentaa, jos en itse huomaa jotain/ole paikalla. Lasten pitää oppia kuuntelemaan myös muita kuin omia vanhempia.

  VastaaPoista
 6. Minä olen kanssa sellainen, joka sanoo yleisesti ohjeita "hei, eihän kukaan saa heittää hiekkaa toisen päälle!". Tästä on vedetty herneitä nenään ja olen saanut jopa kuulla kunniani (vaikka olen yhtä lailla siis ojentanut omaani). Olen silti sitä mieltä, ettei kukaan saisi loukata toista, vaikka hiekkalaatikkoäidit sitä vielä kaikessa kypsyydessään jatkaisivatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaargh, en kestä niitä vanhempia jotka tulevat sitten nillittämään! On mullakin pari kertaa joku toinen vanhemman läksytys joko ärsyttänyt tai kummastuttanut, mutta olen mennyt maassa maan tavalla aina mukaan leikkiin. Kaikkien on syytä kuitenkin joustaa suuntaan jos toiseenkin.

   Poista
 7. Meillä komennetaan myös omat ja vieraat. Ja kyllä, myös minun lastani saa muut komentaa :) Ihan tuttua omasta lapsuudesta, tässä välissä kyseenalaistettu jostain syystä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on muuten varmaan juuri noin, että tässä välissä on vaan menty sinne oman perheen poteroon ja "koko kylä kasvattaa" on unohtunut.

   Poista
 8. Oikein toimit. Mä oon koko ikäni ollut sellainen nalkuttaja, joka puuttuu tuttujen ja tuntemattomien, lasten ja aikuisten käytökseen. Toissapäivänä viimeksi katselin lähimarketissa, kuinka 3 n.12-vuotiasta miehenalkua (olivat liikkeellä ilman aikuisia) ottivat kukin polkupyörän urheiluvälineosastolta ja lähtivät ajamaan putkin käytäviä. Pysäytin sitten yhden ja silmät lautasina kysyin, että ihanko oikeasti kolme kaverusta on yhtä aikaa pyöräostoksilla ihan itsekseen. Kovasti kaveri näin väitti ja meni porukalleen kertomaan valittaja-akasta. Mutta eipä mennyt kuin minuutti, niin pojat taluttivat pylröt paikoilleen ja poistuivat paikalta mun valvovan silmän alta.
  Kyllä "koko kylä kasvattaa" vaan on hyvä periaate, kun sitä viedään eteenpäin hyvässä hengessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mut hitto noi 12v ja ylöspäin on vaikeeta! kun osaavat jo käyttää vaikka mitä keinoja, lähes "tasavertoista" väittelyä. En ainakaan itse oikein keksi miten niitä voi uskottavasti komentaa :)

   Poista
 9. Itekki ojennan muidenki kakaroita ja joskus tullut tyyliin kommenttia että ei meän lasta saa komentaa. Vastaus on että no minu lapsia saa ja pittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä sanon noin vaan jos joku komentaa "väärin", siis nillittää ja kyykyttää, kertomatta miksi jotain asiaa ei saa tehdä. Hyvin harvoin tohon kyllä joutuu.

   Poista
 10. kyllä minäkin komennan vieraat ja omani. Vielä enemmän komennan naapurinlapset ja omani, jotka leikkivät päivittäin yhdessä. On aika rentouttavaa, kun tietää että samalla tavalla ne naapurin isät ja äidit komentavat myös omia lapsiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ne kyllä menee tosiaan ihan samoilla säännöillä, perheen ja naapurin lapset :)

   Poista
 11. Saman linjan täti-ihminen olen minäkin. Ihan sujuvasti tulee ohjeet omalle kuin naapurin lapsellekin jos vanhemmat ei lähistöllä / ei välitä. Ja minua ei niin tippaakaan haittaa jos omalle lapselleni sanotaan Asiasta.

  (kunhan se ei ole niin kuin eräs täti-ihminen teki: astui keskelle minun ja lapseni uhmakkaan tuijotuskilpailun, repi lelun lapseni käsistä ja sanoi tosi rumasti. se meni yli ja lapsi inhoaa ko. henkilöä edelleen eikä suostu kylään, oli muuten puolituntematon äiti minulle)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaaaaargh toi lippu on juuri sitä "väärällä tavalla" paimentamista jota en kestä!! On eri asia komentaa kuin puuttua oman vanhemman jo tekemään komentamiseen. Tosi inhottavalta kuulostaa toi teidän tapaus :/

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.