I say tomato, you say...

sunnuntai 19. toukokuuta 2013 Valeäiti 27 Kommenttia

Viime vuosina olen oppinut monen muun asian ohella ottamaan huomioon tärkeitä nyanssieroja. Kuten sen, miten pitkä voi puolitoista minuuttia olla. Että mieluummin sen vaikka ihan oikeasti seisoisi päällään kuin supistelisi loppuhuipennusta odotellen.

Ehkä isoimmat nyanssierot syntyvät kuitenkin vanhan DINK-näkökulman ja nykyisen volvoelämän arkisissa tilanteissa ja niihin suhtautumisessa. Se, mikä on yhdelle iso juttu, on toiselle arkea. Se, mikä on toiselle ehdoton ei, on toiselle vasta lämmittelyä. Nyt kun on taas itse yhden jalan verran siellä lapsettoman elämän puolella, havahtuu huomaanaan välillä niitä DINK-ajatuksiakin. Ja muistaa, että maailmassa on muitakin näkökulmia, kuin se kotiäitifarssi; olisi hyvä muistaa aina jokaisen oman elämäntilanteen tuoma suodatin asioiden kohtaamiseen ja ilmaisuun.

Lupaan tässä ja nyt että teen parhaani parantaakseni pääni sisällä joskus tapahtuvaa vertailua ja pahoittelen mahdollisia aikaisempia mokiani. Sillä välillä revin asiasta myös vähän huumoria (?). Otetaanpa muutama empiiristen tutkimusten kautta (sekä koettu että havainnoitu muilta) saatu esimerkki näkemyseroista:

"Kotona on kauhea kaaos" 
DINK: päivän Hesari on vielä pöydällä, espressokone on pesemättä ja tennarit eteisessä lajittelematta värin mukaan.
Volvo: ruokapöydällä on potta, jossa pissaa (hyvä!), dvd-soittimesta sojottaa puolikas hammasharja, pyykkikoneessa on legoauto ja legolaatikossa kaikki talouden salaatinottimet. Eteinen on tuolla jossain haalarivuoren alla ja sohva lapsenmuotoisen möykyn muhentamana tilassa, joka muistuttaa enemmän kylpy- kuin olohuonetta. Kellään ei ole vaatteita ja on takuuvarmaa, että jossain on jo pissalammikko. Tai pahempaa.

vrt. "on täällä aika siistiä". 
DINK: noi sisustuslehdet voisi vielä suoristaa. 
Volvo: Ei yhtään vaippaa lattialla, pöydät ei ole kuorrutettu ruoalla.

"Kai tätä paitaa voi vielä kerran käyttää?" 
DINK: takapuolen kohdalla silkki on hieman rypyssä ja kauluksessa tuoksuu hajuvesi.
Volvo: räkä on jo kuivunut ja puuroklöntit meni sisäpuolelle. Kakkatahra ei haittaa kun ei edes tiedä sen olemassaolosta.

"Mulla ei ole mitään päällepantavaa". 
DINK: Siis sellaista, joka ei olisi jo nähty, johon en olisi jo kyllästynyt ja joka sopisi tämän hetkiseen fiilikseen. 
Volvo: Sellaista joka sopisi tissien, perseen, mahan tai kaikkien kohdalta. Ja olisi puhdas. Ja rypytön. 

"Rahat on ihan finaalissa"
DINK: Koska ostin kolmet kengät. 
Volvo: Koska sitä ei ikinä mistään tullutkaan.

"Mulla on flunssa"
DINK: Eilen oli kuumetta, tänään olen töissä. 
Volvo: Lapsen keuhkokuume selätetty, kolmas norouhri bongattu, odotan omaa vuoroani muita hoitaen. 

"Hirvee stressi, tosi paljon tekemistä tällä viikolla" 
DINK: Huomenna kolme dedistä ja taloyhtiön kokous, tiistaina iso myyntipalaveri ja loppuviikosta sata juoksevaa asiaa hoidettavaksi ennen viikonlopun menoja.
Volvo: Huomenna on neuvola. Kauhean aikaisinkin, jo kympiltä. 
Bonuksena katse tulevaisuuteen; 
Volvo2: Tarha, työ, tarha, koti, toista kunnes tuuperrut.

"Ihana sää tuolla ulkona!"
DINK: ja minä olen sisällä jumissa yhdeksän tuntia. Kotimatkalla hikoilen aamukylmävaatteissani kun muilla pukkaa viidennen brunatunnin hikeä. 
Volvo: tänään ollaan oltu vasta kaksi tuntia ulkona.

"Lapsiystävällinen koti" 
DINK: meillä on maitoa ja Muumeja löytyy YouTubesta. 
Volvo: Syöttötuoli, tai tarpeeksi jesaria lapsen kiinnittämiseen. Ei mitään yli 100€ arvoista alle kahden metrin korkeudella. Ei melu- ja sotkuherkyyttä, ei jyrkkiä rappusia, ei oman arvonsa tuntevia kotieläimiä. Ei vaaleita villamattoja. 

"Mennäänkö lauantaina lounaalle?"
DINK: Olisiko klo 16 hyvä? 
Volvo: Sopii, ajalle 11-12 miinus lähtökatastrofit. Nähdään drive-in:issä.

"Tehtäiskö tänään jotain hyvää ruokaa?"
DINK: Haudutettua olutpossua vai sushia?
Volvo: Ollaan villejä, tehdään jotain kanasta. 

"Vitsi kun väsyttää"
DINK: Nukuin eilen vain kuusi tuntia. 
Volvo: ...


Viime vuosina olen oppinut monen muun asian ohella ottamaan huomioon tärkeitä nyanssieroja. Kuten sen, miten pitkä voi puolitoista minuuttia...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

27 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. Noni, empiria siis todettu toimivaksi :)

   Poista
 2. Kiitos! Repeilen ääneen täällä pyykkilajittelun keskellä. Ja niin näen tossa itseni, sekä entisen (dink) että nykyisen (volvo). Ihan parhautta!
  t. S

  VastaaPoista
 3. DINK: ihanaa päästä töistä kotiin ja lepäämään. Taidan hoitaa pyykit vasta huomenna (=vapaailta)
  Volvo: ihanaa kun saa jäädä töihin myöhään, eikä tarvi juosta pää kolmantena himaan. Taidan käydä lounaalla ja hoitaa näitä sadan vuoden rästihommia tässä (=vapaailta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, totta! :) Lomailuaspekti unohtuikin kokonaan :D

   Poista
 4. Ja koiranomistaja:
  DINK: Et kai sä unohtanut Pepin aamuvitamiineja, ne pitää sekoittaa siihen lihaan ennen sitä rouhetta?
  Volvo: Hei pistä tolle niitä nappuloita, mä en muista annoinko mä sille aamulla.

  Meillä on volvo käytössä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, niin sama kohtalo meidän nelijalkaisella. DINK: "voivoi kun olet reppana leikattu ja sun pitää pitää tota kauluria. Mitähän kivoja herkkuja sulle antaisi ja voi rapsutus ja silittely". Volvo: "Nonni, tsemppiä, kyl se siitä. Taputus kylkeen ja se oli siinä."

   Poista
  2. Hihi, koirat on siis karvaisia kolmansia lapsia :D

   Poista
 5. Elävä muistikuva lähihistoriasta, kun sinkkukaveri tuli kylään: "kiva kun muillakaan ei ole aina siistiä". Olin just samana päivänä siivonnut ja etukäteen oikein hekumoin ajatuksella, että onpa kiva kun on kerrankin siistiä jonkun tullessa käymään. ;)

  Vaaleasta villamatosta olen kyllä eri mieltä. Meiltä löytyy ja se on ihan helmi. Villamattohan puhdistaa itse itsensä. Pysyy käsittämättömän siistinä vaikka meillä on koirakin. Sanoisinkin, että vaaleat puuvillamatot ovat vihonviimeinen no-no.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahahaha, voi ei! :D :D raukka osui kipeään kohtaan :D

   No joo on meilläkin villamatto. Mutta se on eri asia kuin se modernin kodin DINK asukkaiden matto, joka ei ennen meitä ollut nähnyt edes vesitahraa. Se kaaressa lentänyt maitopuklu sai emännältä aika kylmän katseen.

   Poista
  2. No en mäkään kyl diggaa, että jonkun muun koira tulee pissimään meidän matolle. Ai miten niin mulla on kokemusta... Oman perheen eritteet on aina helpompi sietää... ;)

   Poista
  3. Toi onkin muuten ihan oma aihealueensa; Miten sen oman lapsen nenän kaivaminen voikin olla niin nautinnolista kun vieraan nenä pyyhkiminenkin aiheuttaa vartiksi vilunväristyksiä?

   Poista
  4. Joo, eikä hirveesti haittaa vaikka oma lapsi aivastaa/yskii/pärskii päin/omalle lautaselleni/kahvimukiin, mut en mä kovin hyvällä katsois jos esim. työkaveri tekisi samoin. ;)

   Mut en mä kyllä kenenkään muun peppuakaan kovin innolla olisi pesemässä kuin omien lapsieni. Muiden lasten tuotoksetkin haisee aina ihan eri tavalla kuolemalta kuin omien. :D

   Poista
  5. Kyllä! Ihan samaa kamaa ja silti niiiiin paljon pahempaa :D

   Poista
 6. Lueskelin tässä päiväunille nukuttaessa naistenlehteä, ja sieltähän näitä löytyi lisää: kynsienhoidosta DINK- ja volvovarianttina.

  VastaaPoista
 7. You made my day! Yhden surkean voisi vielä lisätä, vaikka se on veitsen kääntämistä haavoissa..

  DINK: Otettaisko vähän yhteistä aikaa, tähän duunirallin keskelle. Joo, otetaanko pikalähtö Barcelonaan tai leffa ja joku kiva fine dining pitkän kaavan mukaan, purjehdusreissu, golfia tai järkätään kekkerit kavereille jollain uudella teemalla.
  Volvo-land: mennäänkö yhdessä kaksin Citymarkettiin kun teidän porukat kerrankin on täällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ^Osui ja upposi (kuten myös muut yllä ja Valeäidinkin esittämät).

   Poista
 8. Maha kippurassa nauraen (ja pelon sekaisin tuntein) luin tämän ja näytin miehellekin, mitä on ei-enää-niin-kaukana-tulevaisuudessa tulossa. Erityisesti "Kotona on kauhea kaaos", "Mulla ei ole mitään päällepantavaa" sekä "Lapsiystävällinen koti" osuivat ja upposivat aika taidokkaasti tämänhetkiseen elämäntilanteeseen, varmasti myös niiden kääntöpuoli lähitulevaisuudessa. Apua! :DD

  Brenna ja pirpana 23+4

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hihi, kyllä sä siitä selviät, tsemppiä ja onnea! :)

   Poista
 9. Ha ha ha, tämä oli hauska! Ja niin totta :)

  VastaaPoista
 10. Meillä kävi yllättäen isännöitsijä ja putkimies, aika hitaasti katselivat kaaostamme. Katselin sitten itsekin ulkopuolisen silmin ja kyllä täällä olikin ihan järkyttävää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HAHAHHAHA olisit sanonut että katsokaa niitä putkia vain kiitos :D :D

   Poista
 11. Kiitos tästä, osuu valitettavasti ja onneksi oikeaan. Piti kanssa näyttää miehelle ja yhdessä hihiteltiin :) Ja tuo vapaa-ajan otto kommenteissa on niin totta. On aika luksusta päästä kaksin ruokakauppaan viiden sijaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ruokakauppahan on ihan parasta muutenkin!

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.