Kolme kahvia, yhdet peltorit, kaksi tuntia

keskiviikko 9. tammikuuta 2013 Valeäiti 33 Kommenttia

Olen juonut kolmena aamuna hirvittävää aamukahvia. Tahtoo sanoa ilman maitoa. Se tarkoittanee, että maidoton kokeilu on jatkunut kolme päivää. Olen uhrannut kahvinautintoni unen alttarille, niin ironista kuin se onkin. Jos se kuitenkin johtuisi maidosta...Lasken siis aikaa kahvikupeissa, koska päivien kuluista ei olisi muuten tässä sumussa mitään hajua. Siihen on syynä eräs vatsatauti ja siitä seurannut päättymätön "loma", mutta erityisesti eräs kymmenen kuukautta nukkumista opetellut ja siitä pian surkean välitodistuksen saava pieni mies.

Onhan sen nukkuminen aina ollut surkeaa, päivisin ja öisin. Lähes jokainen herätys tuli kamalan huudon saattelemana, nukutus varsinkin.  Seitsemän kuukautta sitä katseltiin, sitten pari viikkoa kerättiin raivoa rohkeutta ja toteutettiin ensimmäinen unikoulu. Se ei ihan kertalaakista onnistunut, vaikka alku hyvin menkikin, mutta noin kuukausi aloittamisesta saatiin ekaa kertaa lähes kokonaisia öitä. Ja sitä vaihetta jatkui sitten ehkä kuukauden. Nyt olemme taas tilanteessa, jossa äidin välittömän läheisyyden poistuminen johtaa järkyttävään huutoon, eikä unen saaminen todellakaan ole taattua. Päivisin se nukkuu 50 minuutin syklejä, joista yleensä ei saa enää nukutettua takaisin (paitsi Insinööri, jolta puuttuu se oleellinen äitiominaisuus). Ja vaikka nukahtaisikin, sitä edeltää 15-90 minuuttia kestävä huuto, joka takuuvarmasti herättää myös Ykkösen, jolla alkaa muuten olla jo aika kunniakkaat silmäpussit univeloista. (Se huuto. Se on jotain niin järkyttävää, etten peltorit päässäkään pysty kuuntelemaan sitä ilman valtavia aggresion tunteita. Oikeasti. Tänään jo harkitsin nauhoittavani sitä teille, jotta joku sanoisi "ohhoh". Mutta säästin teidät vielä.)

Surkeat päiväunet vielä menetteli, siitä kärsii vain Kakkonen itse ja minä. Mutta nyt on yötkin menneet ihan kuraksi. Käytännössä Kakkonen nukahtaa (huudon saattelemana) joskus iltayhdeksän aikaan, ja herää sen jälkeen klo 00, 02, 04 ja 06. Pahinta on se, että viimeistään 04 herääminen ei enää taltu pelkällä tassuttelulla, vaan kanniskelua ja muuta saattaa joutua tekemään yli tunnin. Parina kertana olemme luovuttaneet viideltä, ja Kakkonen on imetetty uneen. Siitä on luonnollisesti seurannut seuraavana yönä yhä aikaisempi herääminen. Tilanne on kohta vähän umpikujassa, koska Kakkonen nukahtaa parhaiten Insinöörin nukuttamana, mutta Insinööri on jo niin väsynyt ettei jaksa öisin johdonmukaisesti tassuttaa vaan kyllästyy aika nopeasti ja tuo lapsen minulle. Joka sitten taas kannan vuorostani puoli tuntia, hermostun ja luovotan. Ja imetän.

Olemme siis aloittaneet järjestyksessään noin kuudennen unikoulun, ja yritämme taas kerran opettaa Kakkosta nukahtamaan itsekseen, tassuttelun tai muun vastaavan avulla. Tällä kertaa vastassa on lähes kävelevä ja rajusti vastaan hangoitteleva lapsi. Se ei aio suostua tähän. Varsinkin minun nukuttaessa tilanne menee ihan absurdiksi tahtojen sodaksi. Se ei enää edes rauhoitu syliin, koska tietää että joutuu takaisin sänkyyn rauhoittuessaan.

Siispä: syvään henkeä, lausutaan tämä on vain vaihe -valhe vielä sataan kertaan ja jatketaan sinnikäästi taistelemista. Teeskennellään, että kohta helpottaa, leikitään hereillä ollessa robotteja, syödään (maidottomia) karkkeja, juodaan (pahaa) kahvia ja viedään lapset välillä pahaa-aavistamattomien mummien hoitoon yöksi.

P.s. tätä kirjoittaessani nautin siitä tilanteesta, että Kakkonen nukahti ekaa kertaa viikkoihin itsekseen sänkyyn. Jos se vaihe olisi sittenkin jo menossa ohi? 
P.p.s tuota ylempää p.s.:ää kirjoittaessani Ykkönen heräsi yllättäen omilta uniltaan itkemään ja herätti tietenkin juuri vartin nukkuneen Kakkosen. Tarinan yllätys on siinä, että sain Kakkosen nukutettua takaisin uneen, taas itsekseen! Jee!

Olen juonut kolmena aamuna hirvittävää aamukahvia. Tahtoo sanoa ilman maitoa. Se tarkoittanee, että maidoton kokeilu on jatkunut kolme päivä...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

33 kommenttia :

 1. Aika kaahee "vaihe"... :/

  Meillä on monessa "vaiheessa" ollut tuo sama, että jos minä yritän nukuttaa, huuto vain kiihtyy ja ei suostu jäämään pois minun sylistä. Isänsä saa paremmin nukahtamaan. Tämän varjolla olen välillä yrittänyt vaatia, että mies hoitaisi yöherätykset. (Törkeä minä, kun mies kuitenkin käy työssä!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että tää on muidenkin mielestä kamalaa :) Meillä siis on jo pitkään Insinööri hoitanu kaikki yöherätykset, mun pyynnöstä ja ilmankin. Sata hurraata ja kiitosta sille, hurjan ihana tyyppi kun jaksaa tollasta. mut nyt silläkin alkaa veto loppua ja pakko munkin on uskaltaa nukutella uuteen uneen. Eilen meni kyllä tosi hyvin, uskon ett äkun saadaan vaan taas tämä uusi tapa läpi niin kaikki nukkuu paremmin.

   Poista
 2. Äh, toi on niin perseestä :/ meillä vedetään vielä niin rytmittä kun ikää on niin vähän että tarvii vaan kestää huudot mutta mä en vaan _tajua_ että miksi ne on aina siinä ilta/öisin. Kun muu perhe yrittää nukkua. Mä joudan valvomaan ja kukkumaan mutta vähän säälittää noi kouluikäiset. Kyllä ne ymmärtää kun niille selittää mut vähän säälittää pistää niitä aamuisin ihan puoliunisina kouluun. Ääntä löytyy vauvan keuhkoista (miksi sen on kaikista piirteistä pitäny periä justiinsa mun äänijänteet?) ja siihen herää ihan takuuvarmasti. Ja jos olisikin sellasta pientä itkun tuherrusta vaan ei kun niin lujaa kun ääntä lähtee. Vatsa ei vaivaa tällä hetkellä, nälkä ei ole, ei ole kuuma tai kylmä...Pääsisipä kurkkaamaan vauvojen sielunmaisemaa. Parempia unia niin teille kuin meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, mua ssääliittää Ykkönen ihan sairaasti! Ei se valita, eikä itke sitä yöllä, mut on se tosi tosi väsynyt. Mikä tietty kostautuu sitten pävisin hankalina harmituksina..:/ oon jo kehitelly mielessäni lasten korvatulppia, jotka ei mene korvan sisään ja voisi vaihvikaa laittaa nukahtamisen jälkeen päälle :D

   Poista
  2. Silikoni korvatulpat apteekista.

   Poista
  3. Hmm, niitä löytyy..voisi ehkä joskus kokeilla.

   Poista
 3. Tutulta kuulostaa, meidän kossi tosin hieman vajaa 5kk, mutta kaikki unille menot yhtä taistelua, päiväunet maksi tunnin, lähes aina 30 minuuttia ja öisin syö kun peto vaikka on pullolapsi. I feel u! Jos keksitte jotain nerokasta niin saa infota ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko kokeillut antaa velliä yötä vasten tai yöllä. Siskon tytöt nukkui sillälailla hyvin. Omat oli imetettyjä, en kokeillut niille... T. K

   Poista
  2. Meillä alkoi pieni neiti nukkumaan paremmin vähän sen jälkeen kun aloitettiin soseiden maistelu. Kohta 5 kk on nyt muutaman illan saanut puuroa iltaisin ja viime yönä sain 7 tunnin ruhtinaallisen levon ennen ensimmäistä syöttöä. Joo jonkun mielestä vaan paska mutsi työntää vauvalle puuro lusikan suuhun tässä vaiheessa, kun eihän sitä 5kk bling-ääntäkään ole vielä kuulunut, että nyt saat suositusten mukaan antaa.. Mutta meillä toimi, velli ei niinkään(esikoisella velli kyllä pidensi yöunia) .. vielä muutama viikko sitten tyttö söi 2 tunnin välein.

   Poista
  3. Meillä alkoi poika saada velliä 3- kuisena kun joi korviketta yli 1,5litraa päivässä ja pulautteli mahottomasti. Kiinteitä on mennyt 4-kuisesta ja puuroa on maisteltu viikon verran. Pulauttelu loppui. Kunnon paskamutsi täällä :D Ja poika syö silti parisen kertaa yössä, kasvaa tuhottomasti.

   Poista
  4. Mitäs mitäs, mitä ihmeen paskamutsittelua täällä on :D Toki suosituksia voi muokata jos oma tarve vaatii, tiedän useammankin vauvan jolle on ollut pakko aloittaa puurot ja kiinteät reitlusti ennen neljää kuuakutta kun maito ei vaan oo riittänyt pitämään kylläisenä. Toisilla tosiaan puurot ja vellit auttaa, meillä on ainakin selkästi kyse tavasta. Koska välillä saa ruokaa vasta 9 aamulla vaikka on 12 tuntia edellisestä, eikä valita. Että ei sillä älkä ole. Mirgga: kokeile vaan sitkeäsit opettaa nukahtamaan ite. Rauhoitat, laitat omaan sänkyyn / vaunuihin ja heti jos alkaa huuto niin takaisin rauhoittelumoodiin. Tsemppiä!

   Poista
 4. Pahoittelen jo etukäteen tällaista aika subjektiivista vaistohippiäitikommenttia, mutta onko edes kokeilemisen arvoista, että otetaan vauva kainaloon nukkumaan ja imetetään niin monta kertaa kun se haluaa? Jos hän haluaa olla lähellä, eikä muu kuin syli ja imetys toimi, niin noin saisi ehkä itsekin nukuttua. Meillä toimi loistavasti, ja koko perhe nukkui hyvin. Tuossa 10kk iässä meidän lapsi heräili maidolle vielä 2-4 kertaa yössä. Nyt tuo 2-vuotias nukkuu edelleen vieressä, mutta imetys on muutama kk sitten menestyksekkäästi kokonaan lopetettu ja muksu nukkuu vihdoin täydet yöt. Mut joo, tiedän kyllä, eihän tää tyyli ole jokaisen kuppi teetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kainalolle joo, imetykselle ei. Se ei ole hyvä tie, kun se ei sitä ruokaa itsessään tarvitse, vaan lohtua vain. Ja jos siitä (taas) tulee nukahtamisen väline, saa ihan liikaa maitoa ja ähisee aamuyöhön mennessä kipeää mahaa. Samaan hengenvetoon täytyy sanoa että olen niin epähippi etten kyllä haluaisi lapsia väliin noin pitkäksi aikaa, vaikka se tavallaan ihanaa onkin kun ovat lähellä.

   Poista
 5. Meillä on aikalailla sama tilanne, poika 9 kk ja unikoulu pidetty pari kuukautta sitten. Tuolloin nukkui ehkä vajaan viikon kokonaisia öitä, ja hiljalleen sitten heräilyt alkoi taas. Epäjohdonmukaisena äitinä loppujen lopuksi olen sortunut imettämään nyt taas melkein jokaisena yönä että pojan on saanut jotenkin nukahtamaan, syliin ottaminen siis ei todellakaan ole aina edes rauhoittanut poikaa. Luulen että tekee myös hampaita mikä sekin sotkee pakkaa kivasti... Vä-syt-tää! Haluan vain sanoa tsemppiä teille, ja meille.. :) toinen unikoulu lienee kohta edessä! -Jenni-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin siis, ei tässä auta muu kuin tsempata ja yrittää levätä aina kun voi (ei ikinä) :)

   Poista
 6. Ehkä lapsi ei ole vain kypsä vielä muutokseen,vaan vaatii läheisyyttä ja turvaa?Mä uskon,että kun aika on sopiva,loksahtaa asiat kohdalleen.Me pidettiin eka unikoulu 1v3viikkoiselle,ei itkun itkua ja samalla unohtui tissi.Oltiin varauduttu vaikka mihin,mutta niin kivuttomasti meni :) Ennen en olisi edes ajatellut unikoulua,nyt aika oli just oikea./Janika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhepeti voisi olla ihan ok ratkaisu, mutta meidän sänky on ensinnäkin vähän pieni siihen, ja lisäksi nukuttaminen vaikeutuu kun mun pitäis jäädä sinne sänkyyn sitten sen kanssa. Ja jos Ykkönen herää, Kakkonenkin herää ja könyää pois sängystä...siinä on vielä monta mietittävää juttua, joten haluaisin ensin kyllä yrittää saada sen nukkumaan ihan itse.

   Poista
 7. Ei ehkä pahemmin lohduta, mutta muutaman vuoden kun vielä kaikki jaksatte rikkonaisia öitä, niin sitten helpottaa. Mulla on seitsemän lasta 6(melk.7)-18(melk.19) -vuotta. Jokusen vuoden mäkin olen nukkunut huonosti, mutta viimeiset kolme jo ihan hyvin. Välillä nukutaan jopa liian pitkään, kuten joululomalla 6-11 -vuotiaat kymmeneen, isommat sai aamupalalle puolilta päivin. Nyt ollaan nuorimmaisen kanssa serkkulassa nauttimassa pienten serkkujen seurasta. Täälläkin valvotaan yöllä pienten kanssa. Kannattaa nukkua aina kun se on mahdollista. -K-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seitsemän :O :O ripsektiä sulle kovasti, kiva tietää että joskus saa sitten nukkuakin :)

   Poista
  2. Kiitos. Mun piti sitten myöhemmin opetella nukkumaan lääkkeiden avulla, kun olin oppinut reagoimaan jo inahduksiin, kun 5 viimeistä vauvaa nukkui perhepedissä. Mies sanoikin, että nukuin toinen silmä auki. Vieressä oli musta vaivattomampi nukuttaa... -K-

   Poista
  3. Auts, toivottavasti saat nykyään jo nukuttua!

   Poista
 8. Tällaisen asian kommentoiminen yhden lapsen kokemuksella ja teidän perhettä tuntematta on aika riskaabelia, mutta... Tuli vain mieleen että voisiko imetys sotkea sitä nukkumaan rauhoittumista? Jos lapsi kerran rauhoittuu paremmin ei-imettävän vanhemman sylissä kuin sen maitoa tarjoilevan ja maidolta tuoksuvan vanhemman sylissä, jossa ehkä herää ruokahalu?

  No, mene ja tiedä, lapsosten nukahtamisasiat ovat aikamoista mystiikkaa. Joka tapauksessa toivotaan että koko perheen nukkuminen kohenee asap!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se näin on, mutta täytyy myöntää että mä olen halunnut pitää vielä sen iltaimetyksen tuoman läheisyyden hetken. Tuntuu että se kinuaa niin paljon mun seuraa silloin illalla, että olis vähän julmaa lähettää isänsä kanssa pulloilemaan keittiöön. Mutta aina kun se on laitettu nukkumaan niin etten ole ollut kotona, on yö ollut hyvä. Että joo, kyllä se pitäis se iltaimeyts varmaan lopettaa.

   Poista
 9. Toivotaan syylliseksi maitoa :) se olisi se helpoin tie, maidot vekeen ja elämänlaatu uusiin sfääreihin.
  Meillä maito aiheutti 40mim unia yötäpäivää, ja heti ruokapuolen ollessa kunnossa vauva nukkui aamuun heräämättä. Ja mulla levisi pää unettomuuteen johon piti hakea apua mulle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, se olis helpointa melkein! Mutta en usko kyllä. tämän neljän päivän perusteella sillä on niin vähän parantunu "oireet" että joko sillä on muitakin allergioita, tai se vaan on vielä niin kyspymätön se suolisto. Jatkan vielä viikon ainakin ja katson häviääkö poskien lehotukset kokonaan.

   Toi unettomuus on niiiiin syvältä, mulla on kans taas tulossa. Kroppa herättää itse itsensä kun ei uskalla nukahtaa heräämisen pelossa. Aaaargh.

   Poista
 10. En missään nimessä tarkoita syyllistää tai vittuilla tai mitään muutakaan ilkeetä, mutta.... Jos epäilet ruoalla olevan osuutta asiaan, niin on niitä muitakin vaihtoehtoja kuin maito. Vaikka äidinmaidon alkoholi- tai kofeiinipitoisuudet ovat jonkin teorian mukaan samat kuin äidin verenkierron eli mitättömän pienet, niin minun lapsiini niillä kyllä on iso vaikutus. Lähinnä siis kahvilla. Sen juomista olen joutunut kummankin imetyksen aikana rajoittamaan, sillä tuntuu että kaikki yli kahden kupin per päivä ja etenkin jälkeen klo 15 vaikuttaa heti. Kuukausi sitten join pienen kupin kahvia klo 20, ja jo vuoden täyttänyt ja tässä vaiheessa aika hyvin nukkuva lapseni heräsi tunnin välein alkuyön. Ehkä kyse on kierteestä? Mitä huonommin Kakkonen nukkuu, sitä enemmän äiti juo kahvia... Toinen mahdollinen mahanpurujen aiheuttaja on ne karkit. Yhdessä irtokarkissa on helposti kymmenen eri E-ainetta ja pussissa varmaan helposti sata eri lisäainetta. Äidinmaitohan on sitä mitä äiti syö ja joku sipuli on siinä pieni paha verrattuna karkkien lisäainetulvaan. Ehkä siis kannattaa kokeilla niistä karkeista luopumista, vaikka ne sinulle selvästi ovatkin tärkeä lohtu. Ja tosiaan en nyt koita tässä paasata Hyvänä Äitinä, vaan ajattelin, ettet ehkä ole tullut huomioineeksi noita tekijöitä ruokavaliossasi imetystä ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta sinänsä, mutta kyllä luulisin että maito on todennäköisempi syyllinen kuin paljon pienimmässä määrissä saadut muut pahat. Kahiva juon vain aamulla iiison kupin (ehkä sitten kaksi oikeasti) ja karkkia en nyt ihan kiloittain kuitenkaan joka päivä syö. Mutta edelleenkään en usko että sillä oiekastaan edes mitään ruoka-aineongelmaa on, testaan nyt vain tämän maidon kun sen osaan :)

   Tästä tuli mieleen sellainen sivuhuomautus, että olen miettinyt kyllä imetyksen lopettamista pikkuhiljaa muutenkin, viimeistään varmaan vuoden kohdalla. joten jos alkaa näyttää siltä että syynä on jokin mun ruokavalaiossa, lopetan varmastikin imetyksen siihen.

   Poista
 11. Tsemppiä! Eikun unikoulu vol 2 käyntiin... Tai ihan mikä vaan, mistä olis apua! Rohkaisu: meillä ainakin unikoulut on pikkuhiljaa helpottaneet, ehkä vol. 799 olis jo ihan siedettävä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooooh toivotaan että se mnee noin! että nopeammin tajuaisi aina että äh, tää on taas tää paskajuttu kun pitää alkaa nukkua ite.

   Poista
 12. Meillä 7kk vauva nukkuu mun kanssa sängyssä ja isäntä olkkarissa, esikoinen omassa huoneessaan. Koitin muutaman kerran pinnasänkyyn jo tuupata, mut omat unet oli arvokkaammat.On niin helppo kääntää vauvan asentoa parempaan tai laittaa tutti. Tiettykin mä en imetä niin meillä se kainalokkain nukkuminen ei herätä vauvan tissihimoja. Samoin tein esikoisen kanssa ja oppi nukkumaan pinniksessä ilman mitään ongelmia. Ja näin mä kuvittelen tän vauvvankin kanssa menevän :D toivossa on hyvä elää. Meillä ei ruuan määrä tai laatu vaikuta unen pituuteen. Vellit esim. jätin alkuunsa koska uni oli paljon katkonaisempaa.

  Toivotan teille unisia öitä :) ja helkkarin rautaisia hermoja!

  -EmmiV-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emmi! Vitsi toi tutti pelastais varmaan niin monelta, vaikka nyt alan olla jo ihan iloinen ettei se sitä koskaan oppinut. Ykkönen nimittäin tulee syömään sitä vielä teininä nukkuessaan.

   Poista
  2. Mä manguin vauvvalle tutin jo synnärillä :D pitkin hampain ne sen antoi. Mutta mutta musta tuntuu, että nää pullolapset hyväksyy sen tutin kun sen maidonki raasut joutuu imemään kumin kautta. Voin tietty väärässäkin olla :)Oisin kyllä täysimettänyt, mutta tuli mutkia matkaan ja se siitä.
   Mun ensmäinen luopui tutista 2veenä, viskattiin jollekkin pupuille se..ja ei tainnut senkään perään edes parkua, vaikka pieni tutttinarkkari olikin. Mut on se sitten tolla luonteellaan maksellu takas noita "helposti hoidettuja juttuja", hehh.
   -EmmiV-

   Poista
  3. :) olis tollekin pitänyt heti laitoksella vaan tuupata! Ykköseb kanssa ei olla kunnolla edes kokeiltu tutista luopumista. Yksi univammainen kerrallaan...;)

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.