Tosi siisti Freska (sis. alekoodin)

sunnuntai 14. helmikuuta 2016 Valeäiti 16 Kommenttia

Sisältöyhteistyö: siivous saatu ilmaiseksi bloginäkyvyyttä vastaan

Ei liene kenellekään yllättävää, että me emme varsinaisesti pidä siivouksesta. Vielä vähemmän yllättävää lienee se, ettei sille ole tässä elämäntilanteessa juurikaan aikaa. Joskus yhdeksän vuotta sitten, ensimmäisen yhteisen asuntomme aikaan, meillä oli maanantaisin siivouspäivä. Joka viikko siivottiin kovalla tohinalla: vietiin roskat, imuroitiin, pyyhittiin pölyt, pestiin pinnat ja hinkattiin kaakelit. Nyt koko konsepti vähän naurattaa, ikään kuin meillä ikinä siivottaisiin, saati koko kämppä kerralla, saati kerran viikossa.

Tavallaan hävettää myöntää, mutta nyt me siivotaan ehkä kerran kuussa. Lähinnä ripotellen pestään lattioita ja imuroidaan siinä välissä, ja minä saatan joskus suivaantua sotkusta riittävästi oikein pyyhkiäkseni pölyt. Toisaalta ei hävetä pätkääkään. Me olemme valinneet tämän. Me käytetään se energia ja aika joka arjesta liikenee itsemme hengissä pitämiseen ja lasten halimiseen. Tavaroita siivoan (kiukkuisena) paikalleen monta kertaa viikossa, mutta pölypallot saavat kyllä kasaantua kiinnostavampien asioiden hinnalla.

Koska oma siivoaminen on silloinkin hutaistua kun sitä harvoin tehdään, päätettiin ottaa pitkästä aikaa ammattisiivooja avuksemme kahdesti kuussa. Olemme etsineet sopivaa jo jonkin aikaa, mutta valitettavasti aina on ollut jotain moitittavaa joko hinnassa, palveluprosessissa tai siinä tärkeimmässä - työn jäljessä. Pari viimeistä kokeilukertaa ovat olleet niin katastrofaalisia että meinasin jo luovuttaa. Jos joku siivoaa minuakin huonommin ja sillä menee siihen kolme kertaa se aika mikä minulla, miksi maksaisin siitä? Sitten eteen tuli Freska, ja mahdollisuus tehdä oravannahkakauppaa, siis siivousta bloginäkyvyyttä vastaan. Hommasta sopiessamme varoittelin, että kerron kyllä rehellisesti miten meni, ja jos siivous on yhtä huonoa kuin edellisillä yrittäjillä, laitan homman kuvineen julki.

Voi olla että tämän uhkakuvan edessä meille valittiin kerma kakun päältä, mutta voi veljet, kyllä maistui. Freskan siivooja Saara oli täydellinen, oikea kultakimpale! Jos aiemmin siivouspäivien jälkeen kuljin ympäri kämppää etsien (ja löytäen) laiskasti pyyhittyjä pölyjä ja nostamatta jääneitä tuoleja, nyt hihkuin yllättyneestä onnesta kulkiessani pölyttömässä, tahrattomassa ja huolella hoidetussa kodissa. Saara oli hoitanut hommat todella mallikkaasti. Sen näki jäljestä, mutta myös siivouksen aluksi paikalla ollut Insinööri kertoi illalla hämmästyneenä, miten Saara oli ottanut jääkaapista jokaisen magneetin pois saadakseen oven kunnolla siivottua. Siinä on muuten muutama magneetti siirrettävänä. Koti oli muutenkin kuin hotelliin tulisi: täynnä pieniä yllätyksiä, ilahduttavia yksityiskohtia.
Vihdoin, oi vihdoin, täyttyi se salainen toiveeni. "Että se joku siivoaisi tunnollisemmin kuin mitä minä ikinä jaksan". Peilikaappi oli pesty sisältä, valonkatkaisimet pyyhitty ja jopa se kylppärin lattia, josta me sanoimme ettei sitä kannata hinksuttaa kun se on toivoton tapaus, kiilteli ennen näkemättömien valkoisten saumojensa kanssa. Ja sitten se pieni asia, jolla ei ole periaatteessa mitään väliä, mutta on minulle iso juttu: käytetyt välineet oli lopuksi ripustettu siististi kuivumaan rättipatterin päälle. Ne teistä, jotka ovat myös sisimmiltään frendien Monica, ymmärtävät kun sanon että kyseessä on tämä tunne.

Eipä tarvinnut kertoa blogissa kurjia uutisia, eikä siivota itse siivoojan jälkeen. Napattiin saman tien Saara meille pysyväksi onnen lähteeksi. Tästä maksan erittäin mielelläni sen 94€ kerta (5h siivous kotitalousvähennyksen jälkeen). Freskalla on palveluasenne kohdillaan, ammattitaito vahvaa ja koko homma on konseptoitu hienosti. Arvostan sitäkin pientä nyanssia, että Saaralla oli Freskan t-paita päällä meille tullessaan. Siitä tulee heti sellainen luotettava fiilis, vahva tunne siitä että tämä ihminen tuli tänne ammattilaisena töihin.


Tältä näyttää onnellinen asiakas.
Freskalle siis melkein täysi kymppi! Ainoan pienen miinuksen annan kaikkien siivousfirmojen samasta helmasynnistä: ajankäytön läpinäkyvyydestä. Tuntuu, että jokainen firma käyttää aina arvioidun maksimiajan, eikä minulla ole asiakkaana kykyä arvioida, mitä siinä ajassa tehtiin. Saarakin käytti meidän asuntoomme sen viisi tuntia, jonka Freskan verkkopalvelu antoi arviona. Vaikka jälki oli moitteetonta, enkä sinänsä ole tyytymätön ajankäyttöön, minun tekisi mieli vähän kyseenalaistaa se. Meneekö varsin askeettisesti sisustettuun kolmioon ihan oikeasti viisi tuntia? Onko tapoja saada homma tehtyä nopeammin, voimmeko vaikuttaa asiaan omilla ohjeillamme? Nyt vaihdatimme lakanat samalla, joka vie toki ylimääräistä aikaa, mutta viisi tuntia kuulostaa silti minun, hutaisevan siivoajan korviin, vähän paljolta, etenkin kuin aikaa vievin homma, tavaroiden järjestely oli jo tehty meidän toimestamme. Tässä on kyse luottamuksesta, toki. Luottamuksesta siihen, että ammattilainen tekee asiat juuri niin nopeasti kuin voi, ja lopettaa kyllä aikaisemmin jos homma on valmis. Sen luottamuksen syntyyn menee kuitenkin aikaa. Palvelumuotoilijana sanoisin, että niin Freskan kuin muidenkin kannattaa pohtia, onko olemassa tapaa osoittaa asiakkaalle mitä kaikkea arvokkaalla ajalla tehtiin. Kyllä me sitten sen ymmärrämme ja hyväksymme kun näemme esim. tämän Freskan sivuilla olevan listan (alla osittain) silmiemme edessä. Että kyllä, meneehän tuohon aikaa kun kunnolla tekee.


Meidän perhe on nyt kyllä asteen verran onnellisempi ruuhkabussinsa kyydissä. Saara tulee seuraavan kerran tulevana keskiviikkona, ja se tekee minut jo nyt onnelliseksi. Siihen asti riittää että pidämme kodin järjestyksessä ja siivotaan pahimmat ruokatahrat heti pois. Keskiviikkona Saara tulee ja hoitaa pölytilanteen ja vessat taas oikeasti kuntoon. Ah. Jos sinäkin haluat kotiin oman Saara-ihmeesi (mutta meidän Saaraa et saa, apus!), voit kokeilla Freskan palveluita nyt pienellä alennuksella: kertatestaajat saavat normaalista 34€:n tuntihinnasta 20% alennuksen koodilla VALEAITI20 ja säännölliset buukkaajat saavat ekasta siivouksesta 50% alennuksen koodilla VALEAITI50. 

Ei muuta kuin siivousta varaamaan! Itse lähden nyt imuroinnin sijaan kylään, se on moro.

Sisältöyhteistyö: siivous saatu ilmaiseksi bloginäkyvyyttä vastaan Ei liene kenellekään yllättävää, että me emme varsinaisesti pidä sii...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

16 kommenttia :

 1. Vastaukset
  1. Nää on Marimekon ihanat, löysin monta monta vuotta sitten alesta. Ykkönen oli ehkä puolivuotias ja tarve oli olematon mutta rakastuin niin palavasti että oli ostettava :)

   Poista
 2. Meillä siivoojat siivoaa 3 h 155 neliötä. Ei sisällä lakanoiden vaihtamista, saunan pesua tms. ekstraa. Olemme todella tyytyväisiä jälkeen. Minua nuo siivousfirmojen suuret tuntimäärät ihmetyttävät. Freskaakin joskus katsoin, mutta tuntimäärä oli tolkuton. Ei voi perussiivous kestää missään melkein yhtä työpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Aika paljon nopeampi. Tässä on 107 neliötä, mutta toki kaksi (pientä) vessaa...hmm, täytyy miettiä mikä sopiva aika olisi.

   Poista
 3. Meillä 125m2 ja siivooja hoitaa sen 2,5h. Kaksi kylppäriä ja pikkuvessa. Vessapaperia ei ole viikattu eikä lakanoiden vaihto kuulu pakettiin mutta muuten olen tyytyväinen työn tulokseen. Nykyinen siivooja tekee yksin saman kuin edellisestä firmasta kaksi siivoojaa samassa ajassa. Kyllä on hirveän paljon 5h kolmion siivoukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli eka kerta että sinänsä siivoukseen menee toki enemmän aikaa. Mutta varmasti saisi nopeamminkin hoidettua, täytyy puhua Saaran kanssa vaan tästä toiveesta!

   Poista
 4. Hiphei. Kommentoin sulle syksyllä, kun olin saanut kuulla, että oot MHL:ssa. Nyt sain sinut kiinni, kun siis aloitin blogisi lukemisen aivan alusta saatuani syyskuussa lapsen. Teidän aika monta vuotta mahtuu vauvan viiteen kuukauteen! Mitä minä nyt luen?! (Huomaa oletuksena se, että tietysti muistat juuri minun yksittäisen kommenttini... Ei oikeasti tarvi!) Joka tapauksessa kiitos, on ollut hauskaa myötäelää tällä tavalla etänä teidän tarinoita. Hopihop; lisää tekstiä odottaa allekirjoittanut. Taisin tituleerata itseäni Feikkiäidiksi viimeksi. Terveisin se sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No heipähei! Nimimerkki soittaa jotain kelloja mutta en valitettavasti enää kommenttia muista :) Tosi kiva kuitenkin kuulla että olet täällä tahkonut läpi tätä jäätävää määrää (yli tuhat!) tekstiä, ihan hurjan otettu olen että joku jaksaa kaiken lukea :) Ja sori, en tule kyllä ylläpitämään ihan samaa tahtia vaikka parhaani yritän :D

   Poista
 5. 159neliötä kahdessa kerroksessa. Pölyjen pyyhintä/pintojen puhdistus, imurointi ja lattioiden moppaus, vessojen pesu (+lelukasan kaivaminen sohvan alta, mikron pesu, keittiön kaapinovien pyyhintä) 2,5h yhdeltä siivoojalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau. Aikamoisia tehopakkauksia teillä. Mä puhun Saaran kanssa ja katotaan mihin päästään :)

   Poista
 6. Islannissa noi siivousfirmat ottaa könttäsumman, neliöistä riippuen. Meillä 75 neliötä ja suursiivous (mm. ikkunoiden pesu sisältä, jääkaappi ja uuni myös sisäpuolelta) maksaa vähän yli 200 euroa (ja kestää noin 6 h). Pintapuolisen eli imurointi ja muu peruskama maksaa tämänkokoiseen noin 80 euroa ja vie käsittääkseni sen pari tuntia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on tavallaan ihan reilu, ainakin on helpompi vertailla eri toimijoita.

   Poista
 7. Meillä arvioitiin kanssa alussa neljä tuntia, mutta nyt siivoojamme oli sanonut Freskalle, että hänelle riittää jatkossa kolme tuntia! Sillä siis jatkossa mennään. Eli kyllä ne meillä (luultavasti myös muilla) kattoo sen oikean tarpeen mukaan sitten. Alussahan kestää just kauemmin, kun ne kuuraa ne kaikki ikipaskat pois. Hahahah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä mäkin vähän aloin kelaamaan että se on ehkä kuurannu kaksi tuntia sitä kylppäriä :D :D Freskan Sebastian vielä korosti että tämä eka kerta toimii perinteisen kartoituskäynnin korvikkeena ja sen tarkoituksena on a) tehdä koti törkeän siistiksi että asiakas on varmasti tyytyväinen ja b) ymmärtää kuinka paljon normisiivoukseen menee aikaa. Musta vaan vieläkin aika vaikea itse arvioida mikä olisi sopiva taso. Eiköhän tästäkin puhumalla selviä :)

   Poista
 8. Mä olen myös hämmästellen lukenut noita freskan tuntimääriä. Meillä okt kahdessa talossa, mm kolme vessaa, talossa asuu koira. Siivooja putsaa myös saunan kylpyhuoneen (ei kuitenkaan saunaa, näin sovittu) ja aikaa menee 3h.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahdessa talossapa hyvinkin...siis kahdessa kerroksessa :)

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.