Oisko satasta piffaa?

lauantai 20. helmikuuta 2016 Valeäiti 35 Kommenttia

Ystävät, tarvitsen apuanne. Taloapua. Tilanne on tässä tasan puoli vuotta tontin oston jälkeen suorastaan kliseinen. Kaikkeen on mennyt rajusti oletettua enemmän aikaa, ja budjetti on räjähtänyt aivan totaalisesti käsiin. Ollaan saatu vihdoin kaikilta naapureilta lupa rakentamiseen, joten voitaisiin jättää kuponki sisään ja aloittaa oikeat hommat noin kahden kuukauden päästä luvan kanssa, mutta.

Iso mutta. Sellainen noin sadan tonnin mutta.

Jostain pitäisi nyt löytää aivan tajuttomat kustannussäästöt tai aivan tajuttomat rahavarat.  Sen lisäksi että talosta tuli kellarin ansiosta mahdottoman suuri, yllätyksiä alkaa löytyä joka nurkasta jo suunnittelupöydällä. Noin niin kuin esimerkiksi pohjaveden korkeus on aliarvioitu parilla metrillä ja joudutaankin miettimään, miten rakennetaan talosta uima-allas; maanperustuskustannus nyt tietysti on ainakin tuplat alkuperäisestä, lupakustannuksia onkin hurjasti, naapureiden kanssa yhteinen muuri imaisee monta tonnia jne jne. Tällä hetkellä toteutuvalta näyttävä rahasumma (joka siis varmasti vielä kasvaa matkan varrella, niin kuin näillä on tapana) on ihan posketon. Joudutaan ihan aidosti laskemaan, voidaanko rakentaa koko taloa. Edessä on isoja valintoja: Kestääkö talous nyt ja huomenna tätä täysin naurettavaa budjettia vai vedetäänkö suunnitelmat isolla kädellä uusiksi?

Mitään ei voi kai oikein jättää poiskaan. Alla on muutama säästöehdotus, jotka ajattelin laittaa arkkitehdin katsottaviksi.

Hmm. Näyttäisi siltä, että pitää suunnitella koko talo uudestaan ilman kellaria (siinä menisi vierashuone, säilytystila, autotalli, kuraeteinen ja saunatupa), tehdä itse IKEAn avulla kaikki sisätilat (IIK EI) tai varautua siihen ettei seuraavaan viiteen vuoteen ainakaan matkusteta, osteta sushia tai vaihdeta sohvaa. Jos silläkään pärjättäisi.

Koska en ole kellaristani vielä valmis luopumaan, ajattelin nyt ensin listata tapoja saada mahdollisimman nopeasti lisää rahaa. Jos nyt vaikka edes viiskytätonnia alkuun. Näkisin, että seuraavaa voi tehdä:

1. Voisin ottaa iltatyöksi jonkin kovapalkkaisen taitojani vastaavan työn. Olen käsittänyt että bloggaajat saavat hurjasti rahaa?

2. Voisin ostaa kymppitonnilla ässäarpoja ja luottaa hyvään tuuriin.

3. Voisin myydä ainakin yhden munuaisen ja muita ruumiinosia. Olen elänyt ihan ok terveellistä elämää kuitenkin.

4. Voisin leikata Kakkosen kutrit ja myydä ne verkkokaupassa Japaniin.

5. No laitetaan mun ja Ykkösen hiukset sinne kans. Insinöörillä ei oikein ole mitään, millä osallistua.

6. Voisin osallistua BigBrotheriin ja voittaa. Koska mä voitan ne kilpailut, joihin osallistun. (Onko BB vielä olemassa?)

7. Voitaisiin myydä kaikki nykyinen irtaimisto. Mitähän saisi viisi vuotta vanhasta vain vähän rikkinäisestä kuivausrummusta?

8. Voisin perustaa dinosauruspuiston.

9. Voisin aloittaa rahaketjukirjeen. Ne oli kovia hittejä ysikytluvulla.

10. En ihan tiedä miten pyramidihuijaukset toimii mutta saleen osaisin. Voitanhan kaiken.

11. Tai sitten TE voisitte maksaa kellarin! Laskin että jos jokainen teistä laittaisi edes 5€ (hirmu vähän!) likoon, oltaisiin ihan hyvässä tilanteessa. Rahat voi laittaa osoitteeseen valeaidin@gmail.com tai sitten MobilePaylla. Ihan miten teille sopii.

12. Mulla on ihan hyvä kroppa vaikka tissit on jo menny. Just sayin.

Ei täs. Mennään Turkuun ja juhlistetaan kymmenvuotiasta Myssyä, ja mietitään näitä asioita vaikka sitten huomenna vähän luovemassa tilassa. Tarjoaisikohan joku mulle illan juomat...

Ystävät, tarvitsen apuanne. Taloapua. Tilanne on tässä tasan puoli vuotta tontin oston jälkeen suorastaan kliseinen. Kaikkeen on mennyt raju...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

35 kommenttia :

 1. Ei niin mukava asia, mutta kirjoitustyyli sai hymyilemään ja ehdotelmasi. Moni voisi toimia ;) Siirrän varmasti vitosen, kun laitat tilinumeron <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, kiitos, mutta en mä taida nyt kuitenkaan teidän pennosia lähteä haalimaan :) Kellari kuopattiin jo nyt kuolleena ideana, pakko on vaan pärjätä ilman.

   Poista
 2. Me mentiin ja mennään tolla että ei viiteen (okei, kymmeneen) vuoteen matkusteta, osteta sushia tai uutta sohvaa. Eikä verhoja, kirjahyllyä, kuivausrumpua, hyvää autoa, mattotelinettä....
  Joku voisi hulluksi haukkua ja saakin. Valintoja, valintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me mentiin nyt sitten je eliminoitin se kellari. pitäisi säästyä monta tuhatappusta. Eipä silti, voi olla että matkat jää silti :D

   Poista
 3. Mitä jos vaikka ostaisittekin asuntovaunun siihen tontille? Niissä on kai sohvatkin vakiovarusteena, että ei tarttis sitten siihenkään tuhlata ylimääräistä.

  VastaaPoista
 4. Valintoja, kyllä. Tuntemani oman talon rakentajat vaihtavat auton projektin alkaessa vanhaan Hiaceen ;-)

  Jos sijainti ja talon rakenne eli hankalasti muutettavat seikat on sellaiset, että voit kuvitella asuvasi siinä seuraavat noin 50 vuotta, ota isompi laina, pihistä ne 10 vuotta ja rakenna talo. Design-tapetilla ja kalliilla laatoilla voit sisustaa sitten kun sinulla ei ole lapsia enää elätettävänä. Jos nämä ei täyty, älä ota hullun isoa velkaa.

  Tarmotar

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaisesti lausuttu. Näin me tehdään, tosin pihistetään kyllä se kellari jo pois että rahat yksinkertaisesti riittää koko hommaan. Hullun iso velka meillä on aina ollut joka tapauksessa :)

   Poista
 5. En koskaan haluaisi neuvoa mutta herätän muutaman ajatuksen, tuli pakko. Kaikesta huolimatta, tsemppiä projektiin jos uskallatte jatkaa. Jatka ainakin sun ihania juttuja :)

  Jos jo alkumetreillä hirvittää, kalkkiviivoilla budjetti on paisunut painajaiseksi. Valintoja on lomamatkojen lisäksi oma ja perheen mielenterveys, vuoden yöunet, parisuhde ja sun ihana lapsenomainen ajatusmaailma johon ei välttämättä tarvitse istuttaa pelkoa, huolta ja ahdistusta projektista.

  Valintoja ovat myös aito vapaa-aika lapsille muualla kuin tontilla tai rautakaupassa. Ja kelpaisiko vanhemmille kuitenkin koti jossa on lattialistat ja lämmin tunnelma, vai asuuko teidän onni uudenkarheassa keskeneräisyydessä. Uskon että lapset valitsisivat aina vanhempansa ja tiiviin tunnelman (vaikka säilytystilaa ei olisi ja kulahtaneet keittiön kaapit pursuaisivat) kuin stressaantuneen läpsystävaihtavan varjon ja kylmät kaakelilattiat. Kärjistetysti.

  Ja eräitä sanoja lainaten "Kivilinnoissa myydään haavekuvia onnesta, mutta niissä kaikuu vain tyhjiä seiniä. Kalliita seiniä. Onni asuu teillä jo nyt, perheenä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen anonyymi täällä hei! Mulle ei tulisi ikipäivänä mieleenkään rakentaa, ja yllä oli listattu aika kattavasti miksi. Ja myös siksi että voi sitä vi**tuksen määrää jos ITSE rakennetussa uudessa talossa olisi pistorasiat väärässä paikassa, liian liukkaat lattialaatat kylppärissä tai muuta minkä haluaisi korjata. Me asutaankin tyytyväisinä 60-luvun puutalossa, lainaa sen verran että voidaan tehdä muutakin ja pihassa kasvoi muuttopäivästä alkaen niin nurtsi kuin viinimarjatkin. Mutta toki kukin tavallaan, en vaan ole aivan vakuuttunut että rakentaminen on kovinkaan monelle paras vaihtoehto. Ja ehdottomasti tsemppiä projektiin jos siihen ryhdytte :)

   Poista
  2. Kyllä me nyt tähän projektiin ollaan ryhtymässä ja ihan hyvillä tiedoilla ja oletuksilla. Ei se meidän onnellisuus myöskään siitä ole kiinni että vietetään kaikki ajat valmiissa kodissa, nämä projektit on itseasiassa aina olleet meidän parisuhteen perusta :) Lapset kulkee mukana tontilla ja rautakaupassa jos niissä tarvitsee käydä (tehdään erittäin, erittäin avaimet käteen paketti, alku on vaikein), ollaan itseki oltu aikoinamme ja ihan hyvillä muistoilla :) Mä uskon että tulee olemaan ihan helvetin vaikeaa, mutta palkitsevaa. Ehkä joku pistorasia sitten ketuttaa mutta varmasti myös ilahduttaa joku itse keksitty nerokas ratkaisu joka toimii just niin kuin haluttiin.

   Musta tässä on paljon analogiaa perheen perustamiseen: jengi puhuu vain niistä huonoista puolista ja pelottelee kaikki pois hankkeistaan, vaikka todellisuudessa niiihin mahtuu paljon huonoa. Kummassakin myös toiset aidosti myöhemmin katuu valintojaan, mutta uskon että peruspositiivinen asenne auttaa kyllä pääsemään tämän vaiheen yli...Toivottakaa siis tsemppiä! :D Ai niin ja kellari unohdettiin nyt niin saatiin budjetti takaisin kestävälle pohjalle.

   Poista
  3. Haha, freudilainen lipsahti, piti lukea "pelottelee kaikki pois hankkeistaan, vaikka todellisuudessa niiihin mahtuu paljon HYVÄÄ" :D :D

   Poista
 6. Itse parhaillaan toista taloa rakentavana kommentoisin, että ehdottamasti rakentamaan, MUTTA sellaisella budjetilla, että elämässä pystyy tekemään muutakin, kuin vain asuttamaan rakentamaansa taloa. Esim. lomailulle täytyy jäädä rahaa jo ihan oman mielenterveyden vuoksi.

  Jättäkää kellari pois, niin säästätte sillä jo pitkän pennin. Meillä on ensimmäisessä talossa kellari. Toiseen sitä ei tule, sillä kaikki ne jutut, joita nyt käytämme kellarissa (kodinhoitohuone, sauna, ...) ovat kivempia maan päällä kuin maan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kellari tipahti nyt pois suunitelmista. Säästö oli niiiiiin valtava ja löydetttin ehkä tapa saada suurin osa sen hyödyistä käyttöön kahdellakin kerroksella. Seuraava talo sitten täydelliseksi? ;)

   Poista
  2. Jep, kellari tipahti nyt pois suunitelmista. Säästö oli niiiiiin valtava ja löydetttin ehkä tapa saada suurin osa sen hyödyistä käyttöön kahdellakin kerroksella. Seuraava talo sitten täydelliseksi? ;)

   Poista
 7. Olisiko teidän mahdollisuus esim. tehdä se kellari/yläkerta/jotain vain puolivalmiiksi? Ystäväni tekivät siten yläkerralle eli se viimeistellään asumiskuntoon, kun taas rahat riittävät. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsekattiin tää vaihtoehto kellarin osalta ja säästö oli 22K€ :O tiputettiin nyt sitten koko kellari pois niin jää rahaa johonkin lattiamateriaaleihinkin..

   Poista
 8. Mä olen heti valmis investoimaan tähän sen 5€ :)
  Juu, liika velka on liikaa, mutta loputtomia kompromisseja voi joutua harmittelemaan sitten valmiissa talossa aina. No, me mentiin itse all-in meiningillä eikä vieläkään kaduta. Tai no, ihan vähän nyt kun katsoo netistä miten "kaikki muut" on alpeilla hiihtolomalla paitsi me ;)
  Tsemppiä mihin ikinä päädyttekään!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahaha, ihana :D Kiitti mutta ei tarvi! Tiputettiin kellari pois joten saadaan melkein kaikki mitä halutaan ja ehkä myös jotain matkoja. Mekin mennään aina all-in ja toisaiseksi se on ollut pelkästään hyvä asia. Laitan rahat mieluumminen asumiseen ja kiinteistösijoitukseen (tavallaan) kuin laukkuihin ja kenkiin. (mutta viinistä ja sushista en luovu).

   Poista
 9. Tsemppiä projektiin ja valintoihin! Ihan muunlaisista rahahuolista kärsivänä perheellisenä - ei taloutta liian tiukalle. Mikään ei ole ankeampaa kuin joutua ajattelemaan vähän väliä rahaa. Nimenomaan siinä mielessä, että se ei tahdo riittää.
  Muutamaa raksaprojektia läheltä seuranneena, suunnitteluvaiheeseen panostaminen viilauksineen, budjetteineen, kilpailutuksineen, sopimuksineen vaikutti säästävän rakennusvaiheessa pitkän pennin, aikaa ja hermoja. Joten ei kannata kiirehtiä saamaan ensimmäistä kaivuria tontille vaan selvittää vaihtoehdot mieluummin rauhassa. Silti sivusta seuranneellekin oli selvää, että rakennusvaiheessa vähintään vuoden ajan ei elämään muuta oikein mahtunutkaan kuin raksa. Paljon tsemmpiä :) Oon seurannut blogiasi jo hyvän aikaa, ootte niin ihastuttavia että todella toivon superihanaa kotia teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OI kiitos, olipa ihana kommentti! :) Uskon että rahahuolet on tosi perseestä. On tunnustettava, että itsellä asiat (=työt) on jotenkin aina lutviutuneet sen verran hyvin että aitoa pulaa ei ole joutunut kokemaan. Siksi onkin niin vaarallisen helppo elää isolla lainamäärällä, kun ei ole koskaan ollut aitoa riskiä tulotasosta. Toki sitä kuitenkin aina miettii, mutta aika maksimiin me ollaan lainat laitettu. Nyt kuitenkin saatiin se kellari tiputettua pois, joka vapauttaa ihan hurjasti budjestia (melkein sen satkun!), joten on taas tilaa hengittää.

   Kiva kun seurailet ja toivottavasti pääset joskus irti rahan ajattelemisesta!

   Poista
 10. Auts, kuulostaa toi pohjavedenpinta aika huonolta hommalta. Mitä se käytännössä tarkottaisi? Ja tuliko tää yllättäen tietoon, kun aiemmin muistaakseni kirjoitit, että pohjatutkimukset tuottivat positiivisen tuloksen. Olen kerran törmännyt taloon, jossa oli kellarissa pohjaveden tulvimisen estämiseksi jatkuvatoiminen pumppu, joka sitten kerran oli mennyt rikki ja lattialla komea vesikerros ja seurauksena kunnon vesivahinko. Suosittelen konsultoimaan asiantuntijoita (varmaan olettekin kyllä näin jo tehneet).

  Tiukilla elämisestä on valitettavasti itselläkin sen verran kokemusta, että se on kyllä niin hanurista varsinkin kun on opiskelijakituutuksen jälkeen jo päässyt ns. leveämmän leivän makuun, että suosittelen hyvin tarkkaan harkitsemaan.

  Mä olen itse aika varman päälle elelijä ja on tehty asumisasiatkin sellaisella periaatteella, että lainalyhennyksistä selvitään vaikka toinen jäisi työttömäksi.

  Muuten kyllä kannatan rakentamista - tiedän monia, joilla mikään kauhukuva ei ole realisoitunut. :) Tsemppiä kaikkeen! Teette varmasti hyvän päätöksen, mihin ikinä päädyttekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pohjavesi oli ekalla mittauskerralla yli 2m maanpinnasta ja nyt alle 80cm. Ratkaisu olisi ollut se pumppaamo (+varapumppu kuvailemaasi ongelmaa varten), mutta tehtiin nyt se vähän fiksumpi ratkaisu ja jätettiin koko kellari pois. Säästyi IIIIIISO penni. Tosi hyvä pointti toi leveämpään leipään tottuminen, se olis kyllä meille oikeasti tosi syvältä kun ei olla oikein koskaan oltu oikeasti tiukassa tilanteessa perheenä. Ei olisi yhden talon arvoista. Toisaalta, tämä rahamäärä me varmaan joka tapauksessa laitettaisiin seuraavaan asuntoon, tässä vaan riskikerroin on eri.

   Kiitos tsempistä, just tollasia kannusteita on ihana välillä kuulla ainaisen pelottelun ohella! :)

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä. Talosta tulee varmasti tosi hyvä! Ja kolme kerrosta on kyl aina hankalampi arjessa kuin kaksi. :) ja jos joskus myytte, niin se pumpputsydeemi ei ehkä ois se paras myyntivaltti. Tai siis itseäni kyllä vähän mietityttäisi se. Pitääkö teidän muuten nyt saada naapureilta taas uudet suostumukset kun piirustukset menee uusiksi? Kiinnostaa nää kun pyöritellään itsekin rakentamista / isomman kämpän ostoa. Kumpi nyt sit ekana osuukaam kohdille: kiva tontti vai kiva talo. :)

   Poista
  3. Joo mä tykkään tästä seuraavasta versiosta vielä edellistä enemmän! pitää saada naapureilta uudet suostumukset, joka on kyllä todella syvältä. Yhteensä 15 nimeä muistaakseni pitää kerätä...

   Poista
 11. Mitä jos joku teistä sairastuu? Mitä jos jonkun pienestä burn outista tuleekin iso ja pitkä? Mitä jos raksalta paljastuu lisää ongelmia? Harvalle kai nää huonot arvat osuu ainakaan kaikki yhtä aikaa, mutta aina jollekin näyttää elämä ne varjotkin. Mitään näistä en teille tietenkään toivo, mutta välillä kannattaa miettiä miten elämä kantaa, jos jotain odottamatonta tapahtuu. Mikä on silloin suunnitelma? Meilläkin kaikki mitoitettu niin, että toinen aikuinen voi olla pois pelistä ja silti selvitään taloudellisesti. Mut me eletäänkin tällästä pientä elämää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten niin käy. Niin kävisi myös jossain kerrostaloasunnossa joka maksaa melkein yhtä paljon kuin tämä. Ei varmuudella tulla muuttamaan halvempaan asuntoon vain riskitason takia...Me ollaan aina valittu tämä riskivaihtoehto, jossa laitetaan iso osa tuloista asumiseen, niin nytkin, oli taloa tai ei. Ollaan kai aika optimistisia (opportunistisia?) ja ajatellaan että jos nuo kaikki kuvailemasi käy tai edes joku niistä, niin kyllä me jotenkin selvitään. Myydään talo / asunto, otetaan lainalyhennyksiä, jne. Toistaiseksi turvaverkotkin on niin hyvät, ja vakuutuksetkin kohdillaan.

   Uskon valoisaan tulevaisuuteen kunnes jokin muu on totta :)

   Poista
 12. Itse en ikinä pystyisi elämään tuollaisen stressin kanssa. Jos budjetti jo nyt ennen ensimmäistäkään kaivinkoneen kuopaisua ylittyy, voi arvella miten suuresti se ylittyy loppuvaiheessa. Ikinä ainakaaan en ole kuullut kenenkään kertovan yllättävistä budjetin alituksista, päinvastoin. Edellä viisaan rationaalista pohdintaa muistakin elämän yllätyksistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä stressi oli vähän liikaa kun oltiin niin ylärajoilla jo nyt, siksi päätettiin jättää kellari rakentamatta.

   Kyllä mekin ne elämän ikävät yllätykset osataan pohtia, me vaan ollaan kai aina kestetty se stressi aika hyvin ja mitoitettu asuminen isoksi osaksi meidän menoja. Mutta tosi iso helpotus oli kyllä saada toi kellariasia ratkeamaan!

   Poista
 13. mä lähtisin kyllä tuohon elinkauppaan heti. toisesta silmästäkin voisi luopua varmaan hyvin, kuolematta.
  rakentaisin myös uima-altaan ja ehkä sisustaisin ikealla ja vaihtaisin ne ikean sisustukset sitten 5v päästä tms kun voi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei näitä silmiä kahta tarvi todellakaan, jäisi jotkut lasten temputkin näkemättä ja sotkut lähtisi kokonaan pois! :) UIma-allas jouduttiin nyt kyllä hyvästelemään, mutta IKEA ei ole missään nimessä poissuljettu :D

   Poista
 14. Meidän rakennusprojektia kun suunniteltiin niin suunnittelijat sanoivat heti kättelyssä että kellarineliöitä ei sitten kannata harkita kun ne ovat niin paljon kalliimpia rakentaa kuin maan päälliset neliöt. Uskottiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin alan uskoa, vaikka alkuun stoori oli "kannattaa rakentaa kun se tulee vähän niin kuin kaupan päälle kuitenkin". no eipä tule. kellari on siis pois listalta toistaiseksi, ja uutta suunnitelmaa pukkaa...

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.