Pistetäänkö pystyyn kirjakuukausi?

keskiviikko 5. elokuuta 2015 Valeäiti 10 Kommenttia

Kiitos vain rakas Lydas, nyt olen ihan koukussa. Kun viimeksi valittelin itsekritiikin painosta, Lydas vinkkasi jenkeissä tapahtuvasta National Novel Writing Monthista, ilmiöstä jossa kuka tahansa voi kirjoittaa (ja julkaista) oman 50.000 sanaisen novellinsa. Erittäin mielenkiintoinen konsepti, tuumasin, ja kävin kurkkimassa keskustelupalstaa. Ja sitten räjähti.

Luin ketjua, jossa arvioitiin kunkin kirjoittajan työn alla olevan novellin ensimmäistä lausetta. Lauseet oli keskinkertaisia, mutta kommentit kultaa. Esim:

***
First sentence: "The setting sun bathed the sky in red glow."

Critique: "The end of the sentence is great, but the first half where you say "setting sun" undermines the imagery. I think it'd be stronger to have the sun doing something (slipping behind mountains, sliding below the horizon, etc.), to really "show" the reader that the sun is setting vs. telling them."
***

Nerokkaita, konkreettisia apuja kirjoittamisen tuskiin! Olin lueskellut palstaa noin kolme minuuttia, kun omalla näppiksellä alkoi jo syntyä jotain (huonoa) proosaa. Kolme kappaletta ja olisi tullut vaikka kymmenen lisää. Tällä kertaa kirjoittaminen tuntui enemmän tekniseltä harjoitukselta, eikä se itsekritiikki päässyt niin pahasti ulvomaan. 

Päätin jo melkein osallistua NaNoWriMoon, mutta kieli. Englanti on sinänsä mulle ehkä jopa rakkaampi kieli proosan osalta, mutta en jaksaisi huolehtia niin paljon kieliopista ja sanavaraston tylsyydestä. Suomen kanssa voi kikkailla enemmän, keksiä vaikka omia sanoja huoletta. 

Niin että, miten olisi? 

Lainataanko ideaa ja laitetaan pystyyn oma RomaaninPykäysKuukausi? Onko innostuneita? Tai onko vastaavaa jo olemassa? Kiitos vain rakas Lydas , nyt olen ihan koukussa. Kun viimeksi valittelin itsekritiikin painosta, Lydas vinkkasi jenkeissä tapahtuvasta Nat...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

10 kommenttia :

 1. Onnistuitko sinä ymmärtämään, että NaNossa kirjoitetaan vain englanniksi? Millä tahansa kielellä voi kirjoittaa! Siellähän on myös suomenkielinen osio, tai lähinnä kai oma palstansa suomalaisille. Iso osa suomalaisista kirjoittaa suomeksi, mutta jotkut myös ruotsiksi tai englanniksi, ihan miten itsestä sattuu tuntumaan.
  Mä olen osallistunut monena vuonna, mutten ole saanut kertaakaan kasaan 50K:ta. Muu elämä vaatii veronsa. En tiedä vielä osallistunko tänä vuonna, vielä ei ole ainakaan mitään ideaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No saamari, kyllä mä vähän onnistuin! Oli jotenkin niin kamalan surkeat koko sivut etten oikein meinannut löytää sieltä mitään. Kuinka paljon se 50K oikein on, suunnilleen sivuina? Osallistutaan ihmeessä!

   Poista
 2. Siis miten toi toimii? Tuolla Suomi-palstalla näytti olevan jotain yleistä keskustelua, missä ne tekstit on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EN MÄ TAJUU :D :D Ehkä se selkenää lähempänä marraskuuta..

   Poista
 3. Haha, ole hyvä, mahtavaa jos siitä on iloa! :D

  Mä tosiaan kerran osallistuin ja se oli kyllä huikea kuukausi. Tällä hetkellä ei olis mitään mahdollisuuksia osallistua, hyvä kun blogia ehdin kirjottaa kerran-pari viikossa. Mutta siis kun kirjotus lähti rullaamaan, se oli aivan tajuttoman mahtava fiilis. Sellanen keveys ja täydellinen hyväksyntä kaikille hölmöimmillekin ideoille.

  Suosittelen kyllä lämpimästi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoij kuulostaa kyllä just ihanalta, ja unettomalta! Pitää harkita!

   Poista
 4. Saako täällä nipistä, että englannin "novel" on suomen "romaani", ei "novelli". Nipisen silti, olen sellainen.

  Mitä kieleen tulee, eiks se mee niin, että vieraalla kielellä kirjoitetaan mitä osataan, äidinkielellä mitä halutaan? Sellanen fantasisti kuin Karin Tidbeck oli kirjoittanut koko kirjan novelleja ja sitten kääntänyt ne itse englanniksi. Se oli munsta melkoinen suoritus, mutta asiaa vähän pohdiskeltuani tulin siihen tulokseen, että se olisi varmasti paras tapa. Kun jo tietää, mitä haluaa sanoa ja miten, etsii sitten vain ne tavat sanoa asian toisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki saa, koska samaa minäkin itselleni napisin ja luulin jo kaikki poistaneeni. Silti, kelasin että kuinka paljon toi 50 000 sanaa oikein on? Ihanko siitä romaanin pituinen tulee?

   Nerokas, tuo lause. Näin se varmasti on.

   Poista
 5. Apua, nyt avasit pandooranboxit. Oon kuullut tuosta joskus, oon katsellutkin sitä kerran tai kaksi vähän sillä silmällä, mutta että itse. Eeeeiii kai. JOO, JOO. Eiku. Sillai että ois tunti illassa nakutusta?
  t. Tiskari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NO ni JOO JOO! Mut en mä tajuu millä ajalla??

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.