Pieni iso hammaskeiju

tiistai 4. elokuuta 2015 Valeäiti 7 Kommenttia

"Ensimmäiset maitohampaat irtoavat 5-7 vuoden iässä ja niiden tilalle puhkeavat pysyvät hampaat. Ensimmäiset pysyvät poskihampaat, "kuutoset", voivat puhjeta hammaskaarien taaimmaisiksi hampaiksi jo viiden vuoden iässä." (Lapsen hampaat)

"Ensimmäisenä pysyvänä hampaana puhkeaa yleensä keskimmäinen alaetuhammas lapsen ollessa noin 6 vuotias.  Lähes samanaikaisesti toisen maitoposkihampaan taakse puhkeaa ensimmäinen pysyvä poskihammas, ensin alaleukaan ja sitten yläleukaan. (Terveyskirjasto)"

Täten toteamme, Ykkönen (4v 10kk) on varsin edistynyt, kehittynyt ja kypsä yksilö. Kaikin tavoin tietysti, mutta erityisesti suustaan: Alaetuhammas alkoi heilua muutama viikko sitten, ja heti sen jälkeen yläetuhammas samalta puolelta. Sunnuntaina Ykkönen huomautti että suussa maistuu veri, ja kas, eilisestä lähtien hänen suussaan on killunut ensimmäinen rautahammas.

Kohta meidän pitää jo miettiä hammaskeijuiden suosimaa hampaan käypää markkinahintaa. Aika iso tyttö.

" Ensimmäiset maitohampaat irtoavat 5-7 vuoden iässä ja niiden tilalle puhkeavat pysyvät hampaat.  Ensimmäiset pysyvät poskihampaat, &q...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

7 kommenttia :

 1. Ekasta hampaasta irtoaa meillä vähän enemmän, $20, sen jälkeen käypä hinta on taalan. Meillä ollaan myös varhaisia tässä asiassa. M 7v on uusinut jo suurimman osan kalustostaan, ja aloitti nelivuotiaana. O 5v on jo kahden rautahampaan omistaja tiputettuaan ne alaetuhampaansa samoihin aikoihin kuin teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MÄ niin luulin jo vastanneeni tähän, mutta oisko sit kymppi suomen rahassa? :) kiva kuulla ettei se nyt niiiin ihmeellstä ole!

   Poista
 2. Ekasta hampaasta irtoaa meillä vähän enemmän, $20, sen jälkeen käypä hinta on taalan. Meillä ollaan myös varhaisia tässä asiassa. M 7v on uusinut jo suurimman osan kalustostaan, ja aloitti nelivuotiaana. O 5v on jo kahden rautahampaan omistaja tiputettuaan ne alaetuhampaansa samoihin aikoihin kuin teillä.

  VastaaPoista
 3. Eikös nämä ole linjassa siihen miten varhain vauvalle on tullut ekat hampaat? Meillä on tullut juuri 5-v täyttäneelle kesällä alas ne toiset poskihampaat, mutta mikään maitohammas ei kyllä vielä heilu. Vähänkö on sitten ison lapsen merkki, kun ne on harvahammas-hymyilijöitä?! Hui. :) Mä muistan lapsuudestani hammaskeijun tuoneen joskus karkin. Ihmettelin kyllä hieman jo silloin asian sopivuutta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä harvaa hymyä mä tässä just innolla / kauhulla odotan :) Karkki kuulostaa vähän kyllä parenting faililta :D

   Poista
 4. Ihana blogi sinulla. Minulla on tähän asiaan vähän toinen näkökulma, jonka haluan jakaa pohdittavaksi..

  Minä olen käsittänyt, että kehitys varhaistuu koko ajan. Hampaat irtoavat nuorempina, lapsuus muutenkin lyhenee ja murrosikä tulee aiemmin.

  Koittakaamme siis pitäytyä elokuvien ikärajoissa, antaa lasten olla lapsia mahdollisimman pitkään, antaa heidän leikkiä rauhassa lapsellisia leikkejä, lykätä lukemisen ja laskemisen opetusta (älyllistä kasvatusta) sinne eskariin ja vaalia tätä arvokasta "pikkulapsi"aikaa. Vanhempinahan me voimme päättää olla tarjoamatta "isompien lasten juttuja" liian aikaisin, eli just esim. niitä isompien elokuvia.

  Nuoruus tulee aiemmin ja aiemmin muutenkin. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Suomen Pisa-tulokset ovat luultavasti olleet ennen niin hyviä, kun opetus on alkanut vasta silloin 6-vuotiaana. Lapset ovat saaneet leikkiä. Nyt kaikkea tuota halutaan opettaa jo 4- ja 5-vuotiaillekin. Kyllähän lapset oppivat, mutta jostain muustahan se on tietenkin sitten pois. (Ainakin vanhemmat voivat sitten kehuskella; meidän Villepä osaa lukea jo 3-vuotiaana. Ehkä se Ville ei osaakaan leikkiä kehittävää omaehtoista vapaata leikkiä, mikä juuri kehittää niitä pienen lapsen aivoja?)

  Vaikka onhan se tietenkin hienoa kun ensimmäiset hampaat lähtevät, en sitä tarkoita. Tässä vain toinen näkökulma asiaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että viihdyt! Sitten siihen kommenttiisi, olen ihan samaa mieltä. Nämä ei esimerkiksi harrasta vielä mitään vaikka viimeksi tänään opin että koriksen voi aloittaa 1-vuotiaana (!!!). Toi kilpajuoksu on tosi ällöttävää ja tekee omasta vanhemmuudesta aina avan vaikeampaa.

   Loppuun: Uskon, että ymmärsit että toi oli sarkasmia tuo "onpa meillä edistynyt lapsi", ei se hampaan lähtö mulle mitään suurta ylpeyttä tuo. Tai tietysti sillä tavalla että vau onpa se iso, mutta ei todellakaan niin että jee kun nopeammin kuin muut. Ehkä sitä et tosiaan tarkoittanutkaan :)

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.