Toimitetaan ilman käyttöohjeita

tiistai 11. elokuuta 2015 Valeäiti 8 Kommenttia

Muistan, kuinka seisoin suu auki Kummitädin vieressä. Serkkupoika oli ehkä kymmenen kuukautta vanha, ja hänen äitinsä kertoi millintarkkoja nukutusneuvoja Mummille. "Jos se syö puuroa niin sitten tätä maitoa riittää 125ml, jos puuro ei maistu, laita pulloon suoraan 300ml ja sitten vaan sängyssä juodaan se".

Sitä ihailun määrää. Ykkönen oli mahassani viimeistä varttiaan vetelemässä ja minussa oli herännyt se tavanomainen pelko. Tiedättehän: mitä tälle sitten tehdään kun se tulee ulos? Mistä tiedän mitä tehdä? Ja siinä yksi konkari osasi kertoa millimäärät. Eihän siihen voi olla mitään valmista ohjekirjaa, eihän? 

Sittemmin tietysti ymmärsin että ohjekirjana toimii vauvan huuto. Serkkupoika oli varmasti ihan itse kertonut montako milliä riittää. Oman tuskaisen huutokouluni jälkeen voisin sanoa oppineeni asian jos toisenkin omilta kovakouraisilta mentoreiltani. Vauvavuosista en enää mitään muista, mutta ajattelin että kirjaan tähän vähän käyttöohjeita 3- ja melkein 5-vuotiaisiin, jos joku sattuu niitä tarvitsemaan.  


Kolmevuotiaan käyttöohjeet: 
 • Aamiaisleipä pitää paahtaa, mutta voi ei saa sulaa niin ettei se ole enää näkyvillä
 • Elsa-pyyhe sidotaan seuraavasti: tavallinen kalakuvioinen pyyhe (valkoinen pohja) laitetaan selän taa niin että lyhyt sivu kietoutuu kaulan ympäri. Sitten sidotaan vain päät yhteen. Edistynyt käyttäjä ennakoi minuutin päästä tapahtuvan huudon (ohjeen) ja sitoo suoraan kumpparilla
 • Joskus Elsa-pyyhe on jotain muuta. Tätä ohjetta kirjoittaessa ei ole selvää mitä. 
 • On ok sanoa sille "voitko olla hetken hiljaa?" (Sivuhuomautuksena todettakoon, että se on kyllä turhaa. Ei se voi.)
 • Hammaspesun voi antaa lapsen suoritettavaksi mutta silloin pitää ymmärtää että "olen jo valmit" tarkoittaa että kaikki hammastahna on nyt imetty pois harjasta 
 • Vaikka lapsi sanoo käyneensä pissalla jo eilen, hänen täytyy käydä myös tänään 
 • Tähän johdannaisena: kun lapsi sanoo ettei ole pissahätä, se valehtelee 
 • Ylipäänsä: oleta, että lapsi valehtelee. 
 • Ipad antaa sinulle aina vähintään 20min hiljaisen hetken
 • Jos käytössäsi ei ollut iPad mutta lapsi on silti ollut hiljaa 20min, ota mukaasi moppi sekä taikaseini ja hakeudu lapsen luo. 
 • Nukuttamisesta: ota itsellesi lasi punaviini ja jakso Suitsia. Asettaudu lapsen sängyn eteen niin ettei se pääse pois. Juo kunnes potkut selässäsi eivät enää tunnu ja "äiti on tyhmä" huudot eivät enää kuulu.
 • Kirjoita ylös ne älyhauskat jutut, joita se dramaattisesti selittää. Kohta se on viisivuotias, joka puhuu vain fiksuja. 

Viisivuotiaan käyttöohjeet: 
 • Kysy siltä itseltään mitä se tarvitsee. 
 • ...kysy samalla, mitä sen kolmevuotiaan kanssa pitää tehdä.
 • Kirjoita ylös ne älyfiksut jutut, joita se selittää. Kohta se on viisitoistavuotias, joka ei enää puhu sulle. 

Muistan, kuinka seisoin suu auki Kummitädin vieressä. Serkkupoika oli ehkä kymmenen kuukautta vanha, ja hänen äitinsä kertoi millintarkkoja ...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

8 kommenttia :

 1. Aww, mulla on saman ikäiset ja käyttöohjeet todellakin pätee. <3 Muutamilla pienillä yksityiskohtien muutoksilla, esim. että jos on 20 minuuttia hiljaista, se on keksinyt hipihiljaa siedättää allergiansa syömällä heti kaksi banaania kerralla. Ei tullut enää oireita, mutta olisin ehkä lähtenyt testailemaan pienemmillä määrillä. :D Ja ihanat viisivuotiaat myös... <3

  VastaaPoista
 2. Kolmevuotiaan aamiaisleipä pitää paahtaa ja antaa jäähtyä niin, että voi jää näkyviin - jotta sen voi nuolla pois.

  VastaaPoista
 3. Kahdeksanvuotiaan aamiaisleipä pitää ensin paahtaa ja laittaa sen jälkeen mikroon. Paahtimessa ei tule tarpeeksi lämmin ja pelkkä mikrotus ei käy. Onneksi kahdeksanvuotias tekee nämä sääntönsä jo itse.

  VastaaPoista
 4. Ihana (?) kuulla, että muidenkin kolmevuotiaat on samanlaisia. Kiitos tästä! Meillä isompi on juuri kolme ja päivät on yhtä räjähdysherkkyyttä ja oma tahto valtava. Eikä tätä ainakaan helpota 1,5-v:n paha tahtoikä ja huono kommunikaatiokyky. No ehkä keskityn odottamaan, että toi isompi täyttää joskus sen viisi 😅 niin ja juuri tajusin, että sitten se tarkoittaa, että meillä on täällä taas yksi kolmevuotias - tää ei siis lopu koskaan 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun kuule mä voin kertoa että helpottaa ihan sairaasti tässä kohtaa! Aivan mielettömän helppoa paikoitellen, noi kaksi vaan touhottaa menemään ja me yritetään opetella minkälaista oli olla kahdestaan :) just hang in there - it gets better!

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.