Patjasi on homeessa ja muita epämukavia totuuksia nukkumisesta

perjantai 5. kesäkuuta 2015 Valeäiti 8 Kommenttia

Meidän perheessä nukkuu kaikki päin persettä, kukin omalla erikoislaatuisella tavallaan. Insinöörin on vaikea saada unta ja herää usein liian aikaisin. Ykkönen raivoaa pitkin öitä. Kakkonen nukahtaa kahden tunnin show:n päätteeksi aikaisintaan kymmeneltä, eikä sitä saa mikään mahti aamulla hereille. Minä ja mun ranka ollaan vielä sitten joukon jatkeena, milloin päänsäryn kanssa heräten ja milloin vain kykenemätön mihinkään ankaran selkäkivun takia.

Vastasinkin blogin sähköpostiin napsahtaneeseen ultarhoukuttelevaan kutsuun "hyvien unien salaisuus" alle minuutissa: Unikulma tarjosi kiinnostuneille bloggareille croisantteja, teetä ja sympatiaa (okei kahta viimeistä ei ihan suoraan, mutta hienon tyynyn sain), sekä roppakaupalla asiantuntemusta ja (epämiellyttäviä) totuuksia nukkumisesta. Plussaa siitä, etteivät vinkit olleet sitä perus "viilennä makuuhuonetta ja ajattele lampaita", vaan joukossa oli ihan oikeasti paljon uusia vinkkejä lasten ja aikuisten unien parantamiseksi. Tässä teillekin valikoitu joukko totuuksia.

Erottajan Unikulman myymäläpäällikkö mittaa kollegan nukkumisasentoja.

Patjasi on homeessa. Okei, ei välttämättä, mutta hyvin todennäköisesti. Jos olet esimerkiksi koskaan imettänyt lasta omassa sängyssäsi, ja ehkä ihan vähän yöllä ajatellut että onpa paha jos vähän meni maitoa ton harson ohi, ei se tässä katastrofissa tunnu, niin voi olla että makaat homeessa. Vauvan patjan vaahtomuovi, tai sen sinun hienon sijauspatjasi pehmuste, ovat pesemättömiä materiaaleja, jotka nappaavat omiin kätköihinsä jokaisen maitotilkan. Sitten tiedetäänkin, mitä aika tekee. En ole yhtään pöpö- enkä homekammoinen, mutta kyllä tieto siitä että 50 satunnaisotannalla tutkimukseen otettua patjaa olivat jokainen homeessa, oli pysäyttävä. Etenkin kun Ykköselle tuli taas silmätulehdus, homeisten patjojen aiheuttava oire, viikko tapahtumasta. Tiivistän: jos patjassasi on läikkiä, on aika vaihtaa se. Ei se puhdas ole. 

Tyynysi on rasvasäkki. Jos et pese sitä 5-6 kertaa vuodessa. Tyynyn hygieniakuormitus on sama kuin hiuksilla, pesetkö niitä useammin kuin 6 kertaa vuodessa? Pese. Jos ei vielä ällötä, mieti tätä: vuoden käytössä ollut pesemätön tyyny painaa kilon enemmän kuin sama tyyny uutena. Nam.

Huonosti nukkuva lapsi kasvaa huonosti. Okei näin ei kukaan sanonut. Mutta kasvuhormonit erittyvät vain syvän unen eli yön aikana ja muisti ja oppiminen kehittyvät aivojen levätessä. Lapsi myös käy läpi tunne-elämän asioita unissaan. Aika tärkeitä asioita, joita voi koittaa lapsellekin kertoa houkuttimena nukahtamiseen. (Tästä luontevana seurauksena Kakkonen kysyi minulta innoissaan eräänä aamuna, onko se pippeli nyt kasvanut. Olihan se toki.)

Ole spartalainen. Jos olet tosissasi oman tai lasten unenlaadun parantamisesta, aloita heräämisestä. Herätkää joka aamu samaan aikaan. Ihan joka hiton aamu. Herätä kaikki aistit mahdollisimman nopeasti (naamaan kylmää vettä, mahaan jotain syötävää, lihaksiin jotain liikettä, aivoille uutisia) ja mene nukkumaan yhtä kellontarkasti, rutiineja noudattaen joka ilta. Kroppasi oppii tähän, ja nukahtaminen syvään uneen tapahtuu nopeammin, samoin kuin herääminen helpottuu. Ja ne paljon puhutut rutiinit: Niissä on viiden minuutin tarkkuus. Hups, ihan ei toteudu meillä. 

Nuku selälläsi tai kärsi silmäpusseista. Mahallaan nukkuminen tekee säkit silmien alle. Selällään nukkuminen on ihan muutenkin paras asento, siinä rangan lihaksisto pääsee parhaiten lepäämään, mikä voi jopa oikaista huonoa ryhtiä. Ihmeellinen juttu tämä yöaika: lapsia se kasvattaa (kasvuhormonia erittää vain öisin), auttaa oppimaan ja muistamaan, ja aikuisten surkean ryhdinkin se korjaa. Siinäpä pari syytä nukkua paremmin. 

Velat maksetaan päivällä. Univelan takaisin maksaminen pitäisi tehdä päiväunilla. Tunnin päiväunilla saa kaksi talteen unipankkiin, sillä ne ovat samanarvoisia kuin tehokkaat alkuillan unet. Jos torkuttelet viikonloppuna, rytmin palautumiseen menee melkein koko seuraava viikko ja oravanpyörä on valmis. Sitten paskimmat uutiset: päiväunetkaan ei enää pelasta jos takana on alle viiden tunnin yhtäjaksoiset unet. En sitten tiedä mikä tähän auttaa. Kuolema kuittaa univelat?

Käännä juniorin tyyny toiseen suuntaan viikon välein. Ihminen hakeutuu sinne, missä on eniten ilmaa. Et siis olekaan kyllästynyt puolisoosi, vaikka selän sille aina käännätkin! Kouluikäisten sängyt on usein seinää vasten, joten vaihtamalla tyynyn päätyä saat niidenkin varren käännettyä tasaisesti eri suuntiin.

Osta uusi patja. Myös lapsille. Ei kovin yllättävä vinkki patjatehtaan edustajilta, mutta kyllä mäkin tätä puffaan. Sijoita sänkyyn, mutta tee se harkiten. Käy kokeilemassa montaa eri vehjettä, eri valmistajilta, niiltä kaikilta eri uskonnoilta. Tsekkaa Tempurit, Hästensit, Unikulmat ja muut. Lämpimästi voin suositella, että käy ainakin ilmaiseksi mittaamassa Unikulman vehkeillä, mikä kohta sinulla on se haaste. Tyypit on tosi mukavia ja sinun unesta kiinnostuneita, ja jokaisesta liikkeestä löytyy myös fysioterapeutti. Ja kyllä ne vauvat ja lapsetkin tarvitsee kunnon patjan, vaikkapa sellaisen, josta vesi (ja maito) valuu läpi.  Uusi tyynykin on hieno juttu! Itse sain uuden tyynyn lahjuksena Unikulmalta, ja näin parin viikon kokemuksella se on ollut kyllä tosi hyvä. Parempi kuin Ikeat, minulle parempi kuin Tempur. 

Loppuun vielä masentava lista, ainakin minulle. "Merkkejä siitä, että lapsesi nukkuu riittävästi". Voin kertoa, ettei Kakkosella täyty näistä kolme ensimmäistä:

 • Nousee helposti aamulla ylös vuoteesta
 • Syö aamupalan hyvällä ruokahalulla
 • On myös iltapäivällä virkeä ja hyväntuulinen
 • Voi kokonaisuudessaan hyvin ja jaksaa leikkiä
Entä merkit siitä, että sinä nukut riittävästi? En voi kertoa kun en ole sellaisia itselläni koskaan nähnyt. Ehkä kohta, nämä opit mukaan ottaen.

Meidän perheessä nukkuu kaikki päin persettä, kukin omalla erikoislaatuisella tavallaan. Insinöörin on vaikea saada unta ja herää usein liia...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

8 kommenttia :

 1. Halleluja! Meillä on alettu vihdoinkin nukkua täysiä öitä! Ei siihen mennytkään kuin 6 vuotta.. Toki lapsia on kolme ja jokaisella ollut omat yömeininkinsä. Vauva (1-v siis) siirrettiin isompien (pian 4- ja 6-v) kanssa samaan huoneeseen ja ollaan heräilty tähän saakka useasti, joka yö. Paitsi nykyään vauva, joka on alkanut vihdoinkin nukkua heräämättä 21-07, hurraa!
  Kunnes otimme palkitsemis tarrasysteemin käyttöön. Kun isommat lapset nukkuvat omissa sängyissään aamuun saakka, he saavat tarran/ mun askarteleman merkin. Kun merkkejä on kertynyt tietty määrä, saavat palkinnon. Se on ollut yhteistä tekemistä. Eilen kävimme sitten "palkkioksi" Lintsillä. Kun seuraavat 20 merkkiä on saatu, menemme Korkeeseen. Ei siis mitään sälää, vaan yhteistä kivaa. (Mitä tekisimme varmasti ilman tarrojakin, mutta sitähän lasten ei tarvitse tietää.)
  Luxusta. 8 tunnin yöunia osaa arvostaa nyt aikalailla!!
  p.s. kauankohan mustat silmänaluset pysyvät..? Vielä toiset 6 vuotta..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmänaluset ovat jäädäkseen mutta muuten ONNEA, toi on nii paras hetki maailmassa!! Ja hyvä vinkki toi tarratsydeemi, täytyy kokeilla!

   Poista
 2. Apua, eikö niille silmänalusille tapahdu mitään parannusta oikeasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi ainakaan omalta osaltani moista lupausta antaa :)

   Poista
 3. Mielenkiintoinen aihe, tästä kuulisin mielelläni lisääkin! Entäs luonnonpatjat? Lähtisitkö niitäkin tutkimaan meidän lukijoiden puolesta :)

  Mervi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, jos joku ilmaiseksi sellaisen patjan antaa niin mikä jottei ;)

   Poista
 4. Hyh, tyyny rasvasäkkinä. Pitääpä heti pestä! :) Joutuivatko lapset muuten vaihtamaan päiväkotia muuton vuoksi tai onko logistisia haasteita ollut kuskaamisen suhteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi pesemään, aika inha ajatus kieltämättä! Lapset jäi vanhaan tarhaan eli nyt on aikamoinen rumba. Yllättävän iso vaikutus 3km matkalla...olivat tänään kävelleet sen kotiin (!) Insinöörin kanssa, meni vaan 1,5h :D :D

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.