Kylmä sota ja yksi yli-innokas Lotta

tiistai 10. maaliskuuta 2015 Valeäiti 32 Kommenttia

"Kakkonen osasi tänään hienosti ottaa jo kengätkin pois itse!"

Hymyilin lähes yhtä ylpeänä kuin tarhatäti ja sanoin että "hieno juttu!". Sisäisesti huusin hämmästyneenä katkerona mitvit-mantraa. Siis. Hetkinen. Ottaako se itse ulkovaatteet pois tarhassa? No jo nyt on saakeli.

Roudasin ne himaan ja ilmoitin että nyt kun jäitte taidoistanne kiinni, niin kumpikin saa ihan itse sitten kotona riisua. Ne, jotka riisuu, käy pissalla ja käsipesulla, pääsee ruokapöytään.

Laitoin ruoan lämpenemään, kävin itse vessassa ja palasin takaisin, syömään. Ykkönen liittyi aika heti seuraan kaikki hommat oikein hoitaneena. Entä Kakkonen? Arvatkaa.

Seurasi yksi jäähy ("jos vielä kerran sanot äitiä tyhmäk...selvä, sitte mennään"), sata litraa krokotiilinkyyneleitä ja muutama "äiti voitko auttaa minua" yritys. En voinut. Päätin, ja myös sen kerroin, että autan vasta jos hän itsekin todella yrittää. Jos hän ottaa kengät pois, autan lopussa.

Kolme varttia myöhemmin ihailin sekä itseni että poikani staminaa. Tilanne oli muuttunut vain siinä mielessä, että minulla ja Ykkösellä oli mahat täynnä ja astiat koneessa, mutta lattialla oli edelleen täysi kuravarustelu ja sen sisällä yksi liikkumaton spagettivastarintama. Laskeskelin jo mielessäni, että tunnin päästä voidaankin siirtyä suoraan iltapalalle, mutta minähän en liikuta sormeanikaan jos ei arvon kolmevuotiaskaan voi edes yrittää.

....Ja viisikymmentä minuuttia kotioven avaamisesta tilanne oli tämä:


Enpä olisi arvannut. Että Ykkönen on se, joka ratkeaa ensin. 

Tämä kylmä sota odottaa vielä voittajaansa.

"Kakkonen osasi tänään hienosti ottaa jo kengätkin pois itse!" Hymyilin lähes yhtä ylpeänä kuin tarhatäti ja sanoin että "...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

32 kommenttia :

 1. Meilläkin kävi pari vuotta sitten joskus niin, että isoveli, joka vähän väliä ärisi pikkuveljelle ja kiusasi sitä, kun silmä vältti, ryntäsi ensimmäisenä kritisoimaan minua, jos kovaäänisemmin komensin pienintä (joka on ja oli silloinkin niin kiltti, ettei juuri koskaan jättänyt tottelematta, ja sitten jos vähänkin konahdettiin, alkoi huuli väpättää). Olisin luullut, että isoveli olisi ollut tyytyväinen, kun kerrankin pikkuveljeäkin komennetaan, mutta ei. Kauhean närkästyneenä isoveikka puolusti, ja minua olisi naurattanut ja hellytti isoveljen ritarillisuus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mä en tiedä kumpaan Ykkösellä meni enemmä hermot: muhun vai Kakkoseen :D tilanne ratkesi kuitenkin että mikäs siinä!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Myönnän että muakin lopulta nauratti :)

   Poista
 3. https://instagram.com/p/zdXkUpx0FF/

  Minusta tämä kuva kiteyttää jotain olennaista isosiskona olemisesta. 😉

  VastaaPoista
 4. :D Sulla on kyllä sitkeyttä! Ja hiton hyvin kirjotat, nauratti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mä olen kans aika ylpeä omasta turnauskestävyydestäni :D

   Poista
 5. Respectiä molemmille.
  Mie olen miettiny kuin kakkoselle saa ikinä opetettua mitään, kun ykkönen joko tekee puolesta/tulee selittään mitä toinen on vailla/huutaa kovemmin kuin kakkonen, jos mie yritän jotain heittäytyä ymmärtämättömäksi tai selittää, että kyllä sie kulta nyt nukut omassa sängyssä etkä sylissä. :) isoveljet/-siskot <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai ne sitte joskus oppii. Ainakin kaikki rumat sanat :D

   Poista
 6. Ai kamala kun mä nyt symppaan. Siis tuota teidän ykköstä. Mä olisin myös isosiskona ratkennut ensiksi, koska se, että pikkusisaruksella on paha olla, on sietämätöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D Te ootteki tollasii fellow herkkiksii!

   Poista
 7. Mä en kestä! Mua liikutti ja nauratti tää ja joo, meillä esikoinen olisi vedonnut muhun jo ruokapöydässä: äiti sä et voi olla noin ilkeä, etkö sä huomaa että sillä on paha mieli, äiti ota se syliin, äiti mä en pysty enää kuunnella tätä...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Kakkonen ei sillä tavalla tästä kärsiny niin ei tarvinnu keneltäkään olla niin paha olo :D

   Poista
 8. Meillä taas on sellainen isoveli, ettei olisi varmasti tehnyt moista, ellei olisi pakotettu tai lahjottu. Ihan hyvä tyyppi se on silti. Keskimmäinen sen sijaan auttaa pienintä useinkin.

  VastaaPoista
 9. Jälleen kerran ihan huippupostaus, kiitos tästä! Yhtä mukavaa luettavaa oli edellinen. Ja tsemppiä sodankäyntiin! Terv aikuisten lasten äiti ja "tarhan täti"

  VastaaPoista
 10. Aivan mahtavaa! :D Siis että joku muukin jaksaa käydä vastaavia henkisiä kamppailuita. Jotenkin tunnen itseni aina kuitenkin älyttömän hölmöksi noiden jälkeen koska olen todennut että kyllä ne asiat alkaa sujua joku kaunis päivä vähemmälläkin päiden yhteen kolisuttamisella. Mutta välillä silti ei voi olla ryhtymättä itsekin uhmaikäiseksi... ja tosiaan homma voi ratketa yllättävälläkin tavalla kuten teillä ykkönen osoitti. :D
  Kyllä ne joskus alkaa pukea.. ainakin oma rupesi. Onhan se jo suuri saavutus jos päiväkodissa pukee/riisuu itse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooooo se onkato tää choose your battles...tämän sitten meni valitsemaan:) Neuvolatäti tosin sai tämän käännettyä sellaiseksi että lapset kaipaa vaan mun huomiota että kyllä niitä pitäisi auttaa. Viikonloppuna voivat sitten harjoitella.

   Poista
 11. Näinkö lapsista sitten kasvaa itsenäisiä, nopeasti oppivia arjessa toimijoita? Lapsi tulee tarhasta ja lienee väsynyt ja nälkäinen. Onko silloin juuri hyvä hetki aloittaa "kylmä sota" jättämällä hänet yksin eteiseen ja menemällä itse ruokapöytään toisen sisaruksen kanssa? Ymmärrän pointtisi, mutta uskon, että oppi menee perille vähemmälläkin sotimisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sattumalta juuri saman aikaan tohon kirjoitin että neuvolatäti sanoi samaa kuin sinä mutta vähän vähemmän nihkeellä äänensävyllä. Ei kukaan sanonut että lapsi yksin jäi: meillä on keittiö ja eteinen samaa tilaa. Ja se ei todellakaan kärsinyt tässä asiassa, siinä se kuule makoili ihan tyytyväisenä ja välillä yritti onneaan. Se tiesi ihan hyvin että nousemalla istumaan ja edes laittamalla kädet kengän suuntaan olisi saanut apua. Kyllä mä tiedän että ne on nälkäisiä ja väsyneitä, mutta toi italialainen lakkoilu on meillä niin yleinen vitsaus etten katso sitä kovin helpolla sormien läpi. Vähän pitää kolmevuotiaankin tulla vastaan.

   Poista
  2. "Italialainen lakkoilu" :) I so see this coming! Meillä kaksoset vasta 2v, toinen useimmiten kovasti yrittää riisua itse (osa onnistuu), toinen riisuu kehotuksesta pipon. Ja hanskat tietty, ne vihatut hanskat. Muuta ei edes yritä :)

   Poista
  3. Just wait for it. Lakkoilun muodoista ärsyttävin :)

   Poista
 12. Oon kans vähän samoilla linjoilla, että tuollaiset kokeilut kannattaa ehkä tehdä silloin kuin lapsi ei ole väsynyt ja nälkänen jne. Varmasti me vanhemmat tehdään paljon virheitä ja välillä ei olla johdonmukaisia ja tulee oman väsymyksen kourissa tehtyä ehkä vähän tyhmiäkin juttuja, mutta en kyllä tällaisesta ehkä haluaisi edes lukea. Mutta tottakai kaikki tyylillään ja virheistä viisastuneena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt vähän musta liioittelet, jos et "tälläisesta halua edes lukea"...kuitenkin tossa joku aika kirjoitin siitä miten pahaan raivon partaan lapset saa mut, mutta _tämä_ oli liikaa? Ymmärrän toki että mun kärjistävä tyyli voi antaa väärän kuvan tilanteesta, mutta voin vakuuttaa ettei tämä ollut mitään kovin kurjaa touhua Kakkoselle. Itse onneksi tiedän mikä tilanne oikeasti oli :)

   Poista
 13. Jos haluat saada voimakastahtoisen uhmaikäisen oppimaan jotain/tekemään jotain itsenäisesti, älä lähde taistelemaan siitä asiasta uhmaikäisen tahtoa vastaan. Veikkaan tämän perusteella, ettei kakkosen itsenäinen riisuminen ala sujumaan kovin jouhevasti ellet asetu hänen kanssaan samalle puolelle, nyt käytte asemasotaa omissa poteroissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla noinkin mutta ei se nyt tästä yhdestä kerrasta ole kiinni, enkä minä ja me näin aina toimita. KUnhan nyt yhden kerran pyysin siltä edes yrittämistä, ei se nyt mikään kovin raju pyyntö ole.

   Sivukommenttina, se riisui tänään itse kaikki vaatteensa ilman että edes pyysin. Yhtäkkiä vaan huomasin että se oli sisävaatteissa :D

   Poista
 14. Tähän jatko-osa, pliis!! (Jatkosota?) Ihanaa, että jossain muuallakin asuu joku, joka mieluummin raivoaa itsekseen tunnin, kuin istuu perheensä kanssa ruokapöytään syömään lämmintä ruokaa hyvässä seurassa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no hitto sori, joudun tuottamaan pettymyksen! Nyt menee kitinöittä itsenäinen riisuminen :D

   Poista
 15. Ihana ihana asemasota! Opeta lapset riitelemään ja voit opettaa seuraavaksi sovintoa. Ja ihana rauhanturvaaja teillä se ykkönen. Nimim. Lomalla Siperiassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha, kyllä ne osaa ihan oma-aloitteisesti riidellä :D Ykkönen ei enää ole rauhanturvaaja kyllä, tätä nykyä vähän enemmän lietsoo sitä sotaa ;)

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.