Pissajuttuja

perjantai 6. helmikuuta 2015 Valeäiti 29 Kommenttia

Meidän perheessä on näissä pissajutuissa oltu sekä laiskoja että hitaita. Vanhemmat laiskoja potattamaan, mutta myös lapset selkeästi vähän hitaita kypsymään vaipattomuuteen. Olen jo vuosia sitten päättänyt olla ottamatta huolta tai häpeää siitä että muiden yksivuotiaat käy säännöllisesti potalla. Mitä sitä turhia, tulkoon kypsyys sitten kun tulee.

Ollaan me silti vähän tsempattu, eikä vähiten niiden yksivuotiaiden esimerkkejä seuraten. Ykkönen pääsi nelivuotispäivän kohdilla pois yövaipoista, Kakkonen on ollut jo vuoden käytännössä yökuiva (vaippa silti just in case). Unien jälkeen siltä saakin jo aika usein satsit pyydystettyä pottaan. Siihen se sitten jääkin. Loppupäivä menee yleensä parin kakka- ja monen pissavahingon parissa. Eipä mitään, mennään hitaasti ja erään ihanan PK-hoitajan sanojen mukaan "kokeillaan vaikka keväällä uudestaan."

Mutta ihan kaikki ei ota tätä asiaa näin rennosti. Päiväkodeissa etenkin näkyy paikoitellen vähän turhan tiukkaa ikätovereihin vetoamista ja syyllistämistä. "Kun nämä muutkin ovat jo vaipattomia." Olkoot vain, se ei liity minun lapseni kypsyyteen mitenkään. Yksi Ykkösen tarhakavereista on tarvinnut vähän enemmän tukea kuivuuteen, ja on käynyt äitinsä kanssa uroterapeutilla. Kyseessä oli kuulemma sympaattinen tyyppi, joka on omistanut ammattinsa lasten pissaongelmiin.

Keskustelu, joka minulle referoitiin oli mullekin opettavainen. Siitä opin, että tämä pissahomma on aika paljon monimutkaisempi kuin "vaippa pois niin ei jää tavaksi". Siinä on itseasiassa aika paljon opittavaa. Yksi oppi oli riittävän juomisen merkitys vahinkojen estämisessä. Se meneekin niin, että mitä enemmän juo, sitä vähemmän vahinkoja. Jos juo vähän, pissa muuttuu väkeväksi ja painaa rakkoa enemmän. Kas! Tarvittava määrä olisi 4-5 lasia vettä ja 3 lasia maitotuotteita. 1,5-2dl vettä per ateria. Pissavälit olisi hyvä pitää 2-3 tunnin välein, ilman että lapselta kysytään tarvetta.

Mukaan käynniltä oli annettu paitsi paljon näitä hyviä vinkkejä ja henkistä tukea, myös lehtinen, joka oli osoitettu päiväkodin henkilökunnalle opettavaksi materiaaliksi lasten auttamiseksi. Siellä sanotaan mm. näin:

"Kuivaksi oppiminen on hyvin yksilöllistä. Lapsi aloittaa tavallisesti 2-3-vuotiaana kuivaksi oppimisen, kun pystyy erottamaan pissaamis- ja kakkaamistarpeen. Viimeinen kehitysvaihe kuivaksi oppimiselle on noin 4-vuotiaana, kun lapsi oppii pissaamaan myös vajaalla rakolla. Vasta 5-6-vuotiaana lapsella on täydellinen rakon hallinta."

Tämäkin asia on näemmä aika paljon pään välissä. Siis ei sillä tavalla, että lapsen pitäisi asennoitua oikein tai tajuta asia. Vaan sillä tavalla, että meidän aikuisten pitäisi tajuta tukea ja opastaa, painostamisen ja turhautumisen sijaan.

Pysäyttävintä oli kuulemani ajatus uroterapeutin kokemuksista päiväkodeista. Erittäin vapaasti rikkinäistä puhelinta leikkien siteeraan näin: "Ei siellä oikein panosteta tähän kasvattamiseen vaan mennään rutiinin mukaisesti ja odotetaan samaa kehitysvauhtia kaikilta. Pissakasvattaminen ei taida olla ihan yhtä hohdokasta kuin taidekasvatus".

Voisi olla aika tehdä tästä asiasta meidänkin päiväkodissa valotyöpajoja merkityksellisempää.

Meidän perheessä on näissä pissajutuissa oltu sekä laiskoja että hitaita. Vanhemmat laiskoja potattamaan, mutta myös lapset selkeästi vähän ...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

29 kommenttia :

 1. Meillä on esikoinen ollut näissä asioissa hitaanlainen (päivävaippa jäi 3-vuotiaana pois ja nyt, melkein 5-vuotiaana pissaa pääsääntöisesti aina yövaipan todella märäksi). Kakka-asioiden suhteen oli ummetuksen mukanaan tuomaa ongelmaa ja käytiin kanssa yhdellä spesialistilla saamassa vähän briiffiä miten homma pitäisi hoitaa. Siinä yhteydessä vain tuli ilmi, että osalla yökastelua esiintyy vielä kouluikäisenäkin ja se on ihan normaalia vielä. Yökuivuutta ei oikein voi edes opettaa. Tällä mennään. Ja ihan hyvin mennäänkin. Emme stressaa asiasta toisin kuin neuvolan tädit.

  Toinen onkin sitten kypsässä kahden vuoden iässä sekä päivä-, että yökuiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tän mä onneksi tiesin, koska Insinöörin siskon toisella lapsella kesti toooosi kauaan, johonkin 8-9v. Siksi en jaksanutkaan asiaa hoputtaa yhtään ja sieltä se sitten tuli, 4v.

   Poista
 2. Tasapäistäminen on vaarallista ja tylsämielistä. Jokainen lapsi on yksilö myös pissa&kakkahommissa. Oma 3-v lapseni oli koko syksyn pissa&kakka housussa hakiessani hänet päiväkodista, jossa "kannustettiin" vaipattomuuteen ja kuivaksi opetteluun. No, henkilökunnalta loppui siinä kohtaa into, kun 3-v seisoo iltapäivällä pihalla tavarat housuissa ja kengissä. Tätä jatkui kuukausitolkulla, eikä mikään puhe henkilökunnalle auttanut. Kolmanteen kerrokseen ei jakseta lähteä vaihtamaan puhtaita vaatteita ylle. Vastaukseksi sain, että voihan kengät pestä koneessa! Usemman kerran totesin, että torttu oli muhinut pöksyissä pitkään! Jumalauta, jos se kakka tulee läpi college-housuista, niin jo on perkele kumma, jos sitä ei huomaa! Kukaan ei koskaan ollut huomannut, haistanut tai nähnyt yhtään mitään.

  Lapsi oppi pidättämään. Kuukaudet kuluvat, eikä kakkaa vieläkään tuherreta päiväkodissa. Joka ikinen päivä hänellä on kova pissahätä ja tarve päästä asioille, kun hänet haetaan. Vituttaa päiväkodin touhut. Nyt ongelmaksi on muodostunut se, että lapsi ei suostu menemään vessanpöntölle päiväkodissa - potan peseminen lienee kovin aikaa vievää. Kova on kiire päiväkodin henkilökunnalla kasvattaa ja kehittää lapsestani mahdollisimman omatoimista ja helppohoitoista yksilöä.

  Hyvä Valeäiti, onko sinulla jotain ideaa asian korjaamiseksi päiväkodeissa? Päiväkohdin johtajattarelta ei ole herunut asiallista vastausta yhteenkään esittämääni kysymykseen.

  turhautunut ja vihainen äiti


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mulla valitettavasti tähän oikein ole. Kakkosella vielä sattuu olemaan tässä ihan hyvät hoitajat, vaikka tiedän että toi vanhempien ryhmä ei ole ihan niin seesteinen :( Täytyy vaan jatkaa asian lempeää puhumista mun osalta ja sun osalta aika paljon tiukempaa sävyä!

   Poista
 3. Meidän päiväkodissa kuivaksi opettelu hoidettiin tosi fiksusti ja siitä sovittiin yhdessä vanhempien kanssa. Ensin vaipatta oltiin aamupäivät, sen jälkeen iltapäivät ja lopuksi myös päiväuniaika. Minä sanoisin suoraan, miten haluan asiassa toimittavan ja jos ei auta soittaisin päiväkodinjohtajan esimiehelle. Ihan yleisesti mediassa kauhistellaan, jos vanhusten annetaan olla likaisissa vaipoissa. Ei lapsillekaan pitäisi sallia sellaista kohtelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana että teillä on hommat ollu hyvin, toivotaan että saataisiin yleinen sana vähän leviämään huonompienkin päiväkotien suuntaan!

   Poista
 4. Meidän tyttö kun täytti viime kesänä kaksi, me vanhemmat aloitimme vinhan potalläkäymisenpakottamisen. Osittain sukulaisten painostuksesta. Tuli ummetus ja virtsatietulehduskierre. Päiväkodissa sanottiin jo ennen näitä ongelmia että lapsellamme ei ole mitään kiirettä vaipan pois jättämiseen.. Päiväkoti ei ole missään vaiheessa ottanut puheeksi vaipattomuutta. Tyttömme oppi päiväkuivaksi joululomalla 2,5veenä, ihan omasta aloitteesta. Ei vain suostunut enää laittamaan vaippaa (halusi prinsessa pikkuhousut, joita olin ostanut :D) Joululoman jälkeen päiväkodissa pitivät vaippaa ulkoillessa/ päiväunilla parin viikon ajan, vaikka sanottiin että kotona ei käytä päivisin vaikka ulkoillaan/ nukutaan.. Näin meillä :). Ollaan kyllä tyytyväisiä hoitopaikkaaamme. Sulla on tosi hyvä blogi, kahlasin sen läpi kesällä 2013raskauspahoinvoinneissa odottaessa pikku kakkosta ja kauhistellen tulevaa ikäeroa (vaikka haluttiin lapset 2vuoden ikäerolla, silti pelotti) Kirjoitat tosi kivasti, älä lopeta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis tää pakottaminen. Voi jestas. Eipä ole koskaan kenellekään tehnyt mitään hyvää.

   Kiitos ihanasta kommentista :)

   Poista
 5. Meiltä päikyn väki kysyi vasussa syksyllä että mitä olemme ajatelleet Ukon vaipattomaksi opettelusta. Ukko oli sillon vajaat 2v. Sanoin et esikoinen oppi ite 2v2kk iässä ja Ukolla ei ole vielä valmiuksia tai kiinnostusta sitä asiaa kohtaa. Ja että uskon sen tulevan sieltä itestään. Teki kyllä aina pönttöön tarpeensa kun sen sinne vei mutta losotti kyllä huolella pissat vaippaan joka välissä. Lto sano et mitä jos tehdään niin et me alotetaan kotona kuivaksiopetteluharjottelu sit ku meiän mielestä Ukko on siihen valmis ja sit kerrotaan heille ku halutaan et he osallistuvat siihen myös. Tää kuulosti hyvältä. Nyt Ukko on 2v2kk ja eilen se oli tunnin ilman vaippaa ja pysy kuivana. Nykyään se ilmottaa lähes joka päivä jossain kohtaa et haluu olla ilman vaippaa ja viimeistään tunnin päästä käy ite hakemassa vaipan ja haluu et se puetaan jalkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täytyy myöntää että meilläkin tämä nyt sitten vähän meni noin. Ja nyt, muutaman viikon jälkeen, jäbä on yhtäkkiä melkein päiväkuiva. Kotona kyllä vetelee ihan surutta pöksyihinkin, mutta tarhasta se palautuu melkein joka päivä samoissa vaatteissa. Awesome.

   Poista
 6. Meillä esikoisen kanssa koko homma meni jotenkin hämmentävästi ihan itsekseen. Tai siis, hänellä oli aivan ihana hoitotäti joka opetti lapsen kuivaksi. Kotona ei tätä ennen ollut mitään mielenkiintoa potallaistumiseen, sitten vaan yhtenä päivänä olikin oppinut homman. Yöt tulivat siinä samassa. Ihan itsekin hämmästelin, että miten nyt näin. No mutta, toisaalta kaveri alkoi nukkua yönsä vasta 3-vuotiaana, eli mielestäni olin ansainnut helppouden tässä toisessa hommassa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä, sä sait vapaakortin ihan syystä! :)

   Poista
 7. Mulla on sellainen tapa, että aina kun vanhemmuushommissa menee sormi suuhun, käyn kurkkaamassa mitä MLL:n vanhempainnetissä on asiasta sanottu. Kuivaksi oppimisesta(kin) on siellä mun mielestä hyvät neuvot: http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tukivinkit/lapsi_oppii_kuivaksi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos muistutuksesta! Tämä oli käytännöllinen vinkki!

   Mervi

   Poista
 8. Niin. Mulla ei oo kokemusta päiväkodista mutta näin kotona hoitaneena olen samaa mieltä että lapset on yksilöitä. Esikoisen kanssa aloitettiin istumaan pöntöllä joskus 2vuotiaana, nyt vitosen kanssa tajusin että kakka alkaa haista ihan ihmisen tuotokselle, sen voisi päästää ihan suoraan posliinipöntölle.
  Esikoinen oppi 2.5v:nä kerralla päivä- ja yökuivaksi
  Kakkonen ja kolmonen saman ikäisenä,tosin kakkonen käytti yövaippaa vielä 5veenäkin.
  Nelonen oli 3v kun alkoi kiinnostamaan vaipattomuus.
  Vitonen on kohta kolme ja ostettiin tänään taloon ensimmäinen potta, olihan se jo aikakin. Sekä pikkuisen päheitä Paul frankin alushousuja kannustimiksi.
  Kutonen ja seiska on vielä niin pieniä että viilettäkööt liberoissaan vielä tovin.
  Mutta mieletöntä on se VVV, se vessahätäviestintä vaimikälie. Kaikki pisteet niille jotka sitä harrastaa, itse olen niin laiska etten jaksaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nikottelin vähän tossa vitosen kohdalla ja seiskan kohdalla taisin pyörtyä hetkeksi :O Siis seitsmän lasta, hyvänen aika, ihan sama mitä niillä on päällään jos hengissä pysyvät! :)

   Poista
 9. Kirjoitat taas kerran asiaa, kiitos siitä! Itsellä kolme lasta ja kaikki ovat oppineet kuivaksi omalla tavallaan, kun aika on ollut siihen kypsä. On ihan turhaa kiusata lasta ja itseään vaipattomuudella, jos toisella ei ole pienintäkään käryä/intoa oppimiseen. Ainoa mikä silloin kehittyy ja kasvaa, on pissainen pyykkivuori. Meillä lapset tulleet yökuiviksi varsin eri-ikäisinä, 2v, 3v ja esikoinen vasta 8v ja silloinkin kasteluhälyttimen avulla. Itseäni harmitti erityisesti se, että monet tuttavat selvästi pitivät laiskana vanhempana, kun ei "opetettu" poikaa yökuivaksi. Eikä jakeluun mene, ettei se suinkaan ole etevien vanhempien ansiota, vaan monimutkaisen (mm hormonaalisen) kypsymisen tulos, ettei pissaa enää öisin tule. Tietysti jos jonkun mielestä on ok herättää lasta pissalle monta kertaa yössä ja saada sillä tavalla "kuiva" lapsi ja itselle univelka ja muhkeat silmäpussit, niin siitä vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kans oikein ikinä tajunnu tätä "herätään kaikki sata kertaa pissalle" logiikkaa. Ei kai se opettamista ole jos toinen on umpiunessa?

   No, nyt mennään laiskalla linjalla ja hyvin näyttää menevän. Laitan ihan milloin tahansa mieluummin sen vaipan yhdeksältä kuin herään kahdelta pissattamaan.

   Poista
  2. Me "opetettiin" O yökuivaks 3-vuotiaana sillai et se käytettiin pissalla ennen ku ite mentiin nukkumaan. Eli 22-01 välillä. Se oli kivempi itelle noin, ku et herätä 3-4 välillä siihen et se on losottanu sänkynsä litimäräks. Ja vaippa ei auttanu ku pissa tuli yli äyräitten tai sit se märkä vaippa piti ottaa pois sillon aamuyöstä. Mutta niinku moni on jo sanonu, ni kaikki on yksilöitä :)

   Poista
 10. Moi. Laitan varmaan samaa asiaa kuin edellise. Kuivaksi oppiminen on paljon geeneistä kiinni. Varsinkin yökuivaksi oppiminen. Ja pitää muistaa että yö -ja päiväkastelu onihan eri asioita.
  Yökastelu on vielä normaalia 5 vuotiailla ja senkin nälkeen varsinkin pojilla. Yökasteluun voi vähän vaikuttaa jos ei anna juomista illalla paljon ja ihan viimeisrksi käy pissattamassa, myös sen iltasadun jälkeen. Kasteluun vaikuttaa siis hormonaaliset tekijät ja keskushermoston kypsyminen. Yökastelijalle ei voi sanoa, että saat tarran jos et kastele. Ei voi siihen vaikuttaa. Sama kun sanoisi aikuiselle, että saat 1000 euroa jos et kuorsaa!! Tai voihan lapsi ja aikuinen valvoa yön, niin tulee tarra ja eurot, mutta se ei tainnut olla se pointti.
  Päiväkasteluun on yllä uroterapeutin hyviä ohjeita. Tärkeää myös ummetuksen estäminen ja mahdollinen hoito. Siis säännöllinen vessatus tärkeää, päiväkastelun hoidossa vanhemmilla on tärkeä tehtävä. Mutta kyllä taustalla on lapsen oma yksilöllinen kypsyminen. Eli jos lapsenne on varhain oppinut päivä-ja yökuivaksi niin olisi viisasta olla kehuskelematta. Teidän lapset vaan on sattumalta sellaisia. Ja pojat kypsyy keskimäärin hitaammin. Yökastelua on varsinkin pojilla, muistaakseni 10% tavalliselle ekaluokalle menevistä pojista kastelee.
  Terveisin lastenlääkäri
  p.s. sinulla on hyvä blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiiii että, tässä oli monta kultajyvää:

   "Sama kun sanoisi aikuiselle, että saat 1000 euroa jos et kuorsaa!! "
   "Eli jos lapsenne on varhain oppinut päivä-ja yökuivaksi niin olisi viisasta olla kehuskelematta. Teidän lapset vaan on sattumalta sellaisia. "

   KIITOS :D :D :D

   Poista
 11. Muistan tv-dokkatin kiinalaisesta päiväkodista jossa sai lisähyötyä jos onnistui kakkimaan pottaan aamuistunnolla. Ahdistaa ajatuskin: olet huono jos et kaki oikeaa aikaan, tee asiaa vaivattomaksi.
  Mitä jos olet jo pienestä laulutaidoton, et pysty kakkimaan käskystä ja voi jos epäilet hetkeäkään kasvatuksen pätevyyttä.
  Selkäsauna aamulla jos pissa tulee yöllä ja haukutaan kakkahousuksi kun ei uskalla pyytää vessaan.
  Eikö lapsikin ole ihminen, joka tarvitsee kakkarauhan! Jakkaran jalkojen alle, kunnioitusta hetken yrittämiseen ja kehut aina kun on kuiva päivä. Ja vahingon sattuessa muistutetaan että eilen meni ihan hyvin ja huomenna on uusi päivä.
  Jaksamista kakkahousupyykkäreille
  Lapseton mummo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk. Joo, pesen ihan mielelläni pyykit, kiitos :)

   Poista
 12. Nyt on pakko olla tylsä ja sanoa, että tuossa tekstissä olevassa lainauksessa oli virheellistä tietoa. Lapsi pystyy todellakin erottamaan pissaamis- ja kakkaamistarpeensa ennen 2-3 vuoden ikää. Lukaisin myös tuon mll:n linkin, mikä oli tuossa aiemmassa kommentissa ja huhhuh mitä tekstiä!! Uskomatonta miten noin virallinen taho voi kirjoittaa tuollaista soopaa. Oikeasti kyse on paljolti siitä, annetaanko lapselle mahdollisuus vauvaiästä lähtien tarpeiden tekemiseen muualle kuin vaippaan. Yksilöitä lapset varmasti ovat tämän asian kanssa, sitä en kiellä, mutta vanhemman tiedot ja toiminta vaikuttavat hurjan paljon tässä asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta asiahan on juuri niin kuin sanoit: on yksilöitä. Jotkut varmasti oppii aiemmin, mutta kyllä tää meidän 3v esimerkiksi sanoo aivan taatusti joka kerta väärin päin "tuli kakka / pissa". Ei tunnista tarvetta, eikä edes eroa. Kuivana pysyminen on tällä hetkellä musta aika pitkälti vielä aikuisen aikataulun tajusta kiinni. Mutta joo, varmasti vaiktutaa myös aikuisen apu, samalla tavalla kuin fyysistä kehittymistä (kävely yms) aikuinen ei voi nopeuttaa mutta voi kyllä hidastaa.

   Poista
 13. Paljon hyviä kommentteja yllä. Omat lapset oppineet toinen 2-vuotiaana ja toinen 3-vuotiaana, eikä siihen paljon itse pystynyt vaikuttamaan, oppivat kun olivat valmiita.

  Sitä vain tulin kirjoittamaan, että onko se jonkun mielestä kuivaksi oppimista, että aikuinen sanoo, koska pissataan ja muu aika ehkä pystytään olemaan lorottelematta vaippaan. Omasta mielestäni lapsi on kuiva vasta, kun itse tajuaa, koska pitää päästä vessaan. Ja meillä ainakaan sitä taitoa ei ole opettamalla saatu aikaan eikä se vanhemmalla vieläkään ole ihan täydellisesti hallussa, kun taas kaksjapuolvee ei oikeastaan koskaan päästä vahingossakaan housuihin mitään. (Paitsi sen kerran viime viikolla kun ei kakkahädässään saanut ulko-ovea auki eikä kukaan kuullut avunhuutoja. Hyvä minä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ei kai se ole, sitä mäkin olen miettinyt. Mutta kyllä se varmasti auttaa oppimista jos vanhempi luo sen säännöllisyyden. O-ou kakkahädälle :D

   Poista
 14. Kuuden lapsen äitinä voin myös yhtyä aiempien kirjoittajien mielipiteeseen, että oppivat kun ovat yksilöllisesti siihen valmiita. Meillä päivävaipattomuuden ikähaitari kulkenut 2-4 vuoden ja yövaipattomuuden 2-6 vuoden välillä. Ei voi todellakaan niputtaa samaan kastiin edes saman perheen lapsia. Ihanaa kun ovat kaikki niin erilaisia :)

  VastaaPoista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.