Valeäidin vinkit: autoreissut matkapahoinvoivan lapsen kanssa

tiistai 10. kesäkuuta 2014 Valeäiti 13 Kommenttia

Siitä on lähes päivälleen vuosi, kun sen vihdoin ymmärsimme


Kakkonenkin on matkapahoinvoiva. 


Ykkösen ensimmäinen oksennus tuli tyylikkäästi Helsingin Bulevardilla. Olimme parkkipaikan etsimiskierroksen tokalla rundilla, kun annoin tylsistyneelle lapselle kännykän käteen. Virhe. Hetkeä myöhemmin se valitti oudosti. Käännyin katsomaan ja häkellyin suusta pursuavaa iltapalaa. Seuraavana päivänä ymmärsin, ettei kyse ollut oksennustaudista. Kakkonen puolestaan itki läpi kaikki automatkojen monta kuukautta. Pysähdyimme kolmen vartin välein hyssyttelemään unestaan herännyttä itkijää, kunnes lopulta jatkoimme matkaa toivottomina, Kakkonen koko loppumatkan huutaen. En enää muista milloin se oksensi ensimmäisen kerran, mutta muistan tunnistaneeni heti sen saman vaimean vinkaisun hetkeä ennen laavaa.

Ja kuvassa näkyneessä tilanteessa muistan ajatelleeni, että ne ovat siis perineet sen minulta. Matkapahoinvoinnin. Viime vuoden Kanarianreissu sinetöi diagnoosin saapuessamme vartin bussimatkan jäljiltä hotelliin yksi likaisena, yksi paidattomana ja yksi vihreänä. Sittemmin olemme siivoilleet takaperoista ruokaa autosta, busseista, ostoskeskuksista ja veneistä.

Enpä voi kehuskella, että olisimme jotenkin muuttuneet tämän asian suhteen fiksummiksi. Lähinnä minä olen alkanut hysteerisesti stressaamaan asiasta ja pelkäämään samaa lopputulosta joka reissulla (yleensä turhaan). Ei ne ihan aina oksenna, Ykkönen varsinkaan, mutta taipumus on voimakas. Jotain olen silti oppinut, joten tässä pitkästä aikaa Valeäidin vinkkejä, parhaat niksit matkapahoinvoivan lapsen kanssa matkustamiseen erään lukijan pyynnöstä:

Ennen matkaa:
 • Panosta turvakaukaloon/-istuimeen. Valitse malli, jossa naama menosuuntaan, korkea asento (näkee ulos) ja mielellään aika pysty asento. Ennen kaikkea, malli jonka voi pestä, vieläpä ilman vakavan hermoromahduksen vaaroja. Maxi-Cosin Pebble on ollut tähän loistava. Arvioilta 367 pesun jäljiltä edelleen priima. 
 • Mieti reittiä ja ajotyyliä. Rallia ei kannata vetää jos palkkana on laattatanssi. 
 • Ajoita mahdollisimman paljon matkoista uniaikaan. Nukkuva ei voi pahoin. 
 • Pidä huoli, ettei autossa ole kuuma, tai lapsella liikaa vaatteita. Kuumassa tulee helpommin paha olo. 
 • Varaa autoon vakituiseksi varusteeksi muovipussi (likaisille vaatteille), paketti wet wipeja (selittää itse itsensä), talouspaperia, varavaatteita, pillimehu (oksun jälkeen on lievästi paha maku suussa) ja mielellään myös pullo vettä pesuja varten. Käsidesi ei olisi hullumpi idea myöskään. Meillä ei luonnollisesti itsellämme ole tätä pakkia olemassa, mutta joka kerta siitä haaveilen. Apteekista saa myös kuulemma hyviä oksennuspusseja, joihin aika pienikin lapsi oppii oksentamaan. Ei olla kokeiltu, tietenkään. On kivempi kiroilla ja siivota. 
 • Pue lapselle kerroksia päälle, suosi vetskaripaitoja. Näin yksi laattakerros on helppo poistaa ja jäljelle jää vielä jotenkin riittävän puhtaat kamat. Meillä kävi kerran kyseenalainen tuuri, kun Kakkosen talvihaalari oli jäänyt melko auki. Se veti kaikki laatat rintamuksesta sisään, säästäen turvakaukalon (veemäisin siivottava). Nam! 
Matkalla:
 • Älä syötä ja juota lapselle mitään autossa. Korkeintaa vettä, ja sitäkin vain hyvin pienissä erissä. Myöskin tunnin verran ennen matkaa on hyvä olla kuivilla. Jostain syystä tuntuu, että laattasiivouksen keskeisenä osa-alueena on aina nakinpalojen väistely, joten ehkä nakit (tai muut nopeasti hotkaistavat ruoat) ovat ekstravaroittelun aiheena. 
 • Älä anna lapselle käteen mitään lelua tai tekemistä, joka vie katseen alas. 
 • Jos takapenkiltä alkaa kuulua epämääräistä vinkunaa, tai lapsi alkaa mennä väsyneeksi, on aika harhauttaa, ennakoida ja estää.
 • Harhauta: Keksi leikkejä, jotka vaativat auton keskiosasta pitkälle ulos eteenpäin katsomista “näkeekö joku punaisen valon?” “Meneekö jossain autoja?” “mitä ikkunasta näkyy?” tai jumppaa niin paljo kukkuuleikkejä kuin oma fysiikkasi antaa periksi. Jos olet kuskina, taustapeilistä voi näyttää kieltä. Jännää. 
 • Ennakoi: Jos lapsi alkaa vääntelehtiä, itkeä ja hieroa silmiä (mutta tiedät ettei ole väsynyt), voi laatta olla lähellä. Tsekkaa ettet ole juuri rampilla kohti Suomen suurinta tietä ilman ulosliittymiä lähimain. Taajamassa on helpompi pysähtyä siivoustouhuihin. 
 • Jos mahdollista, pysähdy. Nyt voisi olla hyvä hetki pienelle ABC tauolle.

Jos SE tapahtuu kuitenkin:
 • Älä hätäänny. Vähemmän oksentavien lasten vanhemmat ei ehkä heti ymmärrä sitä, mutta oksentaessa hengittäminen loppuu hetkeksi ja lapsi tuntuu tukehtuvan. Se menee kyllä ohi. 
 • Älä hätäile. Laattoja tulee usein muutama kierros. Anna tulla vaan, älä ainakaan syöksy heti tulilinjalle (ellet saa siihen jotain ämpärintapaista alle) 
 • Pysäytä auto lähimmälle mahdolliselle paikalle, huoltolasemien parkkipaikat on parhaita: tilaa on paljon ja pesumahdollisuudet lähellä. 
 • Jos mahdollista, ota koko turvaistuin lapsineen ensin pois autosta. Irrota lapsi ja ravista / pyyhi pahimmat pois. 
 • Pyyhi ensin lapsen kädet ja naama. Se on tässä välissä jo itkenyt tovin ja hieronut sitä kamaa joka paikkaan. 
 • Älä nössöile. Saat kyllä puhdistautua myöhemmin, nyt on käärittävä hihat (suositeltavaa), hengitettävä suun kautta (suositeltavaa) ja ryhdyttävä töihin. 
 • Pyyhi talouspaperilla tai wet wipella isoimmat kamat maahan, riisu sellaiset vaatteet jotka on pakko. 
 • Anna jo rauhoittuneelle lapselle vettä tai mehua ja pyyhi / kuivaa sillä aikaa turvakaukalo siedettävään kuntoon. 
 • Hoida lapselle ja itsellesi tarvittaessa uusia vaatteita ja laita lapsi takaisin autoon istumaan. 
 • Kerää kaikki oksennuksessa oleva muovipussiin: vaatteet, talouspaperit, wet wipet, se pilalle mennyt lelu (jota nyt ymmärrät olla jatkossa muutenkaan antamatta). 
 • Mahdollisuuksien mukaan käy pesemässä kädet tai pyyhi ne parhaasi mukaan. Muista että kyseessä ei ole oksennustauti, joten neuroottisen tarkka ei tarvitse olla. 
 • Kotiin päästyänne, kanna lapsi ja turvakaukalo suoraan suihkuun, letkuta kaikki puhtaaksi pahimmista paloista jos niitä vielä löytyy. Kaukalon päälliset ja vaatteet pesukoneeseen, lapsi kylpyyn. Hiukset kannattaa pestä erityisen hyvin.
 • Pese omat kädet, vaihda vaatteet. 
 • Ota kalja. 
Ja ei kun hyvää matkaa! Kyllä te selviätte, kuuden pysähdyksen taktiikalla! (...ja säästä se Euroopan halki ajelu kouluikään.)


Siitä on lähes päivälleen vuosi, kun sen vihdoin ymmärsimme .  Kakkonenkin on matkapahoinvoiva.  Ykkösen ensimmäinen oksennus ...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

13 kommenttia :

 1. Kokeneena auto-oksentajana (ja myös lapsen oksennuksia siivonneena) lisäisi listaan seuraavat kohdat;
  Tavalliset sipsit, niillä saa hyvin huonon olon taittumaan ja estävät oikealla hetkellä nautittuna ainakin mulla oksennuksen
  Turvaistuin / kaukalo kannattaa vuorata pyyhkeillä (reiät turvavöille), se on sitten kätevä irrottaa ja heittää pussiin ja matka jatkuu puhtaassa tuolissa. Samoin kertakäyttö vaipan vaihtoalustat on hyviä, niillä voi suojata auton takapenkkiä muuten, jalkatilaan unohtamatta. Sitten sellainen lasten askartelutakki tyyppinen "essu" on kans kätevä. Siitä kannattaa varata kankainen versio (tuulikangasta), ei hiosta niin paljon.
  Iso pullo vissyä (wet waipsien, talouspaperin yms lisäksi), saa pestyä hajun paremmin pois. Samaan auttaa myös kahvipavut, eli niitä pussillinen sinne "oksu-huolto-pussiin" ja se sitten autoon esille kun vahinko on jo tapahtunut. Kahvinpavut vie pahan hajun pois ja estää ettei kukaan muu oksenna lisää vain siitä pahasta hajusta.

  VastaaPoista
 2. Ihan mahtavaa. KIITOS tästä postauksesta! Ja Anonyymillä tuossa oli lisää hyviä vinkkejä. Olin itsekin miettinyt tuota pyyhehommaa istuimen suojaksi (se päällisen pesemishärdelli ON tuskaa) mutta tuo vaipanvaihtoalusta toimis siinä (ja penkeillä) kans. Ja toi essuhomma! Ja kahvipavut! Lisää, lisää kokemuksia ja vinkkejä!

  Mä itse olen ollut matkapahoinvoiva ja mun äiti se vasta olikin! Olikin odotettavissa, että lapselle tämä riesa periytyy kans. En vain osannut arvata, että ekat oireet ilmenee jo ennen yksivuotissynttäreitä - lääkärin mukaan on harvinaista, että alle 2-vuotias kärsii matkapahoinvoinnista. Universumille iso kiitos, että älyttiin hankkia turvaistuin, joka asennetaan naama menosuuntaan.

  Meillä oksentelua on vähentänyt (onhan tää vähän vanhan toistoa):
  - tunti odotusta ruokailun jälkeen ennen matkustamista, ei kuitenkaan nälkäisenä matkaan
  - suolakeksejä tms naposteltavaa (kyllä! meillä _pieni_ napostelu toimii!)
  - vettä juomaksi - ei missään tapauksessa maitoa! Ei missään tapauksessa!
  - matkat päiväuniaikaan, mikäli mahdollista (vaikkei lapsi hyvin autossa nukukaan)
  - lastenohjelmia iPädiin katsekorkeudelle (kyllä! saa kohdistamaan katseen yhteen paikkaan)
  - autoleikit, joissa katsotaan tielle/horisonttiin

  Ja se tärkein:
  - mitä paremmin varustaudutaan massiivisiin oksennustalkoisiin, sitä pienemmällä todennäköisyydellä kersa laattaa.

  Oksennuksen ennakointiin hyvä työkalu on kuolan määrän tarkkaileminen: jos yhtäkkiä laps alkaa kuolaamaan, on oksu erittäin lähellä.

  VastaaPoista
 3. Hei tää oli hyvä. Otan niksit käyttöön - itse asiassa, taidan tulostaa tämän siihen survival kittiin, jonka aion autoon vakiovarusteeksi tehdä.

  Meidän lapsi ei oksenna aina, mutta tarpeeksi usein voidakseni lisätä vielä yhden mahdollisen varoitusmerkin: yskä. Kun muksu alkaa yskiä autossa, on syytä huolestua.

  VastaaPoista
 4. Kahvinpurut on oiva apu ensiapuun ja höyrypesurilla saa autosta kätevästi pestyä hyvin ne osat, joita ei saa pesukoneeseen. Ks. lisää täällä.

  VastaaPoista
 5. Yhtenä lisävinkkinä myös matkapahoinvointiläkkeet! Ihan pienille ei suositella mutta ei se voimakas matkapahoinvointikaan kiva juttu ole. Pienten kohdalla melkeinpä kannattaa tehdä reissu lääkäriin ja saada sieltä yksilöidyt ohjeet mutta isompien lasten ja aikuisten kohdalla voi kokeilla ihan apteekista saatavia käsikauppatavarana myytäviä allergialääkkeitä. Setiritsiini on ainakin sellainen mitä voi kokeilla.
  Samaten sea-band ranneketta kannattaa kokeilla, se on musta itseasiassa vielä parempi kaikkeen pahoinvointiin kuin yksikään lääke..

  VastaaPoista
 6. Meillä lapsilla ollut mmatkapahoinvointia n 9 kk ikäisestä 10 vuotiaaksi.
  Joitain huomioita vielä lisään. Ei siis mitään makeaa syömistä ennen matkaa tai matkan aikana, yleensäkin vain vähän syömistä. Tankki täyteen ennen matkaa, ettei se lapsi herää kun tankataan. Eihän se lapsi enää uudestaan nukahda. Ja nukkuva lapsi on oksentamaton lapsi. Mieskin uskoi tämän muutaman kerran jälkeen. Niin paljon pysähdyksiä ei meillä voinut olla, että niillä oksennus olisi vältetty. Ei oltaisi päästy eteenpäin. Lapsi oksensi , siivottin ja eteenpäin.
  Meillä tuli yksi lisäapu vahingossa. Toinen lapsi täytti 2 v heinäkuussa, ostettiin pieneltä mökkipaikkakunnalta lahjaksi pieni nukke jolla pieni neliönmuotoinen kylpyamme tai vati. Kiemurainen tie mökille sai lapsen oksentamaan, tempaisin vadin alle, siihen oli hyvä oksentaa. Ja niin nukke menetti kylpyvatinsanja meillä oli oksennusastia, joka oli helppo tyhjentää tienposkeen. Huuhdottiin sitten mökillä, kotona tai vaikka huoltoasemalla kannusta jolla laitetaan vettä tuulilasinpesua varten. Vati oli vuosia hälytysvalmiudessa autossa, mahtui hyvib etupenkin alle. Lapsen oli helppo hyväksyä pieni vati syliin, mutta muovipuusit lapset pieninä heitti aina pois.
  Niin ja meillä kuunneltiin todella paljon satuja kaseteilta, cd.ltä ym. Silloin lapset yleenSä katselee eteenpäin, mitään katseltavaa syliin ei saa laittaa.

  VastaaPoista
 7. Veljentyttöni oppi jo pienenä oksentamaan siististi tavalliseen hiekkaleluämpäriin. Oli kuulemma oikein näppärä kapistus. - LeenaK

  VastaaPoista
 8. Me myös vuorattiin istuin ja ympäristö aina pyyhkeillä, kun meidän kakkonen aloitti oksentelut siirryttyään kaukalosta selkä menosuuntaan olevaan turvaistuimeen. Meillä onneksi oksentelu loppui, kun hankittiin penkki, joka on kasvot menosuuntaan. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 9. Myös yksivuotiaaksi asti matkapahoinvoineen koiran kanssa oli autossa aina mukana oksennusastia, jonka sai kätevästi vaikka ikkunasta kipattua tyhjäksi. Hyviä vinkkejä, astialle lisä-ääni täältä. :)

  VastaaPoista
 10. Meidän autossa matkustaa aina roskapussi- ja talouspaperirullat. Moka oli hommata se selkä-menosuuntaan istuin, se menee tänä kesänä vaihtoon onneks... Jos vaan pystyy itse istumaan vieressä niin aika hyvin oppii seuraamaan millon se pussi kannattaa tunkea siihen naaman eteen... :D Lääkkeitä ei olla kokeiltu, toisaalta ajetaan yleensä tunnin pätkiä vaan. Sea-Banditkaan ei oikein auttanut kun ei suostunut niitä ikinä pitämään käsissä.

  VastaaPoista
 11. Kiitos näistä! Ja mäkin suosittelen lähtemään vain reippaasti matkaan. Viime kesäinen Balkanin kiertomatka sujui mainiosti busseilla ja minibusseilla, kiitos lämminhenkisten paikallisten jotka piteli meidän oksentavia lapsia sylissään ja tarjosi tarvittaessa puhdistusapua. Ja hyvä kuulla, että sopivaan paikkaan kiinnitetty ipad voisi toimia, koska sitä on tarkoitus kokeilla tämän kesän Helsinki- Etelä-Ranska -reissulla...

  VastaaPoista
 12. Hei tässähän oli tosi paljon hyviä vinkkejä - kiitos : )

  VastaaPoista
 13. No todellakin, KIITOS kaikille, näistähän menee suurin osa itselle heti käyttöön!

  VastaaPoista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.