Vesiselvä vappu

torstai 1. toukokuuta 2014 Valeäiti 11 Kommenttia

Vappu on tänä vuonna meidän taloudessa varsin perinteinen. On roiskuvia nesteitä ja punaisia pilkkuja.

Juhlat, joihin veimme muutakin kuin lahjan. Ja saimme epätoivotun goodie bagin.
Tai sitten sen voi lausua niin että sunnuntaina kumpikin lapsi sairastui yhtäaikaa rajuun vatsatautiin, jonka myös yours truly sai, ja sitten siitä maanantai-iltana elämän puolelle kiipeilessämme Ykkösellä näkyi ensimmäiset näppylät. Se V-sana.

Nyt on menossa päivä 3 ja näppylöitä on satoja. Kutiavia, kipeitä, punaisia, märkiviä, inhottavia näppylöitä on pelkässä leuassa kymmeniä ja kymmeniä. Ne ovat turvottaneet kummankin silmän melkein kiinni. Niitä on kädessä, selässä, mahassa, naamassa, päässä, korvassa, suussa ja luomen alla. Niitä on paikoissa, joissa ei kuuluisi olla yhtään mitään muuta kuin ihoa tai limakalvoa.  Voisin vaikka vannoa että niitä syntyy edellisen näppylän alle.

Minulla on vain muutama toive, eikä niistä yksikään liity Vappuun. Että voisin ottaa vaikka edes sata noista näppylöistä itselleni. Että voisin sanoa että jokin lääke auttaa. Että voisin upottaa koko lapsen helpottavaan jääkylpyyn. Että pahin olisi jo kohta takana. Että Kakkonen saisi saman jo tänään. Että itse jaksaisin jo seistä pidempiä aikoja. Ettei yksikään juhlien raskaana olevista vieraista tai heidän lapsistaan saisi a) vatsatautia b) vesirokkoa (ainakin ensimmäinen toive on ollut jo turha).

Onhan tästäkin jotain positiivista haettava. Jos kerran on pakko sairastaa flunssa, vatsatauti ja vesirokko samassa kuussa, on tietysti hyvä että ne tulee ihan peräti samalla viikolla. Menee nopeammin. Lisäksi mummit ovat sairastaneet taudin aikanaan (mitähän sekin on ollut ilman allergialääkkeitä?), joten hoitojoukkoja löytyy vähän vatsatautia enemmän seuraavaksi viikoksi. Tai kuudeksi: Ykkösen sairasloma, jonka aikana Kakkonenkin sairastuu ja siihen päälle jälkitaudit. Miksei yksi oksutautiktin. Hups, meni negatiivisen puollelle. Noniin, iloa: voihan se olla että tästä saadaan vielä vaikka vesirokkobileet aikaan, onko halukkaita osallistumaan?


Tarjoan skumpat vesirokkobileissä!

Pari faktaa (oikeammin täällä): Vesirokko itää oireettomana 2-3 viikkoa, ja tartuttaa jo sinä aikana. Pelkkä samassa huoneessa oleilu tartuttaa ja tauti on vaarallinen tautia sairastamattomille, erityisesti raskaana oleville ja vastasyntyneille. Joten jos ette halua viettää aikaanne täysin karanteenissa muista lapsista, ottakaa hyvät ihmiset se rokotus. Jos mahdollista, ottakaa se yksityiseltä, koska sen saa saman tien, päivystykseen marssimalla. Me jäimme odottamaan julkisen puolen reseptiä, ja olisimme käyneet tällä viikolla rokottamassa. Hah. Rokotuksen voi muuten ottaa vielä 72h mahdollisesta tartunnasta, joten ei ole myöhäistä vaikka näkisitte yhden näpyn leikkikaverin naamassa.

Vappu on tänä vuonna meidän taloudessa varsin perinteinen. On roiskuvia nesteitä ja punaisia pilkkuja. Juhlat, joihin veimme muutakin k...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

11 kommenttia :

 1. Symppaan! Esikoisella meni ihan ok, osasi jo olla raapimatta ja kutinalääkkeet tehosi. Mutta, huoh, 2v sai ihan hirveän taudin, järkyttävän isot näppylät ja jälkitaudiksi märkäruven. Atoopikolla tauti voi olla tosi kurja. Ennen ajattelin, että mitä pienempi sitä helpompi sairastaa pois, mutta kun koskaan ei tiedä miten lapsi reagoi :(

  VastaaPoista
 2. Meilläkin molemmat (1 ja 3 vuotta) juuri sairastivat vesirokon. Lääkärin määräämä Atarax-lääke ja vesirokkovoide tuntuivat jonkinverran auttavan kutinaan tai ainakin vanhemmalle tuli olo, että voi jotenkin auttaa lasta hädässään. Hirveä tauti!

  VastaaPoista
 3. Kaikki läkkeet on varmasti testattu, mutta se vaahto lievitti meillä hyvin kutinaa.
  Petra

  VastaaPoista
 4. Moi. Meilläkin yksi lapsista sairasti pahan vesirokon 1 vuoden iässä. Selvisi kotihoidossa. Mutta nyt lastensairaanhoidossa työskentelevänä olen nähnyt jälkitauteja. Ja komppaan kirjoittajaa. Ottakaa rokotus. Ei sitä turhaan ole mietitty rokotusohjemaan, jos vain valtion rahat riittäisivät. Ja 24 tunnin sisällä alkamisesta aloitettu suun kautta otettava zovirax voinee tehdä taudin helpommaksi.?

  VastaaPoista
 5. Eihän tähän voi muuta kuin ottaa osaa mitä suurimmalla hartaudella. Nostin niin omat angstimuistot pintaan. Se VR voi olla niin hanurista. Ja hienosti ajoitettu kuten meillä. Molemmat sairasti, mutta ei tietenkään samaan aikaan vaan niin, että ensin viikko ekalla järjetön versio, viikon puolikuntoisuus, jonka jälkeen vasta seuraava oireili. Vielä rajummin. Joku pääsee niillä "pari näppyä siellä täällä" versioilla, mutta me ei kuuluttu niihin.. Kun kuukauden yritti järjestelllä hoitajia ja vetää pitkää tikkua, kumpi tekee nyt töissä oharit, oltii aika valmiita eristämään lapset maailmasta loppuelämäksi. Vesirokon rajuus ja pituus korreloi hienosti työahdistuksen kanssa. Kun sieltä haluaisi olla pois hoitamassa, mutta ei vaan aina voi. Kuukausi on aika pitkä aika nimittäin..

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille vertaistuesta ja lievästä pelottelusta, on tää aikamoista. Kärräsin tyypin tänään uudestaan lääkäriin kun kuume huitelee edelleen yli 39 ja silmä turpoaa edelleen umpeen, mutta tulehdusarvot oli matalalla ja "Ihan normaalin vesirokko, ei lievä eikä paha". OMG minkälaisia ne pahat tapaukset on?? Onneksi noi allergialääkkeet näyttää auttavan tosi hyvin.

  Ja status Kakkonen: ei yhtäkään näppylää. Perhanan perhana. Mä niin tiedän että sen kanssa tää tulee olee h i r v e ä ä.

  VastaaPoista
 7. Pikaista paranemista! Tuli paha olo pelkästä lukemisesta... Me otettiin molemmille pojille rokotus. Juurikin siksi, ettei voi tietää, miten pahana iskee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin on se rokotoresepti tuolla nyt valmiina odottamassa, harmi että jäi käyttämättä :)

   Poista
 8. Meilla sairastettiin jouluna, toisella oli ~60 näppyä lähinnä keskivartalossa ja toisella ~6 jalassa. Me selvittiin siis tosi helpolla, kuumetta oli muutama päivä, muttei mitään pahoja kutinoita edes tms. Toivotaan että Kakkoselle tulisi tämmöinen helppo versio taudista! Tsemppiä teille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, mun tekis nyt mieli laittaa kuva Ykkösestä tähän. Arvioin tänään varovasti että 200 mahassa, 200 naamassa ja päässä, 100 raajoissa ja samanverran vielä limakalvoilla. Ja noista kaikista ehkä 40% tulehtuneita. Ja tämä oli se normaali versio!

   Poista
  2. APUA!!! Ihan tosi tosi hurjaa. En ole tainnut kuullakaan noin rajusta vesirokosta, ja toi on vielä vai ns. normaali versio, ihan karmeaa. Miten siinä pystyy mitenkään valvomaan, ettei toinen raavi itseään ihan ikuisille arville..? Voi hurjaa!!
   Tää pistää epäilemään, että olikohan se meillä vesirokko vai jotain muuta... Kerhossa sitä oli ainakin samaan aikaan, mutta mistäs sitä tietää. Ellei otattais jotain vasta-aineita..?
   Voi tsemppiä teille ja toivotaan että pahin alkaisi olemaan takana!

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.