Got milk?

maanantai 24. maaliskuuta 2014 Valeäiti 12 Kommenttia

Tein eilen ihmiskokeen. Se oli piilotettu herkullisen runsasjuustoisen lasagnen muotoon. Syötin sitä taas kohtuuttoman ison annoksen Kakkoselle ja kah - emme herännet yöllä vatsavaivojaan kitisevään mieheen. Uskallanko sitä sanoakaan? Uskallan. Luulen, että aikamme maitoallergisena perheenä on päättymässä. 

Hei hei kaurakermat, surkeat jugurtin irvikuvat ja juuston julma porttikielto. Täten palautan kotiimme ylenpalttisen juustoiset ruoat, normaalin Oivariinin ja ruokakermat. Voi herranjestas sentään, ruokakermat! Lasagnet, pannukakut ja letut saavat taas tulla ruokapöytään omina ihanina itsenään.  

Testikappale 1.

Kertauksen vuoksi: "Lehmänmaitoallergiaa esiintyy yleensä alle kaksivuotiailla pikkulapsilla, mutta se häviää yleensä viimeistään kouluikään mennessä."

Näin sanoo Evira, ja näin sanoi lääkäri. Kummallakin kerralla. Lapsemme ovat kumpikin joutuneet tuon "taipumus periytyä" kategorian alle ja kärsineet kipeistä mahoista, löysästä kamasta vaipassa ja kirkuvan punaisista poskista äitinsä maitokahvialttarilla. Ykkösen allergia oli lievempi ja kävi ilmi helpommalla. Neljän kuukauden iässä ilmestyi pahan hajuiset vaipat, ja minä jätin maidon. Puolessa vuorokaudessa oireet helpottivat. Kakkosen kohdalla maidottomuutta tarvittiin koko kaksi viikkoa, ennen kuin oireet helpottivat. Ja kymmenen kuukautta, että äiti vihdoin tajusi mistä oli kyse (anteeksi rakas).

Kakkosen allergia oli joka tavalla voimakkaampi. Se aiheutti 45min unipätkät vielä 10kk ikäisenä, kun Ykkösellä mokoma ei ikinä vienyt unta. Samoin se aiheutti huomattavasti enemmän välillisiä allergioita omenasta porkkanaan, tomaattiin ja päärynään. Oli muuten mukavat sosekokeilut meillä. Ykkösen allergia helpotti selkeästi jo vuoden ikäisenä, kun Kakkosen kohdalla yksi teelusikallinenkin raejuustoa tuli vielä muutama kuukausi sitten saman tien ulos. Ja sitten taas itkettiin yöllä. 

Mutta nyt, pari viikkoa yli kaksivuotiaana, pienen miehen iso maha kestää lasagnet, pullat ja suklaat (tai jotain muuta terveellisempää maitopitoista, jota meidän perheessä ehkä myös joskus syödään). Ruokajuomana säilyy varmaan vielä pitkään kaurajuoma, sillä erään kulinaristin makuhermot eivät välitä tavallisesta maidosta, eivätkä muuten juustosta leivän päällä. Jugurttia tai sitä raejuustoa en ehkä vieläkään uskalla suoraan tarjota, mutta muuten (ruoka)taivas on nyt puolestani auki. Ehkä kesällä päästään ihan rehellisesti jätskillekin ilman pelkoa turhan kivun aiheuttamisesta. 

Siis kiitos Oatly, meillä oli kanssasi ihan hyvä matka. Mutta kyllä olen onnellinen, että voimme (osin) erota. 
Tein eilen ihmiskokeen. Se oli piilotettu herkullisen runsasjuustoisen lasagnen muotoon. Syötin sitä taas kohtuuttoman ison annoksen Kakkose...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

12 kommenttia :

 1. Meillä on nyt n. puolitoista kuukautta eletty maidottomana. Kiitos blogisi, maitoallergia huomattiin jo neljän kuukauden iässä. Meidän vauvalla maito vaikuttaa nimenomaan suolen toimintaan ja öihin, mutta posket lehahtelivat myös. Tärkein oire oli itkuisuus. Toivon kovasti, että tämä ei montaa vuotta kestäisi.

  Kuinka muuten nuo muut ruoka-aineet oireilivat Kakkosella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, hienoa (tavallaan) kuulla että musta on ollut jotain hyötyä! Aika samalla tavalla näillä tosiaan kummallakin oireili; posket ja taitekohdat lehahtaa allergioista punaiseksi ja maito vetää mahan kipeäksi ja löysäksi. Kama siis vihreää ja pahanhajuista ja yöllä itkettiin kipuja. Kumpikaan ei kyllä päivisin ikin ävaikuttanut kärsivän tästä. Ja Atarax auttoi aina hyvin vaivoihin.

   Kyllä mä uskon että teilläkin helpottaa, harvalla se jää kuitenkaan loppuelämän tai monivuotiseksi vaivaksi. Ja rehellisesti, ei tämä musta nyt _niin_ hankalaa ole ollut. Ainoastaan kyläillessä on kurjaa pyytää erikoisruokaa tai jopa jättää Kakkonen syöttämättä jos on itse unohtanut ruoat mukaan. Ja kieltää toista syömästä samoja herkkuja mitä muut syö. Mutta kotona ruoanlaitto on kuitenkina ika helppoa korvaavilla kauratuotteilla.

   Poista
  2. En olis hoksannut epäillä maitoa, jollen olisi juuri samoihin aikoihin lukenut blogiasi läpi! Tarinasi Kakkosesta kuulostivat niin tutuilta... Onneksi maidottomalla olo ei tosiaan ole vaikeaa.

   Poista
 2. Me ei olla yhtä onnekkaita :/ Maito (ja kananmuna) allergia todettiin pojalla vasta 1,5-vuotiaana (TÖRKEETÄ ettei äidin huolta kuunneltu neuvolassa!) ja ehti varmasti tehdä tuhoa niin pitkään jatkuessaan, ettei meillä ole vielä toivoakaan edes kypsennetyn maidon sietämiseen vaikka poika on jo 2,5-vuotias. Oireita tulee edelleen ihan pelkästä suklaapalasta ym. pienistäkin määristä maitoproteiinia. Saadaan hakea lääkärintodistukset päivähoitoa varten jne. Blaaaah. Mutta jospa se ennen kouluikää sitten kuitenkin helpottaa meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, niin tiedän ton kun neuvolassa ei oteta vakavasti :/ toivottavasti pääsette jossain vaiheessa eroon, onneksi nykyään on aika paljon vaihtoehtoja ruoan ja ruonalaiton suhteen! Tsemppiä!

   Poista
 3. niin kade! tekisi mieli hakata päätä seinään.
  ujuttelin viikon verran 3vn leivän päälle ihan tavallista margariinia, jossa on voita lähinnä nimeksi (vihreä keiju sinisen sijan...). tuloksena kaikki taipeet auki ja eritti nestettä, suupieli ja reidet.
  nyt 1½vkon jälkeen edelleen punaiset mutta sentään jo paremmat.
  oikeasti nyt riittäisi jo kaikki ihmekokkailut, ei näytä yhtään lupaavalta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi EI miten kovat oireet! Voi teitä raukkoja, sekä kokkia että uhria :/ Auttaako lääkkeet yhtään reaktioihin?

   Poista
  2. auttaa lääkkeet, nyt altistettiin muna yhdellä kakkupalalla ja vahingossa haukkasi siskon sämpylästä-saa juosta vessaan, kuudetta päivää jo pyörittelen noin 7 pikkarit päivässä ellei riitäkään.. tuntuu että herkistyy vaan noille kokeiluille vaikka ikää tulee lisää, ei ole edes kasvanut nlan mukaan ja taas saadaan juosta testeihin.

   Poista
 4. Ohh, voi kun tuo aika koittaisi meillekin tämän vuoden puolella - hera nyt 1,5v.. Ellei tuleva pikkukakkonen päätä myös, että hänen vatsalleen ja poskilleen ei sovi lehmänmaito.

  VastaaPoista
 5. Meilläkin maitoallergiaa taitaa olla, allergiatestit ensi viikolla. Itkuisuutta, vatsanväänteitä, vihreää tuotosta ja pätkittäisiä unia parin viikon ikäisestä siihen asti, kunnes alkoi möyriä lattialla enemmän, liike taisi auttaa suolen toimintaa. Ehkä pari viikkoa näytti olevan ok, mutta sitten helahtikin posket ja taipeet, ensin ei tuntunut lasta vaivaavan mutta nyt raapii niitä jatkuvasti verille. Maidottomalla olen ollut jonkin aikaa (vaikka ilmeisesti imettävä äiti ei saisi aloittaa mitään dieettejä ilman lääkärin konsultointia?), mutta silti iho lehahtelee suurin piirtein joka toinen päivä. Mietinkin tuota, mitä kaikkia muita herkistäviä ruoka-aineita saattaisi liittyä: omena, porkkana, päärynä, tomaatti, sitrushedelmät? Varsinkin nyt kun 6kk pitäisi rueta jo enenevässä määrin tarjoamaan kiinteitä - mitä uskaltaa tarjota, kun oireiden yhdistäminen tiettyihin ruoka-aineisiin käy entistä vaikeammaksi? Kiitos noista aiemmista postauksistasi, niistä on ollut suuresti hyötyä tässä salapoliisityössä. Mahtaisitkohan jaksaa vielä koota asioita yhteen teidän allergioista, auttaisi kovasti omaa ajatustyötä ja olisi jotain vertailupohjaa. Onneksi kuitenkin neuvolassa lopulta uskoivat ja laittoivat allergiatesteihin, kun yhdellä käynnillä lapsi helahti kauttaaltaan punaiseksi vaikka nänni vain hipaisi poskea, kun lapsi ei suostunutkaan syömään. Onko teillä käyty testeissä? Mitä siellä tehdään? Anteeksi maratonviesti ja hirmuinen utelu, ei vain oikein enää haluaisi "syöttää lapselle myrkkyä", sellainen olo on jokaisen syötön jälkeen ja oireet vain pahenee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauheaa, anteeksi että olen jättänyt vastaamatta tähän!!! Onko tilanne jo ratkennut? Sanoisin että soita aika lääkärille ja kysy samalla voiko jo jättää maidon pois. Täältä löytyy meidän kokemuksista tietoa ainakin joidenkin tagien kautta (olisiko allergia ja maitoallergia?) ja sitten se "vaiennettu äidinvaisto" postaus sisältää kans jotain. Kuulostaa tosi tosi pahoilta noi teidän oireet, mä jättäisin kyllä maidon jo suoraan ite pois. Tsemppiä kovasti!

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.