The Niksiketju: parhaat vinkit jakoon!

tiistai 26. helmikuuta 2013 Valeäiti 51 Kommenttia

Olen jo pitkään jauhanut, että minun lastenhoito- ja kasvatusperiaatteeni ovat luokkaa "katso, matki, kokeile". Lähes kaiken osaamani vauvan syöttöajoista päiväunien vähentämiseen ja sormiruokailun aloittamiseen perustuu siihen, että olen nähnyt Sadun, Katin tai Inarin jonkun vähän vanhemman vauvan äidin tekevän niin. Nyt kun näitä on kaksi ja kaaoksen määrä on tasaisesti tappanut neuroottisen kontrollifriikin, on mukaan tullut paljon tapoja, jotka olen oppinut puhtaasti laiskuuden takia tai vahingossa jotain unohdettuani. Koska moni muukin varmasti nappaa hyvän idean sieltä ja vinkin täältä, ajattelin koota nyt muutamia juttuja, jotka olen joltain varastanut (ilman mitään asiaan kuuluvia krediittejä, tietenkin) ja ihan pari sellaista, jotka olen itse äkännyt.

Tämän postauksen tavoitteena on saada teidät huomaamaan, miten daijuna olen lähtenyt liikenteeseen kerätä sata uutta hyvää konstia, joten nimeänkin tämän härskisti jo tässä vaiheessa "niksiketjuksi". Antakaahan tulla siis, älkää antako näiden vinkkien superitsestäänselvyyksien hämätä, ehkä ne joillekin ei ole!

Tässä mun varastoa:
 • Pepun pesun ajaksi kannattaa bodyn helmat nostaa olkapäälle ja laittaa yksi neppari kiinni. Ei tule se vaate sinne kakan sekaan.
 • Koska sen kantaminen on ehkä kamalinta ikinä, vauvan turvakaukalo asuu autossa. Etenkin jos teillä on joku autopaikka. Vauva siirretään autoon ja sieltä pois sylissä tai rintarepussa. Jos minä pystyn tähän yksin kahden syli-ikäisen lapsen kanssa katupysäköinnillä, sinäkin pystyt. 
 • Imettää voi muutenkin kuin kyljellään. Kokeile selällä maaten tai niin että tunget "väärän" tissin vauvalle: vasemmalla kyljellä oikea. Ei tarvitse vaihdella puolta öisin ja saatat jopa saada mukavamman asennon.
 • Jos lapsesi on mallia ikiliikkuja, laita teippivaippa puoliksi kiinni ennenkuin alat pukea. Jalka sisään ja yksi teippi vähemmän rimpuiltavana, pissat jää talteen heti ja vaippa pysyy vähän päälläkin vaikka se pirulainen lähteekin karkuun. Saattaa muuten toimia myös tee-se-itse housuvaippamoodina, hmm...
 • Vedä vauva syöttötuoleineen metrin päähän pöydästä ruokailun jälkeen. Saat siivottua ilman apukäsiä, mutta sitäkin paremmin viihtyvän lapsen kanssa.
 • Ei ole mitään, mitä mini-minigrip-pusseilla ei voisi tehdä. Niissä voi pakastaa äidinmaitoa (muista laittaa pussi kyljelleen niin jäätyy järkevään asentoon) tai soseita, pakata sen täyteen wetwipeja, käyttää kuuma-kylmävesipullona tissien rantapallovaiheessa (ja liivien täytteenä koirankorvavaiheessa), miniroskiksena, rusinapurkkina, tuttikotelona, jääpalana boolissa...osta näitä.
 • Jos jaksat tehdä niitä vauvansoseita, muistat varmaankin sen jääpalakuutiovinkin? Että pakastat suoraan niihin muotteihin? No, muista myös vinkin jatko-osa: kun soseet on jäätynyt, tipauta ne kaikki kerralla sieltä johonkin pussiin tms. Hieman helpottaa jatkossa vain yhden palan ottamista ja sulattamista. 
 • Pakkasosastolta toinen vinkki: osta aina jauhelihaa ja kanaa isoissa juuri vanhenevissa paketeissa ja tunge suoraan pakkaseen. Bolognesen ainekset olkoot aina kotonasi!
 • Meikkaa lasten kanssa. Kaikki vaikeasti avattavat purtilot on mahtavia leluja, joilla ostaa paljon meikkausaikaa. Muista kuitenkin pyyhkiä isompien lasten naamat wet wipella lopuksi, ne ei vielä osaa tehdä hienoja häivytyksiä aurinkopuuteriinsa.
 • Ruoanlaittorauhan saat laittamalla lattialle leikkuualustan, kaksi isoa kurkunpalaa, tylsän veitsen ja kaikki talouden lapset. Pienet syö kurkkuja, isot yrittää leikata.
 • Sisarusrattaita ei aina tarvita. Vedä rattaat makuuasentoon ja iske lapset sinne peräkkäin. Ovat niin tiiviisti etteivät edes putoa.
 • Pahoina lumipäivinä kannattaa irrottaa kova kantokoppa vaunuista ja iskeä se sellaisenaan pulkkaan.
 • Hesburgereissa on sisäleikkipuisto. 
 • Ota sohvasta istuintyynyt pois ja laske ne lattialle sohvan eteen. Turvallinen ja naurettavan hauska leikkipaikka 0-4-vuotiaille.
 • Vauvan voi laskea tarvittaessa maahan kodin ulkopuolellakin. Tämä saattaa tulla yllätyksenä yhden lapsen äideille. 
Juuri nyt ei tule muita mieleen, koska lapset. Mutta lisään näitä tänne kun aina jotain nerokkuuksia keksin ja etenkin kun teiltä alkaa tippua henkistä kultaa kommenttiboksiin! 


Olen jo pitkään jauhanut, että minun lastenhoito- ja kasvatusperiaatteeni ovat luokkaa "katso, matki, kokeile". Lähes kaiken osaam...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

51 kommenttia :

 1. mä en allekirjoita turvakaukaloniksiä. vaikka sen kantaminen on saatanasta, on etenkin näillä keleillä turvallisempaa, että vauva on kaukalossa kun vedät lipat. sylistä sen lentää kuin nakki haulikosta, rintarepussa jonkun pää osuu johonkin. ja KUN autosta purkautuva taapero ottaa välittömät ritolat jäisellä pihalla kohti autotietä, on turvallisempaa laskea maahan auton viereen kaukalo kuin vauva. ja pääsee nopemmin juoksemaan, kun ei kanna vauvaa. mut mulla onkin turvallisuus- eikä mukavuuslähtöinen ajattelu, u know why.

  VastaaPoista
 2. Kaiken tahmaavien maissinaksujen sijaan vauvalle voi antaa naposteltavaksi suolattomia riisikakkuja tai makeuttamattomia muroja, esim. Talk Muru (sis. vähän suolaa mutta vähemmän kuin leivässä) Niin ja (vähän kuivaakin) leipäpalaa natustaa mieluusti hampaita tekevä lapsonen.

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että joku muukin on tajunnut tuon imetysjutun. Turhaa sitä vauvaa on nostella puolelta toiselle keskellä yötä. Enhän minä sitä itse keksinyt vaan kuulin siskolta, joka taas oli kuullut sen joltakin työkaveriltaan. Näin se homma toimii.
  Ruoanlaiton aikana (ja muulloinkin) meillä on saanut tyhjentää keittiön alalaatikot, joissa säilytetään tyhjiä tupperwareja ja pakasterasioita. Pari lusikkaa ja kauhaa vielä sekaan niin johan saa laittaa ruokaa rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tajusin tämän siinä vaiheessa kun kuopuksen imetys oli jo lähes ohi. Kahden vauvan kanssa siis tuskailin sitä, kuinka pitää aina vaihtaa puolta ja siirtää vauvaa, ja kun pelkäsin että vauva tipahtaa lattialle laidan puolella syödessään äidin nukahdettua...

   Poista
  2. musta tuntuu, että muilla on pidemmät tissit... tai sit en vaan jotenki hahmota tota niksiä.

   Poista
 4. Mun blogista löytyy muutamia vinkkejä mihin kaikkeen sinkkivoidetta voi käyttää tai niitä pyllypyyhkeitä... ja nuhanenäisen lapsen olon helpotukseenkin pari vinkkiä löytyy. ;) http://tavallinentallukka.blogspot.fi/2013/02/lapsiperheen-muutamia-niksipirkkoja.html

  VastaaPoista
 5. Heti kun lapsi oppii tukevasti seisomaan kannattaa unohtaa kakkapepun pesut ahtaissa lavuaareissa. Tenava (edelleen vaippa tiukasti päällä ja The Jack Pot siellä sisällä siististi) seisomaan suihkunurkkaukseen. Vaippa pois, (mahdolliset rippeet tippuvat paikkaan missä lattiaviemäri) ja lempeä suihku kohden äklöpeppua. Muutaman kuukauden jälkeen tenava oppii nostamaan jalkaa pyynnöstä, jolloin saat kaikki poimut ja taipeet ja nypykät takuuvarmasti puhtaiksi jo suihkussa, etkä vasta kuivatessasi hoitopöydällä. Jos kakka ollut ns. katastrofi, suihkuttuu samalla reidet, selkä ja niskakin, jos sitä vaaditaan.

  Ei enää selkäkipuja kun roikutat 10-kiloa yhdellä käsivarrella samalla kun yrität tonkia liian pienessä lavuaarissa lapsesi intiimejä alueita. Ja ei enää vauhtiraitaisia pyyhkeitä...

  VastaaPoista
 6. Tässä kohta nelikuisen pojan äidin varastettuja ja omiakin vinkkejä:

  Maailman paras vinkki imetysvaatetukseen: tuubitoppi. Mitään muuta et tarvitse. Se puetaan rintsikoiden alapuolelle ja sen päällä voi pitää mitä vaan tavallisia (joustavia) T-paitoja yms. Kesäkuumalla toppia voi vaan pitää mukana ja pujottaa päälleen kun aikoo imettää.

  Imetyksen alkuvaiheessa kokosin ns. imetystarjottimen, jolla pidin rintakumeja, vesiastiaa niiden kostutukseen, D-vitamiinipulloa ja lusikkaa, Bepanthenia/Lansinohia, käsidesiä, liivinsuojia, tutteja, vesipulloa, nenäliinoja yms kaikkea, mitä piti olla käden ulottuvilla sohvalta käsin. Ja kun taaperoita tuli kylään, sen kun nostin tarjottimen keittiöön tms.

  Vaippaa vaihtaessa (vielä hoitopöydälle mahtuvalta) ei kannata yrittää pyydystää niitä viuhtovia nilkkoja pyllyä kohottaakseen, riittää kun ottaa yhdestä reidestä kiinni ja kääntää vähän nenää (vauvan, ei omaa) kohti.

  Makuuhuoneen valaistuksena toimii hyvin jouluvalot pinnasängyn alla. Ei häikäise, mutta näkee just imettää.

  Puklu-, pissa- ja kakkavahinkoja omassa sängyssä lieventää kaksinkerroin taitettu vauvan pussilakana sillä alueella, missä vauva käy ruokailemassa, mutta se ei kuitenkaan hiosta kuten kaiken maailman kosteussulut.

  Sinne vauvan syöttötuolin alle saa Ikeasta sellaisen konttorituolin rullilta lattiaa suojaamaan tarkoitetun muovialustan, ei oo niin kiire siivota ja kuivata kuin parkettia.

  Hanki jostain toinen halpissitteri ja laita se kylppäriin, parikuinen katsoo jo ihan mielellään kun äiti käy suihkussa, kun taas päkkärien aikana suihkutellessahan se vauva herää just silloin siellä parvekkeella. Pakkasessa. Kätevä myös pyykätessä, hampaita pestessä, meikatessa jne.

  Kohta tulee varmaan vielä joku mieleen, mut olihan tässäkin jo monta :)

  VastaaPoista
 7. Mahtavia :D. Minigrippussiniksini on: pakasta marjat mini minigrippeihin, niin ne tulee myös syötyä. Juuri sopiva määrä marjoja vaikka aamupuuroihin tiputeltaviksi, tadaa puurokin jäähtyy samalla nopsemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi mä en ole tätä ymmärtänyt? Nyt kiroilen kun marjat on pakastettu puolen litran rasioihin ja osa menee aina hukkaan jos kaikki sulatan... Kiitos vinkistä! :)

   Poista
 8. Jos teet lapselle puuron mikrossa (tavallisista hiutaleista, muusta en tiedä), laita nestettä vähän vähemmän kuin ohjeessa sanotaan. Puuro jäähtyy nopeammin, kun lisäät valmiiseen puuroon kylmää vettä/ maitoa/ mehukeittoa.

  VastaaPoista
 9. Edellisestä inspiroituneena: tarjoile puuro matalalta lautaselta. Jäähtyy nopeammin ja tasaisemmin.

  VastaaPoista
 10. Lisää puurovinkkejä: Jos et jaksa/ehdi vahtia puuroa mikrossa, keitä vettä vedenkeittimellä kaada hiutaleiden/jauheen päälle. Puuro sopivasti jäähtyy samalla kuin tekeytyy puuromaiseksi. Mututuntumalla saa parhaimman koostumuksen ja aina voi lisätä vettä uudestaan keittimestä, jos uhkaa tulla sementtiä. Aina parempi jos tämän ehtii tehdä ennen kuin napero herää, ja puuro jäähtyy aamupesujen aikana hyvin.


  PS. Löysin blogisi vasta tänään feisbuukin kautta ja kas, tätähän pitää alkaa ehdottomasti lukemaan! :)

  VastaaPoista
 11. Meillä mikropuuro jäähdytetään jääpalakuutiolla.

  VastaaPoista
 12. Puurovinkki tosilaiskoille: keitä kahden päivän puurosatsit kerralla, säilö jääkaapissa (siis oikeasti, ei musta oo aamuisin keittämään puuroa, joten meillä keitetään lapselle puurosatsi illalla, ja siitä syödään seuraava päivä ja vielä sitä seuraava aamu, lämmitys mikrossa, sekin jää joskus väliin, esim puolukka-banaanilisäyksellä ja sauvasekoittimella sekaisin saa aikaan raikkaan vispipuuron korvikkeen ;).

  Paras vinkki korvikevauvojen äideille on että ei sitä korviketta tartte lämmittää (iltamaito on ehkä kiva, niin tulee uni paremmin). Meidän vauva on saanut 4 viikon iästä lähtien huoneenlämpöisenä maitonsa ja hyvin on mennyt (nykyään tehdään isommalle jauheesta kylmään veteen sekottaen). Tää vinkki on saatiin tuttavilta (kaksosten vanhemmat ;)) niin jestas kun elämä helpottui :)

  Niihin pakastimessa majaileviin jääpalakuutioihin: kirjoita päiväys ja eineksen laatu, helpottaa pakastimesta poimimista kun ei tartte pohtia onko tää bataattia vai persikkaa. Päiväys taas auttaa siinä että tulee syötyä vanhimmat pois säädyllisessä ajassa.

  VastaaPoista
 13. Jos pakastaa soseita jääpalamuotteihin, kannattaa hankkia silikonimuotteja, koska niistä palojen irrottelu on paaaljon helpompaa. Kun vauveli kasvaa ja syö enemmän, kasvissoseet voi pakastaa myös silikonisiin muffinivuokiin.

  VastaaPoista
 14. Meillä vauvan mielestä parasta viihdettä on pesukoneen Kirjopesu 40. Vauva tuijottaa innoissaan koneessa pyöriviä vaatteita ja itse pystyy viikkaamaan puhtaita tms siinä samalla. 2-vuotias taas rakasti kartonki-ja pahvinkeräykseen menevien pakettien kanssa leikkimistä ja äiti ehti juoda kahvia. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 15. Mainioita vinkkejä!

  Jos vauvasi ei meinaa alkaa syödä karkeaa ruokaa, niin aloita Hippin spagetti-tomaatti-mozzarellalla. Uppoaa silkkikurkkuihinkin!

  Toinen pilttivinkki: jos korvikevauva syö jo kiinteitä mutta ei juo tarpeeksi päivän aikana maitoa, lisää hedelmäsoseeseen kolme annosta korvikejauhetta. Omatekoista jogurttia. ;)

  Parhaita taaperon kylpyleluja ovat tyhjät saippupullot.

  Tahra kuin tahra lähtee vaatteesta näin: kuumaa vettä sankoon, vaate sinne ja vanishiä reilu annos sekaan. Anna vaikuttaa kolme vuorokautta. Kesällä tahran voi haalistuttaa myös auringonvalossa, porkkanatahra haihtuu puolessa tunnissa.

  VastaaPoista
 16. Mä en kykene tuohon imetysvinkkiin,mutta käytän vauvan alla pientä fleecepeittoa. Saa kätevästi vedettyä toiselle puolelle + puklut,maidot,pissat ei kastele lakanoita. Alussa näitä meni useita yössä pyykkiin,mutt kuin lakanoiden vaihto.

  Vedän vauvan turvakaukaloineen pulkalla autolle.

  Unilaulujen sanoja löytyy netistä, sävel kun yleensä on muistissa.
  Hanna

  VastaaPoista
 17. Hanki koira ja anna lapsen hoitaa sen ruokkiminen silloin tällöin. Iloisesti vierähtää noin tunti kun lapsi jemmaa papanoita piiloon ja koira etsii niitä, hauskaa lapselle ja aivojumppaa koiralle ja äiti saa rauhassa soittaa vaikka jonkun puhelun.
  Jääpalamuotteihin voi pakastaa myös omenasosetta, se jäähdyttää nopeasti kuuman puuron.
  Paista retkieväiksi matkoille porkkana- tai pinaattilettuja, säilyvät jonkun aikaa ilman kylmäketjua, maistuvat kuumentamatta ja ovat vielä siistiä sormiruokaa syötäväksi missä vaan.
  Lue huolella valikoituja äitiblogeja ja vältä suomi24-tyyppisiä keskustelupalstoja. Hanna

  VastaaPoista
 18. Mustikkatahraan vinkki: kaada tahran päälle piimää, anna kuivua ja tyrkkäse koneeseen. pese normaalisti. TOIMII! (myös osaan rasvatahroista) etikka menee myös huuhteluaineena ja jos jääkaappi haisee, kostuta sanomalehteä ja laita se hetkeksi jääkaappiin, imee pahaa hajua. (kuin myös ruokasooda ja etikka, tosin eivät yhtäaikaa vaan erikseen astiassa ;D) Coca-cola toimii myös vessanpöntössä pesuaineena ja-ja-ja... olihan tuossa noita. Lapsivinkkejä, niin meillä käytössä ei missikisat, vaan Pissikisat. Aamulähtö pottaa kohti kulkee sujuvammin kun saa kisata ;)

  VastaaPoista
 19. nukuta vauvaa perhepedissä niin vältät heräämiseltä, jos lapsi nukkuu pinniksessä ja käyttää tuttia niin osta niitä MONTA koska ne on aina yöllä lattialla.
  ota veitset pois laatikoista ja alakaapeista lasikipot, niin lapsi saa rauhassa tyhjätä ne ja saat hetken aikaa tehdä homma X.
  anna aina lapsi muiden syliin kun joku tahtoo, viimeistään seuraavana yönä se tekee hampaan tai kettuuntuu jostain ja et voi laskea sylistäsi pois

  VastaaPoista
 20. Puurovinkeistä seuraava, mikroton puuro kädettömälle: mä olen niin patalaiska, etten jaksa keitellä puuroa kattilassa. Mittaan lautaselle pikakaurahiutaleet, keitän veden vedenkeittimellä ja mittaan kiehuvaa vettä sopivasti päälle. Laitan lautaselle kanneksi matalan lautasen, siinä 5 min hauduttuaan puuro on valmista, kunhan vähän sekoittaa. Tulee valmiit annokset eikä tarvi tiskailla kattilaa. Toimii miehelle ja lapselle, itse en ole puuron (tai yleensäkään aamiaisen)syöjä.

  Jo kaksivuotiaan kanssa voi leikkiä "kodinetsintäleikkiä". Otetaan väärässä paikassa oleva tavara, esim. kumisaappaat makkarissa, mietitään missä niiden koti on, ja viedään paikalleen. Ihastellaan, kuinka iloiseksi kumpparit tulevatkaan päästyään kotiin. Sitten bongataan uusi kotia etsivä tavara mahdollisimman läheltä edellistä, esim. leegopalikka eteisen hyllyssä, ja taas viedään se kotiinsa. Toimii vielä, toivottavasti muutaman vuoden ainakin. Tunnetaan myös nimellä "siivous", mutta ei kerrota tätä lapselle.

  VastaaPoista
 21. Aamukahvi keitetty mutta talosta maito loppu? Osta kotio pursotettavaa kermavaahtoa! Yhtäkkiä uhkaavasta rappioaamusta tuleekin nautintotuokio, kun pursottaa kermavaahtostruudelin kahvia koristamaan!

  Ja onhan se anopin uskomaton (ja toimivaksi todettu) tahranpoistovinkki tähän liitettävä: partavaahto. Siinä. Pistä tahralle ja hinkkaile.

  VastaaPoista
 22. Siisti ja helppo matkaruokintalaite. Tuttipullon tuttiosaan leikataan riittävän iso reikä, piltit pulloon ja lämmitys. Tutti kiinni ja eikö pullo lapselle suuhun.

  VastaaPoista
 23. Sivusin hieman aihetta juuri blogissani. Vinkkini on siis käyttää hajusteetonta käsitiskiainetta nokkamukeille ja tuttipulloille.

  http://parahdys.blogspot.fi/2013/02/palleilya.html

  Meilläkin on keittiössä laatikoita, joita lapsi saa vapaasti tyhjentää. Aamulla nostan usein potan keittiöön ja laitan mukulan avoimen alalaatikon eteen istuksimaan. Siinä tyhjentäessään laatikkoa ja haistellessaan teepusseja saan kätevästi itse tehtyä aamupurrot valmiiksi, ja mikä tärkeintä, ehdin keittää kahvit. Laatikossa on teepakettien lisäksi yleensä säilössä myös muutama pieni kirja, joita sitten lueskelee, kun tyhjentäminen ei jaksa enää kiinnostaa (tai kun kaikki on jo viskottu ulos).

  VastaaPoista
 24. Hyvä kun muistutit minigrip pusseista :) Tää pakkasi verhoja niihin (ennen sekasotkuisessa kasassa)pieniksi jääneitä muksujen vaatteita (vielä suurempi epämääräinen kasa) sekä pieniä leluja,mitä ei voi vielä ottaa käyttöön kun nuorempi tyttönen tunkee kaikki suuhunsa.Minigip,äitien monikäyttöinen ratkaisu!

  VastaaPoista
 25. Vielä selällä makaavan vauvan viihdyke: iso (mieluiten hymynaamainen) vappupallo jalkaan / käteen kiinni. Oi sitä riemua kun saa itse heilutettua rapisevaa palloa. :) Ja sillä aikaa äiti saa tehtyä jonkun kahta kättä vaativan homman ilman huutoja.

  VastaaPoista
 26. Jemmaa vaunujen tavarakoriin pieni selviytymispakkaus, jossa on esim. kangaskassiin pakattuna pari vaippaa, harso, matkapakkaus wipeseja ja joku huono vaatekerta. Ei tarvitse kaikkialle raahata mukana hoitolaukkua, mutta ei toisaalta haittaa jos sattuu kakkavahinko just sillä lyhyellä kirjastoreissulla, jolloin sitä ei viitsinyt ottaa mukaan. Samanlaisen setin voi piilottaa myös autoon, tai vähintään muutaman vaipan hanskalokeroon.

  Talleta dvd-boksille joitain eri pituisia, kesyiksi katsottuja lastenohjelmia, joilla voi ostaa vähän aikaa esim. imetyksen tai muun kriisin ajaksi. Eri pituisia siksi ettei aina tarvitse tapella kun muksu ei saakaan katsoa koko jaksoa Pikku Kakkosta vaan voi valita kuhunkin aktiviteettiin sopivan mittaisen pätkän, etukäteen tarkistettuja siksi ettei lapsi saa ikuisia pelkotiloja yhtäkkiä pelottavaksi muuttuvasta ohjelmasta (nimim. been there...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaunujen tavarakoriin tai taskuun jemmaan myös vähän rahaa. Hanna

   Poista
 27. "se on joku vaihe"-ajattelu. Kun lapsi tekee jotain ennenkuulomatonta; lakkaa syömästä, syö kaksin verroin tavallisen määrän, haluaa vain äidin syliin, ei halua lainkaan äidin syliin, ei viihdy lattialla, haluaa olla vain lattialla jne. jne. lista on loputon. Jos lapsi näyttää päällisinpuolin kuitenkin voivan ihan hyvin, eikä vaikuta kovin sairaalta niin ajattele vain, että "se on joku vaihe" ja saat mielenrauhan. Hätätapauksessa käytä "kilauta kaverille"-oljenkortta ja varmista, että heillä on ollut sama "vaihe". Jos kaveri ei vastaa yleensä pikainen googletus tuottaa saman vastauksen. Lopeta keskustelupalstan selaaminen kuitenkin siihen ensimmäiseen saman kokeneen kokemukseen, sulje tietokone ja ole tyytyväinen, että lapsellasi on taas "joku vaihe" joka menee ohi tehdäkseen tilaa seuraavalle "vaiheelle".


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on paras ohje ikinä :D PARASPARASPARAS :D

   Poista
 28. - vauvat tahtoo ekoille päikkäreille usein jo tunnin, parin päästä heräämisestä (eipä olis tullut itselle mieleen).
  - vauvat osaa syödä unissaan. eli se kannattaa syöttää kun menee itse (liian myöhään) nukkumaan, niin ei tarvitse ainakaan stressata että kohta se herää nälkään.

  VastaaPoista
 29. Pyykit pestään nurinpäin. Vaate kuluu siltä puolelta, miltä se pestään, niin näin pysyy "paraatipuoli" siistimpänä. Lastenvaatteita pestään sen verran paljon että eron huomaa nopeasti, ja pesen minä myös muut vaattet näin.

  Kirppiksiltä kun ostaa vaatteita niin harmillisen usein huomaa, miten se pesunukka ja nyppy on vain ulkopuolella ja sisältä vaate on lähes priima.

  VastaaPoista
 30. *Tutteja pinnikseen jemmaan yöksi useampi niin ei tarvii erikoisjoukkoja keskellä yötä niitä sängyn alle kadonneita etsimään.

  *Jos on pullo lapsi niin kaikki vempeleet iskuvalmiuteen illalla niin yöllä ei tarvi kun iskeä maito pulloon.

  *Ja tästä mä ansaitsen jonkun palkinnon (rumpujen pärinää): äänitin puhelimen äänitysohjelmalla omaa hiljaista lauluani! Tässä tapauksessa tuiki tuiki tähtöstä joka oli ainut mikä rauhoitti vauvvan. Tämä älyttömän hieno keksintö iski yhtenä yönä kun olin laulanut sitä ehkä noin sadannen(tuhannen) kerran. Naama jumissa hyräilin sen äänitysohjelmalle ja painoin vaan playtä over and over again ja avot vauvva oli tyytyväinen siihen :D

  -EmmiV-

  VastaaPoista
 31. Kun ihan pieni vauva on sitä mallia, joka alkaa pyöriä sängyssään yöllä jokaisen syötön jälkeen, lämmitä sänky kaurapussilla syömisen aikana. Ei toimi niille helpoille vauvoille, jotka nostetaan pariksi minuutiksi rinnalle tankkaamaan, tällöin joku kaurapussin lämmittäminen on ehkä ylivoimaisinta mitä kuvitella saattaa. Mutta jos syöttöön kuuluu kuitenkin vaipanvaihtoa, pukluisten vaatteiden vaihtoa, maidon lämmitystä, pumppausta, röyhtäytystä, piereskelyä jne., yksi mikro-operaatio ei tunnu missään. Eli kaurapussi tai vastaava mikron kautta sänkyyn ja kappas, vauvaa odottaa suorastaan kuuma peti johon palata. Tainnuttaa pyörijän hetkessä. Toimi meillä niin loistavasti että jonain päivänä kampanjoin tän vielä kaikkiin neuvolaoppaisiin yms.

  VastaaPoista
 32. ^Helpompi tapa on laittaa pieni vauva nukkumaan peittonsa päälle ja hoitaa syötöt siinä. Omaan sänkyyn takaisin siirrettäessä alustan lämpötila ei muutu ja näin vauva ei havahdu siirtoon. Äitiyspakkauksen peiton päälle kun laittaa vauvan ja taittaa toisen pään peitoksi vauvan päälle, niin on hyvässä paketissa ja helppo siirrellä esim sivuvaunuun ja takaisin. Toimii toki myös pullosyötöissä, pitää vauvan sylissä peiton sisällä.

  VastaaPoista
 33. Erään viisaan kaverin keksintö, joka on sittemmin hyväksi havaittu moneen kertaan: sido vauvan leluja kengännauhaan tms. naruun, jonka voi sitten sitoa kahvilassa tai ravintolassa syöttötuoliin. Ei putoile lelut likaiselle lattialle eikä tarvitse koko ajan nostella niitä (eli äiti voi keskittyä syömiseen/kahvitteluun). Ja bonuksena se, että yleensä ko. naru on vauvan mielestä se kaikkein kiinnostavin lelu :)

  Ja olen myös noiden mini minigrippussien suuri fani ja suurkuluttaja. Pakastan edelleen kohta 3v esikoiselle esim. makaronilaatikkoa ko. pusseihin. Ihan supernäppärää sulattaa vain yhden annoksen kokoinen pussillinen ruokaa pakastimesta.

  Näin toisella kierroksella ei enää jaksa roudata hoitolaukkua mukana, joten olen myös pakannut rattaiden alalokeroon kaksi pussia (isommissa kaupoissa myytävät kankaiset hedelmäpussit ovat hyviä tähän): toinen sisältää vaippoja, wipesit, muovipusseja kakkavaipoille, kertakäyttöisen vaipanvaihtoalustan ja varavaatteet ja toinen ruokailutarvikkeet eli purkkiruokia, lusikat, ruokalapun, wipesit, maissinaksuja (minigrippussissa :) ), pari lelua jne. Sitten kun on jossain liikkeellä, voi vaipanvaihtoreissulle ottaa mukaan sen vaippatarpeet sisältävän pussin ja ravintolassa riittää kun ottaa esiin ruokapussin. Tadaa, ja kaupunkilaisäidin elämä helpottuu :). -Elina

  VastaaPoista
 34. Jos muovinen kaukalo-mallinen ruokalappu on liian iso ja hankala vauvalle, ja kun kankaiset revitään alas: kiinnitä kankainen ruokalappu ikean pussinsulkijalla niskasta. Eipähän lähde!

  Toinen ruokailun (ja massiivipuisen pöytäpinnan) pelastaja kahden muksun kokemuksella on ikean musta nahkainen puoliympyrän mallinen kirjoitusalusta. Pysyy paikoillaan ja on helppo puhdistaa. Tämä varmaan löytyykin jo jokaisesta lapsiperheestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtaakohan ikeassa vielä olla myynnis noita kirjousalustoja? Nettisivuilta en löytäny :(

   Poista
  2. Mahtaakohan ikeassa vielä olla myynnis noita kirjousalustoja? Nettisivuilta en löytäny :(

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Mä en osaa sanoa, kun en ole pitkään aikaan käynyt..koita soittaa sinne ja kysyä!

   Poista
 35. Kannattaa nauhoittaa puhelimella muutaman minuutin videoita joissa vauva/taapero leikki, syö, kylpee yms. ja näyttää niitä tiukan paikan tullen. Nämä kiinnostaa lasta jo paljon ennen kuin se ymmärtää piirretyistä mitään ja esimerkiksi syömisvideo voi innostaa syömään jos ruoka ei tahdo maistua.

  VastaaPoista
 36. Meillä on myös puhelimessa videoita joita pyöritettiin pienempänä esim. ravintolassa, lapsi viihtyy ihmeen hyvin tuijottamassa itseään videolla. Nykyisin miehen puhelimessa on Netflix ja angry birds, toimii väsyneellä/nälkäisellä/tmv kiukkuisella lapsella aina, ääni vain pienelle niin ettei häiritse muita. Toki se on vähän tylsä vinkki, mutta reissussa kun on nälkä ja joutuu odottamaan esim. ravintolassa luultua kauemmin niin toimii ;)

  Oksennustauti-vinkki: Laita kahdet lakanat päällekkäin ja sinne lakanoiden väliin pyyhe ja/tai froteesuojaa. Oksun iskiessä ei tarvitse alkaa petaamaan kokonaan uudestaan, otat vain ne päällyskerrokset pois. Alimman lakanan alla tietysti on myös frotee/tmv.

  Aino-jäätelökipot ja muut sen kokoiset&malliset kipot on käteviä pikku taaperon oksennustaudissa. Sen voi laittaa yöpöydälle tmv kun on niin pieni ja sen ehtii napata nopeasti käteen kun huomaa yöllä oksun olevan tulossa. Mulla ainakin kestää aina liikaa se sankon hamuaminen lattian rajasta puoli unessa. Lisäksi se reuna on astiassa pieni ja ohut, lapsen leuka ja naama on just sopivan kokoiset siihen oksentamaan... "Kiva" vinkki ;)

  VastaaPoista
 37. Mä en kestä, täällä on niiiiin mahtavia vinkkejä ja niiiiin iso kasa! KIITOS! Ja keep it coming! :)

  VastaaPoista
 38. Opeta lapselle piilosleikki, jopa meidän 1v osaa jo juosta karkuun pyydettäessä. Saa itselle sen minuutin kahen ajan jonka tarvitsee esim. kahvinkeittoon tai vessassa käyntiin. Älä kuitenkaan unohda vanhempaa tapausta piiloon niinkuin tälle mutsille kävi; http://www.feissarimokat.com/2012/12/huono-aiti/

  VastaaPoista
 39. imetysvinkki:
  Pakkaa sairaalakassiin lansonoh-rasva mukaan ja ala sivellä sitä välittömästi rinnanpäihin (suomeksi nänni) kun vauva on imenyt ensimmäisen kerran niistä. Älä hyvä ihminen odota, että ne menee rikki. Sillä ne menee rikki. Toistan, ota se rasva mukaan kun lähdet synnyttämään.

  VastaaPoista
 40. Älypuhelin ja youtuben Muumit on pelastanut noin 200 sairaalan päivystyksessä jonottelua. Riisikakkuja on aina käsilaukussa, samoin pieniä leluja (minigrip-pusseissa tietenkin!). soseiden tekemisessä voi käyttää myös mielikuvitusta. Banaani-peruna-päärynäsose kuulostaa omaan suuhun ällöltä, mutta bebe tykkäsi! Osta ne vk:t ja topat edellisen kauden alesta. Tässä sekavasti näitä päällimmäisiä, olis niitä varmaan enemmänkin, mutta ei pysty muistamaan...

  VastaaPoista
 41. Meillä kaksikerroksinen talo. Makkarit yläkerrassa, alakerrassa keittiö ja yöllä vielä ruokaileva pullovauva.

  Joten ettei tarttis rampata alakertaan jääkaapille, mikrolle, takasin ylös jne lapsen turhautuessa. niin on hommattu makkariin minijääkaappi ja tuttipullon lämmitin. Kaappiin ladataan illalla pullot valmiuteen ja ei tarvi sitten yöllä pitkin taloa ravata. Lämpenee vaippaa vaihdettaessa ruoka ilman mikron piippausta. Yövalaistuksena käytössä verhon takaa kuultavat LED-jouluvalot, jotka valaisee tarpeeksi ilman että häikäisee ja häiritsee unia.

  Lihaa syömään opetellessa esikoisen kanssa aivan ehdoton varuste oli valkosipulin puristin. Sen läpi kun hienonsi kypsennetyt lihapalat, kalat, kanat jne. niin tuli sileää. Ihan oma ja uusi puristin piti tuota käyttöä varten tietty ostaa, kun entiseen varmasti oli jäänyt niin vahvat valkosipulin aromit.

  VastaaPoista
 42. ihanaa kun tänne tippuu edelleen hyviä neuvoja, kiitos kaikille!

  VastaaPoista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.