Vaiennettu äidinvaisto

tiistai 22. tammikuuta 2013 Valeäiti 42 Kommenttia

2kk: Vielä vauva valkoposkinen

"No miksi sillä nyt yhtäkkiä maitoallergia olisi?" Niin se neuvolalääkäri minulta kysyi. Tunsin itseni vähän tyhmäksi, kun rempseä nainen selitti, että usein maitoallergisten lasten sisaruksista luullaan liian helposti, että niilläkin on allergiaa. "Just kävi samanlainen nelikuinen täällä, neuvoin syöttämään harvemmin päivällä niin johan rupesi yölläkin syöttövälit pitenemään. Ei silläkään mitään allergiaa ollut". Neuvolatätikin komppasi että kyllä se ihottuma on sitten ihan tosi pahaa, monilla on ihan kuule päästä varpaisiin. Mutisin hieman päässäni, että eihän Ykköselläkään ollut, etkä siitäkään uskonut, ja silti se oli allerginen, mutta nielaisin kuitenkin vastalauseeni ja nyökkäilin innoissani, niin se varmaan on! Olinpa hölmö, kun heti ajattelin allergiaa.

4kk: Posket ei ollu aina punaisina,
ehkä lääkäri olikin oikeassa?

Paitsi että en ollutkaan. Puoli vuotta myöhemmin kyllästyin punaisiin poskiin ja aloitin vihdoin kunnon maidottoman dieetin. En sellaisen pari-kolme päivää kestäneen kuin silloin neljän kuukauden kohdalla, vaan ihan oikean, kaksi viikkoa kestäneen täysmaidottoman. Kahden viikon päätteeksi vein valkoiseksi muuttuneen, yhtäkkiset unenlahjat löytäneen vauvani lääkäriin. Viisi ja puoli tuntia ja 80 korvikemilliä myöhemmin sillä lapsella oli punainen naama. Posket ja leuat lehoitti oikein kunnolla ja huusivat että kato nyt mutsi, on mulla ollut se maha kipeä.

5kk: Jos olisi osannut halunnut katsoa,
olisi jo tiennyt.

Helpottavaa? Toki. Kiva tietää, että voidaan helpottaa miehen oloa ja saada yöt paljon rauhallisemmiksi. Morkkis? No aivan varmasti. Ensimmäisen helpotuksen jälkeen päässä alkoi mennä pikakelauksella ne kymmenet yöt ja sadat päiväunet, joiden alussa, (keskellä) ja lopussa olen tuskastunut, suuttunut ja itkenyt. Melkein ravistellut vauvaa kun se ei vaan nuku. Huutanut sille neljältä aamulla että mikset nyt vaan voi nukkua?? Valittanut seuraavana päivänä, miten se selkä kaarella raivosi nukahtamista vastaan.

6kk: Aika selvä peli jo

Jos kelataan taakse sinne neljän kuukauden lääkärintarkastukseen, voidaan nähdä siellä huoneessa minun, Kakkosen ja lääkärin lisäksi yksi säälittävä hahmo. Äidinvaistohan se siellä. Jätin sen sinne yksinään ruikuttamaan ja annoin sen tomeran lääkäritädin hiljentää sen lopullisesti kertomalla minulle totuuksia lapsestani. Nyt kun toinen lääkäritäti kertoi sen toisen, testein todistetun totuuden, soperran anteeksipyyntöjä lapseni lisäksi sille äidinvaistolle. Tiedän, että yritit kyllä kertoa tästä. Kyllähän minä näin ne posket, kuulin sen itkun, ja tunsin miten se selkä meni mahakivusta kaarelle. Seurasin vierestä, kun rinnalla rimpuili levoton vauva, ja kuuntelin sitä öistä huutoa kun uni meinaa tulla mutta ei kuitenkaan. Minähän jopa rasvasin sitä kovin punaiseksi päässyttä peppua. Niin paljon, että Ykkönenkin tietää mitä butt paste on.

8kk: Apua, miten en nähnyt?
Viekää nyt toi poika jo lääkäriin!

Seuraavan kerran, kun yritän tehdä sosiaalisesta tilanteesta helpomman myötäilemällä minua muka viisaampien ihmisten mielipiteitä, mietin vielä kerran. Ja kuuntelen, että sanoisiko se mun ihan oma vaisto kuitenkin jotain muuta? Niinkuin silloin vuosi sitten, kun muistin vastustaa että tämä lapsi ei ole syönyt ja juonut 12 tuntiin, että pitäisikö vielä harkita sitä kotiinlähettämistä? (Sieltähän lähdettiin sitten heti viikon päästä kotiin keuhkokuumetoipilaan kanssa.) 

9kk: Laivalla posket punaisina

Siltä allergiselta lapseltani pyydän vielä pitkään anteeksi. Olen ihan tosi pahoillani, että sun äiti on pitänyt sua kipeänä ja samalla ollut sulle siitä vihainen. Syönyt vielä toisenkin pullan maitokahvinsa kanssa ja nurissut sulle, kun uni ei maistu. Hyvitän tekoni ainakin toistaiseksi jatkamalla maidotonta dieettiäni, ja antamalla sinulle vielä tätä tärkeää ja lohdullista äidinmaitoa. Sitten kun viimeinenkin puna hälvenee, poskesi ihon karheus taas poistuu, ja saat nukuttua levollista unta, voin harkita sitä imettämisen lopettamista oman kuihtumiseni estämiseksi.

10kk: lääkärissä 1,5h maidon (yht. 80ml) saamisen jälkeen.
Raukka leukaa myöten punaisena. Sai lääkettä ja diagnoosin.

Päivän opetus? Jos lapsesi on mielestäsi kipeä, allerginen, kävelee huonosti, puhuu liian vähän tai laulaa liikaa ja se vaivaa sinua, pyydä lisäselvityksiä. Älä usko ihmisiä, jotka näkevät "tosi pahoja tapauksia" ja vähättelevät sillä sinun lapsesi ongelmia. Niin ja jos lapsesi ei nuku, muista vanha kunnon unikoulujen ohje: ensin on syytä tarkistaa, ettei taustalla ole terveydellisiä ongelmia. Minä melkein muistin.

10kk: Onnellista eloa ilman maitoa. (ennen testejä).

2kk: Vielä vauva valkoposkinen "No miksi sillä nyt yhtäkkiä maitoallergia olisi?" Niin se neuvolalääkäri minulta kysyi. Tuns...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

42 kommenttia :

 1. voi kuulostaa liian tutulta.... meillä erilaisia oireita ollut 2-3kk lähtien. Silloin niitä en vielä osannut tunnistaa ja yhdistää, mutta nyt juuri kuvia katselemalla olen löytänyt menneestä selityksiä monille "vaiheille". Lapsellamme monenlaisia allergioita ja osittain tutkimukset vielä jatkuvat. Uskon itse tuohon äidin vaistoon vaikka välillä on vaikea saada muut ymmärtämään mistä on kyse.
  Tsemppiä ja toivotaan että teillä saadaan hyvä iho ja paremmat unet. Niillä pääsee jo monessa asiassa melko pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Tuli eka ihan väärä kommentti tähän kohtaan, piti sanoa että tsemppiä jatkoselvittelyihin, se salapoliisin homma on niin vaikeaa!

   Poista
 2. Melkein itku pääsi. Esikoisella ei ollut vatsavaivoja ja nukkui hyvin. Mutta se iho. Joo, on se atooppinen. Mutta yksikään terveydenhoitaja tai lääkäri ei nostanut esiin mahdollista (maito)allergiaa, vaikka posket olivat punaiset ja pahimmillaan toinen poski oli niin auki että valui nestettä. Silloinkin sain ensin puhelimessa kuvaillessani ohjeen rasvata sitä. Tajusin siinä vaiheessa sanoa tiukasti, että ei se kyllä auta mitään, ei edes kortisoni. Sitten saatiin antibioottirasvaa ja tilanne vähän parani. Mutta mahdollisista allergioista ei kukaan vieläkään puhunut mitään, katsos kun ei ollut niitä vatsavaivoja.

  Itse sitten huomasin, kun yritin yli puolivuotiaalle antaa korviketta ja siitä tuli selvät iho-oireet kasvoihin. Tämän jälkeen lyötiin lopulta kouraan lähete allergiapolille ja maitoallergiahan siellä löydettiin.

  Pistetäänpä kuopuksen iho ja ähinät tarkempaan kontrolliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten näitä tarinoita kuulee niin paljon? "Se on vain vaippaihottumaa?" Grr. Tsemppiä sinnekin, toivottavasti kuopuksen ähinät loppuu itsestään tai syyllinen löytyy pian.

   Ps. Kakkoselle on nyt tullut ekaa kertaa vatsavaivat! Heti altistuksen jälkeen.

   Poista
 3. Meillä oli kaksi allergista lasta ja kolmatta odottaessa nlatäti sanoi että todennäköisyydet on meitä vastaa. Että älä huoli, osaat koko homman jo kahden lapsen jälkeen. Ja niinhän se kävi, lapsi kakkasi synnäril pihkat ja seuraavaa kertaa odotettii viikko. Oireina mun juomasta maidosta helvetillinen ummetus, lisämaito maksoi omakustanseisesti 45e/prk. KERRAN ekan 6kk aikana vaipan sisältö olo ns normaalia, ei paljoa vaippoja mennyt jos hyviä puolia kaivetaan :D
  Poissa muna, maito, kotim viljat, nauta, possu. Syksyllä ikää 2 1/2v ja päiväkotiura edessä.. Oon sellasen stressi-erkin näköinen ja oloinen varmaan kuukausia ennen sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on ikävää kyllä jos vielä tarhaikäisenä joutuu olemaan tiukalla ruokavaliolla. Ykkösenkin lyhyen tarhauran aikana oli vähän vaikeukasia saada tädit uskomaan mitä sai antaa ja mitä ei. Tsemppiä!

   Poista
  2. Missä ihmeen päiväkodeissa teidän lapset oikeen on hoidossa... Kyllä meillä ainakin noudatetaan jokaisen lapsen kohdalla heidän ruokavalioitaan. Ei tulis mieleenkään antaa ominpäin jotain kiellettyjen listalla olevaa ruokaa. Pikemminkin ollaan liiankin varovaisia ettei vaan vahingossakaan anneta mitään väärää. Harmi, että teillä ollut huonompi tuuri hoitopaikan suhteen.

   Kirsi

   Poista
  3. meillä ei ollut kyse siitä mitä kakkoselle sai antaa, mutta muutamia vahinkoja kävi sen vuoden aikana, mitä hoidossa pienenä oli.
   nyt on eri kaupunki ja eri päiväkotin, katsotaan syksyllä miten meidän käy.

   Poista
  4. Kirsi: kyllä siellä noudatettiin ihan tosi tarkkaan, mutta kun hoitajista oli aina korkeintaan yksi tuttu ja loput sijaisia, niin eihän ne voineet aina tietää tai muistaa. Liian varovaisia nekin kyllä melkein oli.

   Kippuralla: vahinkojahan tosiaan aika helpolla käy, toivotaan parasta!

   Poista
 4. Niin totta, molempien lasten kanssa olen joutunut toteamaan saman. Jos olet sitä mieltä että jotain on vialla niin kyllä se ihan oikesti on. Itsekin lankesin taas samaan tämän pienemmän kanssa. Koska terkka 3kk kohdalla sanoi että ei ole mitään ongelmaa, tyydyin ja nyt sitten 7kk kohdilla juostaan yksityisillä lääkäreillä ratkomassa sitä ongemaa (joka ihan oikeasti on olemassa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi olette päässeet jo ratkomisvaiheeseen, se on jo puoli taistelua! Toivottavasti selviää pian.

   Poista
 5. Äh, voi kökki :/ Tuntuupa kurjalta sun puolesta ja harmi koko porukan puolesta. Mä olen monesti katsonut että ompas teidän pojalla kuvissa punaiset posket mutta jättänyt kommentoimatta koska ajattelin että no ootte just ollu ulkona/riehunu/ollut kuuma/jnejnejne. Ajattelin että no en kommentoi etten pahoita mieltä tai mitään. Ja mä olen vielä allergisten kanssa duunissa päivittäin tekemisissä ja näen noita ihohommia paljon. Ei kaikki oireile niinkuin "ne tosi pahat tapaukset" eikä sellaisiin saisi koskaan verratakkaan. Yksilö yksilönä.
  Mä luulen että jokaisella vanhemmalla on kokemuksia siitä kuinka ne omat vaistot lytätään. Ja kun se tarpeeksi monta kertaa poljetaan hiljaiseksi niin sitä suuta on tosi vaikea avata. Onneksi (ei tietenkään hyvä että lapsi on allerginen mutta ehkä ymmärrät pointin) sulla oli kuitenkin jo yksi allergiakokemus taustalla ja uskalsit kuitenkin kyseenalaistaa ja kuitenkin kuunnella sitä hiljaista vaistoa. Väsyneenä sitä ei välttämättä kykene näkemään sen huudon ja valvottamisen yli. Varsinkin jos sitten välillä menee oikein hyvin. Ei se pikku-ukko sua varmastikkaan silti pahalla ajattele ;)
  Nyt et ruoski itseäsi liikoja vaan nautit siitä ajasta kun vielä kotona olet, ja olet myös itsellesi armollinen ja ennenkaikkea hyväksyt sen että vanhemmat tekee virheitä. Musta olisi ihana luvata että niin ei käy mutta Virhekuningatar täällä on laumansa kanssa vetänyt jo niin monet virhevärisuoria että se ei olisi kovin uskottavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista, kaiken kaikkiaan :) Kyllä mä ihan yöuneni olen ilamn syyllisyyttä nuikkunut (sen mitä on saanut, eh), mutta sinänsä harmittaa kun itsekin aika pitkään tiesin että allergiaa on. Ajattelin kai että siedätän vaan, kun ei oireet ole niin pahoja. Eikä ne pahoja olekaan, aika kauan sai altistaa ennen kuin lehahti. Mutta onhan siellä se allergia sitten kuitenkin ja ilmeisesti mahassa vaivaa.

   Saahan sitä kommentoida jos huomaa, hyvähän se vaan on! Onhan täällä moni sitä allergiaa väläytellytkin ja minäkin olen sitä arvellut, olis vaan pitäny aiemmin ottaa itseään nistkast kiinni ja viedä lääkäriin.

   Poista
 6. tiedän tunteen. Itse soimaan itseäni lähes joka suupalasta, jokaisesta uudesta punoituksesta tai ilmavaivasta. Mutta eihän se mitään auta, ja koitan olla vain onnellinen jokaisesta hyvästä unipätkästä.

  Kiroan kaikki "se on vaan vaippaihottumaa, oletteko kokeilleet ilmakylpyjä"-lääkärit ties minne, ja odotan milloin kuihdun itse kasaan. Olen vaatinut että meidät otetaan todesta, ja ainakin vielä olen saanut tahtoanikin läpi. Eli ei kun vaan tsemppiä, ja yritä pärjätä soija- ja kauramaidoilla! :) (meille ei käy kummatkaan, soijasta aiheutti allergioita se maissitärkkelys)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuin sulle FB:ssä joskus kommentoinkin, teillä on musta ihan tosi pahat oireet ollu selkeästi. Ihan käsittämätöntä, ettei teitä ole heti päästetty lääkäriin vaan edelleen jauhetaan sitä saakelin vaippaihottumaa!

   Mietin sua tässä eilenkin kun harkitsin taas omaa imetyksestä lupumista, ja tajusin miten paljon haluan sitiä pitää vielä kiinni sen lohdunkin takia. Että ymmärrän ihan täysin että sinnikkäästi jatkat imettämistä, vaikka joudutkin ihn hc ruokavaliolla olemaan. Hurjasti voimia (ja kaloreita!) sulle ja Taimille, toivottavasti löydätte pahat allergeenti kaikki ihan superpian!

   Poista
 7. Voi elämä! Vaan hyvä, että selvisi!

  Sitä vaan tässä blondina ihmettelen, että eikö maitoallergiaan olisi mahdollista kehittää helppoa ja halpaa testiä? Maitoallergia tuntuu olevan niin yleinen ja ennen kaikkea niin kivulias, että olisi kaikkien etu, jos asia saataisiin selvitettyä helpommin. Emmätiä, ei kai nuo allergia-asiat aina täysin suoraviivaisia ole. Ainakaan lääkärien mielestä, äidit tuntuvat asian tiedostavan aiemmin. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se helppo ja halpa, sen kuin jättää maidon pariksi viikoksi pois ja sitten otaa sen takaisin lapsen ruokavalioon :) Mutta erityislääkäri veloittaa siitä (turhine) prick-testeineen 300€. En kyllä ymmärrä, miksi nueovloissa niin huonosti päästetään noihin julkisen kautta, maitoallergiakin on kuulemma niin paljon yleisempää kuin luullaan.

   Poista
 8. Noh, ainakin meidän neuvolantäti oli ollut sellaisessa koulutuksessa, jossa kerrottiin että 80% maitoallergioista on äitien kuvittelua. Sanoin 'selvä' ja vein 3kk vanhan vauvani yksityiselle testeihin. 'kyllä se äiti tietää', sanoi lääkäri kun prickeissä saatiin komeat maito- ja munapallurat. Ja katsokaapasa kaupoissa yms. vauvojen poskia, tosi paljon näkyy tuollaisia punaisia karheita, tekisi mieli mennä sanomaan että teidän lapsella on varmaan maitoallergia, mutta kun ei kehtaa...Tsemppejä! - LeenaK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :O OMG. Ihan käsittämätöntä! ja mitä sitten vaikka olisikin kuvittelua?? kyllähän lapselta flunssakin tutkitaan jos äidin mielestä on nuhainen, mutta sillä olikin vaan maitoa nenässä. En tajua tätä menoa yhtään, en.

   Poista
  2. Mutta onko se oikeasti aina maitoallergiaa jos on punaiset posket vai voiko olla vaan esim. atooppista ihottumaa? Meillä tyttö nyt 1,5v ja edelleen välillä posket punottaa rajustikin mutta en yhdistä sitä maitoon. Pienenä on useita kuvia missä näyttää samalta punaisine poskineen kuin valeäidin vauva mutta ei kukaan koska sanonut mitään maitoallergiasta enkä mitään vatsavaivojakaan ikinä bongaillut eli voiko olla oikeasti vaan iho-oireena punaisuus?

   Poista
  3. Mä en osaa kyllä sanoa, kun en ammattilainen ole, varmaan voi olla. Allergiatkin näyttäytyy niin erilaisina eri tapauksilla. Mutta edelleen, jos on rahkeita niin miksi ei kävisi tutkimassa. Jos jotain vaikka löytyisikin?

   Poista
  4. ja siis voihan se olla muutakin kuin maitoa, itselläni on tomaatit tehneet myös punaiset posket pienenä.

   Poista
 9. Meillä kanssa vasta diagnosoitu maitoallergia, jonka tosin itse huomasin jo 4 kk sitten.
  Miksi ihmeessä allergioiden hyväksyminen tuntuu olevan ihmisille niin hirveän vaikeaa? Neuvolan lisäksi asiaa kyseenalaisti tietenkin koko suku. "Vauvoille nyt tulee ihottumaa vähän kaikesta, ei se nyt välttämättä allergiaa ole." Ihan kuin allergia tekisi siitä lapsesta jotenkin huonomman.
  Itse halusin odottaa, että 6 kk tulee täyteen ennen varsinaista diagnoosin tekemistä, korvikevaihtoehdot kun on siinä vaiheessa paremmat. Siihen asti luomuiltiin pelkällä tissimaidolla.
  Nyt on romukoppaan nakattu jo Althera, Nutrilon Pepti on kokeilun alla, vähän vaikuttaa huonolta.
  Meillähän on maidon lisäksi myös soija-allergia, kovasti pelottaa ,että ollaan allergisia tuolle maissille :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muuten just niin että allergiat on jotenkin heikkous. On pidetty liian siistinä koti tai tehty jotain muuta väärin. Munkin äiti totesi että taitaa tulla Insinöörin puolelta noi allergiat :D Ikään kuin se olisi joku maailman kamalin geenivirhe.

   Toivotaan että Nutrilon Pepti käy teille, meillä se on ollut kummallkein hyvä. Ja onneksi nää yleensä menee aika nopeasti ohi, luotetaan siihen, eikö vaan? :)

   Poista
 10. Voi huoh tuota allergioiden vähättelyä ja hyvä että äidinvaisto voitti!

  Meillä (nyt jo 10kk) vauvan posket hehkuu välillä samaan tyyliin. Atooppisen ihon omaavana olen ajatellut että joku allergia siinä on takana, mutta en vieläkään ole saanut selville mikä (maitoallergia se ei ole, sillä korvikkeella on menty 1kk iästä eteenpäin). Sen tiedän että viljat on meidän pienelle ongelmallisia (eikä se saa vieläkään kuin riisiä ja hirssiä), kaura- ja ohrakokeilut ovat päätyneet itkuun ja öisiin valvomisiin. Mutta aikamoista salapoliisityötä vaatisi selvittää mikä meillä on punaisten poskien takana (eikä sitä urakkaa auta pinsettiotteen keksineen omatoimiset möyrimiset keittiön lattialla).

  Mutta sanokaas fiksummat, että jos lapsi muuten voi hyvin (nukkuu, syö ja kakkaa), iho voi muuten hyvin (myös vaippa-alue) ja vaan noi posket on ongelma ajoittain (vähintään pari-kolme päivää viikossa posket hehkuu), niin voisiko ajatella että ehkä tarkan syyllisen löytäminen ei ole niin tärkeää? Tällä hetkellä olen huono äiti -fiiliksistä siitä että tiedän ettei noita kotimaisia viljoja pitäisi vältellä "ilman diagnoosia", mutta ei anna resurssit myöten tehdä uutta testailua (kaurasta valvottiin viimeksi kaksi yötä, ohra vähempi paha eli siinä riitti yksi yö).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän 11kk pojalla on myös poskissa kuivaa karheaa ihottumaa, sekä satunnaisia ihottumaläiskiä niskassa, käsivarsissa ja jaloissa (niissä paikoissa, mistä yltää raapimaan). Itselläni on atooppien iho. Muuten hyvä iho pojalla ja suoli toimii hyvin, ei vatsakipuja koskaan. Allergiatesteissä tulokseksi tuli vehnä ja kananmuna-allergiat, mutta ohjeena oli ettei kokonaan kannatta välttää ettei allergia pahene. Eli pieniä määriä altistusta silloin tällöin.

   Lisäksi itse olen huomannut, että reagoi esim. tomaattiin todella voimakkaasti, mistä lääkäri sanoi, että jos on ihottumaa, tomaatti ja muut allergisoivat ruoat (suklaa, sitrushedelmät ja mansikka) voivat sitä pahentaa, vaikka varsinaista allergiaa ei olisikaan.
   ELi kannattaa kokeilla näiden allergisoivien ruoka-aineiden pois jättämistä yksi kerrallaan, jos ne vaikka vaivaavat.

   Tässä siis meidän tarinamme, toivottavasti sait jotain vinkkejä siitä.

   Poista
  2. Mä sanoisin myös että eliminaation kautta pahat ruoka-aineet kiinni ja sitten jatkaa hiljattaista siedättämistä, jos lapsi ei tunnu oireistaan kärsivän. Punaiset posket ei varmaan sinänse ole haitaksi, mahakivut sitten on eri juttu.

   Tsemppiä taas sinnekin, tämä on yhtä tsempin toivottelua tämä kommenttiketju :D

   Poista
  3. Mä mietin ihan samaa että onko tarpeellista nyt 1,5v lapsen kohdalla selvittää noita punaisia poskia jos ei näytä niistä kärsivän. Ja voiko olla esim. ulkoilmasta tai kuumasta jne. Tomaatista meillä myös tulee joskus huulten ympärille punaisuutta mutta ei kaikista tomaateista. Outoa.

   Poista
  4. no mun maallikkomielipide sanoisi että ei tarvi selvittää, jos se ei lasta (eikä äitiä) haittaa. Kyllä ne allergiat siitä sitten itsekseen laskee.

   Poista
 11. Herranen aika onneks selvisi!

  Ja samaan hengen vetoon toinen herranjumala, meijän vauvvan posket ja leuka helottaa ja on karheat, ei auta rasvailut.
  Oon koko ajan ajatellut, että se on tämä talvi ja sylki kun hampaita tulee. Mut hei tajusin tätä lukiessani ettei me paljoa ulkona olla, eikä sitä sylkeä kyllä vauvva poskiinsa hiero. Vauvva on ny 8kk ja korvikkeella menty myös 1kk lähtien, eka nannia ja sittemmin siirryttiin arlan luomuun.
  Ja just tänään mummille puhuin, ettei vauvvaa oikein toi maidon juonti tahdo kiinnosta. Vatsa toimii kyllä hyvin. Mutta yöt on järjesten levottomia, ei huutoa mut pyörimistä, ähinää, välillä itkuilua. Ja voihan se nyt toki olla muutakin levottomuutta, mutta mutta...
  Mulla oikein valo syttyi tän sun tekstin jälkeen, että hetkinen ei se poskien helotus ehkä ookkaan normaalia. Kaulan ja olkapään välille oli joku päivä sitten ilmestynyt kuiva soikee punottava 2cm läiskäkin. Isänsä on ollut maitoallerginen vauvva.

  -EmmiV-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästi suosittelen teilläkin yhtydenottoa allergialääkäriin, väkisin neuvolan kautta tai sitten vakuutuksen piikkin yksityisellä. Se on niin iso osa vauvankin hyvinvointia, jos mahaan välillä sattuu. Punaiset posket on niin last season! :)

   Ei se talvipakkanen oikeasti niitä poskia niin punaiseksi saa, vaikka niin helposti luulee. Meidän kummatkin allergiat on selvinny juuri talvella kun on ollut "punaposkikausi", pepustahan sen sitten kans näkee ja taivealueilta (juuri kaula, niska, nivuset). Tsemp tsemp ja selvittelemään!

   Poista
 12. Meilläkin yksi punaposkinen vauva, mutta maito se ei ole, koska sitä on dieettattu nyt 3kk. Maito oli se mikä repi jalkaan visvaa valuvan läikän. Joko joku muu tai sitten atopia poskia punottaa. Ollaan kyllä paljon ulkonakin.

  Me kyllä päästiin heti lääkäriin ja keväämmällä olisi maitoaltistusta sun muuta. En kyllä tiedä mennäänkö, kun ei ole maitoa tarkoitus tarjoilla vielä pitkään aikaan missään muussa muodossa kuin kotitekoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko siis itse maidottomalla? Viimeisestä lauseesta en ihan saanut selvää...siis jos et ole niin sittenhän se omakin tuotanto allergisoi. Tämä varmaan olikin jo selvä. Ulkoilun ei mun mielestä pitäisi aiheuttaa niin punaisia poskia, katso puistossa vaikka muita lapsia niin nopeasti huomaa että toisilla onkin ihan valkoiset posket.

   Mutta tsemppiä sinnekin, toivottavasti syyt selviää pian!

   Poista
 13. Tänne on kommentoitu runsaasti enkä voi minäkään olla lisäämättä omaani. Meillä oli sama kuvio. Paitsi vauva ei reagoinut muutenkuin mahakivulla, ja nukkuminen meni päin mäntyä vauvalla, ja tietty minulla. Alkoi mielenterveyskin jo mennä ja lampsin lekuriin sitten. Siis lapsen kanssa. Maito löytyi sitten allergiatesteissä. Olikohan jotain muutakin. Oi niitä aikoja. (Tyttö nyt 6 vee, syksyllä kouluun.)

  Minäkin imetin vauvelia pitkään ja hartasti, ja oma ruokavalio oli aika raakattu. Mutta se tuntui loppujen lopuksi helpoimmalta vaihtoehdolta. Meillä ei sen koommin ole juotu lehmänmaitoa. Toutuin itsekin kauramaitoon. Harvemmin tyttö tai minä sitä "raakana" juodaan, tyttö vetää kaakaota (kun ei enää oireile suklaasta), ja meikäläinen myös kaakaota ja kahveen kanssa.

  Punaposket on todellakin niin last season. (LOL!)

  Joo, toi 80% prosenttia äidin harhaluuloa on kanssa tullut rivien välistä esiin tatösten kanssa keskustellessa. Olishan se ihme ellei ois tullu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, mä olen jotenkin missannu tän kommentin! Toi neuvolajuttu on kyllä tosi tylsä, miksi mihinkään asiaan pitää suhtautua noin että se on äitien harhaluuloa? Mitä sitten vaikka olisiki??

   Poista
 14. Moikka! Löysin vasta blogisi ja heti aloin lukemaan :)

  Teilläkin siis allergioita näemmä.. Ne ovatkin niin yleisiä nykyään.. Meillä myös allergiaa tällä nuorimmaisella, selvittelyt vielä kesken.. Ainakin maito ja soija on todettu altistuksilla, kotimaiset viljat viiveellä priceissä.. Itse olin 8.5kk maidottomalla ja munattomalla dieetillä, joista viimeiset kuukaudet ilman viljoja ja loput 1.5kk söin vain bataattia, possua, kurkkua, salaattia ja wienernougaita.. Antoisa Joulu oli ;)

  Täällä lisää meistä: http://sisuvoima.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! :) Hirveen kauan oot jaksanut / joutunu olla dieetillä, hui! Hyvä sinä :)

   Poista
 15. Meidän vauva kakkasi verta kuukauden ajan, itki yöt ja päivät vatsakipujaan sekä arasti puna-arpisia poskiaan, eivätkä neuvolatädit tai lääkärit ottaneet minun huoltani tosissaan. Vasta kolmas lääkäri osasi todeta lehmänmaitoproteiiniallergian. "Näitähän tänne päivystykseen tulee harva se päivä!" hän sanoi. Ei muuta kuin maidoton dieetti minulle ja lisäksi maidoton korvike hänelle, niin jo alkoi lyyti kirjoittaa! Mutta oikeasti: OLIKO VAUVAN IHAN OIKESTI PAKKO SAADA NOIN PAHA SUOLISTOTULEHDUS ENNEN KUIN MEIDÄT OTETTIIN TOSISSAAN?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai herranjumala, toihan kuulostaa jo ihan hoitovirheeltä :/ :/ Onneksi kaikki on paremmin (?) ja voitte vaan levittää sanomaa: ihmisten kannattaa puskea väkisin diagnooseja läpi jos oma vaisto niin sanoo.

   Poista
 16. Meillä kanssa ollut levottomia öitä kiljuen ja joka kakkaamisen yhteydessä päivisin on ollut aikamoinen huuto useamman kuukauden ajan ja kakan mukana on tullut myös jonkun aikaa hieman verta (lapsi nyt 1,5v). Lääkärit suosittelivat levolacia kuuriluontoisesti. No eihän se poistanut ongelmaa vaan huuto vaan jatkui kuurien jälkeen. Vasta hiljattain yksi lääkäri tiesi suositella jättämään maidon kokonaan pois kuukauden kokeilulla ja tilalle otin kauramaidon lapselle. Sattumaa vai oikeasti auttoi, mutta vuorokauden jälkeen lehmänmaidon lopetuksesta kakka tuli ilman huutoa. Lapsi vielä juo mielellään kauramaitoa, itselleni ehkä on asiaan vaikeampi suhtautua, koska olen tottunut lehmänmaitoa juomaan pienestä pitäen mutta onneksi lapsi voi syödä muita maitotuotteita normaalisti, se maidon proteiini sellaisenaan ei vaan kuulemma lapselle sovi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuus minkä tuskan kautta tuokin piti selvittää :/ toivottavasti maidottomuudet auttaa pysyvästi ja olo helpottaa!

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.