Sikaköyhää

torstai 1. marraskuuta 2012 Valeäiti 26 Kommenttia

Tässä kun vaihteeksi teen päivän ruokaa, keittelen samalla Kakkoselle maustamatonta possua. Samalla huomasin, että taannoinen ruokakeskustelu kaikkine mahtavine resepteineen oli kuitenkin varsin kana- ja jauhispainotteinen. Missä possu? Missä eksoottiset kasvikset (eli ei pakasteet, peruna tai porkkana)

Haastan teidät jatkokehittelyyn: heittäkää mua parhaalla possureseptillänne, sekä maukkaimmilla kasvismössöillä. Ja tällä kertaa papukaijamerkki jaetaan mahdollisimman vähäisesti Koskenlaskijan, maustettujen ruokakermojen / Cröm Böbön sekä pakasteiden käytöstä.

En tunnista, haluan valmistaa.

Suvi-Mummi saisi esim jakaa sen "kiinalaisen possunsa" ohjeen, mutta sitä ennen sen pitäisi osata käyttää interskneppiä ja blogimaailmaa. Jään odottamaan.

Kuva, josta en tunnista mitään: Yle

Tässä kun vaihteeksi teen päivän ruokaa, keittelen samalla Kakkoselle maustamatonta possua. Samalla huomasin, että taannoinen ruokakeskustel...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

26 kommenttia :

  1. Kokeilepa http://www.gogreen.fi/tuotteet/k%C3%A4ytt%C3%B6valmiit/salsat noista meillä on viikottain käytössä sin carne ja mediterranean. Chili sin carneen laitan (yleensä) jauhelihan ja jos haluan tehdä megaison satsin niin lisään vielä purkin säilykemaissia (sokeroimaton,mutta makea maissi silti) ja purkin maustettua tomaattimurskaa. Ja sitten annan hautua kunnolla. Sin carnea syödään meillä riisin kanssa ja toista pasta, mutta sopii myös tortillojen täytteeksi ja leivän päälle jne

    VastaaPoista
  2. Meillä syödään aika usein possua, kun on halpaa ja lapset tykkää! Useimmiten teen possunsuikaleita tai -lastuja tomaattikastikkeessa.

    Possua tomaattikastikkeessa;

    paketti possunsuikaleita tai -lastuja
    purkki yrtti- tai chilimaustettua tomaattimurskaa
    (purkki kideny- tai jotain muita papuja)
    yksi iso sipuli
    keskikokoinen valkosipulinkynsi
    soijakastiketta
    herkkusieniä, tuoreita tai purkista
    yksi paprika
    tinjamia
    rosmariinia
    mustapippuria
    (chiliä)
    paprikajauhetta

    Pikaversion teen välillä ihan vaan tomaattimurskan, sipulin, valkosipulin ja mausteiden kanssa. Sekin on ihan hyvää! :)

    Meillä lapsetkin tykkää todella paljon pinaattipolentasta. Siis ihan normaalia polentaa, sekoitan vaan sekaan pakastepinaattia pussillisen. Sopii syötäväksi vaikka tuon tomaattipossun kanssa! :)

    Meillä syödään aika vähän kasvisruokia, paitsi jos niissä on reilusti tomaattia, kun eivät ole mitään lasten herkkua. Ratatouillea tällä pirkan reseptillä tehdään kuitenkin usein; http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/22781-ratatouille
    Voi olla että kelpaa lapsille senkin takia että teen yleensä teeleipiä kaveriksi ratatouille. :)

    Toinen suosikki on täytetyt paprikat. Teen punaiseen paprikaan yleensä. Paprikoita varaan lapsille puolikkaat ja aikuisille kokonaisen paprikan. Jos ovat pieniä paprikoita niin enemmän.

    Leikkaa paprikat puoliksi ja keskusta pois. Paprikan puolikkaat uunipellille odottamaan.

    Paprikoiden täyte;

    sipulia
    valkosipulia
    tomaattia
    vuohenjuustoa, mozzarella tai fetaa, mikä vaan maistuu syöjille parhaiten
    riisiä
    mustapippuria
    (suolaa)

    Kuullotan sipulit, valkosipulit ja tomaatin pannussa. Keitän riisin kypsäksi. Sekoitan tavarat keskenään, maustan pippurilla ja suolalla jos tarvii. Ripottelen paprikoiden päälle hiukan juustoraastetta.

    Täytteen määriä on hankala sanoa kun riippuu niin paljon paprikoiden määrästä. Riisiä on kuitenkin helppo lisätä jos täytettä muuten tulee liian vähän tai jos liikaa maistuu se musta ihan sellaisenaankin! :D




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täytettyjä paprikoita minäki olen usein tehnyt,jääneet unhoon. Nyt muistan, jee! :)

      Poista
  3. Possusta saa hyvää stroganoffia, maistuu ronkelille miehellekin. Lapsista en osaa sanoa, kun ei ole omia :D

    Stroganoff

    n. 300-400 g porsaan suikaleita, jotain valmiita, joko marinoituja tai ei.
    2 sipulia
    1-2 valkosipulinkynttä
    1 rkl vehnäjauhoa
    1 prk tomaattipyrettä
    1 lihaliemikuutio
    2 maustekurkkua
    1 prk smetanaa
    suolaa ja pippuria

    Pilko sipulit pieneksi ja murskaa valkosipuli. Kuullota hetki pannulla. Lisää joukkoon possusuikaleet ja ruskista. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vehnäjauho ja pyörittele lihoihin.
    Lisää pannulle vettä n. 3 dl ja sekoita tomaattipyree joukkoon. Kastikkeen kiehuessa lisää lihaliemikuutio. Anna hautua kannen alla puolisen tuntia välillä sekotellen. Pilko maustekurkut sopivan pieniksi paloiksi ja lisää haudutuksen keskivaiheilla. Melko lopussa lisää smetana ja kiehauta vielä hetki.

    Tarjoa perunan tai riisin kanssa smetanasilmällä.

    Nam.

    VastaaPoista
  4. Mä en tykkää possusta (paitsi kinkusta - kinkkukiusaus jne.), mut kasviksista tietty tehään kasvissosekeittoa. Ihan mahtia, kun sinne voi törkätä mukaan melkein mitä vaan. Kun nyt annoit rajoitteeksi peruna- ja porkkanakiellon, niin esim. bataatista syntyy tosi maittava, mausteeksi vaikkapa appelsiinimehua ja/tai inkivääriä (kyl mä laitan sitä porkkanaakin yleensä ja EHKÄ sitä Koskenlaskijaa, mut yleensä kyl kermaa).

    Sit tykkään tehä semmosta superhelppoa kalaruokaa, jonka ohjeen sain mun isältä. Siinä laitetaan vuoan pohjalle paprikaa ja sipulia siivuina, päälle pakasteseitiä, siihen kaupan salsapurkista ja kermasta sekoitettu seos, juustoraastetta ja uuniin (n. 30 min @ 200 C, jos ei kala oo ollu ihan umpijäässä). Mun makuun ainakin tosi hyvää ja Helppoa. Ei muuten ollut kasvisruoka, innostuin vaan kun siinä oli paprikaa, joka ei ollut kiellettyjen listalla. ;)

    Kesäkurpitsasta oon tehny lasagnea korvaamalla lasagnelevyt kesäkurpitsasiivuilla. Bolognesekastikkeenkin voi sit tehdä soijarouheesta, jos haluaa ihan vegeä. Mä rakastan ruokia, jotka voi tehdä tuotteista jotka voi ostaa vaikka kaks viikkoa etukäteen eikä ne mee pilalle, joten soijarouhe on siinä mielessä mun mieleen.

    Siinäpä niitä taas. Ihanaa kun tuli mietittyä näitä, kun oon taas tuskaillut sitä, et mitä ruokaa laittasin. Aina jotenkin unohdan vähintään puolet näistäkin ruuista, mitä osaan laittaa ilman reseptiä, ja panikoin kaupassa kun tulee aina vaan mieleen se makaronilaatikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, lisää hyviä ohjeita, kiitos! Me eletään taas tällä kommenttiketjujlla pari viikkoa :D

      Poista
  5. No voi vittu sentään, onks maustetut ruokakermat ja cb cuisine syntiä? Mä, ruoanlaittovihaaja, olen nimittäin just löytänyt ne ja niiden ansiosta mun koulis ja miäs saa joka päivä ruokaa. Liharuokaa by vegetaristi (just sitä kanaa ja naudan jauhista) mut possua ei, joten et nyt saa reseptiäkään. Et kyl haluaiskaan, koska luultavasti se maistuis perseelle. Tai siis toivoisit, että se maistuis edes perseelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nyt repesin :D:D:D

      Poista
    2. Hahahha :D sekä alkuperäiselle kommentille, että järkyttyneelle "okei":lle iso reps :D Kyl ne CB:t ja koskenlaskijat on ihan kosher (pun intended), mä vaan kaipaisin niistä(kin) vaihtelua.

      Poista
    3. Kiinnitin myös edellisissä reseptivinkeissä (kiitos vaan kaikille niistä) huomioni runsaaseen koskarin yms. käyttöön. Kai ne on sit joillekin se juju, millä saadaan kaikki ruoka uppoomaan? Kiva, jos nyt tulee muitakin makuja!

      Poista
    4. Enemmin se varmaan liittyi siihen, että ohjeet oli sellaisia "nopeita ja helppoja", siihenhän koskarit ja muut toimii tosi hyvin.

      Poista
  6. Pikalinssikeitto

    1 sipuli
    paprikaa, currya, ripaus chiliä, kurkumaa
    (1 kasvisliemikuutio)
    pari porkkanaa
    1 l vettä
    400 g kuivattuja punaisia linssejä (esim. GoGreen)

    Tee sipulista hakkelusta. Ota kattila. Kuullota sipulia öljyssä. Kuullota kohta mausteita öljyssä hetkinen. Lisää vesi ja mahd. kasvisliemikuutio ja/tai muita mausteita. Jos lapsesi suhtautuu epäilevästi porkkanaan, raasta se tosi hienoksi, muuten jätä vähän isommiksi paloiksi. Lisää kiehuvaan veteen porkkana ja linssit, keitä 10-20 min. Lisää vettä tarpeen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, tästä on hväinnyt yksi kommentti? Mutta siis linssit on tosiaan täysin tuntemattomia, täytyy siksikin kokeilla!

      Poista
  7. Just ostin tarjouksesta kaksi pakettia possun suikaleita eli niistä tarttis jotain vääntää. Vauvalle niistä keitellään toki osa mutta lopuista meinasin tehdä pataa, johon tulee niiden suikaleiden lisäksi mittava määrä erilaisia kasviksia suikaloituna (mitä nyt sattuu jääkaapista löytymään), ohrasuurimoita tai ohrahelmiä (nää vois vaikka esikeittää tai sit antaa hautua muiden joukossa). Myös kvinoa toimii tässä hyvin. Mukaan voisi heittää noita sun mysteerikuvassa vilkkuvia linssejä tai papuja, kumpia nyt kaapissa sattuis olemaan. Mausteita sitten maun mukaan: kasvis/lihalientä (Sopii keitellä itse, jos viitsii. Itse käytän kuutioita, jos ei satu pakkasesta löytymään jotain aiemmin sinne taltioitua lientä.), soijaa, suolaa yms. Tämän tarkempaa reseptiä et nyt saa, sillä mulla ei ole sellaista. Ja tässä käy sitten taatusti niin, että herra kolmevee, joka ennen söi ihan kaikkea, sanoo "yök, en syö, tässä on lihaa..." Niin palkitsevaa tämä ruoanlaitto! No, onneksi tuo nuorimmainen syy kaiken, mitä suuhun lapataan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohra mnenee muuten samaan neitsytlaariin kuin linssit, täytynee niitäkin opetella käyttämään.

      Poista
    2. Linssit on ihan huippuja, mulla on aina pari pakettia hätävarana kaapissa. Erityisesti punaisista saa supernopeasti ruokaa, joka ainakin täällä on uponnut myös jälkikasvuun. Vihreitä voi jonkun aikaa liottaa ennen käyttöä, mutta se ei ole pakollista.

      Poista
  8. Possuun toimii aina hapanimelä. Eli vaikkapa balsamicoa/valkoviinietikkaa ja hunajaa/sokeria. Se toimii myös alle 1-vuotiaille tai ainakaan kukaan ei ole kertonut mulle, mikä tässä yhdistelmässä tappaa ne johonkin myrkytykseen. Omani on myös edelleen hengissä.

    On myös olemassa sellainen ihan mahtava yrtti kuin Lipstikka, joka kasvaa Suomessa ulkosalla ja talvehtii eli on monivuotinen. Sitä saa kyllä ruukussakin kaupasta. Myös rosmariini toimii. Ja valkosipuli, myös lapset syö valkosipulia, kunhan ei nyt ihan raakana mätä niiden suuhun kilokaupalla.

    Eli kylmäpuristettua öljyä, etikkaa, sokeria, valkosipulia ja lisänä mahdollisesti jompaakumpaa yrttiä. Tehosekoitin. Koska marinointi vaatii ennakkovalmisteluja ja sokeri palaa mustaksi paistettaessa, niin paista se possun ulkofile/sisäfile/ribsit/suikaleet/tms. ensin kypsäksi ja lyö kastike päälle vasta kun on kypsää. Anna hetki hautua.

    -Emäntä

    VastaaPoista
  9. Uunivuokaan kesäkurpitsaa paloina, sipulia lohkoina, purkillinen valkoisia papuja tomaattikastikkeessa ja purkillinen tomaattimurskaa. Mausteeksi basilikaa ja mustapippuria (sekä suolaa). Alkuperäisessä ohjeessa vuokaan sekoitetaan juustoraastetta, itse olen ripotellut pinnalle joko fetaa tai vuohenjuustoa. Sitten uuniin kunnes kasvikset kypiä. Tän kans vois maistua polenta. Meillä ainakin taapero tykkää kovasti noista pavuista ja saa maistaa vähän juustoakin.
    Mutta täytyy kyllä sanoa että komppaan sua täysin. En tarkoita arvostella kenenkään ruuanlaittoa koska itse olen siinä niin järkyttävän huono. Mutta mietin samaa, että miksi niin usein ohjeissa, näissä ja niin monissa muissakin mitä nykyajan reseptivihkoista ja -pankeista löytyy, on maustettua ranskankermaa, maustettua ruokermaa, tuorejuustoja... Mitä ennen näitä keksintöjä syötiin, millä maustettiin?
    terkuin Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Se maustaminen onkin se vaikein juttu, ja sen haluaisin oppia. Uskoisin että sen oppii juuri sellaisten respetien kautta, joisas on mausteita eikä puolivalmisteita. Sitten oppii, mitkä sopii minkäkin kanssa.

      Toi resepti kuulosti namilta, täytyy todellakin kokeilla totakin!

      Poista
  10. Tässä tulee jotain todela perinteistä, sianlihakastike

    Kypsennä maustamattomat possunsuikaleet oikeassa voissa ja ota ne sivuun pannulta venailemaan. Sen jälkeen väsäät paistorasvan jämistä ruskean kastikkeen seuraavasti:

    - laita vedenkeittimeen kiehumaan kolme desiä vettä, kun on kiehunut, kaada johonkin astiaan ja heitä liukenemaan puolikas lihaliemikuutio.
    - lisää pannulle pilputtua sipulia ja pari kolme ruokalusikallista vehnäjauhoja ja ruskista niitä muutama minuutti
    - kaada lihaliemineste ohuena nauhana pannulle ja sekoita niin vimmatusti koko ajan, ettei tule paakkuja.
    - anna kiehua, kunnes kastike on sakeaa. Lisää loppuvaiheessa sekaan paistetut possunsuikaleet, että lämpiävät.
    - muita mausteita ei lihaliemikuution lisäksi tarvita, mutta kastiketta voi varioida loputtomasti. Hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa tomaattipyree tai puolukat.
    Kylkeen keitetyt perunat ja salaatti. That's it.

    Todennäköisesti n. viisi ensimmäistä yritystä on paakkuisia, joten ei kannata menettää hermojaan... Paakkujen välttämikseksi kehotankin käyttämään sellaista pannua, joka kestää metallisen vatkaimen, sillä sitä käyttämällä saa parhaan tuloksen. Kastiketta pitää todella sekoittaa kovalla kädellä siinä vaiheessa, kun nestettä kaataa pannulle.

    VastaaPoista
  11. Heippa Valeäiti,pitkään olen blogiasi lueskellut, vaikka en olekaan sellainen "rekisteröitynyt"tilaaja niin viikoittain kyllä seurassanne viihdyn :D mutten sitten koskaan ole mitään kommentoinut, mutta nyt päätin osallistua tähän mahtavaan ideaan ja mietinkin jo marttapostauksen aikana, että miksi ei ole enempää kasvisruokia, niin tässäpä pari ohjetta..


    linssikastike
    1 sipuli
    1 porkkana
    puolikas paprika
    4 valkosipulinkynttä
    1,5dl punaisia linssejä
    purkki tomaattimurskaa
    tomaattipyrettä
    puolikas limen mehu tai sitruunaa
    liemikuutio (kasvis tai lihaki käy jos ei väliä)
    hippunen sokeria
    suolaa
    pippuria
    yrttejä(oregana basilika timjami...)
    paprikajauhetta
    oliiviöljyä
    pilko sipulit ja paprika ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.huuhtele linssit ja jätä likoamaan.reilu loraus öljyä kattilaan ja kuullota siinä kasviksia, heitä hippunen sokeria joukkoon ja limen mehua, kun kasvikset kuullottuneet n 10min lisää mausteet ja liemikuutio ja vettä vähän ja anna kiehahtaa, lisää tomaattimurska ja anna kiehua n 30min, lisää taas vettä ja tomaattipyrettä ja linssit ja anna kiehua hiljalleen noin tunti-puolitoista tuntia.laita maun mukaan lisää mausteita ja vettä jos tuntuu liian paksulta soossilta...toimii parhaiten raviolien kanssa (siis ne perus esim juustotäytteiset tuorepastat, pirkka omasta mielestä parasta, mutta toimii muutkin ihan yhtä hyvin)
    ja tofukastike
    paketti tofua
    3-4 perunaa
    1-2 sipulia
    pätkä paprikaa
    mieto chilipaprika
    4 valkopipulankynttä
    purkki pintopapuja
    purkki kookoskermaa
    tomaattipyrettä
    curry jauhetta
    pippuria
    suolaa
    (savu)paprikajauhetta
    marinadi tofulle:
    dijon sinappia
    soijakastikketta
    curry-tahnaa
    (tamarin tahnaa)
    suolaa
    pippuria
    ruohosipulia
    öljyä
    limenmehua
    ripaus sokeria
    Sekoita marinadin ainakset ja heitä pilkottu tofu marinoitumaan pariks tunniks tai kauemminkin jos on aikaa.
    Hienonna valkosipuli, chili ja paprika ja pilko sipuli ja perunat reilummiksi paloiksi. Paista ensin tofuja kuumassa öljyssä padassa niin että tulee pintaa ja ota sivuun. Paista myös perunoille vähä pintaa öljyssä ja nosta sivuun.Heitä pataan loput kasvikset ja marinadin jämät ja anna pehmitä n.10min ja sitten vettä ja anna kiehua jonkin aikaa välillä hämmennellen niin että maut alkaa muodostua,lisää sitten perunat ja tofut ja kookoskerma ja tomaattipyre ja anna kiehua hiljalleen kunnes potakat kypsiä, lisää lopuks huuhdotut pavut ja toimii riisin tai nuudeleitten( täysjyvänuudelit) kanssa.

    ja sitten vielä yksi keksiohje, toimii monilla eri kombinaatioilla ja voi helposti tehdä ns.terveellisimpiä keksejä :D

    keksit:

    170g voita(miel oikeeta voita siis)
    1,5dl sokeria (intiaanisokeri tai tumma ruokosokeri)
    1dl fariinisokeria tai muskovadasokeria
    2 kanamunaa
    1dl spelttivehnäjauhoja
    1,5dl kookosjauhoja(voi käyttää myös mantelijauhoja, kaurajauhoja yms mitä sattuu olemaan)
    1dl kokojyvävehnäjauhoja(voi laittaa tavallisiakin)
    0,5rkl leivinjauhetta
    0,5rkl ruokasooda
    1rkl kanelia
    0.5 rkl vaniljajauhetta
    0,5 tl ruususuolaa
    200g suklaarouhetta(tummaa suklaata, voi laittaa myös raakakaakonibsejä)
    2dl kaurahiutaleita
    1dl quinoahiutaleita
    1dl kookoshiutaleita
    150gr pähkinärouhetta(esim cashew ja pekaanipähkinä)
    mittaa jauhot , leivinjauhe, sooda ja muut mausteet astiaan ja sekoita,vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi toisessa astiassa, lisää vaahtoon munat yksitellen vatkaten, lisää jauhoseos koukkoon, vatkaa nopeasti sekaisin, lisää lopuksi loput hiutaleet ja rouheet(sinne voi siis heittää melkeen mitä vaan, mitä sattuu olemaan ) pistä taikina hetkeks jääkaappiin, pyörittele palleroiksi ja litistä pellille, paista 175c 12-15min. tosta tulee siiis aika iso setti, kolme pellillistä ainakin, mut ne helppoja ja nopeita


    VastaaPoista
  12. hei, lisäys vielä äsköiseen tofukastikkeeseen, siis jos ei perunaa halua käyttää niin esim kassawa eli maniokki?(kai) sopii tähän kanssa ja on hyvää..
    t.äsköinen anonyymi

    VastaaPoista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.