Kahden lusikan taktiikka

keskiviikko 14. marraskuuta 2012 Valeäiti 18 Kommenttia

Olen minä ennenkin lapsia kahden lusikan taktiikalla syöttänyt. Mutta silloin sain muistaakseni edes yhdestä lusikasta pitää itse kiinni. Nyt se ei ihan mene niin. Olen katsokaas hieman valehdellut teille, väittänyt että ihmelapseni syö mitä vaan ja miten päin vaan, itse ja syötettynä.


Valheita, pelkkiä valheita! Todellisuudessa se syö mitä vaan ja miten päin vaan - jos se saa itse tunkea sen suuhun. Ruokailutapahtuma on yksi sotkuinen huutokaaos, jossa äitihahmo yrittää välillä auttaa jotain ruoka-ainetta lusikan avulla suuhun ja lapsihahmo huutaa turhautuneena kun ei saa itse syötyä edes niitä sormipalojaan. Ruoka lentää lattialle sekä sormipalojen että soseiden muodossa, kukaan ei saa syödyksi ja kaikkia vit... sotku on suuri.

Viime päivinä olenkin tehnyt kaksi suurta periaatepäätöstä. a) Käyn ostamassa sen saamarin Stokken ylihinnoitellun tarjottimen (onpahan jotain vaihtelua pyyhkimisrutiiniin) ja b) syö sitten itse saakeli.

Kohta b toteutetaan nk. Kahden lusikan metodilla, kas näin: Lasti ruokaa lusikalle, lusikka lapsn eteen. Sillä aikaa kun se nappaa lusikan ja tunkee ruoat suuhunsa, otetaan toisesta kädestä edellisen vastaavan satsin lusikka ja ladataan siihen ruokaa.
Toistetaan kunnes hermot menee äidilläkin ja ruokaa on riittävästi uudelleensijoitettu lautaselta lattialle. Otetaan kiljuva vauva kainalo-otteeseen ja kannettaa laitos suihkuun. Suihkun jälkeen hinkataan 5-10 minuuttia ruokapöytää, syöttötuolia ja keittiön lattiaa, jottei kukaan kuole liukastuessaan ruokamössömattoon.Toistetaan viisi kertaa päivässä. Ja toivotaan syvästi että lapsihahmo oppii hyvin pian oikeasti syömään itse. Vaihtoehtoisesti laitetaan lapsi ruokineen lattialle möyrimään, eipähän tarvitsisi pöytääkin pyyhkiä.


Olen minä ennenkin lapsia kahden lusikan taktiikalla syöttänyt. Mutta silloin sain muistaakseni edes yhdestä lusikasta pitää itse kiinni. Ny...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

18 kommenttia :

 1. Nuoremmalla oli meillä käytössä tuo samainen kahden lusikan taktiikka jonkin aikaa aamupuuron kanssa. Toimi oikeastaan ihan mukavasti, ja kun vaan olin itse tarpeeksi nopea niin ei tullut edes mikään kamala sotku. Nykyään lapsi osaa onneksi jo lusikoida puuronsa (ja myös esim. hernekeiton ja muut löysätkin ruoat) ihan itse ilman sotkua muualla kuin koururuokalapussa, mutta onhan sitä ikääkin jo 1v4kk :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on todella heikko usko sotkuttomaan ruokailuun kun Ykkönenkin sotkee edelleen huolella ja syö yleensä käsin lusikan sijaan..Ehkä ala-asteen opettaja sitten neuvoo :D

   Poista
 2. Hei! Epäreilua, mä olin autuaasti jo unihtanut tuon vaiheen ja odotin jo innolla kuopuksen siirtymistä "omatoimiseen" ruokailuun. Nyt kyllä into vähän laantui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei kyllä kannata aloittaa yhtäänl iian aikaisin. Kiinteät voisi aloittaa siihen aikaan kun jotain käsimotoriikkaa löytyy, vaikka kaksivuotiaana.

   Poista
 3. Meidän lapset eivät tykänneet syöttämisestä silloin joskus 1v molemmin puolin. Itse piti syödä. Silloin söivät käsin, eli ihan ruoka kouraan ja jotain meni suuhunkin. Vaatteita ei käytetty ja lattia vuorattiin sanomalehtillä. Keittoja ei paljon silloin menussa ollut mutta ei mitään spessua sormiruokaakaan.
  ML

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on myös nudistiruokailukulttuuri, pahin on ehkä toi puinen pöytä joka oikein imee kaiken ruoan itseensä. Tarjotinostoksille vaan..

   Poista
 4. Meillä on käytössä kolmen lusikan taktiikka. Kaksi tuolla 1-vuotiaalla ja 1 tällä 33-vuotiaalla, joku niistä aina osuu suuhun ruoan kera. Tällä hetkellä oon tosi tyytyväinen siihen, että meillä on 4 settiä Hackmannin aterinsarjoja (luonnollisestikin 3 eri sarjaa, hehe). Ei lusikat lopu kesken päivän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, välillä tuntuu että lusikoita saisi olla sata tai sitten pitäisi koko ajan tiskata :)

   Poista
 5. Meillä käytössä on jokseenkin sellainen 3-5 lusikan+haarukan taktiikka. Annan alkuun molemmille pojille yhden lusikan ja otan itselleni kolmannen. Hetken kuluttua yhdellä pojalla on kaksi lusikkaa, lattialla yksi ja minulla ja toisella pojalla ei yhtään. Tarpeen mukaan kurotan laatikosta aina lisää luskioita, jolloin lopulta molemmilla on käsissään kaksi lusikkaa, lattialla muutama ja minä turvaudun haarukkaan.
  Haarukan nerokkuus tämän ikäkauden kohdalla on, että se mielletään jo aikuisten tavaraksi ja siksi se kiinnostaa. Vaikka se on sitä samaa ruokaa siltä samalta lautaselta, mutta sen saa äidin haarukasta, niin kyllä kelpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haarukka on kyllä pop! Lusikoita ei yleensä liikaa makoile täällä lattialla, poimin ne aina vaan ylös ja annan takaisin. kuten suuren osan sinne pudonneesta ruoastakin. Hyi mua.

   Poista
  2. 5-v hoitolapseni kertoi, että häntä ei saa syöttää haarukalla (joo, saatoin ehkä uhkailla että syötän jos ei muuten syö...), koska hänellä on mennyt joskus haarukka huulen läpi kun on syötetty. En tiedä, huijasiko vai puhuiko totta, mutta kummasti väheni oman kummipojan syöttäminen haarukalla...

   Poista
 6. Isommalle ostin muinoin "sisustukseen sopivan" kauniin, puisen syöttötuolin. Ja kyllä se oli hirvee putsattava kuivahtaneine puuronrippeineen aina... Toiselle ostinkin sitten muovihirvityksen jossa oli valtava muovinen tarjotin edessä. Kymmenen kertaa helpompi putsata (+10x rumempi), varsinkin kun se tarjotin irtosi vielä erikseenkin. Ja sit ostin niitä iso kuorullisia kovia ruokalappuja joita isompi inhosi pienenä, mutta päätin totuttaa pienemmän niihin vaikka väkisin ;) Oli paljon helpompaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just ton takia mä yritän ettei ne puurot kuivahtaisi, eli hinkkaan sitä kokoajan. Mutta nyt vie ostoksille tieni ja tulen kotiin jonkun tarjottimen kanssa. Kourullinen ruokalappu nyt on käytössä tietty jatkuvasti, sanomalehtiä pitää vielä harkita :)

   Poista
 7. voin jakaa myös vinkin. jos on yhtään järkeä päässä, ei kannata ikkunan viereen sijoittaa syöttistä. meille tulee heti siivooja kun alkaa kahden ihmiset palkat juosta!
  1v7kk oikeastaan syö vasta kohtuusiististi. tähän saakka en oo jaksanut siivota sotkuja viidesti päivässä, eli oon syötellyt..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahaha, ei kuulosta kovin järkevältä, ei :)

   Poista
 8. Kuulostaapa tutulta! just meinasin päivittää FB statuksen, että ruoka ilmeisesti maistuu paremmalta, jos sitä sotkee hiuksiin, naamaan, pöytään, äitiin ja heittää lattialle. Ja tämä kaikki siis kun äiti syöttää. Ja vielä pari viikkoa sitten nyt 7 kk ikäinen istui paikallaan ja söi kiltisti kun lapoin vaan tarpeeksi nopeaan tahtiin. Huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai ne joskus riparilla sitten oppii syömään? joohan?

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.