Taitava kaksivuotiaani

torstai 11. lokakuuta 2012 Valeäiti 16 Kommenttia


11.10.2010 
50cm / 3,3 kg

 

11.10.2012
88cm / 11,7 kg

"Puhuu selviä lauseita.
Hyvät motoriset taidot.
Kasvu tasaista.
Taitava 2-vuotias"

Rakas Ykkönen, täytät tänään kaksi vuotta. Onnea! Kävimme syntymäpäiväsi kunniaksi neuvolassa, jossa täti kiitteli sinua varsin taitavaksi pieneksi tytöksi. Osaat piirtää, hyppiä tasajalkaa, koota palapelejä ja potkia palloakin. Näistä asioista oli täti tyytyväinen ja siksi kirjoitti sinulle korttiin "taitava 2-vuotias".

Neuvolassa unohdettiin kuitenkin mitata, punnita ja huomioida ne tärkeimmät kehitysaskeleesi ja taitosi. Osaat pussata, halata, kiittää ja pyytää anteeksi. Olet kiltti pieni tyttö ja iso iso sisko, joka tuo veljelle heti ensimmäisenä aamulla uuden lelun. Naurat melkein koko ajan, etenkin kun pääset ulos kävellen maailmaa tutkimaan. Sitäkin enemmän puhut ja selostat omaa elämääsi. Välillä saatat kesken nauravan juttelusi pysähtyä ja huomata "tuli röyhy". Jos sinulla on tylsää, niin kuin tuolla energiamäärällä aika usein on, sinä alat hermostua. Silloin kaipaat huomiota tavalla millä hyvänsä ja pakotat minut reagoimaan ennen kuin veljesi saa tuta seuraukset. Silloinkin teet vain jotain vähän tuhmaa; piirrät lattiaan tai istut pikkuveljen päälle. Sinusta kuitenkin näkee, ettet halua silloinkaan veljeäsi satuttaa: teet vihaisetkin tekosi varoen.

Useimmiten tylsyytesi saa katkaistua laulamalla, sillä sinusta on tullut melkoinen kultakurkku. Aloitat välittömästi laiva-laulun tai hämähämähäkin, jos vain mainitsenkin laulamisen. Jos radiossa soi Anna Puu, laulat heti alusta asti mukana sillä yhdellä osaamallasi kohdalla: "sanotaaaaaaan". Jos muut eivät heti tajua laulaa yhtä kovaa ja innolla kuin sinä, käsket meitä topakasti liittymään mukaan, joko nimi kerrallaan käskemällä tai toteamalla yksinkertaisesti "kaikki laulaa". Joskus riittää pelkkä "laa laa", ja sitä pyydät isääsikin laulamaan, vastoin omaa parastasi. Juhlissa taputat kun laulut loppuu, ja pyydät "lisää laulua".

Lauluharrastuksesi ilahduttaa minua kovasti, mutta varmasti yhtä paljon isäsi nauttii siitä, että olet kovasti moottoriajoneuvojen perään. Tiedät että meillä on musta auto (tosin joskus erehdyt luulemaan että se on isin auto, hmph) ja kadulla nimeät sukkelasti muita ajoneuvoja: milloin ne ovat isoja, milloin punaisia ja milloin yksinkertaisesti hienoja. Traktorit ovat edelleen kovassa huudossa, nyt osaat myös erottaa nosturit, pakut ja rekat.

Osaat jo melkein surffata.

Olet jo niin reipas, että sinut halutaan hoitoon mummiloihin ihan muuten vain, vaikka meillä ei menoja olisikaan. Sinuahan se ei haittaa, vilkuitat iloisesti ovelta ja huutelet "heippa!" merkkinä siitä, että vanhempien olisi jo aika lähteä. Hoidosta palattuasi kerrot meille omallla tavallasi kaiken, mitä siellä teitte. Mummit saavat siis olla varuillaan, nykyään on jo kiinni jäämisen vaara! Sanavarastosi kasvaakin päivittäin huimaa vauhtia, niin kovaa vauhtia ettemme ehdi kirjoittaa kaikkea hauskaa ylös. Olet usein erittäin tarkka havannoimaan äänettömiäkin asioita ("Äiti väsyttää") ja välillä satut sanomaan oikein osuvasti vaikket ihan itse ymmärtänytkään ("Talvi tulee. Mustaa").

Sinulla on ihana vaalea tukka, jota kävimme jännittävästi ihan vähän leikkaamassa kampaajalla. Uteliaat silmäsi ovat edelleen vaaleansiniset ja olet vieläkin varsin siro rakenteeltasi. Iso pikkuveljesi on enää pari hassua kiloa sinua kevyempi. Sinulla on pikkuvarpaassa luomi, ihan samassa kohdassa kuin minullakin. Sinulla kihertää suu kun mahaa kutitetaan, ja kulmakarvat menevät ryppyyn kun sinua harmittaa. Sinulla on pienen pienet huulet, ja pehmeät posket, jotka käännät minun pussattavikseni suuressa armossasi, kun pyydän suukkoa.

Siellä se menee taas. Minun tehtäväni on katsoa kaukaa.
Olet ihana. Minä, isäsi ja pikkuveljesi olemme aivan hullaantuneita sinuun. Jopa niinä hetkinä kun heittäydyt spagetiksi lattialle ja ulvot elämän vääryyttä, läikehtii syvällä sisälläni (toisina päivinä todella syvällä ja sitä saa kaivella) lämpö. Ja ylpeys: on sillä ainakin tahtoa. Sillä tahdollasi sinä valloitat maailmaa päivä päivältä, nykyään yhä kauempana minusta. Sinun opetellessa maailmaa ja sen tapoja, opettelen itse olemaan metrin kauempana, heti puuttumatta, liikaa neuvomatta, aina varoittamatta. Osaat kyllä jo itsekin. 

Minä rakastan sinua pieni palleroni. Liikaa, ehdoitta ja aina.

11.10.2010  50cm / 3,3 kg   11.10.2012 88cm / 11,7 kg "Puhuu selviä lauseita. Hyvät motoriset taidot. Kasvu tasaista....

Facebook-kommentit

Muut kommentit

16 kommenttia :

 1. Kuinka ihana rakkaudentunnustus. Melkein tuli tippa linssiin (vaan onneksi istun yksin toimistokopperossani piilossa, niin kukaan ei näe melkein herkistymistäni) :)

  VastaaPoista
 2. Tippa tuli linssiin, mutta mulla onkin ne raskaushormoonit... omakin 2v 3kk on niin valloittava persoona.

  Onnea 2 vuotiaalle!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mullakin, senkin hormonit! Kiitos!

   Poista
  2. Mitä, ai sullakin, ai raskaushormonit? HULLU! Mustakin tää teksti kyllä oli ihana.
   t. tiskikoneentyhjentäjä

   Poista
  3. God no! Eikai? no EI. EI EI EI. Ehkä ensi vuosikymmenellä.

   Poista
 3. Hah, mun ihan just kohta vuosikas painaa varmaan kohta saman verran kuin teidän ykkönen. No, ehkei nyt ihan. :-)

  Kiva postaus! Herkkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah miten herkkää! On noissa jötkäleissä eroa, siro Ykkönen oli vuosikkaana 9,6kg muistaakseni, Kakkonen tänään 7kk neuvolassa 9,2kg :D Yhteensä mulla on siis tasan 20kg lovea täällä!

   Poista
 4. Tippaa väänsin minäkin, syytetään hormoneja :) Ai että tuli teidän lapsia ikävä! Onneksi su nähdään!! Pusi pusi pienelle isolle tytölle.

  P.s meidän matikkapäätvei oikein toimi...11,7+9,2 on 20?... No melkein ;)
  T:sisko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin sullakin on se hormonikortti! Laitetaan sen piikkiin myös toi äitimatikka, mähän sanoin että olen täsä koulussa oppinut vähän uudenalaista matikkaa :D

   Poista
 5. Onnea kaksivuotiaalle! Ihana teksti :) (Ja ihanan lakoninen neuvolakortti :D)

  Ja älä nyt herranjestas pelottele herkkiä hormoni-ihmisiä tuollaisilla raskausvihjailuilla... Oisko se sit kolme alle 3-vuotiasta? Huaah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän neuvolatäti on kuule lakonisuuden huippu :D Mm tänään vitsaiilin kun hän sanoi ennen vauvantarkastusta että "isä voisi ruveta riisumaan", totesin hurjan hauskana vitsinä että "muista sitten riisua se vauva etkä itseäsi" ja täti veti vähän herneen nenään. "Uskon että isä kyllä ymmärsi että tarkoitin vauvaa". No shit?

   Ja siis herranjumala, kolme alle kolmevuotiasta :O Juuei. Katotaan onko Kolmoselle ikinä tilaustakaan...;)

   Poista
 6. Onnea 2vuotiaalle. en oo aikasemmin tajunnu et meillä on hyvin samanikäset lapset, meijän kolmonen täytti 5pv 2v ja nelonen täyttää kuun lopussa 7kk :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ja onnea sinnekin, hurjaa kyytiähän tämä välillä :)

   Poista
 7. Onnea kaksivuotiaalle! Ihana kirjoitus, mutta miten omaa lastaan voi rakastaa liikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Silleen liikaa, että se välillä vie kaiken muun mennessään, ja osaa ajatella vain lapsen kannalta asioita. Jotenkin tukahduttavaa joskus miten se meneekin ihan kaiken edelle.

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.