Olen (ehkä) myynyt sieluni

keskiviikko 10. lokakuuta 2012 Valeäiti 20 Kommenttia

Syksyn tullessa on mainostajain nenätkin selkeästi heränneet, niin paljon äitiblogeissa tällä hetkellä keskustellaan kaupallisuudesta. Ilmeisen moni on siis saanut yhteistyöpyyntöjä, lahjusehdotuksia ja muuta mukavaa tai häiritsevää, valitse puolesi. Liisan blogissa aiheesta käydään nyt hyvää, monipuolista ja vaikeaa keskustelua: mikä on äitiblogin mainospaikan hinta, onko siinä etiikkaa ja ennen kaikkea pitäiskömunkin?

Liisan alkuperäinen pointti asiaan oli mainospaikan hinta, ja kysymys siitä osaavatko naiset hinnoitella oman bloginsa, potentiaalisesti oman perheensä yksityisyyden, oikein. Keskustelussa tuli nopeasti myös esille, että monia lukijoita ärsyttää äitiblogien kaupallisuus, sillä kulutushysteriaa ei haluta tukea ja koetaan, ettei mainosvoimat sovi omaan blogiin.

No, apua. Tämä on tosi vaikea kysymys. Aiheesta on ollut minullakin nyt viikon verran teksti työpöydällä, sitä "oikeaa" näkökulmaa, mielipidettä ja kirjoitusasua odotellen. Vähän vihjasinkin aiemmin, että aion ehkä lähteä tähän suureen rahasampoon itse mukaan. Minun kohdallani yhtälö on tosi helppo: ne tekstit, joissa nyt on ollut linkkejä (kuten aikaisempi Iittala-postaus), voisi tuottaa minulle vähän roposia.

Tämä on kolmas kerta kun kirjoitan tämän tekstin. Joka kerta se päätyy kuulostamaan selittelevältä, anteeksipyytävältä tai vain sekavalta. Kokeillaan oikoa vähän mutkia: Moni on siis sitä mieltä, että nk. äitiblogit ovat parhaimmillaan ilman mainoksia, toisaalta tuotepostaukset ovat selkeästi suosittuja, mutta sitten taas jotkin blogit menettävät sen "jonkin" otteensa ja ryhtyvät pelkiksi mainospaikoiksi.

Oma kantani on vieläkin epämääräinen. Minua ei haittaa tuotepostaukset ollenkaan, päinvastoin. Saan niistä hyvää tietoa hyvistä (ja huonoista!) tuote- ja palvelukokemuksista, parhaimmassa tapauksessa jopa pieniä alennuksia. Silti huomaan itsekin viihtyväni parhaiten blogeissa, joissa on paljon sitä omaa arkea ja sen pohdintaa, hyviä valokuvia ja syviä aatteita. Lukijana hyväksyn blogimainonnan ja -yhteistyöt täysin, jopa toivon niitä! Kirjoittajanakin olen mainosten kannalla, mutta niihin liittyy muutama rajoite. On ensinnäkin oltava hyvin tarkka siitä, millä tavalla ja mitä suostuu omassa blogissaan markkinoimaan. Lisäksi on pidettävä huolta, ettei mainostamisesta tule itseisarvo, vaan jotakin joka kulkee siinä sivussa silloin kuin sille on luonteva paikka. Tärkeimpänä olette tietenkin te, arvon lukijat. En halua muutaman euron hinnalla pyllistää teille, jotka ette mainoksista pidä, toisaalta uskon että moni myöskin ottaisi ilolla vastaan vaikkapa saadut alennukset.

Tekemättä asiasta tämän vaikeampaa, aion pikkuhiljaa kokeilla, miten tämä voisi toimia. Onneksi tämä on varsin helppoa, koska minun ei tarvitse käytännössä tehdä mitään ihmeellistä. Sama lafka, joka tarjoaa nuo laidan bannerit, tarjoaa myös linkkimainontaa. Eli jos kirjoitan postauksen, jossa on tuotelinkki ja huomaan että tuotteen valmistaja on osa tätä mainosverkkoa, voin hakea linkkiin yhden tunnisteen, jonka avulla saan jokaisesta klikkauksestanne jotain minimaalisia senttejä.  Käytännössä siis teksti, jonka kirjoitan joka tapauksessa, voi tuottaa minulle vaatimatonta tuloa, mutta teille lukijoille mikään ei muutu. Sama teksti, sama linkki, samat kakkakatastrofit Valeäidin tapaan.

Oleellinen kysmys on se, olisinko kirjoittanut saman tekstin ilman mainostajaa. Uskon ja toivon että olisin, näin ainakin ajatuksissani tämä homma menee. Enkä minä nyt täällä muutenkaan mitenkään hirveästi ole tuotteita tai palveluita esiin nostanut, oma kulutukseni ei todellakaan ole yleensä kehumisen arvoista. Ostan väärään aikaan väärää kokoa ja tyhmää materiaalia, kuka nyt sellaisesta haluaisi lukea?

En näemmä millään osaa kirjoittaa tätä tekstiä järkevästi, johodonmukaisesti enkä fiksusti. Oikeastaan minun ei olisikaan mikään pakko tätä tekstiä edes kirjoittaa, mutta arvostan teitä sen verran että haluan asian tässä ja nyt tuoda esiin: täällä voi tulevaisuudessa olla linkkejä, joiden klikkaaminen tuo minulle rahaa. Näin. Jos se alkaa hiertää teitä kovasti, ymmärrän häipymisen takavasemmalle. Toisaalta kuulisin mieluusti ennen kuin häivytte, että on alkanut ketuttaa, jolloin voin tarkastella omaa kirjoitustyyliäni ja miettiä olenko luisumassa mainosblogiksi. Aina on mahdollista lopettaa koko touhu. 

Ensimmäisiä "maksullisia" linkkejä odotellessa mietin vielä, merkkaanko tälläisia linkkejä sisältävään tekstiin jonkin tunnisteen? "Tässä tekstissä on myyty sielu mainostajalle linkkien muodossa"?

Mielipiteitä, kommentteja ja vastaväitteitä otetaan vastaan nyt enemmän kuin koskaan.

Syksyn tullessa on mainostajain nenätkin selkeästi heränneet, niin paljon äitiblogeissa tällä hetkellä keskustellaan kaupallisuudesta. Ilmei...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

20 kommenttia :

 1. piilomainonta taitaa olla laissa kiellettyä, joten kyl sen varmaan pitäisi olla selvästi mainittu, milloin sellaisesta linkistä sä saat rahaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.olivialehti.fi/nelliinan-vaatehuone/2012/07/piilomainonnasta/

   Poista
  2. Näinhän se on. Just niinkuin Nelliina tossa sanoo, ärsyttävää jos pitää laittaa MAINOS joka jutun eteen, kaikki jotenkin menettää sitten arvonsa siitä. Koska kyse näissä mun pohdinnoissa ei suinkaan ole tästä
   "onko kyseessä aito mielipide vai kenties maksettu mainos.".

   Se ei mene tässä niin, että jos linkki laksee klikkeja ja tilittää siitä mulle rahaa, mielipide on yhtä kuin maksettu. Mielipide on mikä on, ja siitä mahdollisesti seuraava liikenne tuo mulle rahaa. Ero on mun mielestä iso: saatko etukäteen rahaa/ lahjuksia "laita kato tonne toi meidän linkki" vai saatko ehkä jos joku sinne siirtyy. Jälkimmäinen ainakin teoriassa ohjaa paatunuttakin ahnetta kirjoittajaa vähemmän, eikö?

   Poista
  3. Niin ja siis sitä tarkoitin että niinhän se on, että täytyy kyllä sanoa jos rahaa liikkuu.

   Poista
 2. Mua ei mainostaminen haittaa, joten vapaasti vaan. Koska joskus saa jotian sellaista tietoa mitä ei mitenkään muuten olisi ikinä saanut.

  VastaaPoista
 3. Heh, mun näytöllä oli kommenttiboksin tilalla joku sponsored by Reima -valikko, eli nyt mäkin huomasin sun bannerit ;)

  En tiedä tiukkaa laintulkintaa, mutta tuskin tuo yksi maininta vapauttaa sut piilomainonnasta vielä - jos jatkat blogimainontaa vuoden tai kaksi, voiko olettaa, että jokainen lukijasi olisi lukenut tämän postauksen?

  "Kaupallisen viestinnän on oltava tunnistettavaa." (Kts. kuluttajavirasto.) Banneri on mainokseksi selkeästi tunnistettava - linkkaaminen johonkin sivustoon ei ole.

  Lukijana arvostaisin, että kerrot selkeästi esim. sivu/alapalkissa, että blogissasi on myös maksettuja mainoslinkkejä. Ja vähintään jokaisessa tällaisessa postauksessa pitäisi olla "maksettu mainos" -tyyppinen tunniste - mieluumminhan sen merkinnän pitäisi olla jokaisen linkin vieressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mulle ei muuten näy bannerit. johtuu varmaan siitä, että siskonmies laittoi kerran käydessään jonkun eston.

   Poista
  2. Täti-ihminen: haha, no nyt huomasit ainakin! Kyllä mä meinaan sitten selkeästi merkitä jos mainoksia laitan, se on nyt tässä tullut niin selvästi esiin. Jo kunnioituksesta lukijaakin kohtaan, ei tarvi miettiä onko vaiko eikö. Tosin nyt mua kyrsii kun otin tämän asian puheeksi, niin pitääkö vastaisuudessa merkata jokaiseen linkkiin että tämä ei sitten ollut muuten mainos?? Ettei mua luulla ihan valtavaksi kamalortoksi.

   Wandabe: hieno valinta :)

   Poista
 4. Jos selkeästi käy ilmi, että olet saanut asian x joltain firmalta, ja tässä nyt kerrot kokemuksia siitä, niin taustat on tiedossa. Tässä kerroit, että saat linkkauksista roposia, kiitos tiedosta. Mun puolesta ihan fine.

  Jos Valeäidin _kaikki_ jutut alkaa olla kurahousuanalyysiä tai ryppyvoidetilitystä, niin se ois tosi tylsää, mutta kyllä mielelläni luen hyviä tai toisaalta kriittisiä tuotekokemuksia silloin tällöin.

  Onnea diilille, toivottavasti saat ihan sikana rahaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Blogissani on arvonta, jonka totetuttamiseen ei ole käytetty yhtään mainoseuroa! :P
   http://tuumat.blogspot.fi/2012/10/valoa-elamaan-arvonta.html

   Poista
  2. Osallistuttu, hyvä arvonta :) Ja selvennykseksi, minunkin ainoa arvontani oli ihan omista kukkaronnyöreistä taivuteltua :)

   Jos joskus jotain ilmaista kamaa joku sattuisiskin tarjoamaan, tulee kyllä olemaan kaikille selvää että a) kerron myös hunooista kokemuksista suureen ääneen ja b) kerron että olen saanut ilmaiseksi. JOtenkin tuntuu, että näillä näppäimillä en ihan heti ole mitään saamassa :D

   Poista
 5. Eiköhän tässä, kuten kaikessa mainonnassa, ole hyvä noudattaa yhtä periaatetta ja sen nimi on Läpinäkyvyys. Jos kaikille on selvää, mistä maksetaan, homma tuskin hiertää ketään. Joten go for it! Samaan hengenvetoon haluan kuitenkin todeta, etten millään jaksaisi lukea tuota kasvavissa määrin lisääntyvää blogi sitä, blogi tätä, se blogaajaa, ne blogit, blogimaailma, mun blogi, blogi, blogi, blogi.... -jorinaa. Että tässä on siis kyse blogista ja minä olen blogaaja ja osa blogimaailmaa. Itseäni ei blogimaailmat kiinnosta, vaan lähinnä Valeäidin kuulumiset ja osuvat analyysit. Keskity siis olennaiseen ja jatka hyvien tekstien tuottamista! -Emäntä

  VastaaPoista
 6. Mulla ei ole viela lapsia ja lueskelen miellasi blogiasi ja tietenkin toivon, etta saisit vaivasta jotain palkkaa. Ymmarran kylla kun kurnutetaan kun on liikaa, etta postiseta toi paketin silta ja silta ja sitten laitetaan ymparipyoreaa arvostelua....varsinkin kun Suomessa on aika pienet piirit ja kun on joku kampanja kaynnissa niin siita sitten jaaritellaan joka blogissa (ilmio tutumpi muoti ja lifestyle blogeissa jotka ovat portaalin alla). Itse olen ummikko sitten joskus aitina jos niita lapsia siunaantuu, joten toisaalta luen miellani kaikenmaailman varustelujuttuja, mutta taman blogin aareen vetaa sinun mahtava kirjoittaminen:-) joten sopivasti kaikkea olisi minun vaatimaton mielipiteeni. Ja arvostan kylla jos mainitset sivumennen, etta nama linkit ovat ns sponsattuja. Mua ei haittaa, etta sina hyotyisit minun mahdollisista ostoksista linkin kautta...mua harmittaa vaan sellaiset blogit johon ne on ujutettu silleen katso maa olen tehnyt kollaasin ja loysin nain kivoja juttuja....mitaan mainintaa, etta tasta kun klikkailet niin saan vahan roposia..maa silloin ihan piruuttani (jos on joku kiva tuote) menen suoraan portaalille ja etsin sielta...pikkumaista eiko? Mutta maa olenki pikkumainen sielu:-)

  T.Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kommentti ja tärkeä mielipide, kiitos! :)

   Poista
 7. Siinä vaiheessa kun blogin oikea, alkuperäinen sisältö siirtyy maksullisten julkaisujen sivuille ja blogimerkinnät keskittyy pelkkiin "uusia tuulia" ja "jotain tekeillä, kerron pian mitä"-tyyppisiin jännitysnäytelmiin sekä tuotearvosteluihin, on peli menetetty! Mutta jos nämä mainosjutut tulee blogiin jo olemassaolevan sisällön lisäksi, ei tilalle, anna palaa vaan ja kääri tuohta kun kerran pystyt :)

  Kun oikeasti nuo kakkafiaskopostaukset pelastaa niin monta kiukkuista, horrosmaista puklusuihkun jälkeistä aamua.

  terv.nimim. "4kk vauvavuotta lusittu Valeäidin virtuaalivertaistuen avulla"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin mahtava blogi. Kiitos! Löysin tänne vasta pari viikkoa sitten. Oli ihan pakko kahlata läpi vanhatkin tekstit. Oman nännimonnin syödessä se onnistui kätevästi iPhonella. Kiitos Apple ja Steve Jobs! (ei maksettu mainos). Mä oon aika monta hyvää vinkkiä saanut eri blogeista eri tuotteista. Se on säästänyt valtavasti aikaani niin oman ja lapsien vaatteiden ja sisustamisen saralla. Miksi se olisi multa pois, jos bloggaaja saa siitä vähän tuloja? Tavallisen tallaajan mielipide on joka tapauksessa uskottavampi kuin esim naisten lehtien tms mainos.P.s. Nykyään on niiiiin paljon helpompaa tämä imetys, kun on blogit ja Applen upeat tuotteet, jotka mahdollistavat niiden lukemisen (kiitos vielä Steve Jobs ). Toista se oli viisi vuotta sitten. Eli äitibloggarien pitäisi saada tukea KELAlta mielenterveyttä edistävästä toiminnasta.

   Poista
  2. Anonyymi: oot ihan oikeassa, on superrasittavaa kun blogit on pelkkää jännitysnäytelmää ja "yhteistyötä". Sopiva tasapaino kaikessa varmastikin olisi oleellista!

   Nasu: kiitos, kiva kun löysit tänne! Ja erinomaisen hyviä mielipiteitä, voisit vaikka laittaa ton ehdotuksen suoraan KELAlle :D

   Poista
  3. Menis KELAn tädeille jauhot suuhun :D

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.