Makaroni-Martta

lauantai 22. syyskuuta 2012 Valeäiti 43 Kommenttia

Tämä aihe taisi tulla teiltä joltain vähän vinkkinäkin, ja pyörii ainakin minulla päivittäin päässä. Tarkemmin sanottuna kaksi kertaa päivässä: "mitä tänään syötäisiin?". Ongelma on paisunut aivan uusiin mittoihin perheen kasvettua kahdesta neljään.

En ole koskaan ollut häävi kokki, leipominen on enemmänkin oma leipälajini (pahoittelut halvasta sanaleikistä). Pyöräytän ihan kelpo sämpylät helposti ja pullani ovat suorastaan hyviä. Se porkkanakakkukin myy aina itsensä hyvin.


Ruokapuoli onkin tyystin eri asia. Osaan seurata ehkä ohjeita vielä jotenkin, mutta yleensä levy on liian kuuma ja "maun mukaan" ohjeistettu maustaminen ahdistaa joka kerta. Mistä minä tietäisin mitä ja kuinka paljon sinne pitää tunkea? Siksi kai leipominen helpompaa onkin; työvaiheet ja määrät on tiukasti määritelty, eikä tekijän tarvitse arpoa mitä on "hyppysellinen".



Dink-aikanamme elimme kaikkien ravitsemussuosituksien vastaisesti, syöden iltaisin lähinnä leipää ja rahkaa. Korkeintaan väänsimme karppihenkistä tunafetasaldea (jota ei olekaan sitten enää näinä päivinä juuri tarvinnut syödä, y ö k) tai jos rehellisiä ollaan, kävimme lähinnä ulkona syömässä. Kallista ja lihottavaa.

Ykkösen kasvaessa ikään, jossa se söi viisi Nestle-äitien tekemää purkkia päivässä, aloitin ryhtiliikkeen. Laskin loputtomasti purkkeja sisältäneet kauppakassit käsistä, oikaisin selän ja avasin keittokirjat. Kai mä perhana jotain sentään osaan itsekin tehdä (sen ikuisen jauhelihaspagun lisäksi). Ylpeänä voin kertoa, että ryhtiliike oli onnistunut ja kehitys huimaa. Nyt osaan tehdä useita ruokia makaronilaatikosta siskonmakkarakeittoon noin vain, ilman ohjeita.


Vedin jopa niin rajun marttakortin hihastani, että aloin suunnitella viikottaista ruokahuoltoa. Listasin ensin paperille kaikki ruoat, jotka osaan / osaamme tehdä ilman ohjeita ja / tai stressiä ja hikikarpaloita. Sitten istuin sunnuntaiaamuna listani ääreen, ja valitsin sieltä noin viisi ruokalajia. Otin huomioon kuinka paljon kotona tulevalla viikolla ollaan, ja yritin saada listalle sekä kasviksia että kalaa riittävästi. Sitten kamat ostoslistalle, autolla kauppaan, satanen tiskiin ja neljän ruokakassin kanssa kotiin. Ultrahienon suorituksesta teki se, että kirjoitin nämä valitut ruokalajit myös liitutaululle viikon menuksi. Ja oli kuulkaa ruokahuolto helppoa! Sen kun katsoi liitutaululta mitä piti tehdä, ja kaapista löytyi siihen tarvittavat ainekset. Ruokatarjonta säilyi vaihtelevana, "mts" -ongelma poistui, kaupassa piti käydä vain kerran viikossa ja rahaakin varmaan säästyi.

Sitten syntyi Kakkonen ja Kreikan kokoiset univelat. Ja hups vaan olemme palanneet elämään, jossa kaapista löytyy aina einespinaattilettuja hätälounaaksi, ja jossa huikeaksi ruoanlaitoksi lasketaan taas se iänikuinen bolognese. Välillä lapset syö lounaaksi makaronia "kesputilla" ja vanhemmat karkkia suklaalla.


Tarvitsen siis taas ryhtiliikkeen, varsinkin kun pöytään on pakko saada Ykköselle päivällisen lisäksi lounas ja välipalat nyt tarhapalveluiden päätyttyä. Mutta ennen kaikkea taidan tarvita inspiraatiota, sillä juuri nyt tunnun muistavan ainoastaan jauhelihasta ja makaronista koostuvia ruokia, enkä jaksa etsiä sitä listaa. Lonkalta heitetty kokkaaminen ei myöskään tuota kovin maittavia tuloksia. (Edellisestä sellaisesta setistä opin ainakin sen, ettei kana, pinaatti, halloumi ja kookoskerma sovi yhteen.)

Siispä ehdotankin teille pientä diiliä. Minä jaan tässä sen yhden ainoan "mun" ruokalajin, joka on hyvä, helppo ja ehkä vähän erilainen, ja pyydän teiltä samaa. Nyt kaikki siis kommentoi reippaasti ja kohta meillä onkin kasassa hyvä setti uusia ruokia ensi viikolle. Ja ei sitten mitään "mausta" tai "oman maun kukaan" -ohjeita kiitos. Vain Idiootti - tai siis Valekokki - varmoja ohjeita otetaan vastaan. Tässä alkuun yksi:

Makaroniton makaronilaatikko
Tämä on versio makaronilaatikosta, jossa makaronit on vaihdettu kokonaan kasviksiin. Hirveen trendikästä karppausta, mutta myöskin hyvää ja vähän ehkä ravintorikkaampaa vaihtelua peruslootalle. Suosittelen tekemään kerralla pari vuokaa, ruoka säilyy hyvin ja sen voi pakastaa.
Näillä aineksilla tulee kaksi pientä uunivuokaa (8 annosta?):
  • Parsakaali
  • Kukkakaali
  • 2-3 porkkanaa
  • Jauhelihaa, mielellään 800g
  • Pari sipulia
  • Valkosipulia halutessasi, 2-3 kynttä
  • 3-4 munaa
  • 8-10 dl maitoa (osan voi korvata kermalla)
  • Juustoa (esim. emmental, mozzarella, mitä vaan oikeastaan. Myös vuohenjuusto pieninä kikkareina tuo kivasti makua).
  • Kasvisliemikuutio, paprikaa, chiliä, valko- ja mustapippuria, juustokuminaa, basilikaa, oreganoa, suolaa...?
1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

2. Pieni kasvikset isoon kattilaan kiehumaan, sekaan voi heittää kasvisiliemikuution. Keitä muutama minuutti, niin että värit vahvistuu mutta ei ole ihan läpikypsiä. Valuta.

3. Paista jauheliha sipulien kanssa, mausta mielesi mukaan. (huom; minä saan ohjeistaa näin koska olen surkea maustamaan ja sinä teet sen varmaan paremmin. Itse laitan yleensä jotain yrttejä (basilika, oregano), vähän chiliä ja paprikaa sekä reilusti juustokuminaa, varmaan myös mustapippuria yleensä.)

4. Sekoita munamaito/kermaseos ja mausta kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Sekaan kannattaa laittaa myös osa juustosta.

5. Sörssää! Vuokiin ladotaan kasvikset ja lihat suloiseen sekasotkuun. Päälle lorottelet munamaitoa ja vielä koko komeuden päälle juustoa niin paljon kuin kehtaat.

6. Paista 175 asteessa noin 30-45 minuuttia niin että munamaito on hyytynyt ja juusto alkaa ruskistua.

Huom: munamaidon määrä on melko ohjeellinen ja sitä voi tarvita enemmänkin riippuen siitä kuinka iso vuoka on, kuinka paljon kasviksia jne. samoin lihaa voi olla enemmän tai vähemmän, kyllä sen sitten huomaa kun niitä vuokia latoo. Kunhan munia on suunnilleen 2 per vuoka niin pitäisi pysyä kasassa.

Reseptiä voi muunnella loputtomasti. Kasviksia voi vaihdella lisäten esim paprikaa, kesäkurpitsaa, bataattia, punasipulia, whatever. Ainoa joka tähän ei ironisesti oikein sovi, on makaroni.

Ja näillä puheilla minä lähden nyt juhlimaan nuorta rakkautta ravintola Kuu Kuu:hun. Mukana lapsi, joka ei ole nukkunut päiväunia, ja jonka uniaika alkaisi tunnin päästä. Wish us luck. Ja muistakaa arvonta!

Tämä aihe taisi tulla teiltä joltain vähän vinkkinäkin, ja pyörii ainakin minulla päivittäin päässä. Tarkemmin sanottuna kaksi kertaa päiväs...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

43 kommenttia :

  1. Lyön korteni kekoon, jotta voin hyvillä mielin hyötyä resepteistä ;)

    Meillä on käytössämme samainen ruokahuolto, ja tämä on uusin lisäys listassa. Nopea ruoka kiireiseen arkipäivään joka maistuu perheen pienimmillekkin.

    KALA-KASVISVUOKA (4 annosta)

    •300g pakastekasviksia
    •400g pakasteseitä (tai se parempi: lohikuutio)
    •2dl vettä
    •2dl ruokakermaa
    •1 pss Blå Band Katkarapukeittoainesta

    1. Laita voideltuun uunivuokaan 300g pakastekasviksia ja 400g pakasteseitä.

    2. Sekoita yksi pussillinen keittoaineksia 2 dl:aan vettä ja 2 dl:aan ruokakermaa.

    3. Kaada seos uunivuokaan ja paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.

    4. Tarjoa kala-kasvisvuoka perunoiden ja salaatin kera. ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenko vuoden martta vai mitä; me tehtiin tää YHDESSÄ Ykkösen kanssa :D Kohta selviää onko maku kohdillaan!

      Poista
    2. Hyvää oli tämäkin, ehkä ennen kaikkia lapsille maistuva ruoka..?

      Poista
  2. Ihanaa! Mä olen juuri kaivannut tälläistä kotiäitien (ja tietysti muidenkin) kotiruokavinkkipankkia (huh mikä yhdyssanahirviö...) Itsellä kotona paitsi kohta kaksivuotias, niin myös urheileva mies joka parhaimpina (pahimpina) päivinä syö sen kolme lämmintä ateriaa. Toivottavasti tulee paljon kommentteja, tässä oma korteni kekoon:

    Meillä tehdään makaronilaatikkoa hieman erilaisesti, tosi hyvää kuitenkin:

    sipulia
    jauhelihaa
    makaronia
    ruokakermaa (alle 10kk voi käyttää kaurakermaa)
    tomaattimurskaa (parhaimman makuista on itsetehty)
    mausteita (esim oreganoa, pippuria)
    öljyä vuuan voiteluun

    Keitä makaronit kevyesti. Ruskista jauheliha. Voitele vuoka. Lataa aineet.

    175`C 20 min
    Laita uuni pois päältä ja anna olla vielä 20 min uunissa.

    Ja noista määristä vielä: meillä tehdään iso laatikko 800g jauhelihaa, pussillisella makaronia, noin purkillisella tomaattimurskaa ja 1-2 purkkia kermaa (riippu kuinka "light" haluat olla). Mausteita maun mukaan ;) (koittakaa kestää)

    T:Kape

    VastaaPoista
  3. Lohi-katkarapulasagne:
    -pussi fusillimakaroneja
    -2 pkt savulohta tai kylmäsavulohta
    -1pss katkarapuja
    -valmista valkokastiketta 2prk (tai tee itse, vaivalloista mutta hyvää)
    -1pss parmesaaniraastetta
    -muskottipähkinää 1/2 tl, valkopippuria 1/2 tl
    Keitä makaronit puolikypsiksi. Mausta em
    maustein. Lado makrut, lohi, katkikset, parmesan ja valkokastike kerroksittain voideltuun uunivuokaan, päälle kerros kastiketta ja parmesania. Uuniin 200 astetta 30-40 min - avot!

    VastaaPoista
  4. Meidän perheen pikaruoka (kahdelle):
    - n. 120 - 150 g makaroneja, määrä vaihtelee nälän asteesta riippuen
    - purkki tonnikalaa paloina, öljyssä kaikkein parasta mutta kaikki muutkin toimii (John West on nam!)
    - n. 300 g "partaäijä" jugurttia (tai vastaavaa, kaupan omatkin toimii hyvin)

    Keitä makaronit kypsiksi, kaada siivilään, sammuta keittolevy. Tyhjennä tonnikalapurkki kuumaan kattilaan, pyörittele hetki että palat lämpiää. Lisää makaronit siivilästä ja perään vielä jugurttia siten että tulee sopivan paksu "puuro".

    Mausteeksi sopii esim. ketsuppi, sinappi, thai/chilikastike tai ihan mitä kaapista löytyy.

    VastaaPoista
  5. Jes, mahtava haaste! Täällä jatkuva kokkailu aiheuttaa myös ahdistusta. Resepti on yhteishyva.fi -sivustolta. Pistoutahnaa en ole koskaan tehnyt, pesto käy hyvin. Lapsi syö ilman pestoa, minä peston kanssa.

    Papu-minestronekeitto ja pistoutahna

    4 annosta
    1 sipuli
    1 palsternakka
    3 porkkanaa
    1,5 l vettä
    1 kasvisliemikuutio
    0,5 tl suolaa
    2 prk (à n. 400 g) säilöttyjä papuja tai kikherneitä
    1 dl pienikuviollista pastaa
    ripaus rouhittua mustapippuria

    Pistou
    1 - 2 valkosipulinkynttä
    ripaus suolaa
    0,5 ruukkua basilikaa
    0,5 dl kuorittuja manteleita
    0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

    Kuori ja kuutioi sipuli, palsternakka ja porkkanat. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kasvikset, liemikuutio ja suola. Keitä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää valutetut säilykepavut ja pasta. Keitä vielä 10–15 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää.

    Valmista keiton kypsyessä pistou. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Siirrä ne tehosilppuriin. Lisää suola, revityt basilikanlehdet ja mantelit. Pyöräytä karkeaksi. Lisää öljy ja pyöräytä tahnaksi. Tarjoa pistou-keiton kanssa.

    VastaaPoista
  6. Pinaattilasagne

    Tomaattikastike
    Tolkkitomaatteja 2 tolkkia, yrtilliset parhaita. Kuullota pieni sipuli ja vahan valkosipulia pannulla ja lisaa tomaatit.jos et kayta yrtillisia tomaatteja niin lisaa oreganoa yms ja anna keittya kasaan 15min.

    "valkokastike"
    Pussillinen tuoretta pinaattia, lauta sihvillaan ja kaada vedenkeittimen veden verran kuumaa vetta paalle( helppo pikakiehautus:) ). Purista liiat vedet pois, sekoita purkilliseen raejuustoa, pari desia raastettua juustoa.kaikki juustot kay mutta esim emmetal ,parmesan eli vahan tujummat parhaita.mausta seos pippurilla,muskottipahkinalla ja suolalla.
    Lataa voideltuun vuokaan ensin pinaattiseos,sitten lasagnelevyt,tomaattikastike niin etta paallimaiseksi jaa tomaattikastike.paallimaiseen kerroksen paalle juustoraastetta. Uuniin n. 200 astetta ,reilu puoli tuntia.jos pinta tummuu niin folio loppuajaksi paalle.

    Soossien mittasuhteet riippuu miten paljn pinaattia saatavilla,jos iso pussi nin iso purkki raejuustoa. Tomaattikastikkeeseen on uponnut esim tacokastikkeen jamat :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin, kokeiltu ja todettu maukkaaksi, kiitos! Jatkossa teen kyllä todella paljon isomman satsin, näillä määrillä siitä yhdestäkin vuoasta tuli mun makuun vhään lian ohutta. Mutta hyvää oli ja maistui Ykkösellekin!

      Poista
  7. Mainio ehdotus! Tässä tulee nakkipasta, joka on toistaiseksi maistunut kaikille lapsille ja aikuisille, joille olen sitä tarjonnut:

    1 pkt nakkeja
    iso sipuli
    Puoli pkt voimakasta Koskenlaskijaa
    n 3 dl vettä
    n puolikas tuubi tomaattipyreetä
    n 1 tl rosmariinia
    pari kierrosta mustapippuria myllystä
    n puoli tl suolaa

    Kuullota silputut sipulit ja paista pilkotut nakit.
    Lisää pannulle vesi ja tomaattipyree
    Lisää kuutioitu koskenlaskija ja rosmariini
    Anna porista miedolla lämmöllä sen aikaa kun pasta kypsyy
    Sekoita sulanut juusto tasaisesti kastikkeen joukkoon.
    Mausta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos kastike on mennyt liian paksuksi, lisää hiukan vettä.
    Ja sitten syömään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli tämäkin, ja todellakin helppo ja nopea tehdä, kiitos!

      Poista
  8. Mun suosikki, "tulinen" liha-riisivuoka:
    2 dl riisiä
    5 dl vettä
    +
    400 g jauhelihaa
    1-2 sipulia
    1 prk chilimaustettua tomaattimurskaa (alkuperäisessä ohjeessa taisi olla jotain tacomaustetta, tän voi tietty korvata tavallisella tomaattimurskalla ja lisätä vähän tulisuutta muuten -- ei ole liian tulinen ainakaan meidän lapsille)
    1 tai 2 prk papuja, esim. kidneypavut
    1 lihaliemikuutio
    2 valkosipulinkynttä
    0,5 rkl siirappia
    2 tl oreganoa
    1 tl suolaa
    1 tl kuminaa
    0,5 tl mustapippuria

    Ruskista jauheliha ja sipuli kevyesti öljyssä. Lisää tomaattimurska, (huuhdellut ja valutetut) pavut ja mausteet. Anna hautua hetki, riippuen siitä, kuinka kiire on :) Mittaa voideltuun vuokaan riisi ja vesi. Kaada jauhelihaseos päälle ja ripottele juustoraastetta päälle.
    Kypsennä 200 asteessa n. 40 min.

    Uuniruuat on kivoja, kun tässäkin se todellinen tekemisen aika on hyvin lyhyt, suurin osa aineksista säilyy kuukausitolkulla kaapissa (oon tehnyt tän myös ilman jauhelihaa papuja lisäten ja oli ihan hyvää -- silloin voi pitää ainekset aina valmiina. Ja oon tehnyt myös ilman papuja, joten muuntelumahkuja on). Kuminasta jos ei tykkää niin sit on huono, koska se on mun mielestä tän koko ruuan juju. Muuten tää on vähän chili-con-carnemainen, mutta iisi resepti.

    VastaaPoista
  9. Meidän kasvisruokapainotteisen perheen suosikkikeitto:

    Tofu-nuudelikeitto

    1 sipuli + 1 valkosipulinkynsi
    ½ pss wokkivihanneksia tai tuoreita vihanneksia suikaleina (porkkana, kaali, paprika, purjo tms)
    paketti tofua
    ½ purkki kikherneitä
    nuudelipaketti + maustepussi
    2 dl kookoskermaa
    1-2 tl punaista currytahnaa tai tomyam-tahnaa (tai molempia)
    1-2 tl sitruunaruohotahnaa
    pari kaffir lime -lehteä
    0,5-1 rkl soijakastiketta
    kourallinen cashew-pähkinöitä

    - Kuullota öljyssä silputtua sipulia ja tahnoja
    - Lisää kattilaan 5-8 dl vettä, wokkivihannekset ja limelehdet
    - Keitä 5-10 min. (tuoreita kasviksia pidempään kuin pakasteita)
    - Lisää nuudeli palasina ja nuudelien maustepussi. Lisää vettä tarvittaessa. Keitä 1-2 min
    - Lisää kuutioitu & pannussa ruskitettu tofu ja kikherneet + cashewt.
    - Lisää kookoskerma ja soijakastike. Maistele ja maustele vielä tarpeen mukaan.

    Jättämällä veden ja nuudelit pois, tästä samasta ohjeesta syntyy thaihenkinen kastike vaikka riisin seuraksi. Halutessaan mukaan voi nakata 1-2 dl katkarapuja, tai miksei vaikka ruskittettua kanasuikaletta.

    VastaaPoista
  10. Kinkku-juustopasta (kastiketta noin 4 annosta)

    Pari sipulia ja puolikas purjoa silputtuna kuullotetaan öljyssä, lisätään pussi kinkkusuikaleita, 2 dl ruokakermaa ja 1 pkt Koskenlaskijajuustoa palasina. Annetaan hautua niin että juusto sulaa, sekoita välillä. Halutessaan voi laittaa ihan vähän mustapippuria, mutta menee ilmankin. Lisäksi keitetään pastaa.

    Hyvää ja helppoa! (sipulia ja purjoa saa kaupan pakastealtaastakin...)

    VastaaPoista
  11. Meillä perheessä on kaksi moniallergista, eikä allergiatkaan ihan kohtaa... Aikamoista taiteilua tämä ruuanlaitto siis välillä. Hankala on ollut löytää sellaista yhteistä suosikkia... Parhaiten meillä uppoaa bataatti-karjalanpaisti ja kalaruuat.

    Bataatti-karjalanpaisti ei ole sen kmmempi kuin perus karjalanpaisti jonka kanssa uunivuokaan laitan pieneksi pilkottua bataattia, porkkanaa ja reilusti sipulia. Kaikki kypsyy näppärästi samalla kertaa uunissa. Usein teen vielä niin että laitan uunin 225 reiluksi puoleksitunniksi. Sen jälkeen pois päältä, lähdemme lasten kanssa pihalle ja ruoka kypsyy n. 1,5h jälkilämmössä. On muuten hyväääää!

    Kalaruuista meidän suosikki on purjo-fenkoli lohi.

    Lohifilee uunivuokaan nahka alaspäin.
    Pintaan suolaa ja mustapippurirouhetta.
    Pilko keskikokoinen fenkoli suikaleiksi, samoin keskikokoinen purjo. Laita suikaleet vuokaan lohen päälle.
    Päälle vielä yhden sitruunan mehu ja kaksi ruokalusikallista hunajaa.
    Kun lohi ob kypsynyt uunissa lähes kypsäksi kaada päälle vielä purkillinen ruokakermaa.

    VastaaPoista
  12. Kiitos! Tuosta pari ohjetta saattaa päästä jo tällä viikolla kokeiluun. :-) Oman panokseni voisin antaa vaikka tällä nopealla ja ainakin meidän kaikille kolmelle lapselle maistuvalla kinnu-aurajuustopastalla:

    1 prk creme fraichea
    1 pss aurajuustomuruja tai sellainen aurajuustopurkki, mikä senniminytliekään
    palvikinkkua kuutioina (tai jotain muuta kinkkua, ei sen niin väliä mutten tykkää suikaleista)
    Haluttaessa ananasta

    Nämä kattilaan ja siellä sen aikaa että on sopivaista. Lisänä vaikka tuorepastaa. 5-henkiselle perheelle teen tämän tuplana.

    - LeenaK

    VastaaPoista
  13. Tää on kyl maailman helpoin.

    1 kg perunoita
    1 sipuli
    1pss kinkkusuikaleita
    3-4dl kerma-maito-sekoitusta
    suolaa ja pippuria

    Suikaloi perunat ja sipuli, levitä vuokaan. Sekaan kinkut, mausteet ja kerma-maito. Paista 200 asteessa kunnes perunat on kypsät ja neste hyytynyt.
    Nopeampi on toki tehdä pakastealtaan valmiista peruna-sipulisekoituksesta mutta lopputulos ei ole läheskään niin hyvä kuin oikeista perunoista!
    terkuin Hanna.

    VastaaPoista
  14. No kannanpa korteni kekoon. Tämä ei ole mitään pikaruokaa, koska uuniaika ja pilkkominen vie suuren osan ajasta, mutta hyvää ja helppoa tehdä.

    1-2 bataattia
    Muutamia perunoita
    1 palsternakka
    Muutamia porkkanoita. Suhteita voi vaihdella mieltymyksen mukaan.
    Pari sipulia ja muutama valkosipulin kynsi.
    Kolme juustoa-kermapurkki (oisko ollut Valion?)
    Ruokakermapurkki
    Juustoraastetta n. 1 desin verran tai mieltymyksen mukaan...
    Pakasteesta kebab-lihasuikalepussi
    Mustapippuria, suolaa

    Pilko juurekset ja sipulit.
    Kuullota ensin sipuleita öljyssä, sen jälkeen lisää pilkotut juurekset mukaan. Kuullota muutama minutti.
    Yhdistä kaikki ruoka-aineet vuokaan kermoineen, juustoraasteineen ja kebablihoineen.
    Paista 200 asteessa, kunnes juurekset ovat pehmeitä. (Itse kokeilen aina perunasta...)

    Mun mielestä tosi hyvää, tosin kaikki ei tykkää bataatin makeudesta.

    VastaaPoista
  15. Nämähän oli kaikki pakko tulostaa, jotta pääsee testailemaan. Omasta puolestani kaikille kiitokset vinkeistä. Välillä sitä on meinaan itsekin ongelmissa, kun miettii mitä sitä tekisi niiden iänikuisten samojen sijaan - vaikkei niitä lapsia (vielä) ole.

    Tässä nyt sitten yksi erittäin simppeli (hieman jopa hävettää miten simppeli verrattuna muiden resepteihin).

    MAUKAS JA HERKULLINEN KANAKASTIKE

    400g Kariniemen kanapojan fileesuikaleita hunajamarinadissa
    300-400g (eli 1-1,5 purkkia) tuorejuustoa oman maun mukaan (esim. itse käytän 1 iso maustamaton Creme Bonjour ja 1 pieni Taco -mausteinen Creme Bonjour).

    Kypsennä fileesuikaleet ja laita sitten tuorejuustot sekaan. Odota hetken, että sulavat joukkoon. Halutessasit voit notkistaa joko ruokakermalla tai maidolla (itse harvemmin notkistan). Ja valmis on.

    Lisukkeeksi sitten syöjän mukaan riisiä tai spagettia - riippuen siitä kumpi uppoo.

    Maistuu törkeen hyvältä ja ainakin minulta on ihmetelty, että miten on tehty - ilmeisesti mausta päätellen olisi jotenkin vaikeampikin valmistaa. Suosittelen, jos haluat helppoa ja nopeaa, mutta jotain erittäin hyvää ruokaa :)

    VastaaPoista
  16. Helppo ja ihana (vuohonjuustofriikki kun olen..) porkkana-vuohenjuusto-keitto neljälle:

    800 g porkkanaa
    1 sipuli
    3 rkl oliiviöljyä
    9 dl kasvislientä
    1 prk (125 g) vuohentuorejuustoa (esim. se neliskulmainen purkki)
    suolaa (vähän, kasvisliemestä tulee aika paljon), pippuria, timjamia (n. rkl), vähän persiljaa tai kirveliä

    Kuori ja paloittele porkkanat pieniksi. Kuori ja kuullota sipulit öljyssä kattilassa, kunnes sipuli pehmenee. Lisää kasvisliemi ja porkkanat. Kiehauta seos ja vähennä lämpöä keskitasolle. Keitä kannen alla n. 20 min tai kunnes porkkanat on pehmeitä. Lisää tuorejuusto ja soseuta. Mausteet perään ja mahd. paahdettuja leipäkuutioita/kurpitsansiemeniä päälle kun tarjoilet.

    Tulee oikeasti aika helposti ja maistuu nuoremmillekin, jos ei hirmuisen vahvasti mausta.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Tämä kokeiltiin tänään ja hyvää oli! Jopa Ykkönen lusikoi innolla menemään. Vähän lisäsin chiliä, toi ihan kivaa potkua.

      Poista
  17. Oooo mahtavaaa!! K I I T O S kaikille!! Antakaa tulla lisää vaan, täähän on ihan superhyvä juttu :)

    VastaaPoista
  18. Maailman helpoin kalaruoka:

    1) iso LOHIFILE uunivuokaan nahka alaspäin
    2) PESTOKASTIKETTA purkista pintaan (punaista yleensä laitan, vihreäkin toimii)
    3) uuniin n. 200 asteeseen n. tunniksi

    Valmistusaika ennen uuniin laittoa on n. 2 minuuttia. Mitään muita mausteita en ole pestokastikkeen lisäksi koskaan laittanut, ja hyvältä on aina maistunut! Oheen vaikka keitettyjä perunoita ja porkkanoita, kermaviiliä ja salaattia.

    VastaaPoista
  19. HELPPO KANAPATA

    n. 6 kanafilettä (tai 2 pkt suikaleita)
    suolaa
    mustapippuria
    currya
    1 tlk kookosmaitoa (sellainen hernekeittopurkin kokoinen tölkki siis – esim. Pirkka)

    1) Lado syvän uuniastian pohjalle pari-kolme filettä, eli niin monta kuin pohjalle mahtuu.

    2) Ripottele päälle suolaa, mustapippuria ja reilusti currya. (Itse onnistun aina laittamaan liian vähän suolaa, höh...)

    3) Lado seuraavat pari-kolme filettä ristiin edellisten päälle. Toista vaihe 2 eli maustaminen. (Ja vaihe 3, ellet päässyt vielä eroon kaikista fileistä.)

    4) Kaada maustettujen fileiden päälle purkillinen (hyvin ravisteltua) kookosmaitoa. Nostele fileitä, jotta neste valuu joka väliin ja mausteet sekoittuvat maitoon.

    5) Laita folio päälle ja vuoka uuniin n. 175 asteeseen n. 1,5-2 tunniksi.

    Runsaassa nesteessä kanat pysyvät mehevinä. Mitä kauemmin maltat pitää pataa uunissa, sitä mureampaa liha on. Lisukkeeksi sopivat esim. couscous tai riisi ja/tai bataattikuutiot salaatin kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja tämä vuorossa tänään. Myöhässä tehtynä ja improvisoituna, koska meillä ei ollutkaan Currya. Eikä kunnon kanaa. Pataan meni niiden sijaan paistifileet (huih, ei ikinä paistit onnistu) ja punaista chiliä aimo tujaus. Nyt jännittää.

      Poista
  20. Improvisoin tänään tällaisen kaapista löytyneistä aineksista. Hyvää tuli.

    1. Keitä 2,5 dl ohraa (esikypsytettyä, taisi olla Torino-merkkistä) 5 dl:ssa kasvislientä.
    2. Silppua iso sipuli ja kuutioi yksi paprika.
    3. Kuullota sipuli öljyssä. Tuikkaa sekaan reilusti currya ja vähän chilijauhetta.
    4. Lisää 2 rkl vehnäjauhoja ja sekoita.
    5. Lisää 2 dl ruokakermaa ja sekoita.
    6. Lisää paprikakuutiot.
    7. Kaada ohra uunivuokaan.
    8. Levittele ohran päälle 1 pkt pakasteseipaloja ja 0,5 pss katkarapuja.
    9. Lorauta joukkoon sitruunamehua.
    10. Kaada päälle kastike ja pinnalle vielä juustoraastetta.
    11. Paista 200 asteessa n. 20 min.

    Ohran sijaan käy varmaan hyvin riisikin, ja kalan sijaan voi laittaa mitä vaan oman maun ja kaapin sisällön mukaan.

    VastaaPoista
  21. MAUKAS JAUHELIHAKEITTO

    n. 5-10 perunaa
    n. 4-8 porkkanaa
    400-600 g jauhelihaa
    2-3 pss pakastesuikalejuureksia
    kasvisliemikuutioita

    1) Kiehauta vaikkapa 2 litraa vettä ja lisää n. 3,5 kasvisliemikuutiota. (Tää käyttäis Reformin luomukuutioita.)

    2) Kuori ja pilko perunat ja porkkanat pieniksi paloiksi. Keitä kunnes ovat kypsiä.

    3) Lisää kattilaan pari pussillista suikalejuureksia (pakastealtaasta). Kiehuta n. 5 min.

    4) Ruskista jauheliha paistinpannulla. Mukaan voi toki laittaa myös hienonnettua sipulia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. (Tän maustamisvaiheen oon unohtanut monta kertaa...) Kaada lihat kattilaan ja kiehauta vielä kerran. Valmista tuli.

    --

    Tää on loistoketju!!! Mähän en siis tooooodellakaan ole mikään kodinhengetär, joten uskallan laittaa tänne vain pomminvarmoja reseptejä! Mun mielestäni reseptissä saa olla n. 5 eri raaka-ainetta ja valmistus saa kestää korkeintaan 10 min. Yllä mainittu keitto on vähän työläämpi, mutta sairaan hyvää ja riittoisaa.

    VastaaPoista
  22. Hyvä-hyvä!

    Koska nyt ollaan Emännän leipälajissa, en edes koita olla lyhytsanainen. Ruoanlaitto ja inspiraatio siihen ovat ongelma myös sellaiselle ihmiselle, joka on syntynyt soppakauha kädessä. Sen lisäksi, että kokkaan kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle, on pöydässä usein vielä maatalousharjoittelija tai kausityöntekijä. Siinä on hommaa kerrakseen.

    Tässä pari yleistä vinkkiä, mitkä ovat auttaneet minua selviämään kokkaamisesta vähemmällä eli järjissään.
    1. Käy kaupassa/torilla/kauppahallissa kerran viikossa tai harvemmin ja osta kerralla PALJON perusraaka-aineita. Kaupassa käynti (etenkin kahden lapsen kanssa) on ajan ja rahan hukkaa. Mies voi työmatkalla koukata tarvittaessa maitoa lisää. Itse kävin parhaimmillaan kerran kahdessa viikossa, mutta maitoa haetaankin naapurista.
    2. Riittävät varastointitilat. Liha ja leipä eivät kärsi pakastuksesta juuri lainkaan, juurekset ja kaali säilyvät kylmässä pitkään, pastat ja muut kuivatuotteet tietty myös. Tämän on tietysti kaupunkikämpässä haastavampaa, mutta edellytys kohdalle 1. Toisaalta ne kaupatkin ovat siellä lähempänä.
    3. Tee paljon kerralla. Siis oikeasti PALJON. Niin, että sitä syö mieluusti ainakin kolmella aterialla eli reseptit tuplana tai triplana. Osta siis Stoccan suurin wokkipannu, valtava kannellinen lasivuoka ja 10 litran kattila. No, 5 litrankin riittää.
    4. Suosi ruokalajeja, jotka ovat helposti uudelleen lämmitettävissä, eivätkä kärsi säilytyksestä. Hyviä ovat etenkin keitot, risotot ja laatikkoruoat, kuten lasagne. Oikeastaan pasta on varmaan ainut, joka ei parane vanhetessaan. Lämmitä ruoat uudelleen joko kattilassa tai paistinpannulla öljyssä. Maku on eri kuin mikrossa lämmittäen.

    No sitten ne reseptit. Meidän pikaruoka on aina pastaa. Keität Barillan spagetit ohjeajassa, valutat ja laitat reilusti kylmäpuristettua rypsiöljyä sekä rikot 1-2 kananmunaa ja sotket. Tee se tarvittaessa kuuman levyn päällä, jotta kananmunat hyytyvät. Lisänä mustapippuria, parmesano-juustoa ja raakaa valkosipulia pieneksi silputtuna. Tosi hyvää, Italiasta sitä saa myös ravintolasta.

    Työläs, mutta terveellinen Emännän Risotto uppoaa meidän lapsiin paremmin kuin mikään muu. Määriä en ole mitannut koskaan, mutta koitan arvioida.

    - pilko kolme isoa sipulia ja kuulota (suurella) wokkipannulla öljyssä.
    - leikkaan paketti kanan paistinleikkeitä pieneksi ja lisää joukkoon
    - lisää 5dl rikottua ohrasuurimoa ja kuulota pari minuuttia.
    - lisää noin 1,5 litraa vettä
    - lisää balsamicoa, soijaa ja hunajaa (hedelmäsokeri käy myös) noin 0,5-1 dl kutakin sekä 1 sitruunan mehu. Nämä ovat karkeita arvioita.
    - pilko pieneksi 3 valkosipulin kynttä sekä juureksia ja vihanneksia, esim. 3 porkkanaa, 1 lanttu, puolikas parsakaalia, 1-2 palsternakkaa ja lisää kiehumaan. Porkkanan voi laittaa joukkoon myös raasteena ja mitä pienempänä nämä kaikki ovat, sitä varmemmin ne uppoavat muksuihin. Joukkoon voi laittaa melkein mitä vaan.
    - keitä noin puolisen tuntia, lisää tarvittaessa nestettä.
    - pilko pieneksi 2 omenaa ja halutessasi myös vaikka nektariineja tai muita hedelmiä ja lisää joukkoon pari minuuttia ennen kuin keitos ón valmis.
    - jos makua puuttuu, niin lisää vielä viinietikkaa ja hunajaa. Jostain syystä lapset rakastavat hapanimelää. Suolaa voi kukin lisätä pöydässä annokseensa lisää. Meillä tätä syö myös meidän kakkonen, 9kk.

    -Emäntä

    VastaaPoista
  23. Tää on mun herkkupasta. Kaikki ei tykkää pekonista, niin sen voi sitten vaikka ihan kinkkusuikaleilla tai jollain korvata.

    -jotain pastaa, esim. fusilli, simpukka, kierre, vaikka normi-makaronikin syöjämäärän mukaan, miten paljon nyt haluu keittää
    -1 (tai 2, riippuu syöjien määrästä) pakettia pekonia
    -1 paketti herkkusieniä tai joku 4-5 jättiherkkusientä (tuoreita, ei MISSÄÄN nimessä tölkkisieniä)
    -1 iso punasipuli
    -2dl ruokakerma
    valkosipulia oman maun mukaan (pari kome kynttä nyt ainakin)
    suolaa
    mustapippuria

    Keitä pasta, muttei ihan kypsäksi. Paista pekonit, punasipuli ja herkkusienet tossa järjestyksessä ja lisää myös valkosipulit. Sitten lisäät lähes kypsän pastan pannulle (mä teen yleensä wokkipannussa, kun tavaraa tulee paljon) ja sitten kaikkien päälle ruokakerma ja mausteet. Ja sötkötä eli sekoita kaikki ja anna muhia siinä hetken. Ja siinä on! Tietty jos lapsillekin tekee, niin ehkä kantsii vaihtaa pekoni kinkkuun.

    Ai niin ja joskus myös puristan sitruunaa joukkoon, mut mä vaan tykkään siitä, kaikki ei :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsi, unohdin kirjoittaa, että pekonit kantsii leikata pienemmäksi suikaleiksi tai sitten ostaa valmiita pekonikuutioita.

      Poista
  24. Tämä on maailmankaikkeuden paras bloggaus ever! Voi kiitos tästä Valeäiti & muut kommentoijat. Mä oon jo miettinyt, että kohta googlaan jonkun koulun ruokalistan ja teen sen mukaan ruoat :)

    Mutta tässä oma panokseni reseptiikkaan:

    BATAATTIKEITTO

    1 kg bataattia
    2 sipulia
    2 valkosipulin kynttä
    2 kasvisliemikuutiota
    1,5 l vettä

    kypsennä ja soseuta. Mausta valkopippurilla ja timjamilla. Lisää soseeseen 3 dl ruokakermaa ja 1 dl valkkaria (voi jättää pois ja nauttia soseuttaesssa keittoa :)) sekä kiehauta uudelleen.

    Valmis!

    Joskus googlettaessani kanakeiton ohjeita törmäsin tähän, ja tätä voin suositella. On todella hyvää.

    http://sensaisti.blogspot.fi/2010/03/122thai-kanakeitto.html

    VastaaPoista
  25. Kaali-jauhelihapata

    n2kg keräkaalia
    n800g jauhelihaa

    suikaloi kaali
    kattilan pohjalle 5dl vettä + liemikuutio
    heitä kaalisuikaleet hautumaan
    paista ja mausta jauheliha (huomioi liemikuution käyttö)
    kun kaali on melkein kypsä - n puolen tunnin jälkeen - lisä jauheliha joukoon
    hauduta vielä 15-20 minuuttia

    lisukkeena voi käyttää keitettyjä perunoita, riittoisuusaste nousee huomattavasti
    karppaaja syö ilman
    ML

    VastaaPoista
  26. Aaaaah tää on niin paras kommenttiketju ikinä. Voinko koota tästä kirjan "Valeäiti ystävineen esittelee: helpot ruoat koko perheelle?"

    VastaaPoista
  27. Ole hyvä vaan mun puolesta. :-) ja nakkikastike testattu, namia oli :-) - LeenaK

    VastaaPoista
  28. mulla olis useempiki vinkki mut ei kyl tarkkoja ohjeita ku en ikinä mittaile tai punnaile:D

    mut meillä maistuu 3weelle mm.kasvissosekeitto missä on koskenlaskijaa..sit joku aika sit tein siskonmakkarakeittoa mihin laitoin samaista koskenlaskijaa ja se oli ihan herkkua!:)

    mä haen ruokiin vaihtelua vaihtamalla esim makrulootaan jauhelihan tilalle kanaa tai tonnikalaa.välillä vaihtelun vuoksi sekaan kirsikkatomaattia,fetaa,oliiveita..ym..kinkkukiusaustakin voi tuunata vaihtamal kinkun kanaan ja normin kerman maku kermaan.myös kasvissuikaleet maistu meillä siel seassa.

    meillä syötiin pari päivää lohta näillä resepteillä

    helppo lohipasta

    lohta sopiva määrä
    purjoa
    1prl creme bonjour yrtti valkosipuli
    mausteita(sitruunapippuri,kalaliemikuutio,persiljaa)
    pussi pastaa

    purjo suikaleina pannulle,lisää kuutioitu lohi .mukaan mausteet ja bonjour.sekotin kastikkeen pastan kanssa kattilassa..

    ruislohi pizza

    ruispizza pohja

    2dl vettä
    hiivaa
    2dl ruisjauhoja ja 3dl normeja
    ripaus suolaa ja vähän öljyä

    täyte

    pohjalle pestoa(meillä oli vihreetä)
    punasipulia
    lohikuutioita
    katkarapuja
    mustia oliiveja
    kirsikka tomaatin puolikkaita
    sitruunapippuaria ja suolaa hieman lohikuutioiden päälle
    juustoraaste ja oregano

    kiva saada täältä uusia reseptejä:) ois kiva ku joku pistäs pystyyn semmosen sivuston mihin vois aina heittää uudet ruokavinkit muille äideille:)

    VastaaPoista
  29. Kannanpa minäkin korteni kekoon, tämä menee sekä arki- että juhlaruokana, meillä on ollut näitä jopa joulupöydässä.

    Eli uuniperunat a'la Hena (mun systeri)
    Perunat:
    Isoja Rosamunda-lajikkeen perunoita (niitä punaisia) 4 kpl

    1)Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
    2)Pese perunat hyvin ja poista huonot kohdat
    3)Pistele perunoihin haarukalla muutamia reikiä, jotta perunat eivät halkea ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle
    4)Paista perunoita uunissa n. tunti, todella isot perunat kypsyvät jopa 1,5 tuntia
    5)Otettuasi perunat uunista, tee niihin ristiviillot ja purista hieman täytettä ulos (varo, ettet polta sormiasi!)

    Perunoiden kypsyessä voit valmistaa täytteen, johon tarvitset:
    Kermaviiliä, 3/4 purkkia
    Maitorahkaa, 1/2 purkkia
    Puolikas keltainen paprika
    Puolikas punainen paprika (tai sitten jompikumpi kokonaisena)
    Palvikinkkua 150 - 200 grammaa (maun mukaan :D)
    Yksi pieni sipuli
    1 tl pippurisekoitusta
    (1/2 suolaa, jos liha ei ole kovin suolaista)

    Pilko paprikat, sipuli ja palvikinkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita kermaviilin ja maitorahkan kanssa mössöksi. Lisää pippurisekoitus (ja suola) ja sekoita kunnolla. Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun perunat kypsyvät.

    Kun perunat sitten ovat kypsiä, kastiketta vain reilusti potun päälle ja eikun syömään. Myös perunoiden kuoret voi syödä, mutta itse jätän ne syömättä, koska ne tahtovat olla vähän kuivakoita... Tähän kylkeen voi tehdä jonkun perussalaatin ja muuta ei tarvita!

    VastaaPoista
  30. Tämäkin on vähän tällainen minun mielestäni erikoinen ruoka, joka meillä ainakin maistuu lapsille ja aikuisille. Lämmin salaatti. Helppo ja nopea tehdä, jos löytyy ainekset. Voi tietenkin myös lisäillä aineksia, jos haluaa, esim. kesäkurpitsa ja munakoiso oli kesällä aika kivoja lisiä. Määrät on helppo arvioida silmämääräisesti syöjien ruokahalun mukaan.

    Meillä on yleensä pakasteessa Lidlin kananrintafilelaatikko, joten otan sieltä pari filettä ja nakkaan öljyloraukseen pannulle. Jos on tuoretta broilerin filettä niin sitä sitten tietenkin, ne täytyy kevyesti maustaa suolalla ja pippurilla (myös hunajamarinoitu broileri käy tähän, vaikka ei uskoisi). Lohkon äkkiä muutaman tomaatin ja nakkaan sekaan paistumaan, tomaattia saa olla aika reilusti ("maun mukaan"...). Kirsikkatomaatit menee kokonaisina.

    Paistelen ne fileet niin että käännän ne kerran ja pyöräytän tomaatit kertaalleen jos muistan. Hakkaan salaatinlehtiä isohkoiksi paloiksi (tykkään käyttää tähän mahd. rapeita osia, kuten jäävuorisalaatin sisällystä tai sitä cosmopolitan-salaattia) ja jos löytyy niin tuoreen basilikan lehtiä, myös muut yrtit käy. Pilkon halloumimötikän viipaleiksi (tai puolikkaan). Kun kanat on valmiit, otan ne leikkuulaudalle jäähtymään, tomaatit heilautan johonkin kulhoon ja laitan halloumiviipaleet pannulle. Leikkaan fileet ceasar-salaatin tyyliin viipaleiksi, kasaan tarjoiluastiaan salaatin pohjalle, fileet, tomaatin ja viimeiseksi kullertuneen halloumin ja basilikan. Sekoitan pikkasen, kaadan päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria.

    Aikaa menee siis ne minuutit mitä fileen paistoon menee + halloumin paisto + kasaus. Salaatin osuutta säätämällä tästä saa aika ison annoksen vähälläkin, ja broilerin file, muutama tomaatti ja palanen juustoa on aika ruokaisa annos aikuisellekin.

    VastaaPoista
  31. En ole äiti, mutta olen opiskelija, joten olen loppukuusta ja tenttikausilla erikoistunut nopeaan ja halpaan ruuanlaittoon. Tässä helkutin nopea syyssuosikkini. Keksin tässä taannoin lisätä usein kiireessä tekemääni tomaattikeittoon papuja antamaan keitolle ehkä hiukka enempi ravintoarvoa ja ennen kaikkea sakeuttamaan keiton rakennetta. Keitto toimii siis myös ilman papuja mainiosti. Jos jätät pavut pois, kannattaa lisätä ehkä himppanen (max teelusikallinen) sokeria keittoon.

    Tomaatti-papukeitto:

    - 2-3 prk (käytän ite niitä Rainbown pahvipurkkeja) tomaattimurskaa (vinkki: tässä kun valitsee ne valkosipulimaustetut purkit ni välttyy itse pilkkomiselta ja valkosipulin katkuisilta sormilta)
    - n. 1/2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
    - 1 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa (liemessä kivasti sokeria niin ei sitäkään joudu sirottelemaan itse)
    - ruokakermaa (tässäkin maustettu toimii hyvin, esim musta pekka -juustolla maustettu versio)
    - kuivattua basilikaa, suolaa, mustapippuria

    Tomaattimurskat kattilaan, päälle aurinkokuivattuja tomaatteja. Valuta kattilaan muutaman ruokalusikallisen verran öljyä sieltä aurinkokuivattujen tomaattien purkista. Päälle suolaa, runsaasti mustapippuria ja kuivattua basilikaa. Keittele hiljaa n 10 minuuttia niin maut ehtivät tekeytyä ja keitos lämmetä. Heitä sekaan valkoiset pavut ja osa niiden tomaattiliemestä. Kun pavut ovat lämmenneet kattilassa, ota kattila liedeltä ja aja kaikki sauvasekoittimella (papuineen päivineen) soseeksi. (Jos haluat hienostella, paseeraa sose). Laita keitto takaisin liedelle, lorota sekaan kermaa, kuumenna, tarjoa.

    VastaaPoista
  32. Lisätäänpä sekaan yksi helppo, nopea ja jopa terveellinen jälkkäri/vierasvara

    Aurinkokiisseli!

    (4:lle)

    Litra appelsiini tms eksoottista mehua
    4rkl perunajauhoja

    hedelmiä maun mukaan, joko tuoretta tai säilykepurkista.

    Laita kylmä mehu ja perunajauhot kattilaan, vatkaa huolella tasaiseksi, Nosta hellalle, kuumenna kiehumispisteeseen reippaasti vatkaillen silloin tällöin pohjia myöten. Anna pulpahtaa kerran, nosta syrjään. Kaada kauniiseen vatiin, ja lisää esim. banaaniviipaleita, säilykehedelmiä, omenankuutioita, mitä nyt kaapista löytyy. Juhlavaan versioon vatkaa seuralaiseksi löysää kerma- tai vaniljavaahtoa.

    VastaaPoista
  33. Loistavia ideoita!

    Tässä meidän viime aikojen mitä-kaapista-löytyy-ruokasuosikki:
    1 pkt maustamattomia broilerinfileitä
    2-3 tomaattia
    1-2 punasipulia
    fetaa kuutioina
    mustia oliiveja
    vähän mustapippuria
    1//2-1 prk ruokakermaa

    Laita fileet uunivuokaan, pilko sipuli ja tomaatit melko isoiksi paloiksi ja visko päälle. Kalasta feta- ja oliivipurkeista muutama ruokalusikallinen kumpaakin ja lisää vuokaan. Suolaa ei tarvita, rouhi vähän pippuria päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa n 20 min (tarkista että kana on kypsää). Kerma lisätään n 10-15 min kohdalla.
    Tarjoa riisin kanssa.

    Toinen versio samasta onnistuu jauhelihalla, jolloin paistetaan jauhis, lisätään sipulit, tomaatit ja oliivit sekä pippuri pannulle. Feta listään viimeiseksi, kermaa tähän ei mielestäni tarvita. Tarjoa pastan kanssa.

    VastaaPoista
  34. Ihana tuo sinun viikkomenupostaus. Juuri eilen kyllästyin meidän iänikuisiin makaronilaatikoihin ja kinkkukiusauksiin. Meillä tämän viikon ruokalistalta löytyi mm. pinaattista kanapastaa (Ohje: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/130354-pinaattinen-kanapasta). Helppoa ja todella hyvää. Maistui perheen pienimmillekin. Suosittelen.

    VastaaPoista
  35. Makkarasoppa: (ihan ulkomuistista! :D)

    Litra vettä kiehumaan
    Nakkaa sekaan:
    2 lihaliemikuutiota
    2 laakerinlehteä
    8-10 kokon. maustepippuria

    Kuutioi yksi paketillinen keittojuureksia (myydään vihannesosastolla) tai
    pussillinen pakastettua vastaavaa, lisää kiehuvaan veteen. Älä vielä laita sitä paketissa olevaa purjosipulia ja persiljaa, menee muuten liian löllöks. Anna kypsyä noin 5 minsaa.

    Lisää kuoritut ja paloitellut potut (noin 8 keskikokoista). Anna taas kypsyä noin 5-10 minsaa.

    Kun potut ja vihannekset on kypsiä (maista varovasti), lisää kuutioidut makkarat (kolme kabanossia tai muuta vastaavaa). Tässä vaiheessa laitetaan kanssa ne purjosipulit. Persiljan pistän yleensä koristeeks. Kai sen vois pieniä keittoonkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijuu! Makkarat, purjot ja mahd. silputtu persilja saa porista sit muutaman minsan.

      Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.