Pitkä lento pienten lasten kanssa? Onnistuu!

tiistai 21. elokuuta 2012 Valeäiti 8 Kommenttia

Tässä kun suojelen lentokoneen lattialla nukkuvaa vauvaa jaloillani, on hyvä kirjoittaa asioita tästä matkasta muistiin. Ei tässä nukkuakaan uskalla ettei joku kävele ton yli, esim. minä itse. Tätä kirjoittaessa paluumatkaa on takana 15h ja jäljellä on noin 4,5h. Kello on "meidän aikaa" 19.55, joten lapset on nukahtaneet, ihan niin kuin täydellisten lasten kuuluukin. Muutamaa pikkuseikkaa lukuunottamatta tämä matka on mennyt törkeän hyvin (siitä tämän tekstin otsikko). Niin hyvin, että uskallan kertoa teille (ja itselleni), miten tämä homma oikeaoppisesti hoidetaan. Tässä se tulee:

Älä lennä American Airlinella. Valitse aina British Airways tai Virgin Atlantic.

Väärä valinta.

Vuorokauden ajalla ei niin väliä, mitkään rytmit ei kuitenkaan mene oikein tai teidän kannalta järkevästi. Yritä valita arkipäivät ylibuukkausten välttämiseksi. EDIT: Bullshit. Jet lag on ihan kamala kaveri, ja vielä pahemmaksi se menee jos saavutte perille aamulla. Yritä siis saada lennot niin että olette paikallista aikaa perillä illalla tai yöllä. Ei se haittaa että se tarkoittaa päivän yli lentämistä, ei ne yölennollakaan välttämättä nuku vaan on vain väsyneitä ja kiukkuisia.
*
Jos olet rikas, osta ainakin yksi ylimääräinen istuin (tai upgrade businekseen!). Jos et, varaa netistä hyvät paikat (eka rivi bisneksen jälkeen, vauvakorin kanssa tai ilmankin). Tämä onnistuu, jos hoidit kohdan 1 oikein. AA ei anna varata, eikä checkata, netissä, jos matkaat yli merten lasten kanssa.
Mene ajoissa, 3h ennen, kentälle. Se ei juuri auta mihinkään, mutta ainakin voit sanoa yrittäneesi ja pelivaraa on vähän enemmän.
*
Mukaan sateenvarjorattaat ja kantovehje. Rattaissa kulkee vuoroin joku lapsista ja vuoroin joku laukuista. Kävelevälle lapselle selkään jokin erikoinen reppu, jonka sisään lasten hupparit (koska ne on kevyet ja pehmustavat). Reppu toimii hyvänä tunnusmerkkinä, jos lapsi häviää ("sillä on sininen pöllö selässä") ja siihen voi kirjoittaa palautusosoitteen. Mahdollisella hihnalla on sitäpaitsi kätevä kaataa karkuun yrittävä lapsi selälleen niiden pehmeiden huppareiden päälle.
*
Pakkaa käsimatkatavaraksi ultimate hoitolaukku: iso säkki, joka täytetään minigrip-järjestelmällä ja viihdykkeillä. Minigrip-järjestelmän ytimessä on vaippa-setit: Yksi 2 tai 4 litran pussi per lapsi, jossa (pussin pohjalta suuaukkoon) yksi tyhjä maximinigrip likavaatepussiksi, yksi varavaatesetti, 5-6 vaippaa, kertakäyttöinen hoitoalusta (valinnainen), mini-minigripissä wet wipeja sekä yksi "yleisharso". Tämän paketin otat aina mukaan ko. lapsen kanssa vessaan ja pärjäätte minkä tahansa kakkakatastrofin sattuessa.
*
Ultimate hoitolaukussa on myös helposti otettavissa paketti wet wipeja, parit lempilelut, purkkiruokia (EI tomaattipohjaisia, EI kalanhajuisia), pussista imettäviä hedelmäruokia, ruokakaukalo, lusikka (purkkeihin sopiva, eli pitkä ja kapea) ja nokkamuki /-pullo (muista täyttää turvatarkastuksen jälkeen!), viihdykkeet (ks. alempi kohta) sekä varatutteja. Vaikeammissa taskuissa on mm. lääkkeet (ainakin laastarit, supot ja nenäsumute sekä ehdottomasti itsellesikin buranaa.), pipot, hanskat, korvatulpat (muille), rusinat, minipullo fairya ja käsidesi. 
*
On tärkeää, että hoitolaukusta löytyy about kaikki maailmanloppua varten, mutta että se ei ole liian täynnä. Kuivaharjoittele kotona pakkaamisen optimoimiseksi: istu keittiön tuolilla polvet toista tuolia vasten rimpuileva lapsi sylissä (tai osaa esittävä aviomies jos lapsi on onnellinen sillä hetkellä), laita laukku edessä olevan tuolin alle ja yritä ottaa laukusta tutti, rusina-aski ja juomapullo. Sitten laita ne takaisin samoille paikoille. Älä kiroile millään tunnetulla kielellä, ettei lapsi opi näppäriä kiristyskeinoja.
*
Toisena käsimatkatavarana on iso säkki täynnä täydennyksiä: lisää vaippoja (laukuissa yhteensä oltava yksi vaippa per matkustustunti) ja harsoja, sekä vaihtovaatekertoja koko perheelle. Sitten jos sössit kohdan 1 ja Maailman Paskin Lentoyhtiö pakottaa sinut luopumaan portilla tästä laukusta, älä tee niin kuin me, vaan yritä muistaa ottaa niitä vaippoja sieltä mukaan. Niiden kuuden vaipan kanssa ei ole kiva jännätä, minkälaiset aamukakat tulee.
*
Viihdykkeet: osta tabletti. Sitten lataat siihen esim. SoundTouchin, Rasmus-Nallen ja Muumeja (huom: viimeksi mainittu pitää tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa. Varaa operaatioon Muumi-DVD, kaksi vuorokautta, yksi insinööri ja kolme viinipulloa). Vuokraa iTunesista uusin Disney - elokuva. Ota mukaan myös yksi luettava kirja ja yksi tarrakirja. Viihdykkeitä ei kannata roudata liiikaa; jos vekara temppuilee eikä joku kelpaa, ei se toinenkaan kelpaisi. Satsaa videoihin ja helppoihin peleihin. Kuten sanottu, jos pihistelit ekstrapenkissä tai bisnesluokassa, osta edes se tabletti. Maksaa itsensä takaisin myös matkalla ja kotona. Oikeasti.
*
Pue itsesi ja lapset mukaviin, helposti puettaviin ja päällä pysyviin vaatteisiin. Kuivaharjoittele: mene vauva sylissä vessaan, pysyttele neliömetrin sisällä pöntöstä. Saatko housut takaisin jalkaan? Bonusta, jos vaatteista ei helposti näy kolme peetä: puklu, pissa, paska. Imettäjät jättäköön nk. imetyspaidat kotiin, ota ennemmin löysä, pitkä (mutta viileä) paita, jonka alle saat koko vauvan tungettua. Muista kunnon tsunaminkin imevät liivinsuojat (ja varasetti), nyt ei todellakaan hippeillä millään villalapasilla. Jalkaan mukavat kengät, jotka saat helposti jalkaan. Testaa tämäkin keittiön tuolilla; pyydä aviomiestä juoksemaan kohti ulko-ovea alasti kikattaen oikean tunnetilan saavuttamiseksi. Omistautuva puoliso tekee tämän kakat pakaroissa vilkkuen.
*
Syö itse tuhdisti kotona ja lentällä, ja jätä lentokoneen safka taaperolle. Se on juuri sopivan mauton setti kaikkea sekalaista sälää, jolla saat taas puoli tuntia lasta viihdytettyä. Etkä kuitenkaan pystyisi syömään sitä ruokaa itse kun kummallakin on yksi kaiken tuhoava lapsi sylissä.
*
Varaudu henkisesti siihen, että mitä tahansa voi tapahtua. Teille voi ihan oikeasti kaikille tulla oksennustauti. Me skipattiin se tällä kertaa, tykätään siitä enemmän synnytyksen aikana.
*
Laske jo menneitä tunteja, älä jäljellä olevia. Se loppuu kyllä joskus.
*
Jos lapsia on vain yksi, onnitteluni! Olet käytännössä lomalla, ota siis mukaan myös omat viihdykkeet. Helppoa kuin heinänteko. Sitäpaitsi alle neljän tunnin lennoille voi kahdenkin kanssa lähteä iloisesti vaikka pelkkää käsiveskaa heilutellen.

***

Ja päivän yllätys? Reissu oli heittämällä tämän kaiken arvoista. Mietin jo mihin suunnataan seuraavaksi, ja milloin. Jos vaikka jonnekin 4-10h lennon päähän...

Tässä kun suojelen lentokoneen lattialla nukkuvaa vauvaa jaloillani, on hyvä kirjoittaa asioita tästä matkasta muistiin. Ei tässä nukkuakaan...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

8 kommenttia :

 1. Hahahaa mun lemppari on toi kuivaharjottelu kotona!! :D Ja kyllä, tavaroiden strateginen sijoittelu laukkuun juuri tuosta syystä on ehdottoman tärkeetä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain? Mutta kun sen aina sotkee joku ei niin strateginen laukkujen kakkoskäyttäjä...asettaa aina ihan uudenlaiset haasteet kun tavarat pitää olla "insinöörivarmasti" laitettu ;)

   Poista
 2. Hehee, googlasin lapset + jetlag ja osuin tänne :D Ihan loistava kuvailu lentomatkasta pienten kanssa! Meillä on edessä Ameriikan reissu 4- ja 6-vuotiaiden kanssa, joten ihan vaippatasolle ei tarvitse mennä, mutta hyviä vinkkejä ja etenkin päivän naurut löytyi :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä että löytyi vinkkejä ja vielä parempi että sait naurettua! :D Toivottavasti teidänkin matka menee sitten ihan naureskellen ;)

  VastaaPoista
 4. Mahtavia vinkkejä ja niin totta :)

  VastaaPoista
 5. Erinomaisen hauska ja aina ajankohtainen postaus. Nauroin ääneen, kiitos siitä. Yhdestä pienestä asiasta haluaisin kuitenkin vanhana lentoemona huomauttaa: lasta (tai aikuistakaan) ei koskaan ikinä saisi laittaa lattialle nukkumaan. Yllättävä turbulenssi tai ilmakuoppa voi tulla koska tahansa kirkkaallakin lentosäällä. Olen kokenut tällaisen tilanteen ja lentänyt kahvikannuineni takamukselleni ja hirvittää vaan ajatella, mitä pienelle lapselle voisi sellaisessa tilanteessa käydä. Joten siitäkin huolimatta että on mukavaa saada muksu pitkälleen rötköttämään, on kuitenkin ensisijaisesti ajateltava turvallisuutta. Samasta syystä myös se turvavyö on syytä pitää kiinni aina kun istuu paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan oikeassa tossa, myöhemmillä matkoilla ollaankin tuo opittu ja jätetty tekemättä. Kuulin liikaa kaverilta joka on lentäjä :O

   Poista
 6. Ahhahhaaaa!! Aivan paras kirjoitus lasten kanssa matkustamisesta!! Repeilin tyynyyni koko ajan ja hihitin kippurassa mahdollisimman äänettömästi, kun yritän tässä samalla hyssyttää jetlagista kärsivää 4kk pötköä takaisin unille. Palauduttiin siis eilen Miamista lasten (3,5v ja 4kk) kanssa ja meilläkin oli varustukseltaan ydintalven kestävä hoitolaukku mukana. Kenkävalinta oli mulla kyllä selvästi väärä,enkä enää ikinä lähde lentomatkoille korkeavartisissa converseissa. Kiitos hyvistä nauruista tässä hetkessä kun muuten ei oikein naurata :)

  VastaaPoista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.