Peiteltyä paniikkia

torstai 12. heinäkuuta 2012 Valeäiti 40 Kommenttia

Erehdyin katsomaan kalenteria. Siellä oli merkattuna kahden viikon päähän totaalinen p****halvaus: "huomenna jenkkeihin". SE koittaa siis ihan kohta. Mannerten ylitys, yksi pisimmistä mahdollisista lentomatkoista ja pahimmista aikaeroista kahden alle kaksivuotiaan kanssa.

On siis aika panikoida.

Noin. Nyt sitten siihen järkevään puoleen, eli organisoitumiseen. Ehkä tärkein on sentään suoritettu, Kakkosen passi on vihdoin ja viimein haussa ja tullee ensi viikon aikana postitse kotiin. Se kaikkien aikojen pakkausrumbapaniikki saa myös odottaa vuoroaan lähtöä edeltävään viikkoon. Menen mentaliteetilla kaikkeavoiostaa ja luotan perillä odottavan vauvaperheen voimaan. Mutta se paniikin aihe: ne lennot.

Menin ja katsoin lentoaikataulua. Kun heräsin keittiön lattialta pikaisen pyörtymisen jälkeen tajuihini, ajattelin kysyä täältä parhaat vinkit selvitytymiseen. Lennämme nimittäin ensin päivää vasten pitkän lennon mannerten yli, jonka jälkeen odotamme viisi tuntia keskellä yötä Chicagossa lentääksemme vielä kuuden tunnin lennon. Ja näiden jälkeen istutaan vielä autossa kaksi tuntia.

Tämähän tarkoittaa siis ensinnäkin sitä, että Ykkösen päiväuniaika kuluu käytännössä Helsinki-Vantaalla (hurraa) ja että saavumme viideksi tunniksi odottamaan noin kello 23 meidän omaa aikaa, eli aivan totaalisen keskellä yötä. Voin vain kuvitella, miten yhteistyöhaluinen, iloinen, energinen ja reipas rakas Ykköseni on tämän matkan ajan. Toinen lento saattaa mennä nukkuessa, jos oikein tsägä käy. Mutta ensimmäinen kulunee siis päiväunia nukkumatta, superväsyneenä ja tylsistyneenä koko hurjat yhdeksän tuntia.

On mietittävä sotasuunnitelmat kuntoon. Ratkaistavia ongelma-alueita on ainakin neljä:

1. Lentokentät, toimenpiteet (boarding, security): 
 • Miten kuljetetaan kaksi sylilasta, etenkin jos rattaita ei saa viedä portille asti? Manduca Kakkoselle ja turvatarkistuksen jälkeen kentän rattaat Ykköselle, meniskö niin? Olisko valjaat tarpeen? Tai valium?
 • Miten pakataan kaikki tärkeimmät dokumentit heti saataville? Mun käsilaukkuun kai vaan kaikki.
 • Miten selvitään nesterajoituksista? Tuttipullo ja lastenruoka ok vietävä, muita täytyy minimoida rajusti. Käsidesi muistettava. 
 • Miten minimoidaan kannettavan kaman määrä? Tarvitaan ainakin se käsilaukku, lapsia (x2), hoito-/viihdykelaukku (ks. kohta 2), vaihtovaatelaukku (sekä aikuisille että lapsille mooooonta vaatekertaa, turvakaukalo (jos koneessa tilaa).
2. Lennot
 • Apuameeiselvitä
 • Ykkösen viihdytyskeinot? ehdotuksia kaivataan. Paljon.
 • Kummankin nukkumapaikka? Ollaan maksettu vain kahdesta penkistä, joten oletetaan että ei saada oikeasti muuta. Kakkonen nukkunee Manducassa jos pakko, Ykkönen...sylissä? Jaloissa? Ei ollenkaan?
 • Ruokailu? Kakkosen baari kulkee mukana (muistettava siihen liittyvät tykötarpeet ja pukluvaarat), Ykkönen syönee koneen ruokaa? Vai saako se kun ei ole penkkiäkään? Pitääkö ostaa erikseen, pitääkö ottaa mukaan? Snackseja varmasti joo. 
 • Vaippabisnes: Kokemuksena Rooman reissu Ykkösen ollessa 8kk, jolloin kaikki kolme vaatekertaa oli jo Rooman lentokentällä käytettynä ja palasin takaisin vähiten kakkaisiin. Oletetaan siis että nipoja, sepoja ja vaikka mitä -pa tulee useita. Kaikilta. Ainakin lapsilta. Miten tää hanskataan?
 • Mihin kaikkeen pitää varautua? Tauteihin, kakkoihin, huutoon, avieroon, unettomuuteen?
3. Lentokentät, odottelu
 • Mihin viedä energiaa täynnä oleva taapero ja millä kun rattaat on ruumassa? 
 • Entä univelkainen taapero? 
 • Mistä saadaan ruokaa?
 4. MMEA (muut mahdolliset esilletulevat ahdistukset): 
 • Mitä jos lennot myöhästyy tunteja? 
 • Mitä jos kamat ei tuu perille?
 • Mitä jos kummatkin lapset huutaa koko ajan?
 • Miten aikaero (10h) hallitaan pienten lasten rytmissä? 
 • Mistä saa riittävästi keinoja ja kärsivällisyyttä tämän kaiken toteuttamiseen?
 • Voinko mä jäädä vaan kotiin?
AUTTAKAA, pliis. Olette varmasti kokeneempia.

Erehdyin katsomaan kalenteria. Siellä oli merkattuna kahden viikon päähän totaalinen p****halvaus: "huomenna jenkkeihin". SE koitt...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

40 kommenttia :

 1. Hui kauheeta! En tiedä miten tuosta selviää, en sitten ollenkaan.

  Itselläni on tosi pahaa matkapahoinvointia, joten en suostu lentämään yli 5h matkoja. Viime syksynä lennettiin Italiaan, oli sellainen tee-se-itse-reissu miehen työmatkan takia. Suurin virhe oli, kun ei saatu vierekkäisiä paikkoja koneeseen. Mukana oli "vain" tosin yksi 9kk vauva, joka pärjäsi rintatainnutuksella. Mutta erittäin kiva istua eri puolella konetta, kun vieressä joku venäläinen nuori mies katsoo rivoa Ashton Kutcher elokuvaa läppäriltään, ja kammoaa lapsen lähentymisyrityksiä.

  Meillä oli myös molempiin suuntiin ties mitä vaihtoja, junamatkoja, bussireissuja ja vielä vähän vaihtoja. Paluumatkalla oli niskakakkaa, rattaat menivät rikki ja minä voin pahoin lentokenttäbussissa. Tämän kaiken jälkeen tein vielä lisäpäätöksen, että seuraava matka lapsen kanssa saa luvan olla valmismatka suoraan johonkin kohteeseen.

  En siis osaa antaa vinkkejä. Paitsi että koneessa lapsi ei välttämättä saa olla manducassa, vaan se pitää köyttää niillä lentokoneen vöillä sun vöihin. Meillä taisi jollain lennolla oli aika tarkat lentoemot sen suhteen, ja mulla oli lapsi nukahtanut juuri manducaan. Lensi pari kirosanaa, ja yritin saada vain meidät köytettyä edes jotenkin yhteen.

  Ei siis muuta kuin tsemppiä ja paljon extra-hermoja. Ja ehkä ne avioeropaperit voi tilata jo valmiiksi etukäteen, meille ainakin tulisi tuollaisen reissun jälkeen heti ero.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kauhee en muistanu hermoilla ettei vältämättä saada edes vierekkäisiä paikkoja :O Hyvä muistutus toi Manduca-juttu, niidenhän pitää tosiaan olla nousut ja laskut köytettyinä..

   Poista
 2. Meidän lentokokemus, sinällään tosi lyhyt ja lähtökohtaisesti helppo välillä nizza-köpis-hki meni persiilleen, kun unohdettiin vaihtovaatteet lapsellem joka ei ollut kakannut kahteen päivään... Köpiksen kentällä n ihan kivoja lastenvaatekauppoja! Mutta siis, mä en taida olla kovin hyvä nuvoja ;) ainut mitä tulee mieleen on, että mitä, jos koittaisi vähän siirtää lasten kellorytmejä jo ennen lähtöä? Sen lisäksi siis, että muistaa ottaa niitä vaihtovaatteita...

  Kyllä muakin hirvittää teidän puolesta, mutta toisaalta oon vähän kade tosta siviilirohkeudesta! En muuten kyllä vieläkään tajua, miten voitiin unohtaa ne vaatteet. Tai oli meillä yhden 60- senttiset sukkiset 80-senttiselle jötkäleelle. Et ehkä muistilista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaha :D Hyvin vedätte! Mutta ette olisi paremmalla kentällä voineet tota mokata, Köpiksen kenttä on niin mahtava shoppauspaikka että sinne tekis mieli mennä ilman mitään matkaakaan :)

   Poista
 3. Vautsi, tuosta matkasta saa kylla aika paljon huimapaapisteita ;).
  Muistelen meidan reissulta etta vauva ei saa olla nousun ja laskun manducassa vaan turvavoissa,tosin ne oli meilla aika loysasti ja vaavi posotti unia mun sylissa. isompi eli esikoinen nukkui 1.5 vuotiaana jalkatilassa lattialla, kun olin ensin nukuttanut unipussissa syliin ( lue pidin rimuilevaa tenavaa pakkootteessa sylissa kunnes nukahti...). Viihteena oli kaikenlaisia syotavia, piirrettavia, koneen ruudulta nakyi kaikki piirretyt ja oli siella jotain pelejakin,tai sitten nriehui kaytavalla.
  Hauskinta matkoissa oli se kun koneeseen rapsaytetaan valot paalle aikaan X ennen laskeutumista kun olet saanut tenavan /vauvan nukkumaan tai kun klo 23.00 lahtevassa koneessa ekat kolme tuntia sahlataan illallisen kanssa ja sa vain toivoosit niin SAAKUTIN valoja pois etta ylikierroksilla kayva taapero nukkuisi....

  Meilla on ollut koneessa iso jenkkikassi taynna ruokaa (kaikille),vaatteita ,peffapyyhkeita yms sekalaista ihan senkin varalta etta matkalaukut eksyvat jonnekin eri kohteeseen kuin itse....

  Tsemppia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unipussi menee niin tarvikelistalle, kiitos hyvästä vinkistä!

   Poista
 4. Mites jos hankkisit silikonikorvatulppia apteekista ja ostaisit ykköselle (miksi ei kakkosellekin?!) sellasen silmät peittävän maskin mikä pimentäisi ja auttaisi rauhottumaan? Oon itse käyttänyt noita tulppia ja on mukavat, ei ihan täysin hiljennä, mutta kuitenkin melkein, eikä ahdista korvissa. Niitä lasten malleja ei sais pienentää, mutta kyllä mun piti vähän pienemmäks laittaa kun ei pysynyt pienen korvissa..

  Eihän mulla tietenkään mitään kokemusta reissailusta ole. :) Meillä on kohta 8kk ikäinen tytsy ja nukkui päikkärit festareilla noiden tulppien kanssa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, voisi kokeilla. En vaan usko että Ykkönen suostuu pitämään moisia enne kuin on nukahtanut. Peltoritkin on lähinnä hauskat sen mielestä. Ne täytyy muuten muistaa ottaa mukaan...Silikonitulppia voisi kyllä kokeilla!

   Poista
 5. Suosittelen ottamaan mukaan iPadin tms. viihdykelaitteiston, johon saa talletettua musat, muumit, puuha-petet yms. Meille nimittäin todellakin tulee iPad ennen seuraavaa reissua. Meidän 2-vuotias on jo 1,5 vuotiaasta tuijottanut Pikku Kakkosta kepeästi tunnin putkeen ja pienellä välitoiminnolla useampikin jakso varmasti menisi (no, välillä tuntuu, että vaiks koko päivän. Meillä pitää todellakin rajoittaa Pikku Kakkosen tuijotusta, lapsemme on vissiin jo nyt tv-addikti). Jotkut tän ikäiset kai jo pelaileekin jotain pelejä sillä - meidän taapero ei vain ole päässyt vielä tutustumaan mihinkään appseihin. Salamatkustajan blogissa oli joskus talvella / keväällä muuten postaus noista suosikkiappseista. Sieltä voisi löytyä vinkkejä.

  Hyvin se menee. Ei siinä itse rentoudu, mutta kandee kävelyttää lasta käytävällä aina kun ei ole vessajonoa (eli heti siihen kärkeen) ja ottaa mukaan ylläri-pylläriksi upouusia leluja, joista lapsi tykkää. Mä ostaisin jonkun uuden duplo-setin. Pidä peukkuja, että teidän edessä tai takana on toinen suht samanikäinen lapsi. Siinäkin menee mukavasti tunti, kun ne tuijottelee toisiaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ykkönen ei ole mikään maailman suurin videoiden tuiojttaja, mutta sellainen siitä kyllä tehdään. iPad meillä on, se ladataan niin täyteen kaikkia pelejä ja videoita kuin vain voi :) Täytyy kattoo noi Salamatkustajan vinkit! Ja hyvä kun muistutit noista vessajonoista...

   Poista
 6. Ja ruoista vielä. En tiedä miten tarkka teidän taapero on ruoka-ajoistaan, mutta mä kyllä ottaisin valmissapuskat lapselle mukaan, että voi pitää ruokarytmistä kiinni. Meillä uppoaa huoneenlämpöinenkin purkkirisotto vallan mainiosti. Totutusta ruokarytmistä kiinni pitäminen auttanee myös sujuvaan matkantekoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Good point, otetaan kaikki varuiksi mukaan ja Muumirusinat myös.

   Poista
 7. Okei, ootko valmiina vinkkikaaokseen... ;) Ensin hyva uutinen, HKI-CHICAGO valilla lento on AA:n miehittama, ja erittain suurella todennakoisuudella jenkkilentoemot ei valita jos lapsi on sylissa nukahtaneena ilman etta se on koytetty aitiin turvavyolla. Ainoa lento jossa meille on moisesta mainittu oli Finnairin lento Pariisista Seutulaan (turhantarkat Suomalaiset :))

  Sitten huono uutinen.. jos ette oo maksanu ykkoselle paikasta niin ylimaaraista ruokaa ei valttamatta ole, tosin usein lentokoneesta saa nykyaan ostaa (varsinkin jenkkien sisaisella lennolla, joilla ei usein enaa tarjota kun pahkinoita..). Suosittelen kuitenkin vararuuan mukaan ottamista ykkoselle, mutta tarkeempaa on noin pitkalla lennolla kuitenkin ylimaaranen vesi, koska ne ei kierra lentokoneessa vetta antamassa laheskaan tarpeeksi usein. Kun lennettiin sillon kun viela imetin niin itsella tapahtui osittainen kuivuminen kun en tankannu tarpeeks vetta/mehua.. tosi kivaa kun vauvallakin on sitten jano ja aidilla ei oo tarpeeks. Muista siis JUODA!

  Me kuljetettiin Levi lentokentan lapi sellasissa minirattaista jotka sai portille mukaan ja koneesta poistuessa takaisin, ehka loytaisit kaytettyna esim. kirpparilta halvalla jotkut, helpotti huomattavasti kun oli sentaan joku paikka mihin 2-vuotiaan sai istumaan, etenkin juurikin Chicagon maahantulojonossa, jossa meilla kesti noin 2h.. Ja tutti oli tuossa hommassa (ja myos esim. koneen sisalla sylissa pysymisessa) loistava lahjontavaline, jos et istu rattaissa niin ei tuttia! Kakkonen sujuu varmasti jonkinlaisessa kantoliinassa/repussa. Eika otettu kummallakaan kerralla turvakaukaloa koneen sisaan, mun logiikan mukaan se oli vaan yks ylimaaranen lentokentan lapi kannettava osa, jonka saa ilmaseksi ruumaan. Jos sattuu olemaan ylimaaranen paikka niin siihen laitatte ilman muuta ykkosen ettei sen tarvii kiemurrella sylissa. Ja jos turvakaukalo hukkuu matkalle niin lentoyhtion taytyy antaa teille ilmaiseksi kayttoon lainakaukalo niin kauaksi aikaa kun oma tulee perille. Joskus vauvaperheet saa myos paikat sellasen seinaan kiinnitettavan sangyn kohdalta, johon sitten saisi kakkosen pois kasista, eli kannattaa olla ajoissa lahtoselvityksessa, ne on "first come first served" -meiningilla.

  Ykkoselle muutama uusi ennen nakematon lelu/kirja mukaan etta mielenkiinto sailyy, ja myos uusia appseja iPhoneen/Padiin. Me myos harskisti huumasimme esikoisen lasten antihistamiinilla kun se oli viime reissulla 2-vuotias, silla tavalla sen sai "helposti" nukahtamaan koneeseen. Ei kylla kovin suositeltu keino, mutta meilla toimi, kokeiltiin toki ensin kotona etta se varmasti vasytti sita eika saanut kierroksille niinkun jotkut.. Lentokoneen humina myos yleensa rauhoittaa lapsia ja edistaa unta. Silmalaput/korvatulpat ei olisi paha idea jos teidan ykkonen pitaa ne paalla, meilla ei olisi moisesta toivoakaan ;)

  Meilla oli kanssa yks jenkkikassillinen vaippoja/varavaatteita, ja muista muovipussit niille likavaatteille ettei ne kontaminoi puhtaita!! Lentokentilta ei muuten turvatarkastusten jalkeen yleensa loydy vaippoja.. eli monta mukaan!!

  Huh, tulipa paljon, laita vaikka mailia jos on lisaa kyssareita :) Ja muista ottaa asenne etta oli millaista vaan niin jossain vaiheessa se kone kylla laskeutuu ja kauheus loppuu. Ja sen jalkeen on sellanen olo etta pystyy mihin vaan!!! :)

  -Henkka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MAHTAVAA, kiitos! tuli monta tarpeellista vinkkiä, ainakin vedet ja muovipussit olisi saattanut unohtua tässä. Muistatko saako AA:lta checkattua sisään jo kauan ennen matkaa? sen hoitaminen olisi seruaavana listalla heti ESTAn jälkeen..

   Poista
  2. Mun mielesta saman paivan aikana saa miten aikasin vaan, tosin en tiia kuinka aikasin niilla on tapana avata ne luukut siella kentalla, varsinkin jos ne on AA:n tateja siella toissa.. Oon kylla kuullu etta jotkut on saanu matkatavaroita checkattua lahtoaamuna vaikka lahto ei oliskaan kun vasta iltapaivalla. Kandee varmaan soittaa lentokenalle ja kysya. Ja meilla ainakin muuten poika tarvitsi sylilapsena sellasen vanhanaikasen paperilipun, jonka ne taalla lahetti ennakkoon ettei tarvinnut sitten lahtoselvityksessa alkaa sita vasaamaan, ja ne viela erikseen kiitti kun se oli hankittu ennakkoon, ootko saanu lapsille sellaset??

   Poista
  3. Öööö en oo kyllä saanut..ens viikolla voisin yrittää soitta AA:lle (koska luonnollisesti niiden web servicet on vuodelta 90) ja vähän kysellä.

   Poista
  4. baby basket, pitkille lennoille ainakin niitä on saanut esim aasiaan.. MUTTA niitä on vaan muutama per kone. en tiedä voisiko niitä varailla etukäteen..
   meillä on niin pienet matkarattaat, ei tosin mene makuuasentoon yhtään, mutta muistelisin lukeneeni että ne saisi ottaa käsimatkatavarakasi pussissa lapselle? quinny zapp on merkki, ne niin menee niin pieneen että ne saa polkupyörän kyytiin laitettua, ja painokin jotain 6kg luokkaa.

   ja toki se, että jos teidän rattaat hajoaa lennolla, muistakaa samantien kentällä jo valittaa, muuten ei heru korvausta. ja suomesta lähtiessä saa sellaisen muovin rattaiden suojaksi, ota mukaan teippirulla ja käytä sitä myöhemminkin koska niitä tuskin jaellaan missään muualla.

   Poista
  5. Mä luulen että otetaan vaan sellaiset pienet sateenvarjorattaat mukaan jotka saa toivottavasti koneeseen asti.

   Poista
 8. Yritä nukkua hyvin pari edellistä yötä. Väsyneenä matkustaminen skidien kanssa on h...tillistä. A ja O on päästä viereisiin paikkoihin ja saada edes yksi vapaa paikka vauvalle. Itket vaikka portilla pari kyyneltä että se irtoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt vähän repesin ääneen. Siis tolle hyvin nukkumisella. Kyllä, yritän parhaani :) Tottahan se on, olisi parempi olla vähän vähemmän väsynyt..onneksi Kakkonen on nyt pari yötä nukkunu tosi hyvin, pidetään peukkuja että kehitys jatkuu!

   Ja itku toimii aina, täytyy varata kunnon itkufiilarit päälle. Siihen muuten auttaa univelka.

   Poista
 9. Me ollaan lennetty Japaniin, kun esikoinen oli 1 v. 7kk ja mä myös pelkäsin tuota lentomatkan ihan hirmuisesti. En nyt jaksanut lukea ihan kaikkia vinkkejä läpi, joten pahoittelut, jos ovat samoja kuin edellisillä.

  Uni: Ekaksi kannattaa ottaa sellainen asenne, että mitä vaan voi sattua. No, tämän tietysti tiesitkin jo... Meillä oli mennessä yölento ja tullessa päivälento ja lapsi nukkui molemmilla kerroilla suunnilleen saman ajan eli n. 4 tuntia (lento kesti n. 9 tuntia). Uni onnistui parhaiten sylissä. Ei varmaan tarvitse sanoa, että tällä menetelmällä oma uni jäi aika vähille... Saatiin lapselle myös sellainen sänky, joka kiinnitetään seinään eli lähtiessä kannattaa pyytää paikka, johon tällaisen sängyn saa kiinnitettyä. Oikein hyvällä tuurilla lapsi myös suostuu tässä kopassa nukkumaan, meidän taapero ei oikein sängystä piitannut, sillä se oli hänelle pituudesta pieni vaikka painorajoihin mahtimiehet. Ja hyvällä tuurilla saatte ylimääräisen paikan molemmille lapsille. Me saatiin tullessa oma paikka lapselle ja se kyllä helpotti omaa oloa huomattavasti, kun ei tarvinnut koko aikaa pitää sylissä. Me lennettiin Finskillä, en tiedä muiden lentoyhtiöiden käytäntöjä. Laskuissa ja nousuissa lapsi piti kiinnittää turvavöihin.

  Viihtymisestä: Tarrakirjat osoittautuivat aika hyviksi puuhasteluiksi. Niitä siis paljon mukaan. Myös muut kirjat olivat meillä käytössä. Joku iPad olisi ollut loistava! Jonkin verran lapsi katseli lentokoneen videotarjontaa, jota onneksi oli lapsillekin.

  Ruokailusta: Meille tuli ainakin lapselle oma ruoka vaikka paikkaa ei ollutkaan. Se jopa tuotiin huomaavaisesti ensin, jotta pystyi ensin syöttämään lapsen ja sitten syömään itse. Omia ruokia oli mukana. Ottakaa paljon erilaisia naposteltavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtimiehet :D Hyvä vinkki toi tarrakirjat, käydään siis niitäkin ostamassa.

   Poista
 10. Jee jee automaattikorjaus! Mahtimiehetpä hyvinkin. Mahtuikin, oli sana, jota hain. :D

  Imetystauon jälkeen tulin vielä jatkamaan. Muksun maitojuomat olivat hyviä lennolla, saatiin viedä mukana. Hylatetrat voivat olla nihkeämpiä kun niissä ei ole lapsen kuvaa.

  Lentokentällä saatiin rattaat käyttöön mutta niitä piti erikseen pyytää. Rattaita ei siis lojunut mitenkään vapaassa käytössä kentällä.

  Vaihtovaatteita lennolle kannattaa ottaa lapsen lisäksi myös itselle. Joku vaatekatastrofi meille sattui, olen vain autuaallisesti onnistunut unohtamaan, mikä. Oksennus jotenkin kuulostaa tutulle tosin, saattoi olla kakkakin.

  Ja muiden katseista, huokailuista ym. ei kannata välittää eikä hermostua eikä varsinkaan ottaa paineita. Mutta niitä kuspäitä saattaa samalle lennolle osua. Ehkä jonkun nasevan kommentin miettiminen etukäteen voi auttaa, vaikkei sitä sitten käyttäisikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen pointti toi lapsen kuva pakkauksessa! Täytyy kattoo tollasia joissa olisi jonkun verkaran kuva. Rattaat me varmaan otetaan mummin luota lainaan.

   Nauroin aivan täysin tolle "oksennus kuulostaa tutulta, saattoi olla kakkakin" :D :D :D

   Nasevat kommentit lisätään vielä to do listaan, hyvä hyvä.

   Poista
 11. Ai niin, vielä piti kommentoida, että meillä reissulla valjaat olivat ainakin ihan ehdoton juttu. Ne vielä herättivät suurta ihastusta, kun olivat sellaista pikkureppumallia (ampparin siivet selässä). Muutenhan noista valjaista tulee vähän koiranulkoilutus mieleen mutta, kun ne on naamioitu repuksi niin sen jälkeen ei vaikutakaan ihan niin kamalalta vanhemmalta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita valjvaita mä oon ihan oikeesti miettinyt, koska toi meno on alkanut olla aika päätöntä ja vauhdikasta. Olisi kiva antaa sen edes vähän juosta ittekseen kentälläkin, mutta sitten olisi pakko olla joku turvatsydeemi. Laitetaan apinareppu harkintaan :)

   Poista
 12. Huh, hiki tuli pelkästä ajatuksesta. Itselleni oli ponnistus selviytyä kahden aikuisen voimin kahden pienen riiviön kanssa neljän tunnin lennosta.... Ei vaan hyvin se meni. Hyviä vinkkejä olitkin jo saanut, mutta tässä vielä muutama mitä tuli mieleen. Nouki apteekista myös otrivin nenäsuihketta, avaa röörit ennen nousuja ja laskuja. Suihke tarkoitettu yli 1v, mut itse vähän suihkautin (sen minkä lapsen pään pyöritykseltä kykenin) myös 9kk vanhalle ja toimi - ei huutoa edes laskun aikana. Jos meteliä tulee niin kohteliaasti korvatulppia voi ojennella myös kanssa matkustajille ;) Yritä tehdä lähtöselvitys kentällä asap jotta saisit sen vauvan kopan. Mun sylissä kun nukkui tuo 9kk ja lähes 10kg jötkäle niin arvaa vaan mahtuiko se pieni pöytä kaatumaan siihen väliin. Joten tarjotin naapurinpöydälle ja yhden käden syöntiyrityskäyntiin... Tankkaa itsesi ennen lähtöä! Vessat ovat pieniä ja teidän varmaan pitää koko köörin mennä yhdessä, hoitopöytä tod.näk. On vielä sivuttain, joten vaipanvaihdot voi olla todella haastavia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä, vaikka vähän taas ahdistus lisääntyikin ;)

   Poista
 13. ...jatkuu....
  AA:n sivujen kautta on muuten mahdollista ostaa one-day pass loungeen. Viiden tunnin odottelu Chicagossa voisi olla erilainen kokemus, jos haluatte mennä loungeen (50$) ja mahdollisesti voitte ottaa suihkun(?) ja siellä näyttäisi olevan lastenleikkipaikka ja ainakin ruokaa ja rauhallisempaa. Yksi kamu vaan sattui mainostamaan tälläistä vaihtaria juuri kun lensi Losista tänne. AA:n sivuilta myös muuta tarpeellista tietoa saatavissa. sylilapselle ei tarjoilla mitään ja koneessa SAA imettää. Usa:ssa kun moinen toiminta ei ole niin itsestään selvää kuin täällä. Paljas rinta, apua.... :)
  Tsemppiä reissuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JES, mahtava vinkki! Täytyy todellakin selvittää toi!

   Poista
 14. Hurja matka edessä,mutta varmasti menee hyvin! Mullakin pari vinkkiä! Broidi laittoi omalle vauhdikkaalleen valjaat ja koiran flexinarun. Ihan oikeesti, ja hyvin toimi.:) Lentokentällä on kellonajasta riippuen väljempiäkin alueita jossain sivukäytävillä,niitä on hauska juosta ees taas ja kuluttaa energiaa. Myös lentokoneiden spottailu on yllättävän jännää taapero-ikäiselle. Helsingissä ainakin joidenkin ravintoloiden tiloissa on leikkinurkkaus, ehkä muuallakin? Mulla on aina käsilaukussa/hoitolaukussa sellanen pieni matkalippujen kokonen kansio jossa koko perheen dokumentit, sen kun pitää päällimmäisenä niin välttyy siltä että kädettömänä joutuu passijonossa tyhjentämään sen bermudan kolmion (käsilaukun). Meillä E leikki tosi tyytväisenä pitkällä päivälennolla jaloissa lattialla unipussin päällä,ihan onnessaan kun pääs potkimaan lattialle pitkän sylittelyn jälkeen. 1,5v ikäsenä nukkui päikkärit sylissä,ja kävi jopa tyytyväisenä iltaunille kun vaihdettiin pyjama ja annettiin puuro niinku kotona,en ois IKINÄ uskonu.mut kyllä se taaperokin nukahtaa sit ku tarpeeks väsyttää.:) muista että koneessa voi olla joko tuskasen kuuma tai viileää ja vetoista ikkunan vieressä,lapsille vaatetta sen mukaan. Koneeseen ottaisin mukaan omat safkat lapselle,niin saa syötettyä sillon kun pitää ja tietää mitä saa. Ottaisin myös itselle jotain evästä jos vaan mahdollista,varsinkin kun imettää ja on ikuinen nälkä, ettei kuole nälkään jos joku yhtiön tarjoamista sapuskoista on syömäkelvoton. Ei oo kivä jos itellä on verensokerit alhaalla. Tai ota tarpeeks niitä rusinoita. Jos lennot myöhästyy- jatkakaa samaan malliin. On erittäin todennäköistä että joku lennoista myöhästelee,joten varaudu siihen ja hermot kylmänä vaan, hyvin se menee! Ei ne molemmat huuda koko aikaa. :) ja kattokaa että matkavakuutus on kunnossa, se ja lentoyhtiö korvaa välttämättömimmät jos kamat jää rannalle! Olen kuullut että lapsen on helpompi sopeutua aikaeroon kuin aikuisen, ei ole kokemusta tuohon suuntaan (paitsi omasta jet lagista), joten toivotaan että tämä pitää paikkansa. eikun oikein paljon tsemppiä ja mahtavaa matkaa! Tän jälkeen te pystytte ihan mihin vaan eikä varmasti enää pelota lähteä minnekkään lasten kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja siis E oli tuolla ekalla reissulla 5kk kun leikki lattialla jalkatilassa, se oli paluulento Thaimaasta, ja 1,5v iässä käytiin Egyptissä. Ja jossain siinä välissä Köpiksessä. Me ollaan muuten kanssa just löydetty noi tarrat, ihan ykkösiä, samin muut piirustusvehkeet. Sellasia mini-kirjoja (pikkuvihkosia) saa mukaan monta eikä paina paljoa, tosin Itiksen stockalla oli niitä vähän heikosti mutta ehkä jostain muualta saa. Ne on halpojakin. Ja tietty meillä toimi parhaana viihdykkeenä kuvat itsestään kamerasta/kännykästä/padista selattuna, ne tais pelastaa koko edellisen matkan. :)

   Poista
  2. Jes, lisää mahtavia vinkkejä, kiitos! :)

   Poista
 15. Hetken kesti, että kerkesin kantamaan korteni kekoon. En jaksanut lukea kaikkia kommentteja, joten ehkä osa on toistoa...

  Ihan sama mitä pakkaatte, hankkikaa kunnon paikat. Se on kaiken A ja O selviytymiseen. Jos kummallakin on lapsi sylissä 9h, kumpikaan ei saa syötyä tai pissattua tai nukuttua tai mitään ja avioero on selvä jo Islannin kohtaan. Eli menkää lähtöselvitykseen noin 3h ennen lentoa. OIKEASTI menette. Babybassinetin voi varata etukäteen, mutta siitä ei ole mitään hyötyä. Bassinetin saa, jos seinän (johon se kiinnitetään) edessä on vapaita paikkoja. Ne seinää vasten olevat paikat omaa parhaat jalkatilat, joten ne menee aina ekana. Olette siis siellä check innissä kolme tuntia ennen ja paikat on teidän. Valehtelet, että Kakkonen painaa 7,5 kiloa ja just eilen punnittiin. Painoraja babybassinettiin on yleensä 8 kiloa, vaikka itse kopassa meidän kohdalla ainakin koneessa luki kuitenkin 11 kiloa. Näin Kakkonen matkaa onnellisesti omassa sängyssään nukkuen ja leikkien.

  Älkää hemmetissä raahatko mitään turvakaukaloa mukaan, kamala raahaaminen ja jos extrapaikka irtoaa, niin Ykköselle se sitten. Parhaassa tapauksessa Kakkonen on bassinetissa ja Ykkönen istuu omalla penkillä muuten paitsi nousut ja laskut.

  Jos tässä suunnitelmassa jokin menee pieleen ja check in -virkailija on urpo, niin koneessa sitten kaikki kortit tiskiin. Itket väsyneenä ja epätoivoisena ja selität, että teidän on pakko saada se bassinet tai ylimääräinen paikka tai molemmat. Ne on palveluammatissa ja saattaa hyvästä syystä vaikka siirtää jonkun muun bisnesluokkaan, jotta te pääsette seinänvieruspaikoille.

  Ja tietty jotain kannattaa pakata, kuten ruokaa ja juomapullot sekä lapsille että imettäjälle ja savetteja ja vaippoja ja muovipusseja ja rattaat. Ykköselle ja Kakkoselle omat safkat mukaan, koska koneesta ei välttämättä saa. Savetteja vähintään yksi sata kappaletta. Rusinoita tietty. Eikä mitään ällöjä Libero-savetteja, joista jää tahmainen pinta ihoon. Esim. Sebamedin vauvasavetit on hyviä, ei ällötä pyyhkiä naamaa ja käsiä kahdeksatta kertaa. Litran MiniGrip-pusseja reilusti. Vessassa saat kaikki kakkaiset savetit ja vaipat tungettua yhteen ja vaatteet toiseen.
  Kaikilla kentillä ei muuten ole rattaita, joten omat sateenvarjot siellä Chicagossa olisi aika kova juttu. Ja tietty se Manduca myös.

  Ja tän kaiken te pakkaatte yhteen valtaisaan olkalaukkuun sekä yhteen rinkkamaiseen reppuun. On tilanteita, joissa kummallakin on sekä lapsi sylissä että kassi kyydissä ja silloin sen kassin on parempi kantaa itse itsensä.

  -emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän, kummarran ja lisään nämä kaikki to do listalle. Hemmetin hyvä lista, tack.

   Poista
 16. Moi. En ole lukenut kaikkia kommentteja. Kyllä te selviätte! Teitä on ilmeisesti 2 aikuista, Meidän perhe asui aiemmin Singaporessa ja sinä aikana äitini sairastui vakavasti. Matkustin kaksi kertaa Singapore- Helsinki välin yksin kahden nuoremman lapsen kanssa (iät 2,5 v ja 8 kk) . Sekä lukuisia kertoja 4 lapsen kanssa, mutta silloinhan oli kaksi koululaista mukana, eli ne kerrat oli helpompia. ( Mies tuli seuraavalla viikolla, väitti ettei töiden vuoksi päässyt).
  Lento kesti n 13 tuntia. Silloin oli vielä välilasku Bankogiin n 1,5 tunnin kuluttua. ( Juuri kun lapset oli nukahtaneet.) Pääsin rattaiden kanssa portille asti. Sitten pienempi reppuun, max. kaksi laukkua ja isompi kommennettu pitämään laukun kahvasta kiinni. Ja pakko isomman kävellä. Kannattaa käydä lentokentällä viimeksi WC:ssä, siellä on hyvät lastenhoitohuoneet. Sain baby basketin, pienempi nukkui siinä, jos nukkui. isompi lattialla ( jos nukkui). Tietysti välillä oli ilmakuoppia ja molemmat sitten vöihin. Siellä sillipurkissa istuesssa laukkut ja niiden pakkaaminen on ykkösasia, ainakin jos matkustaa yksin. Toinen laukku ylös, siihen tavarat joita ehkä tarvitaan ( varavaatteet, ne ekstra-lisävaipat, kuumesupot ym ym, laitoin myös lompakon ym). Sitten jaloissa minulla oli laukku, jossa oli 11 vetoketjullista lokeroa, koska yleensä tavoittelin sieltä jotain lapsi sylissä. Yhdessä lokerossa tutit. Toisessa kertakäyttö-tuttipullo ja siihen muovipussipullot, maidot jne. Yhdessä lelut. Ota kaikki ruuoat ja juomat lapselle mukaan. Turvatarkastuksen jälkeenhän voi ostaa vesiä, pillimehuja ym. Jotta itse pääsin vessaan, minun piti pyytää viereistä lentomatkustajaa pitämään lapsia. Lentoemännistä ei ollut apua. Onneksi tämä 2 vuotias oli melko rauhallinen tapaus.. Toisen kerran jatkoin vielä Suomessa 4 tunnin junamatkan näiden kanssa, sehän oli sitten jo helppoa. Kyllä ihan kohtuudella selvisin. Minua auttoi ajatus, etteihän se ole kuin yksi pitkähkö yö ( melkein kyllä vrk lentokenttäajan kanssa). Joudun työssäni päivystämmän. Ajattelin, että tämä on päivystysvuoro, ja jos ehdin jossain välissä syödä jotain, käydä muut. kerran pissalla ja muut. kerran istua 10 min rauhassa (jouduin siis tietysri intenssivisesti huolehtimaan lapsista tosi paljon) on se kaikki plussaa. Huolella pakattu laukku ja tämä ajatus auttoivat.
  Kun sitten muutimme takaisin Suomeen, en jostain syystä himoinnut lentomatkoille seuraaviin vuosiin. Hyvää matkaaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omg. Mä en enää kehtaa valittaa ollenkaan. Olet sissi, selviytyjä ja mun sankari. Kiitän siis vinkeistä.

   Poista
 17. Whаt's up to all, how is everything, I think every one is getting more from this web site, and your views are good in favor of new viewers.

  my homepage ... Fast payday loans online
  Feel free to surf my web-site :: Pay Day Loans

  VastaaPoista
 18. Hi, i think that i saw you visited my site
  thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my site!
  I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Feel free to visit my web site :: check here

  VastaaPoista
 19. of course like your web site however you have to check the spelling on quite a few of your posts.
  Many of them are rife with spelling problems and I
  find it very bothersome to tell the reality nevertheless I will
  surely come again again.

  My blog ... check out the post right here

  VastaaPoista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.