Imettävä äiti ei dokaa

tiistai 10. huhtikuuta 2012 Valeäiti 7 Kommenttia

Tiedättehän, miten aina sanotaan ettei imettävä äiti saisi juoda (paljoa) alkoholia tai että ainakin pitäisi pumpata limudiskoon sopivaa kamaa ulos ennen viinaan kajoamista? Että saat olla ihan yhtä kuivin suin kuin viimeiset 10kk? Antakaas lapset kun Valeäiti taas paljastaa vähän totuuksia.

Äidinmaidossa on yhtä paljon promilleja kuin sen ryypänneen äidin veressä. Eli jos saat itsesi kahden promillen känniin, juotat lapselle suunnilleen ykkösoluen vahvuista maitoa (ykkösmaitoa!). Ei sillä että lapselle välttämättä ykkösolutta juottaisin, mutta ymmärtänette tästä laskelmasta ettei pari-kolme annosta alkoholia vielä tee lapsestasi tahatonta AA-kerhon nuorisojäsentä. Oleellista on se, että kahden promillen kännissä ei ole kovin kannattavaa suorittaa vaarallisia, koordinaatiota ja hienomotoriikkaa vaativia taitoja - kuten ajaa autoa tai käsitellä pientä lasta. Hiprakassa voi olla ok kaataa viinilasi matolle, mutta lasta ei ehkä kannata lennättää perässä.

Kerron teille kuitenkin vielä paremman syyn jatkaa (puoli)kuivaa kautta vielä raskauden jälkeenkin: imettäessä tulee infernaaliset krapulat. Ja kyllä, tiedän mistä puhun. Viime vuonna oli rakkauden kesä, ja saimme kunnian juhlia naimisiin meneviä ystäviämme peräti seitsemän kertaa. Luonnollisesti myös polttareita oli seitsemät. Minähän en kuppiin juuri sylje, joten viikonloput olivat kosteita. Ensimmäiset polttarit, joissa olin kaiken lisäksi kaasona, olivat kaksi kuukautta Ykkösen syntymän jälkeen. Kun könysimme morsiamen kanssa kotiin viiden aikaan aamuyöllä, tulin miettineeksi "minkähänlainen olo huomenna on"? Voin kertoa että olo oli aika priceless. 10kk juomatauon jälkeen kun rykäisee "kaason kännin", ja päivätyönä on maitobaari, nestehukka on jotain aivan järisyttävää. Siitä ei ihan parilla gatoradella selviä.

Pääsiäisenä taisin saada esimakua samasta. Alkoholiannoksia ei tainnut kulua kuin kolme, mutta yhdistin siihen lahjakkaasti koko päivän kestäneen sokerijuhlan, kofeiinin juomisen mutta muuten tipattoman (veden suhteen) päivän, ulkoilun sekä loppuun vielä saunan. Voitto kruunattiin korvaamalla unohtunut päivällinen sipseillä ja karkilla. Yöllä Kakkosta hoitaessa huomasin että vatsa kramppasi heti jos liikuin. Lopulta jouduin soittamaan Insinöörin apuun alakerrasta (hurraa teknologia!). Taitaa tämä mutsi pysytellä kaatokänneistä erossa hetken.

Tiedättehän, miten aina sanotaan ettei imettävä äiti saisi juoda (paljoa) alkoholia tai että ainakin pitäisi pumpata limudiskoon sopivaa kam...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

7 kommenttia :

 1. Saanko paljastaa vielä totuudenmukaisemman - ja kivemman - totuuden: Jos olet kahden promillen humalassa, silloin maidossasi on samat kaksi promillea, eli tuhannesosaa, alkoholia. Ykkösoluessahan on alkoholia reilut kaksi prosenttia, eli sadasosaa.

  Neuvolan ja muiden viranomaisten "ei saa juoda yhtään, kun imettää"-suositukset on sosiaalisin perustein kirjattu - minkä kyllä ymmärrän. Mutta fakta on se, että alkoholilla ei oikein voi äidinmaidon kautta vauvaa vahingoittaa, muuten kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seison korjattuna, kuten muistelinkin se on tosiaan vielä parempi juttu kuin tossa kirjoitinkaan. En vaan uskaltanut kirjoittaa sitä noin kun en ihan luota tällä hetkellä näihin aivoihin ja ajattelin että parempi erehtyä näin päin.

   Hyvä siis että nyt tiedetään vielä parempi totuus, joten voidaan ryypätä huoletta (kunhan joku muu hoitaa vauvan nostelun :)).

   Kippis!

   Poista
  2. Juuri näin - skåål ja vappua odotellessa!

   Poista
 2. Tämä on kyllä Suomessakin kummallinen tabu edelleen. Hyvä kun kirjoitit aiheesta! Mutta myönnän itsekin, että mielikuva imettävästä äidistä pikkuruinen vauva sylissä ja kaljatölkki toisessa ei ole kaunis. Mutta turhaa omantunnon tuskaa olen minäkin imettämisaikoina saanut kun on tullut pieni hiprakka muutamasta viinilasillisesta. Ehkä kuitenkin suomalaisessa juoppukulttuurissa on hyvä, ettei neuvolassa mainosteta, että viinalla ei maidon kautta voi vahingoittaa vauvaa. Kuitenkin äiti on rentouttavan saunakaljansa ansainnut. Hoitakoot miehet silloin vauvoja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on yllättävän iso tabu tämän kirjoituksenkin aiheuttamien reaktioiden (ei täällä ;)) perusteella. Tuntuu että vielä isompi kuin sen snaominen ääneen ettei vauvavuosi ole kiva tai ettei ole heti syntymästä lapseensa kiintynyt.

   On se kumma, miten me ollaan niin alkoholisoitunut kansa ja kuitenkin se on niin iso tabu se juominen? ollaanko just sen takia sen suhteen ongelmaisia?

   T: haluaa ranskaan asumaan aina välillä :)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus! Mua naurattaa vieläkin, kun pari kuukautta sitten yks kaveri soitti mulle ja kysyi missä menen, ja vastasin sille että "imetän ja juon lonkeroa toisella kädellä". Oltiin siis lähdössä kyseisen kaverin kanssa kaksille Rytmiin ja otin sit pohjat sillä yhdellä lonkeropullolla multitaskaten, tehokas ajankäyttö näet. Teki mieli pyytää miestä ottamaan kuva ja lähettämään jonnekin paskaaiti.comiin :D

  VastaaPoista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.