Kelaa sitä

perjantai 2. maaliskuuta 2012 Valeäiti 12 Kommenttia

Erään Salosen innostamana pakko vähän kommentoida rakasta Kelaa. Tai itseasiassa kelaa, sitä kieltä nimittäin.

Pidän itseäni kohtuullisen älykkäänä ihmisenä, olenhan sentään korkeakoulutettukin. Samoin olen yleensä kohtuullinen sisälukija ja ymmärrän kirjoitettua tekstiä, vähintäänkin sen pari kertaa luettuani. Nämä asiat huomioon ottaen, Kelan ohjeet on ilmeisesti tarkoitettu Nobel-voittajien Oxfordissa opiskeleville jälkikasvuille. En nimittäin tajua niistä yhtään mitään. Minun ja Kelan kauniin yhteiselon aikana olen todella monta kertaa tehnyt jotain "väärin". Hakenut liian myöhään, väärällä lomakkeella, väärin perustein tai muuten vaan ollut tyhmä ja väärässä, enkä siksi ansaitse mitään tukia tai oikeastaan saisin maksaa tuplana kaiken takaisin. Maksettuani ensin verot, tietty.

Jotenkin tämä vielä suttaantui opiskeluaikana, kun oli viisi vuotta aikaa ymmärtää ja ympärillä samaa asiaa kiroili pohdiskeli parisataa muutakin tyyppiä. Sitten pissa osui tikkuun (shit hits the fan -sanonnan lapsiversio). Myönnän auliisti että nainen ei ole älykkäimmillään raskauden ja / tai imetyksen aikaisten hormonien alaisena. Myönnän myös, että Kelan tuille jääminen useiden vuosien turvallisen palkkarännin jälkeen aiheuttaa ylimääräistä sydämen tykytystä ja siten huolimattomuutta.

Mutta silti. Oikeesti. Mitä sanotte esim. tästä:
"Isäkuukaudella tarkoitetaan isälle maksettavia 12 viimeistä vanhempainrahapäivää, joiden jatkoksi maksetaan 1-24 isyysrahapäivää. Isä voi pitää isäkuukauden välittömästi äitiysrahakauden jälkeen alkavan vanhempainrahakauden lopussa tai siirtää isäkuukauden pidettäväksi myöhemmin. Siirretty isäkuukausi tulee pitää ennen kuin on kulunut 180 kalenteripäivää siitä päivästä, jona äitiysrahan jatkoksi maksettavan vanhempainrahan maksaminen päättyi."
Ylläolevassa on vaivaiset viisi termiä, joista yksikään ei itsenäisenä selity: isäkuukausi, vanhempainrahapäivä, isyysrahapäivä, äitiysrahakausi, vanhempainrahapäivä...sulavasti tiputellaan sekaisin kausia, päiviä, kuukausia ja rahaa. Ensimmäistä kertaa näitä juttuja selvitellessäni en ihan aikuisten oikeasti tajunnut miten kaksi viikkoa käännetään rahaksi. Kela kuitenkin tekee niin sujuvasti. Ja senhän te kaikki jo tiesittekin, että lauantai on arkipäivä, eikö?
 
Kelan selkokielinen opas sanoo samasta asiasta:
"Isä voi saada 1–24 arkipäivää ylimääräistä vapaata, jos hän käyttää äidin sijasta vähintään 12 viimeistä arkipäivää vanhempainrahakauden lopusta. Isä voi valita, kuinka monta lisäpäivää hän haluaa pitää. Isäkuukausi voi siis olla 13–36 arkipäivää. Isäkuukauden aikana isä ei voi käydä työssä."
Okei, parempi. Mutta edelleen tästä puuttuu lause: "äiti jättää nostamatta omista tuistaan 12 arkipäivää, eli ei saa Kelalta tukia viimeiseltä kahdelta viikolta". Miksi on niin vaikeaa sanoa selkeästi että PÄIVÄ = RAHA?. Kesti todella kauan tajuta että okei, me voidaan ollaan kumpikin kotona, mutta rahaa maksetaan äidille kahden viikon edestä vähemmän, jolloin isä taas saa kuuden viikon edestä.

Koska minua henkikökohtaisesti v****aa tuntea itseni tyhmäksi, olen ratkaissut asian niin etten yritäkään ymmärtää. Kun mulla on Kelalle asiaa, soitan suoraan lapsiperheiden neuvontapuheluun. Kerron mikä on tilanne ("mä oon taas paksuna"), ja kysyn mitä saan ja miten. Yleensä ne täyttää hakemukset siinä mun puolesta samalla, ja kertoo miten kannattaisi tehdä tukien maksimoimiseksi. Kelan palvelutoimistossa sama ei onnistu, koska siellä vain ohjataan sen ihanan lomakeseinän luo ja sanotaan "valitset tuolta sen lomakkeen, täytät tossa ja jätät tähän". Ja palvelua tässä oli...?

Loppuun pieni laskutoimitus:*
Oletetaan että jos asiakas hakee Kelan tukia puutteellisesti tai väärin perustein, ylimääräistä palveluaikaa kuluu tunti (virheen havaitseminen, oikaisupyynnön lähettäminen asiakkaalle tapauskohtaisine selityksineen, palvelunumeroon soitto, uuden hakemuksen käsittely). Sovitaan myös että vaikkapa neljäosa Kelan asiakkaista on yhtä tyhmiä kuin minä. Kelan piiriin kuuluu lähes kaikki suomalaiset, näistä Kela palvelee aktiivisesti hakemusten ja lomakkeiden muodossa vain osaa (työttömyys, opiskelijat, lapsiperheet, sairaudet). Sovitaan nyt tämän laskutoimituksen osalta että aktiivisessa paperihelvetissä pyörii kaksi miljoonaa asiakasriviä. Sovitaan vielä että näistä jokainen asioi kaksi kertaa vuodessa Kelan kanssa ja niistä puolet menee niin sanotusti vituralleen. Oletetaan vielä että yksi Kela-käsittelija maksaa valtiolle 40 000€ vuodessa, jolloin minuuttitaksa työlle olisi noin 0,40€.

1x oikaisu x 2 000 000 asiakasta x 0.25 väärin toimivat
x 60 oikaisuminuuttia x 0,4€ minuuttihinta
= 12milj. €

Puhumattakaan siitä tunteesta, joka asiakkaalle jää kun saa taistella elantonsa eteen eikä edes tajua miten se pitäisi tehdä. Se on aika priceless.

Tässä olisi kuulkaa tosiaan sille naisen logiikalle vähän tekemistä. Ja jos harkinnan alla oleva kotihoidon tuen lyhentäminen kahteen vuoteen tosiaan säästäisi 30-40 miljoonaa euroa vuodessa (en tiedä tosin mistä IL / STT on tuon luvun keksinyt), voisi miettiä tuon ylläolevan laskemista ihan tosissaan.

*Laskelmassa on varmaankin sata asiaa väärin, tyhmästi, ala- tai yläkanttiin, mutta ei se nyt kiinnosta. Saadaan mittakaavasta kuitenkin kiinni. Ja ennen kaikkea, minä saan valittaa muka perustellusti.

Erään Salosen innostamana pakko vähän kommentoida rakasta Kelaa. Tai itseasiassa kelaa, sitä kieltä nimittäin. Pidän itseäni kohtuullisen ...

Facebook-kommentit

Muut kommentit

12 kommenttia :

 1. Täytyy myöntää, että mäkin saan aina harmaita hiuksia Kelan papereita täyttäessä. Kuinka ne voi saada yksinkertaiset asiat kuulostamaan niin monimutkaisilta? Kelan tekstit on jo taidetta! Äidinkielen yo-kirjoituksissa pitäis olla "luetun ymmärtämisessä" joku Kelan teksti :D Saattais tulla muutama laudatur vähemmän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistoidea! Vois olla myös sellainen luetun ymmärtäminen ja tekstin tuotto yhdistelmä: "lue alla oleva teksti ja kirjoita se uudestaan ymmärrettävämpään muotoon".

   Poista
 2. Ymmärrettävä Kelan lomake: http://personal.inet.fi/koti/petri.bunda/Lomake43534.pdf

  Tuo on vanha mutta jaksaa silti aina naurattaa :)

  Itse olen ollut töissä Kelan keskushallinnossa ja olen edelleen työn puolesta Kelan kanssa tekemisissä, ja jopa minä saan toimintatavoista (lisää) harmaita hiuksia. Lisäksi suomennan (arvaan) asiakkaille mitä Kelan lähettämät kirjeet tarkoittavat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, toi lomake on joo piirun verran selkeämpi :D Voin kuvitella että Kelan kanssa työskentely ei helpota tuskaa ollenkaan..

   Poista
 3. Oivoi... :D Sama juttu täällä. Korkeakoulutettu on, mut silti en tajua Kelan lomakkeista mitään. Sama juttu koskee kylläkin myös Verohallinnon papruja yms. eli ei hyvin mene. 8)

  Mäkin olen alkanut soittaa sinne lapsiperheiden neuvontapuhelimeen. Pääsee paljon helpommalla, eikä tarvitse raahata itseään (ja lastaan) kilometrien päähän paikalliseen Kelaan. Jossa mua on niin monta kertaa neuvottu väärin, ettei edes kiinnosta kysyä sieltä mitään. Ei se kyllä ole edes ikinä oikein aukikaan... :P

  Täytin pari päivää sitten hoitovapaa-anomuksen ja oli kyllä sellaista tuskaa, etten pysty sitä tässä sanoin kuvailemaan. Stressihormonit nousi heti ihan huippuunsa. Hakemuksen pystyi tekemään kätevästi netissä verkkopankkitunnuksilla, mut loppujen lopuksi paljastui, et mun pitää vielä erikseen toimittaa Kelaan jotain liitteitä koskien muun muassa vuosiloman palkkaa. Hohhoijaa. Ei sitäkään voitu mainita siinä, kun sitä hakemusta teki, vaan tuli sekin tieto ihan puun takaa.

  P.S. Kiitos hyvästä blogista! En enää muista, et mitä reittiä tänne löysin. Mut onneks kuitenkin ees löysin. 8) (Yöunet kans vähillä...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Sanna kun löysit tänne, reitistä viis :) Ehkä klikkasit jotain "huonoja juttuja luettavaksi jos on ihan överitylsää" -linkkiä? :)

   Noiden liitetiedostojen kanssa on muuten täälläkin lennelly ihan vain pari pientä kirosanaa. Kuinka vaikeaa olisi tehdä niistäkin sitten sähköiset? Sitä ne kai nyt meinaakin tehdä, eli varman jo vuonna 2020 sekin onnistuu. Samoin joka kerta on yhtä hauska arpapeli: pitääkö valita "ilmoitus" vai "hakemus"? Kyllä olisi taas selventäjille töitä näissä netinkin jutuissa, vaikka ne musta pääsääntöisesti selkeämpiä on kuin ne paperiset ihanuudet.

   Mulle muuten on kans käyny monta kertaa niin että täytän siellä netissä jonkun lomakkeen, sitten lopuksi ilmoitetaan "lähetä 7 päivän sisällä todistus nönnönnönöö". Fuck. Mistä sellainen revitään?

   Poista
 4. Sit on kiva soitella ja meilailla työpaikan palkkahallintoon jossa ne on jo puoliksi unohtaneet mut ja sanoa, että "hei lähettäkää mulle nyt pliis sikaäkkiä paperit a, b ja c" kun niillä ois varmaan parempaakin tekemistä siellä.

  Sillon kun jäin ekalle äippälomalle niin meidän entisen yhteisen työnantajan edustajakaan (jonka vastuuaalueena oli mm. perhevapaat) ei osannut täyttää niitä papruja... Sit Kela-täti soitteli mun perään pariinkin otteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule juurikin tänään olen soitellut duuniin ja kysellyt että mites nää kolme päivää kun äitiysloma näköjään alkoikin aiemmin kuin luulin (joku oli ehkä kattonu jostain netin laskurista milloin se alkaa, eikä sillä tavalla tarkistanut esim kelalta :D)..

   No, duuniin oli Kela soittanut ja ilmoittanut muutoksesta. Kaikki oli ok ja sovittu - Kelan ja työnantajan osalta. Mitäpä turhaan mulle siitä ilmoittelemaan, eihän se sillä tavalla mun elämään kuulu.

   ja lol, luulis että sen meidän työnantajan ihmiset osaisi noi hommat hoitaa, siihen tahtiin siellä niitä mammalomalaisia tuntui sikiävän :D

   Poista
 5. Moikka!

  Tuonpa minäkin näkemykseni keskusteluun (kerrankin, yleensä vain tyydyn lukemaan). Juurikin eilen tuli avomiehelle kelalta kirje, jossa luki kutakuinkin (juuri nyt en muista sanatarkasti, enkä löydä ko. kirjelmää), että opiskelijana hän ei ole oikeutettu saamaan opintotuen asumislisää kun asuu lapsensa kanssa samassa osoitteessa. Ja ne peritään nyt takaisin. Kehotetaan hakemaan yleistä asumistukea. Kirjeessä liitteenä opintotuen muutoslomake-juttu ja joku muu turha MUTTA EI SITÄ YLEISEN ASUMISTUEN HAKULAPPUA. Että terve vaan. No ei siinä, netisshän me "kätevästi" noi jutut hoidetaan muutenkin, osoittaa vaan erinomaisesti kelan johdonmukaisuuden.

  Ja siis pikkujäbämme on nyt 8 kk. Aika kivat takaisinperinnät siitäkin, opikelija-hoitovapaalainen-parille iso raha. Noh, "kätevän" asumistukilaskurin mukaan mies olisi oikeutettu asumislisään joka on noin 170 e suurempi kuin opintotuen asumislisä. Eli kuka onkaan velkaa kenelle?

  Ja ennen kaikkea: MIKSI V*ITUSSA TÄSTÄ EI OLE VOITU TIEDOTTAA SIINÄ VAIHEESSA KUN POIKA ON VASTA OLLUT TULOILLAAN VIIME MARRASKUUSSA KUN HAETTIIN ISYYS YMS. RAHOJA?!. Eipä nimittäin meillä ainakaan tullut mieleenkään että lapsellinen opiskelija ei saisi nostaa opintotuen asumislisää. Vai ollaanko me ihan totaalisen pihalla?

  Ettäs näin. Eli siis komppaan kaikkia, kela on ihme pulju. Ja kiva blogi btw, kaveri vinkkasi tästä pari päivää sitten ja siitä lähtien olenkin istunut naulattuna läppärin edessä. Mahtava meininki, kiitos nauruista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kela olkoot meidän kaikken yhteinen vihollinen! Kiva kun viihdyt täällä, muista välillä käydä "asiointipalvelussa" ;)

   Poista
 6. Pakko kommentoida tätä, mies on kanssa tapellut ihan kohtuullisen paljon Kelan kanssa, mutta mulla ei ole ollut koskaan mitään ongelmaa: mun ensimmäinen vuokranantaja oli Kelalla töissä ja meistä tuli kaverit, joten nykyään mä soitan sille, jos on Kelaan jotain sotkua... :) Muutenkin mä olen sitä mieltä, että kaveripiirissä pitää olla tyyppi Kelalta, verotoimistosta (systeri), lakimies (kaveri), lääkäri (ystävän mies), poliisi (miehen serkku) ja palomies (toisen ystävän mies... Lista täydentyy jatkuvasti, kun tarpeita tulee lisäää! :)

  Ihana blogi sulla, mä löysin tänne tänä aamuna Salamatkustajan kautta ja tännehän mä jäin jumiin lukemaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mäkin haluan tollaisen tukijoukon! :D

   Kiva kun löysit tänne, tervetuloa :)

   Poista

Kerro vaan, ihan rohkeasti.